”Mä en sitten etsi mitään vakavaa” – viljeletkö suhteen alussa vastuuvapauslausekkeita?

james dean.jpg

”Kutsuin tutun miehen kanssani lasilliselle. Hän suostui, mutta muistutti olevansa läpeensä paha jätkä. Ettäs tiedät.

Eräs ystäväni pyysi kiinnostavaa miestä treffeille. Mies suostui, mutta totesi samaan hengenvetoon olevansa huonoa poikaystävämateriaalia. Ettäs tiedät.”

Tiedättehän vastuuvapauslausekkeen? Siis sen vakavin ilmein sanotun lauseen, joka yleensä heitetään pöytään ensimmäisillä tai toisilla treffeillä, sen jälkeen kun on jo pussailtu. Lausahduksilla kuten ”haluan sanoa jo tässä vaiheessa, että en sitten etsi mitään vakavaa” on pinnalta jalo tarkoitus: kertoa treffikumppanille reilusti, että ei sitten ole syytä varata kirkkoa ja askarrella hääkarkkeja, vaikka meillä juuri nyt kivaa onkin.

Käytännössä disclaimerien viljelijällä on yleensä myös itsekkäämpi syy lausahdukselleen: halu sysätä vastuu pois niin, että voi kuitata orastavassa suhteessa mahdollisesti aiheuttamansa mielipahan toteamalla ”minähän sanoin”. Kun lauseke on annettu, sen kuulijalla ei ole oikeutta innostua, ihastua, pettyä tai loukkaantua – häntähän varoitettiin.

Toimittaja ja lilyläinen Tiia Rantanen kirjoitti omista vastuuvapauslausekekokemuksistaan jutun syyskuun Trendiin. Jutussa pohditaan tilanteita, joissa treffikumppania oikeasti kannattaa infota jostain (tunne)elämänsä kiemurasta ennen kuin etenee tapailussa. Ja sitten puidaan sitä, mikä oman selustan varmistamiseksi lausutussa disclaimerissa itse asiassa on niin ärsyttävää ja epäkunnioittavaa.

Suurella osalla meistä on kokemuksia näistä tilanteista. Olisi huippua kuulla, millaisissa tilanteissa muutkin lilyläiset kuin Tiia ovat törmänneet disclaimereihin. Mikä on urpoin kuulemanne tai itse lausumanne mä en sitten -lause? Kuka tunnustaa viljelevänsä disclaimereita itse? Miksi?

Antaa palaa! Haastamme ainakin teidät, deittailevat Anna Blue Eyes, maryjane, Iiro, bluuberry, Else ja Sugar Kane.
 

Teksti: Kati, joka inhoaa ”mä en juuri nyt halua mitään vakavampaa” -lausetta niin paljon, että jättää sen sanomatta silloinkin, kun kannattaisi avata suunsa
Kuva: AOP

 

Kommentit (35)
 1. Huoh, vastuuvapauslausekkeet. Meinasin kompata Iiroa ja sanoa etten ole päässyt niin pitkälle, mutta olenhan. Ensimmäisellä tapaamisella. Viimeisen kolmen miehen kanssa.

  Muutaman tunnin jälkeen: ”Mä en sitten halua loukata sun tunteita.” Mitä tunteita?

  Baarista uuden tuttavuuden kanssa kotiin, puolimatkassa tämä sanoo: ”Mä olen sitten menettänyt elämäni rakkauden… Että tiedät sitten.” Sama tapaus kävi läpi kaikki ihastuksensa, mielenhäiriönsä ja muut syyt miksi on kaikin puolin huono ihminen ja sellainen johon ei kannata ihastua. Houkuttelevaa.

  Ensimmäisillä treffeillä miehen kanssa, ensimmäisen 5min jälkeen: ”Mulla on sit tyttöystävä…” Miksi sitten pyysit mua ulos?

  Ja tietty klassikko: ”Mä en sit halua että tästä tulee mitään…” Hmm… okei? En mäkään.

  En tykkää vastuuvapauslausekkeista, koska yleensä niiden käyttäjät on empiiristen kokemusteni mukaan poikkeuksetta – anteeksi – kusipäitä. Sellaisia ”I told you so” – tapauksia, jotka sanovat lauseensa oikeuttaakseen epämääräiset toimensa. Kaikista törkein oli tapaus, joka sanoi ystävättärelleni treffeillä suoraan panneensa viikonlopun festarireissulla niin paljon ettei jaksa enää harrastaa seksiä. ”Että tiedät sitten, on mulla muitakin”. En ole tavannut yhtäkään oikeasti kivaa ja toisesta välittävää tapausta joka olisi käyttänyt vastuuvapauslauseketta. Mutta selvästi sellaisiakin on olemassa, esim. annakarin!

   

 2. ennen seksiä ”mä oon sitten kusipää”. eron hetkellä: ”mähän sanoin että olen kusipää”. joo. vauvelin käytöstä. oon kai itsekin ollut tosi vauveli ihmissuhdeasioissa et ehkä ois kaksinaismoralistista tuomita. en jaksa vihata.
  mut hyvä pohdinnan aihe! ei tollasia lauseita pitäis käyttää. ei se vapauta vastuusta. no riippuu toki tilanteesta. tollanen ”en halua seurustella” heti alkuun on varmaan ihan ok, parempi kuin vedättää toista ehdottomasti, mut tollanen ”mä oon kusipää” ei kyl vapauta mistään paskasta käytöksestä.

  näin lähellä kolmeakybää, jotain sata eri mittasta deittisuhdetta takana, melko aikuiseksi kasvaneena, sitä kyl toivoisi isosti et ihmiset oppis kohtelemaan toisia hyvin. se on loppujen lopuksi aika helppoa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *