Maria Veitola: ”Opettele kestämään epävarmuutta”

header_maria_0 (1).jpg

”Mitä sä tekisit työksesi, jos et tekisi sitä, mitä nyt teet?” ystäväni kysyi minulta hiljattain, kun istuimme taksissa ja liikenne jumitti.

”Ei hajuakaan”, tokaisin vastaukseksi. Ystäväni alkoi melkein kiljua: ”Aina pitää olla B-suunnitelma! Se tuo elämään turvaa!”

Välttääkseni sanaharkan kesken taksimatkan mutisin ystävälleni jotain siitä, että ehkä voisin olla opettaja (vaikka oikeasti en ole koskaan ajatellut sitä). Siinä missä muilla on takataskussa läjä B-suunnitelmia niiden hetkien varalta, että jokin heidän elämässään kosahtaa, minulla ei ole koskaan ollut edes A-suunnitelmaa – eikä ole vieläkään.
 

En missään nimessä vähättele suunnittelun merkityksellisyyttä, sillä joillekin se varmasti sopii. Itse en vain olisi ikinä osannut tavoitella ainuttakaan niistä asioista, joita minulla nyt elämässäni on.

En koskaan suunnitellut tulevani äidiksi, mutta nyt minulla on lapsi. En koskaan haaveillut päätyväni radio- tai tv-hommiin ja silti olen jo vuosia tehnyt niitä työkseni ja ollut valtavan onnellinen. Ja vaikka kulunut vuosi on ollut yksi elämäni vaikeimmista, en usko, että minulla olisi ollut yhtään sen helpompaa, vaikka olisin osannut varautua kaikkeen etukäteen.

Suunnitelmallisuuden sijaan minua on kuljettanut sattuma. Vaikeissa ja epävarmoissa elämäntilanteissa olen törmännyt sattumalta vanhaan tuttuun tai kokonaan uuteen ihmiseen ja käynyt keskustelun, jonka jälkeen minulle on kirkastunut, mitä haluan. Olen saanut ulkopuolelta uuden näkökulman ajatuksille, joita olen siihen saakka pyöritellyt vain omassa päässäni tai joita en välttämättä ole edes uskaltanut ajatella.

On näiden sattumanvaraisten kohtaamisten ansiota, että olen pystynyt kehittämään rohkeuttani luopua asioista, jotka eivät tunnu hyviltä tai yhtä tärkeiltä kuin aiemmin. Olen oppinut, ettei elämään tule uusia asioita ennen kuin niille järjestää tilaa ja aikaa.

Siksi nykyään, jos sydämessäni herää halu tehdä jotain uutta, pakotan itseni puhumaan siitä rohkeasti ääneen muiden kanssa.

 

Omien kokemusteni perusteella olenkin listannut opit, joita tarvitsee, jos haluaa elää onnellisen elämän ilman suunnitelmia:

Puhu ja kuuntele, kun muut vastaavat. Pidä huoli siitä, että pidät mielesi uteliaana. Älä anna helposti periksi. Tee vain niitä asioita ja vain niiden ihmisten kanssa, jotka koet sydämessäsi oikeiksi.

Jos haluat lapsia, älä hukkaa aikaasi seurustelemalla ihmisen kanssa, joka ei halua. Jos haluat muuttaa ulkomaille, muuta. Jos haluat vaihtaa alaa, vaihda. Opettele olemaan joka tilanteessa läsnä. Opettele kestämään epämukavuutta: minä olen välillä täysin hukassa, mutta kun sekavien hetkien tajuaa menevän aina lopulta ohi, ne eivät enää lamauta. Mikään ei ole pelkästään helppoa ja kivaa, eivät varsinkaan ne asiat, jotka tekevät onnelliseksi.
Älä siis hukkaa aikaasi miettimällä B-suunnitelmaa. Jos elät oppieni mukaisesti, lupaan, ettet tarvitse sitä.

En olisi 
osannut 
suunnitella ainuttakaan 
asiaa, joka minulla 
elämässäni 
nyt on.

Lily_Byline_uusilehti_9.jpg

Tilaa Trendi tästä!

LISÄÄ MARIA VEITOLAA:”Kumppanille tapahtuvat hyvät asiat eivät ole itseltä pois””Isä kuoli käsi kädessäni””On rohkeutta puhua muista hyvää”

Kommentit (11)
 1. Useamman toimituksen jutun läpi lukaisin ja tämä erottui selkeesti joukosta. KIVA juttu sisällöltään, kun aika monenlaista ja tasoista näytti olevan tarjolla. 🙂 Ja tämä juttu siis tasoltaan sellainen mitä trendiltä/lilyltä odotan ja oletan.

 2. Aikoinaan, silloin joskus ennen vanhaan, minä en sietänyt epävarmuutta. Turvallisuus ja ennakointi olivat turvasatamiani. Voin kaiken aikaa pahoin ja kummastelin. Kuinka kummassa tunsin niin vaikka varmuutta hain vimmaisesti?

  Uskalsin erota, uskalsin aloittaa koulun, sanoin ei, kapinoin ja menetin lapseni.

  Vain pelkkää epävarmuutta, ei suunnitelmia eikä aikatauluja.

  En sano, että nyt vuosien jälkeen olen vain onnellinen ja itsevarma, mutta olen tasapainoisempi ja luottavaisempi itse elämää kohtaan. Voi, kyllä se kantaa ja avaa tarvittavia ovia. Ja jos ei avaa, niin saahan sitä hetken kolkutella, turhaan ja huomata, että toisen suuntaan tyttö hyvä. 

  Mikään ei ole niin varmaa kuin muutos ja luopuminen. Syntymän jälkeen ainoa varma asia on kuolema.

  Epävarmuus on ihan jees, kunhan olet varma itsestäsi ja uskallat. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *