"Mä en sitten etsi mitään vakavaa" - viljeletkö suhteen alussa vastuuvapauslausekkeita?

Toimitus


"Kutsuin tutun miehen kanssani lasilliselle. Hän suostui, mutta muistutti olevansa läpeensä paha jätkä. Ettäs tiedät.

Eräs ystäväni pyysi kiinnostavaa miestä treffeille. Mies suostui, mutta totesi samaan hengenvetoon olevansa huonoa poikaystävämateriaalia. Ettäs tiedät."


Tiedättehän vastuuvapauslausekkeen? Siis sen vakavin ilmein sanotun lauseen, joka yleensä heitetään pöytään ensimmäisillä tai toisilla treffeillä, sen jälkeen kun on jo pussailtu. Lausahduksilla kuten "haluan sanoa jo tässä vaiheessa, että en sitten etsi mitään vakavaa" on pinnalta jalo tarkoitus: kertoa treffikumppanille reilusti, että ei sitten ole syytä varata kirkkoa ja askarrella hääkarkkeja, vaikka meillä juuri nyt kivaa onkin.

Käytännössä disclaimerien viljelijällä on yleensä myös itsekkäämpi syy lausahdukselleen: halu sysätä vastuu pois niin, että voi kuitata orastavassa suhteessa mahdollisesti aiheuttamansa mielipahan toteamalla ”minähän sanoin”. Kun lauseke on annettu, sen kuulijalla ei ole oikeutta innostua, ihastua, pettyä tai loukkaantua – häntähän varoitettiin.

Toimittaja ja lilyläinen Tiia Rantanen kirjoitti omista vastuuvapauslausekekokemuksistaan jutun syyskuun Trendiin. Jutussa pohditaan tilanteita, joissa treffikumppania oikeasti kannattaa infota jostain (tunne)elämänsä kiemurasta ennen kuin etenee tapailussa. Ja sitten puidaan sitä, mikä oman selustan varmistamiseksi lausutussa disclaimerissa itse asiassa on niin ärsyttävää ja epäkunnioittavaa.

Suurella osalla meistä on kokemuksia näistä tilanteista. Olisi huippua kuulla, millaisissa tilanteissa muutkin lilyläiset kuin Tiia ovat törmänneet disclaimereihin. Mikä on urpoin kuulemanne tai itse lausumanne mä en sitten -lause? Kuka tunnustaa viljelevänsä disclaimereita itse? Miksi?

Antaa palaa! Haastamme ainakin teidät, deittailevat Anna Blue Eyes, maryjane, Iiro, bluuberry, Else ja Sugar Kane.
 

Teksti: Kati, joka inhoaa "mä en juuri nyt halua mitään vakavampaa" -lausetta niin paljon, että jättää sen sanomatta silloinkin, kun kannattaisi avata suunsa
Kuva: AOP

 

Kommentit

watch this space

Muahhah. Mä en itseasiassa ole tällä kierroksella ehtinyt olla kovin kauan näissä deittihommissa, mutta yhden hyvän, ainaki melkein disclaimer-kategoriaan menevän lausahduksen ehdin jo saada, ja se kuului näin: "Niin, mä olen tosiaan parisuhteessa yhden naisen kanssa, mutta ollaan sovittu että voidaan pitää hauskaa muidenkin kanssa".

Toimitus
Toimitus

"Mähän varoitin sua."

Anna Blue Eyes

"Mä asun sit Kouvolassa."

Toimitus
Toimitus

No hei mut toihan on aika asiallinen ilmoitus, jos vaikka toinen sattuu asumaan öööö Rovaniemellä. Eikös? Vai käytettiinkö Kouvolassa asumista kierona kiertoilmauksena jostain ihan muusta?

Anna Blue Eyes

Totta toki! Sävyn mukaan ongelma vaan oli nimenomaan siinä Kouvolassa :D 

Iiro
Aina jonon viimeinen

Tulee ekana vaan tämä mieleen Kouvolasta:

Anna Blue Eyes

Että kyllä se on ihan relevantti varoitus heti alkuun.

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Tässä kohtaa mä häipyisin vähin äänin ja tosi nopeesti takavasemmalle.

jermia
Itärajapakolainen

"Musta ei sitten oo sitoutumaan." 
"Mun varaan ei sitten voi laskea mitään."
"Mä oon sitten tosi harvoin kotona/paikkakunnalla."

bluuberry
Elämisen opettelua

Haha, olin alkanut juttelemaan erään vanhemman herrasmiehen kanssa, ja mietittiin jo tapaamista. Herrasta ei kuulunut enää mitää sen jälkeen kun kysyin "mitä mieltä muuten olet pienistä lapsista? Mulla itsellä on alle 2-vuotias tytär." Noh, ehkä parempi vaan että ei tavattu kun järkyttyi tiedosta! :D

bluuberry
Elämisen opettelua

Ah, ja kerran eräänä sinkkumutsin kostean vapaaillan aikana eräs herrasmies kysyi "jos vaan otat vaa mukta suihin tuolla kujalla, ei musta oo sen vakavempaan. Tai no voin mä ehkä kahvit tarjota jos joskus törmäillään" juu, ei kiitos, en lämmennyt. :D

Iiro
Aina jonon viimeinen

En mä pääse edes näin pitkälle. :v

Toimitus
Toimitus

Eiih, Iiro! Tuota on vaikea uskoa.

Anna Blue Eyes

Olisko "Tää on sit vaan blogimatskua varten." bloggarin vastuuvapauslauseke? :D

Iiro
Aina jonon viimeinen

Ei blogista tiedä kuin muutama kaveri niin ei asiasta oikein viiti Tinderin chatissakaan huudella! Jotakuinkin ainoa siisti asia mussa, että osaan olla hauska anonyymisti internetissä ja sitäkään ei voi käyttää missään. pärkl...

MieZ (Ei varmistettu)

Torppaan nykyään kaikki naisten lähentely yritykset jo heti alkuunsa. En yksinkertaisesti enää jaksa yhteiselämää naisen kanssa. En tiedä, miksi naiset ovat kiinnostuneet minusta. Minun ei oletarvinnut ikinä iskeä naisia vaan naiset ovat itse hoitaneet sen puolen ja sitä on kyllä ihmetellyt moni kaveri ja ulkonäkökin on ollut kohdallaan joten sen puoleen ei pitäisi olla mitään ongelmaa... mutta

Minua ei kiinnosta pätkääkään naisten yleiset kiinnostuksen kohteet kuten matkailu, juoruilu, kyttääminen, kaikenlainen krääsään hankkiminen. Nyt kun on tottunut vapauteen on vaikea kuvitella, että enää koskaan kykenisi mukautumaan naisen maailmaan. Parisuhteessa kun yleensä tuppaa käymään juuri niin, että nainen järjestää kaikenlaista menoa ja touhua. Matkailua, sisustamista, typeriä sosiaalisia tilaisuuksia, jossa jauhetaan kaikenlaista tyhjää sosiaalista paskaa pienessä tai isommassa kännissä pahimmillaan.

Naisen maailma on mielestäni hyvin tylsä ja ahdistava. Ainoa mitä naiselta joskus kaipaisi on läheisyys/seksuaalinen kanssakäyminen, mutta se maksaa henkisesti liikaa juuri edellä mainituista syistä.

Parisuhde on muutenkin täysin luonnoton tapa elää, koska siinä ihminen esineellistää itsensä ja omistettavan puolison esineeksi joka sitten aiheuttaa lopuksi sen, että kaikki mielenkiintoisuus katoaa juuri kuten käy normaalisti ihan tavaroillekin. Toki se käy hitaammin, mutta omistaja kyllästyy omistamiinsa tavaroihinsa ennemmin tai myöhemmin ja nykyisessä krääsä yhteiskunnassa se käy yleensä nopeammin.

Epäilemättä löytyy myös varmasti naisia, jotka ovat saaneet mihistä tarpeeksi...

