Määräys mallille: ”Juo seuraavan vuorokauden aikana vain vettä”

Sieppaa.JPG

Liian lihava Louis Vuittonille.

Näin luki kuvassa, jonka tanskalainen malli Ulrikke Høyer julkaisi eilen Instagramissa20-vuotias Høyer avautui eilen myös Facebookissa casting-tilaisuudesta, jossa Louis Vuittonin palkkaama casting-johtaja Alexa Cheval oli haukkunut häntä turvonneeksi. Cheval oli sanonut Høyerin mallitoimistolle, että naisen pitäisi olla syömättä vuorokauteen, mikäli hän haluaisi päästä malliksi Louis Vuittonin Japanissa järjestettyyn Cruise-malliston näytökseen. Høyer on kokoa 34-36.

Høyer kritisoi tekstissään huippumuodin järjettömän hoikkaa kauneusihannetta. Useimmissa muotinäytöksissä vaatekoot ovat pöyristyttävän pienet ja mallit kuihduttavat itsensä mahtuakseen huippubrändien vaatteisiin. Monet mallit ovat niin laihoja, että heidän kuukautisensa jäävät pois ja heillä on todella ongelmallinen suhde ruokaan. Koskaan ei voi olla liian laiha: ”On hassua, miten malli voi olla mitoiltaan 0.5 tai 1 senttiä liian iso, muttei ikinä 1-6 senttiä liian pieni,” kirjoitti Høyer. 
 

Vihdoinkin joku puhuu tästä, ajattelin lukiessani tekstin. Tein vuosia sitten mallintöitä ulkomailla. Kun saavuin ensimmäistä kertaa Pariisiin, lantioni ympärysmitta oli 92 senttiä – sama kuin Høyerin. Minäkin olisin tuolloin ollut liian paksu Louis Vuittonille. Mallikämppikseni kertoi minulle heti kättelyssä, että minun kannattaa laihduttaa vähän, sillä Pariisissa lantio saa olla enintään 90 senttinen. Pakotin itseni monta vuotta muottiin, mihin parikymppinen kehoni ei olisi halunnut sopia.  

Näistä asioista puhuminen julkisesti olisi aikaisemmin ollut tehokas tapa tappaa oma ura – kukaan ei halua työskennellä ”hankalan mallin” kanssa. Mallin on myös ollut vaikea saada ääntään kuuluviin.

Sosiaalinen media saattaa kuitenkin muuttaa kaiken. Menestyneillä malleilla on tuhansia seuraajia (Høyeria seuraa Instassa yli 20 000 henkilöä) ja avautuminen sosiaalisessa mediassa herättää huomiota. Malleilla on nyt valtaa.

Aiemmin tänä vuonna itsekin casting-tilaisuuksissa työskentelevä James Scully paljasti Instagramissa, miten huonosti tietyt casting-johtajat käyttäytyvät malleja kohtaan. Tästä nousi iso kohu ja muotitalot kuten Balenciaga tietottivat, etteivät he enää tee töitä kyseisen casting-toimiston kanssa. Veikkaan, että Høyerinkin lausunto tulee ravisuttamaan muotimaailmaa parempaan suuntaan, ainakin pikkiriikkisen.

Epäoikeudenmukaisesta kohtelusta puhuminen ja kauneusihanteen kritisoiminen vaatii kuitenkin rohkeutta – myös siksi on niin tärkeää, että pelottomat tyypit kuten Høyer uskaltavat avata suunsa ja näyttää muille esimerkkiä.

Nöyryyttäminen ja oman terveytensä vaarantaminen eivät kuulu mihinkään työhön.
 

lily_byline_mia_5.jpg

Kuva: Instagram

Lue myös Juliaihmisen fiksu teksti kauneusihanteista: ”Se mitä näet, muuttu kauniiksi”.

Kommentit (5)
 1. Huh huh!! Aivän käsittämätöntä. Hyvä, että nostit näin tärkeän aiheen esille!!

  Super.

  Tsemppiä, iloa ja inspiraatiota päivääsi!

  -Maria, uusi positiivisuuspropaganda -kirjoittaja

   

 2. Joo ja milloin Trendi lopettaa alipainoisten mallien käyttämisen? Meinaatteko joskus alkaa käyttää joka numerossa normaalipainoisia malleja normaalipainon koko skaalalta? Tuntuuko yhtään tekopyhältä julkaista tämmöisiä ja bopo-postauksia ja olla osa ongelmaa?

  1. Kiitos kommentistasi Vierailija. Erikokoisten ja -näköisen mallien käyttäminen puhuttaa meillä toimituksessa paljon ja pyrimme kovasti laajentamaan muotijutuissamme esiintyvien mallien skaalaa niin, että joka numerossa olisi malli, joka poikkeaa perinteisenä pidetystä mallimaailman kuvastosta ikänsä, kokonsa tai muuten ulkonäkönsä suhteen. Olemme kiitollisia kommenttiesi kaltaisista viesteistä, joita saamme – ne muistuttavat jatkuvasti asian tärkeydestä.

   1. Siis yksi kummajaismalli per numero? Ja tähän ette pääse vaikka kuinka yritätte? 😀 No voi kiitos hei!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *