Mikä muutos pilasi ihosi?

Toimitus

Tuttuni muutti Kööpenhaminaan, mikä oli loistohomma. Paitsi hänen naamalleen. Kuukauden jälkeen hänen ihonsa meni sanalla sanoen paskaksi. Finniä pukkasi, ja syynä oli ilmeisesti erilainen vesijohtovesi.

On muitakin muutoksia, joissa ihon on vaikea pysyä perässä: raskaus, laihtuminen ja stressi. Mitä näitä nyt on.

Teemme juuri juttua ihoa mullistavista elämänmuutoksista. Kerro siis alla kommentissa: mikä elämänmuutos vaikutti ihoosi ja miten? Kommenttisi voi päätyä juttuun.

Teksti Jenna Kämäräinen, joka pilasi joskus ihonsa karppaamalla
Kuva Antoni Ruiz Aragó

Kommentit

HelloAochi

Minulla ei ole ikinä ollut finnin finniä. Tuntemattomatkin ovat saattaneet kysyä kaupassa, mitä meikkivoidetta käytän, kun iho on niin ihana - enkä käytä mitään meikkejä koskaan!

Paitsi nyt. Ihoni kesti kymmenen vuoden pillerien syömiset, kesti raskauden, kesti imetyksen, kesti kapseliehkäisyn. Sitä se ei kestänyt, kun poistin pari kuukautta sitten kapselin. Minulla on ensimmäistä kertaa elämässäni kunnon finnejä ja itkua tekee mieli vääntää joka aamu. Tilanne ei vielä ole niin paha, että meikkivoiteeseen pitäisi turvautua, mutta kyllä ihan tarpeeksi ahdistava näin ensikertalaiselle.

anni panni
Elämää Hesassa

Blame it on the vesijohtovesi - minunkin naamani alkoi kukkia, kun olin vaihdossa Pohjois-Ranskassa! Brie-patonki-punaviinidieetillä ei ollut osuutta asiaan.

Hanna Maria (Ei varmistettu)

Muutto ulkomaille Hollantiin, on aiheuttanut ongelmia ihossa. Erityisesti kasvojen reunat ohimoiden kohilla ovat täynnä punaisia näppylöitä ja muutenkin paljon pientä näppyä koko kasvoilla. Olen koittanut jättää eri ruoka-aineita pois mutta mikään ei tunnu kunnolla auttavan. Kävin Suomessa lomalla kolmisen viikkoa, jonka aikana iho muuttui taas takaisin normaaliin, hyvään kuntoonsa. Mikä siis avuksi? Tottuukohan iho ikinä vai onko luvassa muutto takaisin Suomeen tai ikuinen näppynaama?

kompotti (Ei varmistettu)

Heeei Hanna Maria! Mulla oli ihan sama ongelma ollessani Hollannissa vaihdossa. Juurikin otsa ja ohimot oli täynnä tuota pikkiriikkistä näppylää. Heti kotiin palatessani näppylät hävisivät kahdessa päivässä?:D Tämän jälkeen olen ollut Hollannissa pidemmillä lomamatkoilla, ja AINA reissun ekana iltana, kun pesen kasvot hanan alla, seuraavana aamuna peilistä odottaa se tuttu näky.. Oon jo tyytynyt kohtalooni ja päättänyt, että Hollannin reissuilla on pipo syvällä päässä tai mulla on tosi omituisia poseerauksia lomakuvissa.

Seregi
Sekaisin Seregistä

Aina kun olen matkustanut Aasiassa, on ihoni alkanut kukkia :/

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulla on aina ollut todella hyvä iho, ei finnejä. Ehkäisykapselin ottaminen pilasi homman. Nyt minulla on melkein jatkuvasti pari finniä jossain kohdissa. Menkkojen aikaan naama menee ihan sekaisin, ja tulee valtavan isoja, kipeitä finnejä. Tekisi mieli käydä poistattamassa kapseli ja palata normaaliin, luomu-itseeni, mutta vauvat ovat elämässäni tällä hetkellä vielä vähemmän toivottuja kuin finnit, joten hormoniehkäisystä en uskalla luopua.

