Marssi on uusi brunssi – miten poliittisuudesta tuli taas coolia

Toimitus

”Äänestän aina presidenttiä sen perusteella, kuinka komea hän on. Maa toimii paremmin, jos Valkoisessa talossa on hyvännäköinen mies”, kuulen Sinkkuelämää-sarjan Samanthan sanovan, ja Carrie, Miranda ja Charlotte nyökyttelevät: kyllä, poliitikon on oltava pantava.

Olen käpertynyt sohvannurkkaan viettämään puolen tunnin eskapismia vanhan suosikkisarjani parissa, mutta yhtäkkiä tuntuu kuin olisin palannut Sinkkiksen kolmannen tuotantokauden valmistumisajankohdan, eli vuoden 2000, sijaan 1950-luvulle. Niin pölyttyneeltä Sinkkis-naisten suhtautuminen politiikkaan tuntuu. Tajuan, kuinka paljon maailma on ehtinyt muuttua viimeisen 17 vuoden aikana. 

Ruudullani pyörivän kolmannen kauden alussa Sinkkuelämää-naiset keskustelevat politiikasta. Carrie tapailee poliitikko Bill Kelleytä (sitä, joka tykkää pissaleikeistä) ja myöntää hänelle, ettei ole ikinä rekisteröitynyt äänestämään kotikaupungissaan New Yorkissa – ei kuulemma voisi vähempää kiinnostaa.

Carrien suhdetta puidaan ystävien kesken lounaan äärellä: Millaista on deittailla poliitikkoa? Kiihottaako valta? Seuraavaksi keskustellaan Amerikan entisten presidenttien ulkonäöstä. Ken on kaikkein komein? Tämän voi tietysti nähdä kommenttina sille esineellistämiselle, jota miehet yleensä harrastavat. ”Minä valitsen ehdokkaani uimapukukierroksen perusteella”, heittää Carrie. 

Kun Charlotte ilmaisee haluavansa auttaa Carrien heilaa hänen vaalikampanjassaan, kaikkien suut loksahtavat auki. Mistä lähtien Charlotte on ollut kiinnostunut politiikasta? Itse innostun: ainakin Charlotte on valveutunut kansalainen!

”Politiikka on hyvä tapa tavata kiinnostavia ja vaikutusvaltaisia miehiä”, Charlotte vastaa. Eeeih.
 

Sarjan kolmas tuotantokausi tuli telkkarista Yhdysvalloissa kohta 20 vuotta sitten. Sinkkuelämää oli aikanaan radikaali ja jopa naisia voimaannuttava sarja: siinä puhuttiin avoimesti seksistä, halusta ja naisten oikeudesta orgasmiin.

I couldn’t help but wonder… eikö 90-luvulla ajateltu, että naisille suunnatun sarjan päähenkilöt voisivat olla kiinnostuneita politiikasta? Oliko äänestäminen niin epäseksikästä?

Nyt Sinkkuelämää muistutti minua siitä, kuinka paljon maailma on muuttunut sitten iloisen millennium-ajan. Väitän nimittäin, että jos sarja tehtäisiin nyt, Sinkkis-naiset olisivat kiinnostuneita politiikasta. Pitkän individualismia korostavan kauden jälkeen ajattelussamme näkyy taas häivähdyksiä 70-luvusta, jolloin oli coolia olla kiinnostunut politiikasta. Marssi on uusi brunssi, mielenosoitus uusi manikyyri. Tänä vuonna maailmalla on marssittu esimerkiksi Trump-vastaisissa Women's March -mielenosoituksissa ja tieteen puolesta March for Science -tapahtumissa. Marsseihin osallistui maailmanlaajuisesti miljoonia ihmisiä ja marssijoiden joukossa nähtiin myös julkkiksia, kuten Natalie Portman, Jane Fonda ja Rihanna. 

Tajuan muutoksen siitä, että vaikka olen nähnyt kyseiset Sinkkis-jaksot ainakin kolme kertaa aikaisemmin, ne eivät ole ikinä särähtäneet korvaani yhtä pahasti kuin nyt. Elämme äärioikeiston esiinmarssin ja Trumpin valtaanastumisen jälkeistä aikaa, eikä politiikka ole enää etäinen asia, joka ei kosketa omaa elämää. Sillä on väliä, kuka siellä Valkoisessa talossa – tai Eduskuntatalossa – istuu. Väärä henkilö voi kääntää kelloa taaksepäin monessa asiassa, kuten aborttioikeuden, ihmisoikeuksien ja ympäristöasioiden suhteen.
 

Kyseisissä Sinkkuelämää-jaksoissa mättää myös yksi toinen asia. Niissä oletetaan, että poliitikko on aina mies. Politiikan maailma on miesten maailma, eikä naisilla ole siellä muuta sijaa kuin kauniina ja muodikkaina Jackie Kennedy -hahmoina. Tämän roolin Carrie omaksuukin deittaillessaan Bill Kelleytä. Hän pukeutuu elegantin edustusvaimon tavoin, seuraa miestä tämän kampanjointikiertueellaan ja on hiljaa.  

Hillary Clintonista ei tullut Yhdysvaltojen presidenttiä, mutta hänen vaalikampanjansa piti ainakin huolen siitä, että viimeistään nyt korkean tason poliitikon tai presidentin ei enää automaattisesti uskota olevan mies. Donald Trump taas piti huolen siitä, että heräsimme poliittisesta horroksesta. Ei ole itsestäänselvää, että vallassa olevat ajavat hyviä asioita. Pitää vaikuttaa myös itse. 
 


LUE MYÖS:

17 syytä, miksi feministit ovat niin ärsyttäviä

Ei anneta Trumpin ja abortinvastustajien polkea naisten oikeuksia! Näin voit vaikuttaa

Kommentit

Ace Von S
Herkuleen Urotyöt

Puhut asiaa.

minna

Hyvä ja tärkeä kirjoitus, kiitos!

Vierailija (Ei varmistettu)

Amen.

saarah
visual diary

Just näin!

Katsoin kyseistä sarjaa tosi pitkästä aikaa jonkin aikaa sitten ja huomasin saman. Moni muukin asia tuntui jotenkin tosi vanhentuneelta. Onhan sarjan alusta todellakin kauan aikaa (20v wtf) mutta kaikissa kohdissa se ei tunnu samalla lailla, esim. osa vaatteista näyttää edelleen tosi hyviltä. Politiikka-asiassa todellakin tuntuu!

Milla Mallikas

Olen itse pohtinut samaa, kiitos kun puit sen sanoiksi. Välillä pohdin, olenko vain liian takakireä, kun suivaannun edellä esitetyn kaltaisesta populaarikulttuurista, mutta en kyllä ole. Itse tykkään todella paljon Frendeistä, kuten niin moni muukin iästä huolimatta, ja katson sitä aina, kun kaipaan hetken rauhaa tai haluan nukahtaa telkkarin ääreen. Muistan jokaisen repliikin ulkoa, mutta vasta parin vuoden aikana olen huomannut, kuinka paljon sarjan heteronormatiivisuus minua häiritsee. Onneksi enää ei olisi ihan noin helppoa kirjoittaa 10 vuoden ajan vitsejä siitä, kuinka mies feminiininen, luultavasti homo ja isä vieläpä transsukupuolinen. Paljon on ehtinyt tapahtua.

Kommentoi