Vierailija (Ei varmistettu)

Pakko sanoa että tuolla naisten kollektiivisella lyttäämisellä saat minutkin ihmettelemään, miten kukaan on koskaan kiinnostunut sinusta :) Toisaalta, ehkä yhteiskunnasta ja sosiaaleista kontakteista erkauntuminen vain on joidenkin juttu.

MieZ (Ei varmistettu)

En tosiaankaan tiedä. Pitäisi kysyä näiltä naisilta. Yhden kanssa on lapsia ja suhde kesti reilusti yli kymmenen vuotta. Mä varmaan "haisen" jollekkin joka sitten sekoittaa naisen pään. Mulla on käynyt tosi outoja juttuja. Esim luin erään kerran yöllä hesaria baarissa tultuani duunista ja juon kahvia ja ihan ok näkönen nainen tulee reimään paidasta ja häiriköin kokoajan että lähdetään ja mä et ei lähdetä sitten jossain vaiheessa kypsyin, että mihin. Mennään paneen häirikkö sanoi ja siinä vaiheessa hermo oli sen verran jo kypsymyt ja lehden lukeminen mahdotonta, että ajattelin olevan parasta suostua neidon pakkomielteeseen..

Sitten keskeen duunin kun olin kumartuneena pöydän ääreen säätämään laitetta kiipeää missi selkään ja alkaa suutelemaan ettei senkään ajauksista jäänytepäselvyyttä ja jos näiden tyyppien kanssa ei suostu ne raivostuu varmaan siksi kun ne on hyvännäköisiä luulisin. Yhden olen iskenyt itse kun olin umpihumalassaja se oli kiivasluonteinen ja varmaan luuli minua pihviksi vaikka läski en ole. Fileerausveitsi kädessä kävi usein yrittämään pihvilihan saantia, mutta kun olen myös ketterä sain tilanteen melko helposti hallintaan ja pääsin pakenemaan asunnostani kokonaisena.

Eräs kaunis nuori nainen väijyi mua lumipenkan tajana kun tulin erääseen suosittuun mestaan katsomaan bändiä eräänä uutenavuotena ja sulkiessani autoni ovea huomaan nuoren kaunottaren rynttäävänsuutelemaan minua kiihkeästi. Olin tavannut tämän tapauksen kaverini luona yhden kerran.

Ylipäätänsä kauniiden naisten kanssa on vaikeaa tehdä duunia kun se menee helposti "painimiseksi". Ei voi missään nimessä sanoa, että olisin katkera. Työ homman vaan vähän kärsii, mutta pääasia on, että kaikilla on mukavaa.

Mutta, muut saa kyllä hoitaa näitä naisia välillä kun nämä haluavat sitten vielä parisuhteen ja itse en tällä hetkellä tosiaankaan halua olla parisuhteessa.

Jotkut naiset eivät voi käsittää, että jollain miehellä voi olla samanlainen ongelma kuin joillain hyvännäköisellä naisella. Mielenkiintoista muuten, että ex-vaimokaan ei vihaa tai inhoa minua. Toki hänen mies on mustasukkainen kun ei tajua.

Tämä koko juttu oikeastaan ihmetyttää minuakin ja se on ihmetyttänyt vielä enemmän kavereitani. En keksi sille mitään loogista selitystä. Mutta pakko sanoa, että elämääni olen tyytyväinen. Toki en voi edelleenkään mennä nykyisessäkään asuinpaikassani baariin ilman, että joku nainen tulee kiehnäämään ja hinkkaamaan. En tiedä minkälainen missi tarvisi olla, että jaksaisin tällä hetkellä innostua naisen kanssa elämisestä. Ehkä tämä johtuu siitä, että olen ollut ja olen todella kriittinen naisen ulkonäöstä??? Pitkät sääret hoikka kauniit kasvot... Elämä on kyllä ollut todella mahtavaa ainakin naisseuran puolesta....

Ja tämähän saa erittäin monet naiset kiehumaan raivosta. Se on muuten tosi outo ilmiö. Onko kenelläkään naisella siihen minkäänlaista vastausta?

Vierailija (Ei varmistettu)

trololololollololollololoo.

Seregi
Sekaisin Seregistä

Mä sanoin suhteen alussa miehelle, et tykkään olla töissä ja olla menossa, mutta haluan silti lapsia. Mies sanoi, et ei haittaa hän voi olla koti-isä tarvittaessa. Score!

annepa (Ei varmistettu)

Sama ja scooore!

ninniska (Ei varmistettu)

Minulla on fuckbuddy-suhde mieheen, joka on minuun ihastunut ja jolle sanoin jo ensimmäisten treffien jälkeen, että jos olemme yhteyksissä, niin en halua mitään vakavempaa. Hän ei ole ollenkaan sitä miestyyppiä johon ihastuisin, vaikka seksi onkin antoisaa. Muutaman kerran olen toistanut asian hänelle, koska olen ahdistunut hänen liiallisesta yhteydenpidostaan, ja tämä on aiheuttanut pieniä kriisejä. Kriisejä, koska muistutan hänelle yhtäkkiä kesken mukavan tekemisen ettei hän voi saada minusta seurustelukumppania, ja koska hän haluaisi kuitenkin elää pienessä toivossa mieleni muuttumisesta. Miksi sitten olemme edes tekemisissä, miksi mies jaksaa minua...? Koska hän tykkää minusta, haluaa ainakin yhteydenpidon ja seksin muodossa osan minusta ja hänellä on niin vähän ystäviä ettei halua luopua enää yhdestäkään.

Anna Blue Eyes

Luulin, että lause menee "Miksi sitten olemme edes tekemisissä, miksi piinaan miespoloa?" Juu, aikuinen ihminen ja oma tahto ja sitä rataa. Mutta voi kun tuli paha mieli hänen puolestaan, ihastunut ihminen jää niin helposti roikkumaan pieneenkin (kuvitteelliseenkin) toivoon. 

ninniska (Ei varmistettu)

Niin....olisinhan minä voinut noinkin kirjoittaa. MUTTA olen kysynyt mieheltä, että eikö meidän pitäisi olla pitämättä yhteyttä ja hän ei oikein pitänyt sitä vaihtoehtona. Oikeastaan suuttui, että edes olen tuonut asian edes esille. Lisäksi tunnen, että hän painosti minut tähän tilanteeseen, koska hänen sanojensa mukaan hänen mielenkiintonsa elämää kohtaan loppuu samantien. Kaiken huipuksi hän oli jo lopettamassa juuri aloittamansa koulunkin kesken, mikä olisi aika huono asia hänen tilanteessaan. Olisiko minun siis pitänyt kylmettää itseni ja repiä mies jaloista pois pyörimästä? Suoraan sanottuna en uskalla.

karoliin (Ei varmistettu)

Sitä suuremmalla syyllä sanoisin, että tilanne ei ole hyväksi teille kummallekaan!
Toistelle ihmiselle EI VOI sysätä vastuuta omasta elämästä - esimerkiksi nyt kiristämällä jäämään.

Tilanne kuulostaa tosi vaikealta, mutta tyyppi kaipaa luultavasti sellaista apua, jota sä et voi hänelle antaa. Jos hän syyllistää sua pysymään tilanteessa, sitä pontevammin suosittelisin välien viilentämistä mahdollisimman pian.

Anna Blue Eyes

Jäin vielä vähän tosikommin pohtimaan tätä aihetta. En muista törmänneeni vastuuvapauslausekkeisiin (tuota aiemmin mainittua Kouvolaa lukuunottomatta). Joskin sellainen hämärä muistikuva on, että joku saattoi joskus sanoa, ettei tiedä mitä elämältään haluaa. Se voisi mennä vähän samaan kategoriaan, mutta tilanne taisi mennä siten, että tyyppi sai minulta pakit. Eivät taida minunkaan jutut mennä niin pitkälle, että kukaan kokisi tarvetta varoitella, heh.