HelloAochi

Mulle tuli finnejä nimenomaan kapselin poiston jälkeen, eli älä otata pois ;)

rakkaus sekoittaa kasvotkin (Ei varmistettu)

Perheessäni jokainen on kärsinyt aknesta ja itse jo ehdin iloita murrosiän päätyttyä selvinneeni siitä kiusauksesta. Sitten tulikin ahdistava talvi ja sen jälkeen rakastuin. Lieneekö syynä hormoneiden yllättävä hyrrääminen, mutta ihostani tuli aivan kammottava finnipesäke. Entinen hyvä ja kuulas ihoni olikin yhtäkkiä jotain, mitä en kehdannut näyttää kenellekään. Nyt ihoni on paljon paremmassa kunnossa, finnit poissa, samoin mies, johon aiemmin rakastuin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla oli aina ihan täydellinen iho, kunnes mäkin kokeilin karppausta, tuloksena punainen, kuiva ja kipeä iho, mulle ei todellakaan sovi ns. kova rasva erityisemmin, ja hiilareiden vähennys. Iho korjaantui pikkuhiljaa siirtymällä takaisin runsashiilariseen ruokaan, ja vaihtamalla rasvoja takaisin kasvirasvoihin, ja jättämällä voit, kermat yms. vähemmälle.

Toinen mikä pilasi joksikin aikaa mun ihoa oli mineraalimeikit, ne ilmeisesti (?) raapi mun ihon pintaa rikki, ja tulehdutti sitä.

Toivoton (Ei varmistettu)

E-pillereiden pois jättäminen pilasi ihoni. Ennen pillereitä naamani oli melko hyvässä kunnossa, pillereiden aikaan todella hyvässä kunnossa ja nyt lopettamisen jälkeen naamani vain kukkii eikä loppua näy. Lääkäreilläkin loppuvat jo konstit, vaihtoehtoja ei enää ole. Kroonisen sairauden vuoksi erilaiset aknelääkitykset ovat poissuljettuja ja e-pillereiden uudelleen aloittaminen samoin. "Odotellaan nyt että tasoittuu" ei kuulosta enää reilun vuoden kärsimisen jälkeen kovinkaan lohdulliselta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Samat syyt ja sama vaiva – tosin reilun kahdenkaan vuoden jälkeen ei iho osoita paranemisen merkkejä. Suostuin kaiken muun kokeiltuani vihdoin kääntymään ihotautilääkärin puoleen, katsotaan nyt mitä sieltä tarttuu mukaan. Eniten harmittaa, että ennen pillereitä sain elää teinivuoteni ihanalla vauvanpyllyiholla. Enemmän nämä finnit harmittavat nyt kahdenkympin paremmalla puolella, kun muiden ikäläisten iho on päässyt teini-iän näpyistä eroon. Voin ainakin lohduttaa itseäni sillä, että näytän nuorekkaalta?

Johannalainen (Ei varmistettu)

Pillerit ovat kyllä, pardon my French, saatanasta. Lopetin 15 vuoden horppakuurin alkukeväällä, menkat palautuivat elokuussa ja siitä päivästä lähtien kasvot ovat yhä pahemmin muhkuroilla. Kolmekymppisenä ei niin upeaa, kun tuoreita otsaryppyjä koristaa rykelmä muhkeita finnejä. opi

Vierailija (Ei varmistettu)

Sama syy täälläkin! Tosin pillerit vetivät ihon talvisin liiankin kuivaksi, mutta sen kanssa opin jo pärjäämään (apteekin supertököteillä). Nyt pillereiden poisjättämisen jälkeen iho ihan sekaisin, edelleen välillä pintakuiva, mutta nyppyjä vähän koko ajan. (sivumennen sanoen myös kierto edelleen sekaisin, sellaista 8 viikkoa välillä, mutta hyvät puolet pillerittömyydessä (terve pää, vauhdikas makuuhuone-elämä) voittavat näpyt mennen tullen :D). Samaa pillereiden jälkeistä näpytystä on valittanut myös useampi ystävä.

