Miksei kukaan kritisoi Victoria’s Secret -alusvaatenäytöstä?

Toimitus

Eilen illalla some-kanavani täyttyivät enkeleistä. Enkä nyt puhu mistään joulukuusenkoristeista vaan alkkareissa keikaroivista malleista. Kyseessä oli tietysti jokavuotinen Victoria’s Secret -muotinäytös-spektaakkeli.

Eilen Pariisissa järjestettyä näytöstä edelsi useiden viikkojen hehkutus. Kansainvälinen muotimedia on ottanut näytöksestä kaiken ilon irti ja tehtaillut lukuisia treenivideoita (Train Like an Angel!), nostalgiajuttuja ja mallien haastatteluja. Olen lukenut, miten mallit valmistautuvat näytökseen ja nähnyt, kun identtisiin pinkkeihin paitoihin pukeutuneet tuuheatukkaiset mallit lentävät yhdessä Pariisiin. Harper’s Bazaar teki jopa hassuttelevan videon, jossa enkeli Daniela Bragalle näytettiin muiden enkeleiden peppukuvia ja hänen piti liittää oikea perä oikeaan naamaan.

Siis anteeksi mitä?!? Kaiken karnevaalitunnelman keskellä näyttää unohtuneen, mistä tässä oikeasti on kyse.
 

Missikisa muotilavalla

Victoria’s Secret -näytöksellä ei ole mitään tekemistä muodin kanssa. Lavalla ei ole nähty käyttökelpoisia alusvaatteita sitten 90-luvun lopun (ellei sitten satu arkielämässään käyttämään jättikokoisia siipiä). Näytös on missikisa, joka on naamioitu muotinäytökseksi. Alkkareiden sijaan lavalla esitellään kapean kauneuskäsityksen mukaista täydellistä naisvartaloa.

Oudointa tässä kaikessa ei ole tämä varista muistuttava alusasukokonaisuus vaan se, ettei kukaan kyseenalaista koko touhua.

Missikisat mielletään yleisesti pölyttyneiksi ja seksistisiksi, mutta Victoria’s Secret porskuttaa rauhassa eteenpäin ja järjestää vuosi vuodelta megalomaanisempia näytöksiä – ja muotimedia hurraa kuin massahypnoosissa. Välillä julistetaan, että kannatetaan feministisiä arvoja ja vahvoja naisia, mutta tätä räikeää esineellistämistä ylistetään. Miten tämä on mahdollista?

Näytös on ehkä kaikkien aikojen onnistunein mainoskampanja. Vuonna 1977 perustettu Victoria’s Secret on järjestänyt alusvaatenäytöksiä vuodesta 1995 asti, mutta spektaakkelimaisiin mittasuhteisiin ne kasvoivat vasta 2000-luvun alussa. Legendaarinen Fantasy bra, eli jalokivin koristellut rintsikat, lanseerattiin vuonna 2001. Sen kantajaksi valitaan joka vuosi eri enkeli, jolle duuni on suuri kunnia. Bling-bling-rintsikka on siis vähän kuin missikisojen kruunu. Jep.

Entäs sitten se, että malleja kutsutaan enkeleiksi? Nämä enkelit poseeraavat lavalla vuoroin syntisissä lateksiasuissa, vuoroin söpösti pehmolelu kainalossa (kenen teinipornofantasiasta tämä asu on peräisin?) ja tätä viihdeshow’ta katsoo joka vuosi telkkarista yli 9 miljoonaa amerikkalaista.

Nerokkainta tässä kaikessa on se, että spektaakkeliin on onnistuttu leipomaan viesti, että tässä on jollain kieroutuneella tavalla kyse tyttöenergiasta ja naisten voimaannuttamisesta. Enkeleiden atleettisia vartaloita ylistetään – he ovat vahvoja ja voimakkaita, jopa kurvikkaita tavallisissa muotinäytöksissä nähtäviin malleihin verrattuna.

Enkeleitä kaupataan terveellisinä esikuvina: rasvaton vartalo on saavutettu laihduttamisen sijaan kovalla treenillä. Enkelit puhuvat avoimesti järjettömistä treenirutiineistaan (välillä treenejä on kaksi päivässä), mikä on uutta muotimaailmassa, jossa mallit ovat yleensä kertoneet nopeasta aineenvaihdunnastaan ja syövänsä mitä haluavat (mikä ei tietenkään ole totta).
 