Olen Katin kanssa vähän eri linjoilla, koska esimerkiksi tuo mainittu "Mä en juuri nyt halua mitään vakavampaa" on mielestäni ihan reilua ja hyvä mainita. Tiedänpähän joko skipata tai asennoitua samallalailla - kierolla mielelläni se on myös vastuuvapauslauseke minulle, jos tarpeen tulee.

Hallahalla (Ei varmistettu)

Oon sun kanssa samaa mieltä. Musta on ihan fiksua sanoa jo heti alkuunsa ettei mitään halua jos ei todellakaan halua. Jos vasta puoli taas haluaakin niin voi sitten saman tien päästää menemään vesille takaisin. Silloin vasta paha mieli tuleekin jos toinen on ehtinyt maalailla haavekuvat häistä, asuntolainasta, koirista ja lapsista ja sitten ilmoitetaan ettei kyllä oikeastaan halua seurustella. Omat tavoitteet ja pyrkimykset on mun mielestä iha, hyvä heti tuoda ilmi. Koska laastarinkin repiminen hitaasti sattuu enemmän kuin nopea repäisy. Ainahan näissä tilanteissa jollekin tulee paha mieli. Liian usein saan sekä miehiltä että naisilta niitä surullisia tarinoita siitä kuinka toinen häipyy ilman eri varoitusta ja toiselle jää veriset arvet sieluun, kun luultiin että tässä on jotain vakavampaa nyt tiedossa.

Toimitus
Toimitus

Hyvä huomio, Anna. Siksi selvennän vähän, että inhoan "mä en sitten halua mitään vakavaa" -lausetta silloin, kun se on annettu selkeästi vastuuvapaustarkoituksessa. Siis silloin, kun sen merkitys on "sanon tämän automaattisesti, koska en halua edes antaa mahdollisuutta sille, että minusta tuntuukin joltain muulta kuin olen etukäteen päättänyt". Jos se taas sanotaan esimerkiksi silloin kun on just eronnut kymmenen vuoden suhteesta tai on huomenna lähdössä vuodeksi maailmanympärimatkalle, lause on oikein hyvä kuulla. T. Kati

pollu (Ei varmistettu)

Poikaystäväni oli ottanut aika monessa suhteessa takkiinsa ja koko alkuseurustelu meni kuunnellessa, kuinka "ei nyt sitten mitään vakavaa" ja "kattellaan ihan rauhassa". Suhteen lämmetessä kuului myös "no siis ainakin pari vuotta pitää tapailla ennen yhteenmuuttamista!" Teki mieli huutaa, että chillaa jo!

Sitten menikin kuukausi, kun jätkä ilmoitti olevansa umpirakastunut ja ei montaakaan kuukautta lisää, kun hän muutti riemusta kiljuen luokseni. Ne höpinät taisivatkin olla häntä itseään rauhoittelemaan, ei niinkään minua varten :D Yhteistä eloa 7 vuotta takana.

sugarfreetoxin
forget-me-not

Mä en sinänsä käytä vastuuvapauslauseketta, mutta joskus isken pöytään suuret varoitustekstit ja kerron, että kannattaa juosta pois vielä kun voi. Yleensä kukaan ei kyllä juokse pois. :)

Mutta olen kuullut seuraavat vastuuvapauslausekkeet: "En halua tuottaa pettymystä." "En ole poikaystävämateriaalia." "Tää ei sitten tarkoita mitään." "Olet liian hyvä mulle." "En halua enää ikinä parisuhdetta." 

Onhan se reilua, että alussa kertoo, mitä haluaa ja mitä ei. Tietää sitten, mihin on ryhtymässä. 

Reeea (Ei varmistettu)

Se on myös itsesuojelua. Ehkä etenkin sitä. Jos vaikka rakastuukin, ja toinen ei, niin ainakin voi uskotella itselleen (ja sille toiselle), että ei in the first place halunnutkaan mitään.

hilima (Ei varmistettu)

Itse olen kai käyttänyt lausetta: "Oon sitten justiinsa eronnut ja ihan sekaisin". Siltikin se odotti, että olisin alkanut tyttöystäväksi parin viikon sekstailun jälkeen.

annakarin
Anna Karin

Mä olen kyllä käyttänyt juurikin tuota kuuluisaa "en sitten halua mitään parisuhdetta". Toistelin sitä maanisesti alussa lukuisia kertoja, koska olin juuri muutama kuukausi aikaisemmin eronnut ja hirveän peloissani siitä, että parisuhde pilaa ihan kaiken hauskan, mitä meillä on. 