Samoin aikoinani Dubliniin muuttaminen pisti naaman kukkimaan. Syytin vain saasteita ja erilaista ilmastoa, en tullut ajatelleeksenikaan, että syy olisi voinut olla vesijohtovedessä! Ystäväni muutti sinne Lontoosta ja valitti samaa, joten saasteet ei oikein ollutkaan looginen selitys.

Esssii (Ei varmistettu)

Ennen e-pillereiden lopettamista ihoni oli täydellinen ja sen hoitaminen oli helppoa. Pari kuukautta pillereiden lopettamisen jälkeen ihoon ilmestyi pieniä ja välillä suurempia finnejä ja hormoninäppylöitä. Samoihin aikoihin tuli eteen uudelle paikkakunnalle muutto ja uusien opintojen aloitus, joten ihoni reagoi myös stressiin selvästi. Nämä tekijät yhdessä ovat saaneet ihoni huonoon kuntoon, mutta tilanne on kuitenkin siedettävä. E-pillerit eivät kuitenkaan ole ratkaisu, sillä ne vain sekoittavat luonnollista hormonitoimintaa, mitä en enää halua. Mielummin otan hieman hankalamman ihon kuin leikin terveyteni kanssa.

ImaB (Ei varmistettu)

Hormonivaihtelut näkyneet naamassa aina, mutta pahin oli 6v samaa pillerimerkkiä käytettyäni, kun koko naama puhkesi allergiseen keltahormonikukkaan kaksi kertaa kuussa, viikoksi kerrallaan. Yksi kesä meni niin että noin 5pv kuukaudesta olin finnitön 28v.. Vaihtamalla pillerimerkkiä parani.

Mutta iho meni todella paskaksi kun viime kesänä poistatin kainalokarvat häitä varten sokeroinnilla - joka aina sopinut iholleni aina hyvin, mutta kainaloihin en ollut aiemmin kokeillut. Kaikki meni hyvin kunnes menin muutaman viikon päästä höyläämään kerran käytetyllä terällä ja ihohuokoset meni aivan tukkoon - viikkokausia finnejä, pienistä jättimäisiin pallukoihin molemmat kainalot täynnä. Turha kai mainita että tämä tapahtui kesällä kuumimpaan aikaan, eikä tulehtuneelle iholle pystynyt laittamaan mitään deodoranttia. Ajattelin uuden sokeroinnin auttavan mutta ei. Nyt puolen vuoden päästä vasta alkaa helpottamaan..

Panko (Ei varmistettu)

Hormonikierukka... Sen poistosta on jo parisen vuotta aikaa, mutta ihan normaali ei iho edelleenkään ole. Varsinkin kuukautisten aikoihin pukkaa isoja ja kipeitä paukamia, joiden paraneminen kestää piiitkäään. :/

less is more (Ei varmistettu)

Muutaman kerran kun olen innostunut ihon hoidosta, ja alkanut tunkemaan naamaan erilaisia ihmevoiteita ja käyttämään erilaisia puhdistusaineita, on iho mennyt huonoon kuntoon!
Eli oon huomannut etta vähempi parempi. Mitä enemmän ihon antaa olla ilman yhtään mitään aineita, mieluiten ulkoilmassa, sen parempi. Ja sit kun ja jos vaikka meikkaamisen tai kuivan talvisisäilman takia tarvitsee käyttää jotain aineita, käytän simppeleitä (usein apteekin) perusrasvoja ja puhdistusaineita tai 100% öljyjä. (Manteli, kookos jne.) Mulla iho pysyy parhaimmassa kunnossa näin.

Ihoni ei ole ollut teini-iän alettua kunnossa ilman e-pillereitä. Niitä olenkin tyytyväisenä käyttänyt siitä asti, mutta kun jätin pillerit pois vauvan hankinnan tultua ajankohtaiseksi, vanhat ongelmat palasivat. Imetysajan jälkeen palasin takaisin pillereihin ja sain ihona kuntoon muutamassa kuukaudessa. Molemmat vanhempani kärsivät edelleen 50-vuotiainakin lievästä aknesta, joten en usko että tässä tapauksessa aikakaan auttaa.

Tralla (Ei varmistettu)

Olen asunut koko elämäni pohjanmaalla. Kun sitten muutin Turkuun, ihoni on ollut huonommassa kunnossa. Tuntuu, että jo viikonloppu anoppilassa, Etelä-Pohjanmaalla keskellä metsää, hoitaa ihoani paremmaksi. En ole varma, mistä tämä johtuu: ilmasta, vedestä, puhdistusaineista vai jostain muusta.

jermia
Itärajapakolainen

Stressi aiheuttaa valtaosan iho-ongelmistani. Kun oikein on tiukkaa töissä, niin huomaa kyllä tulokset naamassa :/ Myös vesijohtovesi vaikuttaa, välillä kuivattaen ihoa aivan tolkuttomasti, välillä aiheuttaen näppylöitä.

Puuttuva palanen

Ensin e-pillerin lopetus vuosi sitten -> hormoonivyöry -> pizzanaama/-selkä/-olkapäät. Hormonitoiminta alkoi tasoittua, samoin naaman kukkiminen joten tittidii, olenkin raskaana ja tilanne lähes sama kuin vuosi sitten. Saatan pidättäytyä tulevaisuudessa hormonaalisesta ehkäisystä..

HH (Ei varmistettu)

Käyn lukion toista vuotta ja monet varmasti tietävät sen olevan rankka. Projekteja pitää tehdä ja kursseja suorittaa ja lopussa koittaa testin aika koeviikko! Kun kyseinen viikko lähestyy, yleensä finnitön ihoni rupeaa kukkimaan. T-alueelle tulee suuria, kipeitä paukamia joita ei voi puristaa eivätkä ne lähde millään hoitokeinoilla. Ei siis auta kuin kulkea koeviikot naama perunamaan näköisenä!

Annilii (Ei varmistettu)

Voi ihana Köpis minkä teet meille suomalaisille! Minulla naama pysyi kondiksessa, mutta hiuksiin tullutta damagea hoidan vieläkin...

-sara (Ei varmistettu)

Iho sekä hiukset oireilevat ikävästä ja stressistä kun puoliso sai komennuksen lähteä turvaamaan maailmanrauhaa.

Feera (Ei varmistettu)

Asuin koko viime kesän Unkarissa ja ihoni oli paremmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin. Ilmeisesti aurinko ja puhtaampi ja käsittelemättömämpi ruoka, mitä Suomessa syödään, vaikuttivat ihon kuntoon. En myöskään kesällä meikannut niin paljon kuin yleensä. Muutaman viikon päästä palattuani Suomeen, oli ihoni taas suoraan sanottuna paskemmassa kunnossa kuin koskaan. Kasvot ja selkäni olivat täynnä jättimäisiä ja kipeitä finnejä. Syksyllä kävin vielä läpi eroa pitkäaikaisesta poikaystävästäni ja muutin uuteen asuntoon, olihan siinä monta muutosta lyhyelle aikavälille! Ihoni reagoi varmaankin stressiin mitä kaikki muutokset toivat elämään. Jouduin kuitenkin käymään ihoni takia lääkärissä, koska iho ei ottanut parantuakseen ja alkoi jo haitata normaalielämää. Toivottavasti iho nyt parantuu antibioottikuurilla ja antibioottivoiteilla jota lääkärini minulle määräsi.

Jazz (Ei varmistettu)

Minä asuin myös aikaisemmin Unkarissa ja ainoastaan talvisin ihoni kuivui jonkin verran, mutta muuten pysyi hyvänä. Suomeen palattuani voiteiden kanssa onkin saanut sitten läträtä. Nivean paksu perusvoide on paras tällä hetkellä. Joka kerta kun lähden ulkomaille, niin kuivuus katoaa. Toisaalta Unkarissa luonnonkiharat hiukseni olivat (ilmeisesti) vesijohtoveden takia aivan piikkisuorat...

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Täytin 31 ja pum - minulla jolla ei ollut suuremmin finnejä edes teininä, on nyt jatkuvasti jotain näppylää kasvoissa. Kerran kuukaudessa saan ilokseni yhden ison ja kipeän finnin, joka ehtii parantua juuri ennen seuraavan ilmestymistä. Näiden jättien lisäksi on kasvoissa tai rintamuksessa puoli tusinaa pienempiä näppyjä.

Tyttönen (Ei varmistettu)

Marketin paksun meikkivoiteiden käyttö teini-ikäisenä sai aikoinaan ensimmäiset finnit nousemaan parissa viikossa. Miksi sitä pitikin laittaa, kun tuolloin ei ollut naamassa näpyn näppyä? Ihoani ovat sekoittaneet myös ulkomailla vietetty kesä ja stressi töissä. Ehdottomasti pahin sekoittaja on mielestäni kuitenkin e-pillereiden lopetus: olen lopettanut ne useaan kertaan, ja joka kerta on puolen vuoden kuluttua siitä alkanut naama kukkimaan. Tajusin yhteyden lopettamisen ja finnien välillä vasta nyt kolmekymppisenä, kun aloin laskeskelemaan, milloin niitä finnejä aina pukkaa. Tosi nurinkurista, että lääkärit määräävät monille akneen e-pillerit, kun ne vain itseasiassa siirtävät ongelmaa, ainakin minun kohdallni. Nykyisin en käytä juuri mitään, en pillereitä, enkä mitään tököttiä ihollani, lukuun ottamatta täysin luonnollisia ihoöljyjä, kuten kookosöljyä, ja niitäkin vain silloin, kun iho tuntuu kireältä. Aurinkorasvatkin ostan luonnonkosmetiikkana. Naama kiiltää ja punoittaa luonnollisesti, mutta ainakaan ei ole toistaiseksi tullut suurempia finnihyökkäyksiä (kop kop). Luonnollisen näköiseen naamaan tottuu kyllä, vaikka olisi puuteria ja muita pakkeleita tottunut käyttämään vuosia. Suosittelen.

nm (Ei varmistettu)

Kyllä nuo e-pillerit taitaa olla se kaiken pahan alku ja juuri. Niiden lopettamisen jälkeen, reilu 4 vuotta sitten, olen joutunut kärvistelemään taukoamatta kaikenlaisten iho-ongelmien kourissa. Vieläkään ei ihmeparantumista ole tapahtunut, naama pukkaa näppyä ja paisetta sen kun kerkeää. Lievää helpotusta olen nyt saavuttanut Tetralysal antibioottikuurilla, mutta sekin taitaa olla vain väliaikainen ratkaisu. Ensimmäisen kuurin lopetettuani ihonalaiset tulehtuneet paiseet räjähtivät kasvoille nimittäin vain muutamassa päivässä, joten jouduin uusimaan kuurin samantien. Siinä missä iho ehkä kiittää näistä antibiooteista, muu kroppa ei tästä miltei 5 kk yhtäjaksoisesta käytöstä olekaan ihan samaa mieltä.... Stressi tietysti omalta osaltaan myös pahentaa ihon tilannetta, mutta sitä ei omassa ammatissa ja elämäntilanteessa oikein pakoonkaan pääse. Kai se on vain hyväksyttävä että näillä eväillä mennään, ja toistaiseksi ainakin sileä vauvanpeppu iho on pelkkää historiaa

Eyes without a face (Ei varmistettu)

Huonounisuus on vaikuttanut eniten ihooni, siis tehnyt lievää aknea, lisännyt pintakuivuutta ja ennestäänkin herkän ihon herkkyyttä. Alun perin uniongelmatkin alkoivat kyllä stressistä, mutta stressikin on poistunut jo ajat sitten, uni- ja iho-ongelmat vaan jäivät. Mutta talvella tosiaan ihon kuntoa voi vielä pahentaa huoneilma ja vesijohtovesi, ainakin oman kämppäni vesi aika kalkkipitoista.

Let us go
LET US GO

Opinnäytetyön kirjoittaminen. Tänään yli kolmen kuukauden tuskailu on kuitenkin vihdoin ohi ja pääsen toivottavasti pian eroon tästä pitsanaamasta!

Kommentoi