Mikä vois olla sen vittumaisempaa?

Toimitus

 

Olemme saaneet palautetta, että toimituksen pitäisi ottaa enemmän kantaa. Niinpä alamme julkaista torstaisin Lilyn toimituksen kolumneja. 

 

**

 

Tulen aina suunnattoman hyvälle tuulelle, jos maailmasta löytyy ihminen, jota ärsyttää jokin asia enemmän kuin minua.

Yleensä nimittäin minä olen porukasta se, jota ärsyttää kaikki eniten. Olen kuin käänteinen Julie Andrews Sound of Musicista, voisin koska tahansa puhjeta iloluontoiseen luritukseen, jossa lueteltaisiin ”muutama inhokkiasiani”.

Syvin vihani kohdistuu ihmisruumiista tuleviin ääniin. Purkkapallon puhaltelijat bussissa ‒ menolippu työleirille! Elokuvateatterissa sipsien mutustelijat ‒ keskuskuoppaan! Kynsinauhojen nyppijät palaverissa ‒ saitte juuri uuden vihamiehen. Tutustuin viime syksynä uuteen tyyppiin, jolle jäi minusta mieleen kuulemma vain yksi asia ensitapaamisemme perusteella: Siinäpä nainen, joka ei todellakaan pidä Vesku Loirista.

Aion luultavasti käyttää jokaisen kolumnivuoroni tästä eteenpäin kertoen, mitä kaikkea muuta inhoan. Älkää käsittäkö minua väärin, olen kyllä onnellinen ihminen ja usein aika hyvällä tuulella. En myöskään siedä apaattista valittamista; vihan täytyy olla analyyttistä, tarkkanäköistä ja mielellään kiinnostavasti argumentoitua.

Mielestäni ”vihata” ei ole liian vahva sana, ja käytän sitä usein. Monesti ihmiset katsovatkin minua kauhistuneesti ja hieman säälien: ”En minäkään erityisemmin pidä Pikku prinssi -kirjasta, mutta en minä nyt sentään vihaa sitä.” No, minäpä vihaan, mutta minunlaisille ihmisille ei ole maailmassa tilaa. Pitäisi osallistua positiivisuushaasteeseen, saattaa Suomi nousuun hymy naamalla ja piirrellä pieniä sydänlappusia kämppiksen jääkaapinoveen. Kehujat menestyvät ihmissuhteissa ja työelämässä paljon paremmin kuin tällaiset nihkeät muijat kuten minä. Pitäisi suvaita kaikkea ja kaikkia. (Disclamerina: kyllä minäkin suvaitsen kaikenlaisia ihmisiä, en vain suvaitse heidän ärsyttäviä ääniään tai maneereitaan.)

Tiedän itsekin, että minulla olisi niin paljon helpompaa, jos en suhtautuisi kaikkeen niin neuroottisesti.

Ja juuri tästä syystä tulen aina hirmu hyvälle tuulelle, kun käy ilmi, että on olemassa asia, joka ei ärsytä minua, mutta joka ärsyttää jotakuta toista. Kerrankin minä en ole paikan pahin raivohullu!

Siksi haluankin listata teille joukon yleisesti inhottuja asioita, joihin suhtaudun neutraalisti: Juopot ratikassa. Minusta he ovat viihdyttäviä (esimerkiksi toissaviikolla olin huvittunut, kun eräs juoppolalli söi käsin koiranruokaa purkista ‒ ja kyllä kyllä, olihan se surullistakin, muttei millään lailla ärsyttävää!). Minua ei myöskään häiritse jään sorkkimisen ääni metallikepakolla (ilmeisestä tämä on jokin universaali kammotuksen kohde?). En vihaa yleisesti inhottuja sanoja tahtotila tai pitchaus enkä aika bueno -hokemaa. Mutta jos te inhoatte, niin inhotkaa, minä en paheksu! Päinvastoin, tulen siitä paljon paremmalle tuulelle.

Ärsyyntyjille haluan sanoa tämän: Minä ymmärrän teitä. Ei tämä ihmisten keskuudessa eläminen ole helppoa. Mutta kyllä me tästä yhdessä selviämme! Täältä löytyy koska tahansa vertaistukea. Mutta älkää herra varjelkoon tulko ryystämään teetä minun korvani juureen.

 

Ja niin, se These are few of my not so favorite things -sikermäni, se on tässä:

 

Maiskaus suu auki ja arkikuvahaaste,

vauvojen huuto ja lantturusinaraaste,

anonyymin nillityksen kun netissä saa

mikä voi olla sen vittumaisempaa?

 

Nostalginen paatos ja Ryan Gosling -hypetys

monologin pitäjä, joka on typerys

kun joku toinen vikan makkaran saa,

mikä voi olla sen vittumaisempaa?

 

Mie-sanan käyttö vaikka oot Hesasta

luulo että omaa kiirettä kuuluu kehasta

kun joku mielipahaani ei jaa,

mikä voi olla sen vittumapsempaa?

 

Jos meen bussilla taikka ratikalla

mua melkein itkettää,

jengin ruumiintoimintoja kun mä kuuntelen

neuroosit iskee päälle ‒ ja jää.

 

Translation: Haters gonna hate. And I am a hater.

 

 

Kommentit

Haha, no nyt mä voin ilahduttaa sua! Täällä ollaan, toinen samanlainen :)

Laura T.
M O L

*Voimahali*

Oi voimahali. Ah!

Julia Thurén
Toimitus

 

Voimahali sulle takas Laura! Ja pari jaxuhalia perään.
(Kiitän tästä kuvasta ystävääni Ottoa.)

Helmi K
sivulauseita

Jesjesjes! Ihan parasta. Mua ei haittaa noi ihmisäänet eikä pikkuprinssit, mutta esim Forrest Gump, elokuvateatterista ulos rynniminen, rusinat missä tahansa, samaan tahtiin kävelijät, vastatuuli, jäähtyneen/yli puoli tuntia pannussa seisseen kahvin tarjoaminen ja kirjoittaessa ilmaisun " Koska kevät. Koska some. Koska blogi. Koska mitä tahansa." käyttäminen. Näin alkuun.

Sun kolumnista tuli heti uusi suosikki.

minna

Forrest Gump! Ai saaatana, en kestä sitä! (Ja nukahdan aina ennen puoliväliä.)

(Kolumnista tykkäsin!)

Rusinat, kyllä! Mitää muita aineksia ei tungeta kaikkeen yhtä kirjavasti (pullat, leivät, jälkkärit, maksalaatikko, glögi), ja siihen on syynsä.

Ja rynniminen bussin ikkunapaikalta toisen yli ilman, että sanoo, että aikoo jäädä pois. Menit sitten sylin kautta.

Julia Thurén
Toimitus

Kyllä, kaikki nuo, ehdottomasti! (Tosin ilman Forrest Gumpia maailma olisi menettänyt monta hienoa parodiaa, kuten tämän.)

Olen myös aistinut, että "Se tunne kun" olisi tekemässä paluuta, mikä nykyään aiheuttaa mussa enemmänkin sääliä kuin vihaa, koska ajattelen tämän käyttäjästä: "Tuo ihmispolo, hänen verbaalinen repertuaarinsa on kutistunut klisee-kirjan sivuiksi."

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo mikään ei oo raivostuttavampaa kuin noi "koska sää. Koska flunssa." jne vittusaatana kirjoittakaa lauseenne loppuun! Vajakkia!!! Muutenkin vierasperäiset jutut, niin kuin että kirjoittaa isolla alkukirjaimella sanoja joita ei kuulu niin kirjoittaa! Muka tyylikeinona! Hyi!

Marsublog

Aww mahtavaa! Lisää!

Mua vituttaa ihan sikana se, että kun puhelimesta loppuu akku, se toivottaa vielä viimeisillä voimillaan kohteliaasti "Näkemiin". Mä koen sen vittuiluna, vaikka TIETENKIN tiedän, että se ei ole sitä! Joku siinä muodollisuudessa vain ärsyttää sillä hetkellä, kun tekstari katoaa... 

Julia Thurén
Toimitus

Toihan on ihan puhdasta vittuilua.

Onko se? Kun sitä mä oon just miettinyt, että onko se vai tuntuuko se vain siltä...

Vierailija (Ei varmistettu)

Mahtavaa! Koen puhelimeni holhoavan minua, kun se säännöllisin väliajoin hiljentää muusikin ja ilmoittaa riskistä saada kuulovamma.

Oi vitsit. Mahtavaa! Mulla ei ole tota.

Mutta mun puhelin huolehtii siitä, että oon pettynyt itseeni joka ilta. Se kertoo avuliaasti herätystä laitettaessa, että montako tuntia on nukkumisaikaa. Sitä tajuaa jo hävinneensä taistelun, kun tulee ilmoitus, että "aikaa herätykseen 4 tuntia 20 minuuttia."

 

Bert (Ei varmistettu)

No entäs ku tietokone/ohjelma kaatuu kesken hommien ja ilmoittaa buuttaavansa itsensä ja sit on pakko painaa "OK". Ei oo mikään ok siinä tilanteessa!

iidami
Bambino

Pakko tunnustaa, että mä olen samanlainen neuroottinen kaikestaärsyyntyjä.

Kaikkein pahinta on juuri ihmisistä lähtevät ihan normaalit äänet, kuten syömisäänet (massutus, rouskutus, yhhh), liian äänekkäästi hengittävät tyypit, nenänniiskuttajat jne. Joskus oikeasti ärsyttää niin paljon, että tekisi mieli läimäyttää sitä mässyttelijää, ja itsehillintää todella koetellaan.

Tälle ärsyyntymiselle on nimikin: misofonia (tai selective sound sensitivity syndrome). Olen kärsinyt tästä lapsesta saakka, ja ihan oikeasti helpotuin kun luin misofoniasta ja sain tälle oireilulle jonkun nimen. Ihmiset, mukaanlukien omat vanhempani ja sisarukseni, ovat vain pitäneet minua vaikeana ja nipona tyyppinä, kun en siedä tiettyjä ääniä. 

Julia Thurén
Toimitus

KYLLÄ! 

Mua pelottaa se päivä, kun mun pinna vaan napsahtaa, ja alan huutaa jollekin N-junalaiselle teinille, että NYT SE SUU KIINNI KUN MUSSUTAT SITÄ PURKKAA. Tähän mennessä olen tyytynyt käyttämään kaikkia varokeinoja, kuten aina musankuuntelumahdollisuudet mukana + vähänkin pidemmille matkoille (juna, lentokone) korvatulpat mukaan (korvatulppien keksijälle Nobelin rauhanpalkinto, heittämällä).

 

Sanph
Sanph

Mulla tuli samanlainen ehkä helpotus, kun löysin talvella tuon misofonia-termin. Että ehkä ei olekaan niin epänormaalia ärsyyntyä muille normaaleista äänistä. Oli ihan pakko sillon löydöksen tehtyäni lähtettää poikaystävälle viestiä misofoniasta, että kato nyt, en oo hullu!

paulahelena
ALUAP

ah mahtavaa, pointsit biisistä kovan luokan sound of music -fanilta :D

Julia Thurén
Toimitus

Tavallisesti mä vihaan musikaaleja, mutta Sound of Music on luultavasti ainoa poikkeus.

Vierailija (Ei varmistettu)

Heh, se on taas ainoa musikaali jota MÄ vihaan :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis tässä oli niin tiivistettynä oma suhtautumiseni maailmaan. Kiitos! Ja sitten joku alati-leppoisa kyselemässä, että "kuin sä tästäkin jaksat keuhkota?" aaargh!

Omat inhokkini
- kera minkä tahansa (ihana brunssi kera ystävän, aargh)
- Helsingin Kisahallin rumasti sisustetut näyteikkunat
- Tallinnan aamulaivojen yökerhotunnelma (kuka haluaa laulaa karaokea klo 10 sunnuntaiaamuna?!)
- radiotoimittajien höpinät omista maitoallergioistaan ja aamuohjelmien tyhjännauraminen
- ja ehdottomana suosikkina Meri-Tnkin mainitsema ylikiipeäminen bussissa, samaan kategoriaan menee ruokakaupan kassalla välipulikan paniikinomainen etsiminen ennen kuin yhtään ostosta voi asettaa hihnalle

huh, tää tuntui tosi vapauttavalta!

Julia Thurén
Toimitus

AAMEN.

Kera on niin ällöttävä! Kenties siitäkin vielä noin kolme kertaa vastenmielisempi ilmaisu on med käytettynä muuten suomenkielisessä lauseessa. "Ihana tyttöjen viikonloppu med Jasmin ja Kaisa! <3 <3" 

 

Laura T.
M O L

Haluan lisätä tähän jo yhdessä blogissa aiemmin mainitun hashtagin: #blessed

Jenniii
Pupulandia

Ja #bliss myös!

Vierailija (Ei varmistettu)

Jooooo, niin on! aargh!

Milka Rantamo
Olennaisuuksia

Mun veri kiehuu näille "voihan (aseta mikä tahansa sana tähän)" fb-päivitykset. Esim. "Voihan korvatulehdus!" Myös sanat mamma, mami ja mama pitäisi kieltää lailla kaikilta täysin suomenkielisiltä. 

Helmi K
sivulauseita

Ahahahaaaa, mä oon inhonnut noita Kisahallin ikkunoita noin seitsemäntoista vuotta sanomatta sitä koskaan ääneen.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

On vaan niin vaikea käsittää, että jos saat niin näkyvältä paikalta mainostilaa, niin kuinka sitä ei pysty yhtään innovatiivisemmin hyödyntämään!? Niihin ikkunoihin täytyy olla jotkut tarkat ohjeistukset, en muuten voi ymmärtää miten on kannattavaa seisottaa ikkunassa vuositolkulla tyhjiä vaatehenkareita.

Julia Thurén
Toimitus

Voitaisko me vaan joskus koota joku delegaatio stailaamaan ne? Ne on kuitenkin kohtalaisen keskeisellä paikalla Helsingissä. Vai onko niissä ikkuinoissa jotain neuvosto-nostalgiaa esiteltynä?

Vierailija (Ei varmistettu)

Musta tuntuu myös, että kirjoittaja suhtautuu muhun alentavasti jos kirjoittaa Sinä tai Sinulle. Suomen kieleen ei kuulu se! Teitittele mieluummin!

Mia K.
Voi taivas

:)) ah, kaikki tää on vaan niin vapauttavaa!! 

mulla aina jotenkin ärsytykset -vaihtuu, vaihtelee-? Ja; se vasta ärsyttääkin?! huoh ;)

Entä se, kun puhelin korjaa viestin kieltä, laittamalla ison kirjaimen sanoihin Sä ja Se? Tai erottaa sanat viikon ja loppu ja muut vastaavat. 

Että mitä Sä aiot tehdä viikon loppuna?

KIITOS!! (Ei varmistettu)

Mua vituttanut suunnattomasti, kun muutamalta kaverilta tullut näitä Sä ja Se -viestejä - oon vakavasti kyseenalaistanut heidän mielenterveytensä ymmärtämättä ollenkaan, että se on vaan se typerä arvailija. Kiitos!

No mut hei nyt varmaan helpottaa!

 

Mindeka
Ma-material Girl

Ihan huippu!

#parhauttamedJulia

stella maria

Mie-sanan käyttö vaikka oot Hesasta

Hahahahhaha. Vaikken nyt Helsingissä asukaan niin pyrin kuulumaan tähän joukkoon loppuelämäni, kiitos Etelä-Savossa vietetyt ikävuodet 8-19.

Omat inhokit ovat ainakin se kun porukka tunkee sisään metroon/bussiin/sporaan ennen kuin poismenevät ovat ehtineet päästä ulos ja sellainen nivelten systemaattinen naksauttelu (esim jokainen sormi erikseen ja peräkkäin). Ja voimahali ja parhautta.

Niin ja se kun joku tekee rasistisille kommenteilleen oikeutusta sillä että "mulla on sananvapaus". Se ottaa päähän niin pahasti että en kykene aina edes lähteä vasta-argumentoimaan asiallisesti. Tulee vaan sellainen olo että VOIVI**UUUUUUUU URPO!! 

 

 

annakarin
Anna Karin

Jumalauta mä VIHAAN, kun ihminen mässyttää syödessään. Kun yritän katsoa telkkaria tai lukea ja joku siinä vieressä mässyttää, niin mun sisällä alkaa kytemään niin armoton  vitutus, että tekisi mieli lyödä (en kuitenkaan lyö, paitsi sanallisesti). OPETTELE SYÖMÄÄN SUU KIINNI. ÄLÄ PURE KYNSIÄ MUN VIERESSÄ. Ja viha noista asioista puhuttaessa on ihan just se oikea ilmaisu. Just eilen sanoin Matille, että mun pahin painajainen olisi tämä: olisin ottamassa (kivuliasta) tatuointia ja tatuoija mässyttäisi purkkaa koko toimituksen ajan. Vähän niinku kampaajat tekee.

Sen lisäksi tennissukat. Ihmisten hitaus kaupoissa tai rullaportaissa. Sipsipussin rapistelu muuten hiljaisessa paikassa. Pienten lasten räkänokat. Aivastelu minua kohti. 

Ja juopot, ne on munkin mielestä yleensä ihan sympaattisia tyyppejä. Ei vituta yhtään.

Helmi K
sivulauseita

Tähän ja stella marian kommenttiin, niin siitä taas tykkään ihan hulluna kun painottaakseen asian vakavuutta kirjoittaa ISOILLA KIRJAIMILLA. Se on ihan ratkiriemukasta, ja parasta, (mutta ei parhautta).

stella maria

Haha, oon sairastanut tota CAPSLOCK-TAUTIA varmaan siitä lähtien kun opin kirjoittamaan. 

annakarin
Anna Karin

Mää kans! Mustakin se on ihan parasta. Ja, no, ehkä vähän häiriintynyttäkin.

Nica
Klassikko viikossa

Mussutus, tekoyskä ja Darth Wader -hengitys sallitaan kaikkialla muualla paitsi kirjastossa. En ikinä kestä opiskella kirjastossa kun muut tulevat sinne vain hönkimään ja maiskuttamaan. 

Parasta on myös aina busseissa 18 ja 14 kun yleensä koko bussilastillinen porukkaa jää Kampin pysäkillä pois. Joukossa on aina ihmisiä, jotka aloittavat kreisipaniikin ulospääsystä jo kauan ennen pysäkkiä, vaikka ulos ehtii hyvin bussin ollessa jo tovin pysähtyneenä.

Entäs sitten sylitanssijat tanssitunnilla? Eivät saa haluamaansa paikkaa, koska valuvat hitaasti tanssisaliin ja sitten passiivisaggressiivisella sylitanssilla kiinni tunkien ajavat toiset reunaan tanssimaan.  

Jenniii
Pupulandia

Aargh, bussien 18 ja 14 ulos tunkijat ovat niin tuttu ärsytyksen aihe täälläkin - varsinkin ruuhka-aikaan, kun käytävätkin ovat täynnä jengiä. Hei haloo, Kampissa jää suurin osa kyydissä olevasta porukasta ulos, että kyllä sinäkin sielä varmasti ulos ehdit, vaikket väkisin tunkisikaan sinne täydelle käytävälle. Ilahduttavaa huomata, etten ole yksin tämän havainnon ja tuskastuksen kanssa. :D

Nica
Klassikko viikossa

haha juu, onneks hyvinä päivinä tolleki typeryydelle jaksaa vaan nauraa. :)

SannaAnni
NytKu

Halleluja ja amen! Kiitos tästä Julia! Paljon kuulutettu positiivisuuden ylistys ottaa päähän, kun maailmassa löytyy massoittain aiheita, joista on ihan viihdyttävää vittuuntua. Äitini inhoaa ja syvästi halveksuu kaikkia vi-alkuista, joten oma keittiöpsykologinen tulkintani on, että jos olisin saanut enemmän vittuuntua teininä, olisi puolet aikuisiästä ollut joltainosin helpompaa. Oma kohta 16v tyttäreni on hyvin oppinut vittuuntumisen taidon. Sillä tytöllä sitä vitutus-listaa muuten riittää:-)

Se mie-viljely johtuu ymmärtääkseni siitä että sitä pidetään jotenkin söpönä. Tunnen useamman ihmisen jotka eivät ole varmaan koskaan edes vierailleet Savossa ja silti se mie kuuluu sanavarastoon. Se vituttaa aivan suunnattomasti. Puhumattakaan siitä miksi kolmekymppinen ihminen haluaa kuulostaa söpöltä.

Julia Thurén
Toimitus

Mä olen tehnyt täysin saman johtopäätöksen.

Hyväksyn sen, jos ihminen on kotoisin sieltä Suomen sydänmailta, mutta joskus sekin tuntuu vähän feikiltä, että ollaan asuttu Helsingissä kohta 20 vuotta ja puhutaan muuten täysin helsinkiä, mutta sitten suusta kuuluu sitä mie-mie-mie-horinaa. Ja söpöstelijät - keskuskuoppaan.

Kook (Ei varmistettu)

Minua mie ei niinkään häiritse, tai ymmärrän ärsyyntymisen, mutta jos joku haluaa säilyttää alkuperäisen puhetapansa, ei ole minulta pois. Se tuntuu myös tarttuvan esim. yhden mie-tuttavan puolisokin, syntyperäinen helsinkiläinen, alkoi myös sanoa mie vaikkei ole mikään söpöstelijä muuten.

Julia Thurén
Toimitus

On kyllä ihan totta, toi mie-ärsyyntyminen oli vähän kohtuuton heitto.

Pages

Kommentoi