Margaret Cho: ”Hommaa verkkohäiriköllesi potkut”

margaret_cho.jpg

Stand up -koomikko Margaret Cho on mukana levittämässä #verkkorauhaa.
 

Tietyt aiheet herättävät trollit luolistaan tehokkaammin kuin toiset, ja amerikkalainen stand up -koomikko ja näyttelijä Margaret Cho, 47, on päättänyt käyttää julkisuutensa puhuakseen juuri niistä: naisten aborttioikeudesta, homoliitoista, rasismista, maahanmuutosta, raiskauskulttuurista, feminismistä.

Jo 20 vuotta Cho on kiertänyt maailmaa tehden stand up -keikkaa. Lavalla hän pureutuu käsittelemiinsä aiheisiin omakohtaisesti. Hän kertoo suorasukaisesti siitä, miten hänet on raiskattu, miten hän on vihkinyt homopareja San Franciscossa, huumeongelmastaan ja syömishäiriöstään.

Palautetta myös tv-rooleja ja musiikkia tekevälle Cholle on aina tulvinut, mutta verkon myötä sekä sen määrä että laatu ovat kärjistyneet.

”Ennen nettiä häiriköiden oli vaikeampi päästä minuun käsiksi. Olen esimerkiksi ottanut erittäin voimakkaasti kantaa naisten aborttioikeuteen Yhdysvalloissa, minkä vuoksi ihmiset, jotka väittävät olevansa elämän puolustajia, uhkaavat henkeäni verkossa tuosta vain. Häirintä on tehnyt minut tietoiseksi siitä, että fyysistä turvallisuuttani voidaan uhata, sillä kotiini on tunkeuduttu, mutta se ei ole missään nimessä saanut minua hiljentymään”, Cho kertoo.

Valtaosa Chon saamista viesteistä on rasistisia tai keskittyy haukkumaan häntä lihavaksi ja rumaksi. Cho sanoo, että naiset yritetään hävetä verkossa hiljaisiksi keskittymällä siihen, miltä he näyttävät. Hän toivoo, ettei kukaan antaisi sellaisten kommenttien vaikuttaa itseensä – varsinkaan, kun niitä laukovat useimmiten ihmiset, joilla ei omissa verkkoprofiileissaan ole lainkaan kuvaa.

”Haluan päästä tilanteeseen, jossa naisten ei tarvitse pidätellä raivoaan. Oma toimintatapani on saada verkkohäiriköt niin pelokkaiksi, etteivät he enää uskalla toimia.”

Cho kannustaakin kaikkia verkkovihaa kohdanneita puhumaan suoraan, sillä hänestä naiset ovat pidätelleet raivoaan liian pitkään. Sama pidättely on johtanut siihen, että esimerkiksi raiskaustapauksia ei uskalleta ilmoittaa poliiseille: hiljaisuuden ja häpeän ansiosta raiskaajat pääsevät kuin koira veräjästä.

”Hiljenemällä ruokit hirviötä, joka elää saalistajassa. He toimivat uudelleen ja uudelleen, koska luulevat voivansa tehdä niin. Naisten pitäisi polttaa raivollaan häpeänsä loppuun. Rauhan voi saada, kun ymmärtää oman raivonsa ja hyödyntää sitä.”

Chon mielestä olemme tässä suhteessa oikealla tiellä. Naiset voimistuvat ja saavat entistä enemmän valtaa yhteiskunnassa, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa eri vähemmistöt osallistuvat entistä aktiivisemmin yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaativat tasa-arvoa.

”Naisiin suhtaudutaan uhkana”, Cho sanoo. ”Feminismi on saavuttanut sellaisia vallan areenoja, joilla se ei ole ennen ollut. Se uhkaa status quota, miehiä ja vanhoja ajattelumalleja. Nyt verkon myötä aktivismi on helpompaa koskaan. Minua ajaa muutoksen näkeminen naisissa, feminismissä, ja siinä mitä ajattelemme rodusta, seksuaalisuudesta ja sukupuolesta.”

Osa tämän kehityksen puolustamista on tehdä verkkoviha näkyväksi. Margaret Cho listaa omat parhaat keinonsa.
 

1) Kerro koko maailmalle
Paras tapa suojautua verkkovihalta on ottaa jokaisesta viha- tai häirintäkommentista ruutukaappaus ja julkaista se. Älä ruoki trolleja vaan näytä kaikille, millaisia ihmisiä he ovat. Muista, että internet on iso julkinen aukio, jossa on mahdollista kerätä samanmieliset yhteen ja siten myös sinua puolustavat puolellesi.
 

2) Reagoi voimakkaasti ja systemaattisesti
Voimakas reaktio on paras tapa saada uhkailijat pelkäämään itse ja lopettamaan häirintä.

”Yhdysvalloissa on nyt suosittua järjestää häiriköille potkut. Sille on jopa oma Tumblr-sivunsa, Racists getting fired. Mielestäni on hyvä ottaa yhteys häirikön työnantajaan. Se on toimiva taktiikka varsinkin Yhdysvalloissa, jossa aseväkivalta on iso ongelma ja on vaara, että ihmiset, jotka aktiivisesti ja äänekkäästi vihaavat muita verkossa, päätyvät myös fyysisen väkivaltaan.”

”Itse toimin todella rankasti. Sen lisäksi, että julkaisen häiriköiden viestit some-kanavissani, käyn läpi heidän syötteensä ja etsin esimerkiksi julkkiksia, joita he kertovat fanittavansa. Sen jälkeen otan julkkiksiin yhteyttä kysyäkseni, hyväksyvätkö he tämän ihmisen fanikseen. Minulla on yli 400 000 seuraajaa Twitterissä, ja he puolustustavat minua – juuri heiltä olen puolustautumisvinkkejä oppinutkin. Olen päässyt tilanteeseen, jossa minulle vittuilu on pelottavaa.”
 

3) Turvaa selustasi
Vaihda kaikki salasanasi tarpeeksi usein, jotta hakkeroivat trollit eivät pääse tileihisi käsiksi. Jos häiriköinnistä tulee turvaton olo, vaihda kotiosoite ja muut henkilötiedot salaisiksi. Jos uhkailu on väkivaltaista, ota viipymättä yhteyttä viranomaisiin.
 

Teksti: Laura Kangasluoma
 

 

Kommentit (1)
  1. Hyvä Margaret Cho ja hyvä Lilyn toimitus!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *