Mikä ihmisiä vaivaa? Mistä lähtien 2-vuotiasta on saanut haukkua rumaksi?

Toimitus

Jos pääsisin kysymään käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Lena Dunhamilta yhden asian, haluaisin kysyä, yllättyykö hän enää mistään.

Siitä lähtien kun Dunham loi tv-sarjansa Girls, hän on saanut kuulla mutinaa ulkonäöstään, ja nimenomaan siitä, ettei hänen kroppansa istu viime vuosien länsimaisiin kauneusihanteisiin. Häntä on kutsuttu iljettäväksi ja kehotettu laihduttamaan. Nyt kun Dunhamista viime viikkoina julkaistuissa kuvissa näyttää, että hän on laihtunut, kommentointi aiheesta on ollut kahtalaista: entiset haukkujat onnittelevat häntä siitä, että hän näyttää ”vihdoin kauniilta”, toisten mielestä Dunham on pettänyt ihailijansa siksi, että hänen vartalonsa on piirun verran lähempänä sitä, miltä ”kauniin” naisen oletetaan länsimaissa näyttävän. Itselleni aiheen kuittaamiseksi riittää se, mitä Dunham itse kirjoitti aiheesta Instagram-tililleen (vapaasti suomennettuna):

”Tuntuu, että olen vuosien varrella tehnyt selväksi, etten välitä paskan vertaa siitä, mitä kukaan ajattelee kropastani. Olen kävellyt punaisilla matoilla koon 14 couture-mekoissa. Olen kuvannut seksikohtauksia päiviä leikkauksen jälkeen, arpien runtelemana. Olen hyväksynyt, että kroppani on jatkuvasti muuttuva, eikä kiveen hakattu kokonaisuus – sen, mikä nousee, täytyy myös laskea ja päinvastoin. Hymyilen yhtä leveästi koostani riippumatta, koska olen ylpeä siitä, mitä kroppani on nähnyt ja edustanut. Kroonisesta sairaudesta kärsivä. Body-shamingia vastaan oman käden oikeudella taisteleva. Seksuaalisesta pahoinpitelystä selvinnyt. Hillitön hottis. Niin kuin jokainen TEISTÄ. Juuri nyt taistelen pitääkseni endometrioosini aisoissa terveellisen ruokavalion ja liikunnan avulla. Painonpudotukseni ei siis ole voitto, eikä se oli merkki siitä, että olen vihdoin nöyrtynyt trollien huutojen edessä. Koska kroppani kuuluu MINULLE – joka vaiheessa, joka toistossa, ja riippumatta siitä, mitä sen kanssa teen, en luovuta feministikorttiani kenellekään. [---] Kieltäydyn juhlimasta näitä paskoja ennen-jälkeen-kuvia. Eikö meillä ole tärkeämpiä asioita, joihin puuttua? Lähetän rakkautta kaikille verkkoystävilleni, jotka vaativat,, että elämä on muutakin kuin päivittäinen punnitus, jotka tietävät, ettei heidän arvonsa liity millään tavalla heidän kokoonsa, jotka taistelevat tullakseen nähdyiksi, kuulluiksi ja hyväksytyiksi.”


Nostan Dunhamin esiin siksi, että hän ei ole ainoa julkisuudesta tuttu naispuolinen ihminen, jonka ulkonäköä on viime aikoina parjattu.

Maanantaina Ison-Britannian hovi julkaisi tuoreen, jutun alussa olevan kuvan kaksivuotiaasta prinsessa Charlottesta, kruununprinssi Williamin ja herttuatar Catherinen nuorimmasta lapsesta, ja internet vauhkoontui. Kuvat julkaisseiden brittimedioiden Facebook-sivuille ja Twitteriin ilmestyi kommentteja, joissa kaikkea Charlotten hiuksista vaatteisiin haukuttiin rumaksi – Charlotten, KAKSIVUOTIAAN LAPSEN! Moni kommentoija tuntui haukuilla purkavan raivoaan monarkian olemassaoloa kohtaan.

En missään määrin puolustele ihmisiä, jotka kokevat tarpeelliseksi haukkua Lena Dunhamin ulkonäköä, mutta Dunham on sentään aikuinen ihminen, joka kykenee vastaamaan ja reagoimaan saamiinsa kommentteihin ja puuttumaan rakenteisiin, joiden vuoksi naisten ulkonäköä on kulttuurissamme totuttu haukkumaan. Puolustuskyvyttömän lapsen haukkuminen – lapsen, joka ei millään tavalla voi vaikuttaa siihen, kuka on ja millaiseen perheeseen on syntynyt – on vain ja ainoastaan ala-arvoista.

Näissä tilanteissa toivoisin, että jokainen muistaisi Leijonakuningas-elokuvan Simban klassisen repliikin, videolla noin kohdassa 1:48 – ja toivoisin myös, että tästä ei tarvitsi aikuisia ihmisiä vuonna 2017 muistuttaa:
 Lue myös:
 
Haukuttiinko ulkonäköäsi? Näin vastaat

Lamauttavatko kuukautiskivut? Ne voivat olla merkki endometrioosista

 

Kuva: Kensingtonin palatsin Instagram-tili

 

 

 

Kommentit

Kiti

Simba. <3

Ihmiset ovat kyllä käsittämättömiä, mikään ei koskaan kelpaa. En tiedä kumpi on oudompaa, se että tyypit purkaa pahaa oloaan haukkumalla ihmisiä nimimerkin takaa, vai se, että he kirjoittavat törkykommentteja nettiin omilla kasvoillaan ja jopa nimellään. Esim. Iltalehden sivuille saa kommentoida fb-tunnuksilla, muttei se tunnu ala-arvoisia kommentteja vähentävän.

NotCredibleDates

Lena Dunhamilta loistava kirjotus. Mitä se oikeasti kuuluu kellekään laihdutaanko vai lihotaanko. Eikö se pääasia ole nyt se, että itse tykkää ja on tyytyväinen kehoonsa...

Mimu (Ei varmistettu)

Tämä aggressiivinen kirjoittelu ja muiden haukkuminen netissä on mennyt ihan liian pitkälle; niin Suomessa kuin Briteissäkin. En todellakaan hyväksy tällaista käytöstä. Toivottavasti tämä lapsi ei koskaan tule googlettamaan itseään ja lukemaan näitä kamalia kommentteja.

Kuitenkin minulta liikenee hiukan ymmärrystä ja empatiaa myös näille kiusaajille. Suhteellisen tasa-arvoisesta Suomesta (ainakin Britanniaan verrattuna) on vaikeaa nähdä Britannian luokkaeroja, ja sitä miten ne vaikuttavat ihmisten elämään. Kuten kirjoititkin, "Moni kommentoija tuntui haukuilla purkavan raivoaan monarkian olemassaoloa kohtaan." Monelle Britannian monarkia ja tämä lapsi kampauksineen ja villapaitoineen symboloi sitä epätasa-arvoa, joka maassa vallitsee. Sitä, että useimmilla Britannian kansanedustajilla on takanaan yksityiskoulu tausta; että ne, joilla on ollut varaa käydä yksityiskoulussa, ovat terveempiä ja elävät pidempään; että köyhyys useimmiten periytyy sukupolvelta toiselle jne.

Monarkia nauttii jättimäisistä tuloista, kun niin monet kansalaiset elävät köyhyydessä tai jopa kodittomina. Kodittomuus puhuttaa tällä hetkellä paikallisia suhteellisen paljon, koska ilmiö on kasvussa. Kuuntelin juuri sydäntä raastavan radio-ohjelman kodittomuudesta Britanniassa. Siinä esimerkiksi eräs Lontoossa opettajana työskentelevä yksinhuoltajaäiti oli joutunut kodittomaksi, koska hänen vuokraansa oli nostettu. Kodittomuus ei ole vain "pummien" ja "narkkarien" ongelma; se koskettaa monia ihan "tavallisia" ihmisiä. Tällainen epätasa-arvo synnyttää väistämättä turhautumista ja aggressiivisuutta.

Silti aikuisten ihmisten pitäisi osata ohjata turhautumisensa muualle kuin lasten ulkonäön negatiiviseen kommentointiin. En edelleenkään hyväksy tällaista käytöstä, enkä puolustele sitä ollenkaan, mutta pointtini on se, että kun tuntee maan historiaa ja nykyisiä oloja jonkin verran, on helpompaa ymmärtää, miksi jotkut käyttäytyvät näin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kommentit on toki täysin epäasiallisia, mutta minusta sentään useimmat ihmiset jotka haukkuvat lapsetn vaatteita tai kampausta, haukkuvat pikemminkin lapsen vanhempia ja heidän tapaansa pukea lastaan. Lapsihan ei itse hanki vaatteitaan ja toisaalta vanhemmat voivat sanoa viimeisen sanan lapsen pukeutumiseen (ei tietenkään aina :)). Tässä tapauksessa kommentit ovat siis varmaan lähinnä lapsen vanhemmille ja koko järjestelmää vastaan suunnattu eikä niinkään tälle lapselle henkilökohtaisesti.

Samalla tavalla esim. puhe lasten/nuorten liian vähäisestä talvipukeutumisesta tai liian paljastavista asuista on pikemminkin puhetta siitä, etteikö vanhemmat enää välitä miten lapset pukeutuu tai päivittelyä nykyajasta eikä niinkään henkilökohtaisesti näille lapsille sanottuja, vaikka he toki keräävät haukut. Tai ehkä ajattelen liian positiivisesti? :)

Royals4eva (Ei varmistettu)

Ihan sidenote vaan että tuo Charlottehan on aivan syötävän söpö!!

Kommentoi