Muodin Super Bowl?

Victoria’s Secret yrittää brändätä näytöstään urheilutapahtumaksi, muodin Super Bowliksi. Enkeleistä puhutaan kuin huippu-urheilijoista, jotka valmistautuvat koetukseen kuukausia etuajassa. Suurien ja painavien siipien kantaminen on kuulemma kovaa työtä, johon tarvitaan lihaksia. Urheilun ylistäminen on hyväksyttävää, miksi emme siis voisi fanittaa fitness-enkeleitä?

Siksi, että urheilijan tavoitteet eroavat ratkaisevalla tavalla enkeleiden tavoitteista. Urheilija tähtää ennätyksen rikkomiseen tai voittamiseen, Victoria’s Secret -mallin tavoite on näyttää hyvältä alusvaatteissa. Ja tästä tavoitteesta on naisten voimaannuttaminen kaukana, sillä se, mikä Victoria’s Secretin mielestä näyttää hyvältä, on todella harvan naisen saavutettavissa.

Pikajuoksija treenaa, jotta hän jaksaa juosta nopeammin kuin muut, mutta kuka keksi, että alusvaatteiden esittely vaatii, että malli treenaa kaksi kertaa päivässä? Kuka tästä mahdottomasta kauneusihanteesta hyötyy? Tietysti alkkareiden valmistaja, joka näin varmistaa, että olemme varmasti tyytymättömiä omiin kroppiimme ja haluamme ostaa tavaraa, joiden toivomme muuttavan meidätkin enkeleiksi.

Älkää siis yrittäkö myydä minulle mitään naisia vahvistavaa humpuukiviestiä, Victoria’s Secret. Kutsukaa näytöstänne siksi, mitä se on: naisia esineellistävä ikuinen uimapukukierros.

 

Kuva All Over Press

LUE MYÖS:
Muotimaailman Instagram-ystävällinen feminismi.
 
"Oikeat naiset" syjäyttävät mallit muotikuvissa. Mitä tästä pitäisi ajatella?

 

Kommentit

vilhelmiinah
VILHELMIINA H.

Hitto.

Nyt vasta tajusin, että niinhän se on, puhut ihan asiaa! Muotinäytöksestä kaukana.

Viivii (Ei varmistettu)

Kiitos Mia! Olen tätä pitkään miettinyt eikä itseäni kiinnosta seurata/lukea/tietää mitään koko ilmiöön liittyvää. Kummasti koko spektaakkeli tuntuu kuitenkin monia viiteryhmääni kuuluviakin kiinnostavan. En käsitä.

Miss Reprazent (Ei varmistettu)

Epäkäytännöllisiä vaatteita joita kukaan ei oikeasti pidä, kaikki mallit kuin yhdestä muotista...ööh tuota, eli siis juuri niinkuin JOKA IKINEN MUOTINÄYTÖS IKINÄ! :D

En ymmärrä tätä iänikusta ulinaa malleista ja muotinäytöksistä. Yeah we get it, rumempia naisia pännii kun toiset on kauniimpia. Deal with it, se nyt vaan on sisäänrakennettu muotiin, että suunnittelijat suunnittelevat vaatteita joita kukaan ei pidä naisille, joita ei juurikaan ole olemassa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mutta kun et selvästikään seuraa muotinäytöksiä - eikä tarviikaan jos ei kiinnosta, mutta argumenttisi ontuu pahasti.

VS:n näytöksen asut kun eivät ole osa mitään mallistoa, tosin kuin kaikkien rtw- tai jopa couture-näytösten mallistot. RTW-mallistot tulevat kauppoihin ja niitä kyllä myös ostetaan, ei muotinäytökset ole todellakaan täynnä vaan jotain kuplamuovista muotoiltuja päähineitä ja rullaluistelevia naomicampbelleita, suurin osa isojen muotitalojen mallistoista on ihan puhdasta käyttövaatetta (eri asia tietenkin, haluaisiko niihin pukeutua), joten en vetäisi todellakaan yhtäläisyysviivoja jonkun eksentrisen kauluspaidan ja sit VS:n timattitissitasseleiden ja jättikokoisten siipien välille.
Tietty harva meistä shoppailee jossain Balengiacalla, mutta designer-merkkien mallistoilla on suora vaikutus siihen miten sinä, minä tai naapurisi luultavasti pukeutuu. VS:n näytöksellä ei, joten koko show'n funktio on huomattavasti kyseenalaisempi ihan puhtaasti muodin kannalta.

Totta, mallit on toki kyllä aina vähän eri ihmislajia kuin normaali kuluttaja, eikä kukaan kritisoi tässäkään jutussa sitä että VS mallit ovat hyvin kauniita naisia vaan sitä, miten koko härdelliä markkinoidaan tavallisille kuluttajille. Ei se, että osoittaa ilmiselvän logiikkareiän siinä että nesteenpoistodieetille pistetty, jo valmiiksi pikkuruinen Irina Shayk ei ole mitenkään tavoiteltavissa oleva tai normaali roolimalli, ole "kateutta". Se on vaan vanhentuneen konseptin kritisoimista ja ilmiselvyyden sanomista ääneen.

Miss Reprazent (Ei varmistettu)

Vanhentunut konsepti? Hohhoijaa, mitäpä jos heräisit tähän todellisuuteen ja hyväksyisit sen, että maailmasta löytyy paljon miehiä ja naisia joista vaan on yksinkertaisesti kiva katsella nättejä ihmisiä vähissä vaatteissa.

Se ei välttämättä ole erityisen ylevää, mutta niin se vaan on. Niin kauan kuin tuollaiselle konseptille on tilausta, on lapsellista ja älyllisesti epärehellistä kutsua sitä vanhentuneeksi - huolimatta siitä kuinka paljon kuin se sille hauraalle telaketjufemakon itsetunnolle käykin :P

Vierailija (Ei varmistettu)

Älä nyt ole hassu. Toki, itsekin tykkään kauniista ihmisistä kauniissa vaatteissa tai ilman, mutta ihan puhtaasti muoti-ja kauneusalan näkökulmasta kyllä - konsepti on abt yhtä vanha ja vailla funktiota kuin sun heikko ad hominem. :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Minusta ainakin tuossa kuvassa on useammatkin ihan kivat alusvaatteet (siis rintsikat ja alushousut, oheisrekvisiittaa en tarkoita). Eikä minua muutenkaan häiritse alusvaatemallit sen enempää kuin muutkaan mallit, vaikken mallinmitoissa itse olekaan.
Miksi malleista on aina ok kirjoittaa negatiiviseen sävyyn, mutta sitten on kovin tiedostavaa kritisoida vaikka sitä jos joku kirjoittaa romaanin fiktiivisistä henkilöistä, joiden etnistä taustaa ym. ei itse edusta. Mallit on kuitenkin oikeita ihmisiä, jotka edustavat itseään kun taas fiktio on fiktiota.

Siinä olen samaa mieltä, että ko. näytös on moderni versio missikisoista, mutta aina löytyy naisia, jotka haluavat tällaiseen positioon itsensä asettaa. Eikö naisilla olekaan vapaus tehdä mitä haluavat? Nykyään naiskuva on länsimaissa kuitenkin jo hyvin monipuolinen, joten tämä mallius on vain yksi vaihtoehto, jota voi halutessaan yrittää.

Vierailija (Ei varmistettu)

tässä kohtaa ehkä lilyn ois pitänyt laittaa joku "jutun kirjoittaja on työskennellyt mallina"-disklaimeri. ;D

Glow And Edge by Krista

Olen samoilla linjoilla! Kait nainen saa itse valita ammattinsa ja, jos malli menestyy ja pääsee  Victorias Secret enkeliksi niin ei kait se meiltä keneltäkään ole pois?! Vähän kuin Barbiesta kouhotettiin niin sama homma tässä. Minusta kyseisen näytöksen mallit ovat kauniita ja rakastan kauneutta. Antaa heidän olla kauniita malleja! 

Koko näytöshän on viihdyttävä show! Edelleen olen sitä mieltä, että, jos nainen (tässä tilanteessa se kaunis malli) on päättänyt leipänsä tienata catwalkeilla niin antaa mennä vain! Minä en ole lähelläkään ulkonäyltäni Victorias Secret enkeli, mutta omistan kyseisen merkin kauniita vaatteita ja kyllä tunnen itseni ne päällä upeaksi ja naiselliseksi! 

Kirsi Karoliina
Otherefore

Olen samaa mieltä edellisten kommentoijien kanssa siitä, että jos halutaan kritisoida Victoria's Secretin muotinäytöstä, tulee kritisoida muotinäytöksiä noin yleisellä tasollakin. Ei ole mitenkään uusi juttu, että muotinäytöksissä esitellään tuotteita, joita ei ole koskaan tarkoitettukaan massatuotantoon ja kuluttajien arkikäyttöön. Esim. uniikit show piece- vaatteet ja haute couture- näytösten ateljeetaidonnäytteet kuuluvat mielestäni kohtuu samaan kategoriaan kuin VS:n siivet, viitat ja muut kilkkeet. Ja sen kaiken roinan alla malleilla on kuitenkin ihan niitä samoja rintsikoita ja pikkareita kuin mitä tavallisille kuluttajillekin myydään.
Mitä tulee Victoria's Secretin mallien vartaloihin... no, ovathan ne extreme-esimerkkejä naisen fyysikasta, mutta samat mallit pyörivät muissakin näytöksissä, joten en näe miksi kritiikki pitäisi kohdentaa erityisesti tietyn brändin näytökseen. Treenimäärä ja ruokavalio tuskin muuttuu mihinkään oli kyseessä sitten VS tai LV.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minusta noiden mallien valmistautuminen näytökseen vastaa erilaisten fitness- kilpailijoiden ja nyrkkeilijöidenkin valmistautumista omaan kilpailuunsa eli rasvat ja nesteet halutaan kropasta pois. En pidä tätä terveenä (tapana, jota tavallisen ihmisenkin pitäisi tehdä), mutta ei se mallien kohdalla nyt ainakaan epäterveempää ole kuin urheilijoiden kohdalla.
Itse rakastan mm. balettia ja myös tanssijoiden vartalo on kaukana tavallisen urheilevankin ihmisen vartalosta ja pitää ollakin kun kyseessä on ammattitanssija. Mallien kohdalla voi kritisoida sitä, jos suositaan sairaalloisen laihaa vartaloa, mutta laihuus itsessään ei ole vielä sairasta. En tiedä onko VS- malleilla pituusrajaa, mutta hyvin pitkän ja tietynlaisen vartalon omaavan ihmisen on helpompi olla laiha varsinkin jos on nuori. Itsekin olin parikymppisenä laihempi kuin nyt kolmekymppisenä ja ihan ilman nälkää.
Minusta malli on samanlainen ammatti kuin urheilijan ammatti eikä silloin kyse ole koskaan tavallisesta ihmisestä. En toki seuraa mallimaailmaa tarkemmin, joten en ole huomannut sitä, jos malleja yleisesti verrattaisiin tavalliseen ihmiseen.

En siis ihan tavoita tätä VS- kritiikkiä. Lavalla pitäisi olla erilaisia vartalotyypin omaavia malleja vai alusvaatteita ei saisi esitellä näin spektaakkelimaisessa näytöksessä, joka on loppujen lopuksi kuin missikisat?

KVKV (Ei varmistettu)

Muoti, kauneus, fitness...? Olisiko aika ottaa askel taaksepäin ja tarkastella asiaa hieman eri valossa?
Tässä vuosittaisessa näytöksessä ei ole koskaan ollut varsinaisesti kyse edellämainituista asioista, vaan RAHASTA ja MARKKINOINNISTA (kuten muodissa yleisestikin jo 2000-luvulta lähtien). Kyseinen brändi on luotu erilaisten mielikuvien ympärille. Ennen VS näytöksissä oli kyse naisellisemmista malleista, mutta tänään sporttisuus ja "fitness" ovat osa kauneusihannetta ja siksi osa myös näitä näytöksiä. Tämä näytös ja sen mallit edustavat vuonna 2016 vallitsevaa maailmaa, kauneusihanteita ja kulttuuria (huom. lavalla nähtiin myös some-supertähdet/mallit Kendall Jenner, Gigi ja Bella Hadid). Lisättäköön vielä, että tämä näytös on rakennettu kansainvälisen, Amerikkalaisen ja vuosittain useita miljardeja tuottavan yrityksen näkökulmasta ja toimesta.