Tilanne kuitenkin loppui yhteen kertaan, kun olin autolla käymässä "ihastukseni" luona. Aamulla ovikello soi ja talonmies oli oven takana - pyysi siirtämään autoa parkkipaikalta pois huoltotoimenpiteiden ajaksi. Tässä vaiheessa heräsin ja kuulin, kun keskustelu jatkui näin: 

"Siis ei se oo mun auto."

"Ai? No kenen se sitten on?"

"No.. No.. No en minä tiiä mikä tuo on!"

... Mietittiin sitten, että pitäisi ehkä sopia, mitä ollaan toisille. Että ehkä ei enää jatkuvasti tarvitse muistuttaa, että mä en sit tosiaan mikään tyttöystävä ainakaan oo. 

Vierailija (Ei varmistettu)

ennen seksiä "mä oon sitten kusipää". eron hetkellä: "mähän sanoin että olen kusipää". joo. vauvelin käytöstä. oon kai itsekin ollut tosi vauveli ihmissuhdeasioissa et ehkä ois kaksinaismoralistista tuomita. en jaksa vihata.
mut hyvä pohdinnan aihe! ei tollasia lauseita pitäis käyttää. ei se vapauta vastuusta. no riippuu toki tilanteesta. tollanen "en halua seurustella" heti alkuun on varmaan ihan ok, parempi kuin vedättää toista ehdottomasti, mut tollanen "mä oon kusipää" ei kyl vapauta mistään paskasta käytöksestä.

näin lähellä kolmeakybää, jotain sata eri mittasta deittisuhdetta takana, melko aikuiseksi kasvaneena, sitä kyl toivoisi isosti et ihmiset oppis kohtelemaan toisia hyvin. se on loppujen lopuksi aika helppoa.

Sugar Kane
I Wanna Be Adored

Huoh, vastuuvapauslausekkeet. Meinasin kompata Iiroa ja sanoa etten ole päässyt niin pitkälle, mutta olenhan. Ensimmäisellä tapaamisella. Viimeisen kolmen miehen kanssa.

Muutaman tunnin jälkeen: "Mä en sitten halua loukata sun tunteita." Mitä tunteita?

Baarista uuden tuttavuuden kanssa kotiin, puolimatkassa tämä sanoo: "Mä olen sitten menettänyt elämäni rakkauden... Että tiedät sitten." Sama tapaus kävi läpi kaikki ihastuksensa, mielenhäiriönsä ja muut syyt miksi on kaikin puolin huono ihminen ja sellainen johon ei kannata ihastua. Houkuttelevaa.

Ensimmäisillä treffeillä miehen kanssa, ensimmäisen 5min jälkeen: "Mulla on sit tyttöystävä..." Miksi sitten pyysit mua ulos?

Ja tietty klassikko: "Mä en sit halua että tästä tulee mitään..." Hmm... okei? En mäkään.

En tykkää vastuuvapauslausekkeista, koska yleensä niiden käyttäjät on empiiristen kokemusteni mukaan poikkeuksetta - anteeksi - kusipäitä. Sellaisia "I told you so" - tapauksia, jotka sanovat lauseensa oikeuttaakseen epämääräiset toimensa. Kaikista törkein oli tapaus, joka sanoi ystävättärelleni treffeillä suoraan panneensa viikonlopun festarireissulla niin paljon ettei jaksa enää harrastaa seksiä. "Että tiedät sitten, on mulla muitakin". En ole tavannut yhtäkään oikeasti kivaa ja toisesta välittävää tapausta joka olisi käyttänyt vastuuvapauslauseketta. Mutta selvästi sellaisiakin on olemassa, esim. annakarin!

 

Kommentoi