Herätys ja huoh (Ei varmistettu)

Taas kommenteista näkyy että suuri osa naisista on itsekin tämän ilmiön uhreja mikä alkuperäisessä jutussa kuvataan. Kyse ei ole siitä, etteikö saisi olla "kaunis malli", tai tykätä katsella ihmisiä ilkosillaan, tai että kaikki muoti on sitten pölhöä. Victoria's Secret- alusvaate-talo ja nämä näytökset ovat aika lailla oma kategoriansa, joiden ympärille on rakennettu erillinen kulttuuri jonka on tarkoitus ulottua kuluttajan jokaiselle elämänalueelle. Muoti-bisneksestä yleensä voi sanoa vaikka mitä, mutta se keskustelu on eri kuin tämä ja pitää sisällään taiteeseen, käsityötaitoon ja perinteeseen liittyviä seikkoja - VS pitää yllä seksististä materialistista show'ta jonka tarkoitus on saada ihmiset tuntemaan olonsa turvattomiksi kehoissaan, jotta heistä tulisi alttiimpia kuluttajia.

Eli pliis, vähän yritystä nähdä se isompi kuvio täällä.

Aliisanen (Ei varmistettu)

Ja juurikin näin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Musta on vähän ikävää leimata kaikki eriävän mielipiteen esittäjät uhreiksi, jotka ei näe "isompaa kuvaa". En oo ite koskaan ostanut mitään Victoria's Secretiltä, koska tuotteet ei vaan millään lailla iske, mutta näytöstä diggailen kyllä sen tarjoaman viihteen muodossa. Victoria's Secretissä on tietty monta juttua, joita on ihan aiheellistakin kyseenalaistaa, mutta on vähän jännä jos naiselle ainoa oikea mielipide on täysin dumata VS ja kaikki siihen liittyvä.
En muuten oo samaa mieltä siitäkään, että Victoria's Secret olis ihan omassa kategoriassaan, onhan olemassa käsite alusvaatemuoti. Mm. Etam ja Intimissimi järjestää myös joka vuosi oman näytöksen, mut eivät ole onnistuneet brändäämään hommaa yhtä hyvin. Plus Victorian näytösten tekemiseen osallistuu aina iso joukko käsityöläisiä, jotka vääntää ne siivet sun muut. JA tänä vuonna Nicola Formichetti suunnitteli Pink Nation- osion asut.

Hei pliis (Ei varmistettu)

"VS pitää yllä seksististä materialistista show'ta jonka tarkoitus on saada ihmiset tuntemaan olonsa turvattomiksi kehoissaan" Johan oli paksua soopaa.

Kuu (Ei varmistettu)

Victoria's Secretin näytökset ovat tosiaan ihan oma lukunsa ...

Vai onko joku oikeasti sitä mieltä, että vaatteet ovat pääosassa? Tyypillisestihän mallin tehtävä on saada vaatteet näyttämään mahdollisimman hyviltä: muuntautumiskykyä ja "henkarimaista" runkoa pidetään catwalk-mallin vahvuuksina. Kyse ei ole mallista itsestään vaan siitä muodista, jota esitellään.

Mitä VS-näytöksissä sitten oikeastaan esitellään? "Enkeleitä" ja heidän kroppiaan. Enkeli ei ole anonyymi, huippumuotia esittelevä malli vaan superstara. Lähikuvat paljastavat yleisössä istuvien miesmuusikoiden ja nfl-tähtien reaktiot (käyvätköhän he muissakin muotinäytöksissä ...). Ne alusvaatteet (tragikoomisuudesta huolimatta) unohtuvat likimain välittömästi shown päätyttyä.

Muun muassa tästä syystä en pidä VS-näytöstä muotinäytöksenä. Se on show, jossa pääosassa ovat paljas pinta ja julkkikset lavalla ja lavan ulkopuolella. Alusvaatteet ovat melkein pelkkä oheistuote - vähän kuin ostaisi bändipaidan keikalta tai jotain ...

Itseäni mietityttää myös se, että alusvaatteet ja/tai asusteet ovat aika lapsellisia. On pinkkiä, pörröä, keijusiipeä, saparoa, ilmapalloviritystä, saippuakuplaa jne. Makunsa kullakin, mutta väkisin mietityttää, että keille tätä yritetään myydä "seksikkyytenä" ja miksi tällainen on niin suosittua.

Kiti

En ole koskaan ymmärtänyt muotinäytöksiä. Nälkiintyneen näköiset, tyhjäkatseiset naiset (tai useimmin todella nuoret tyttöset) esittelevät käyttökelvottoman näköisiä, usein naurettavia asuja. Kyllä, olen tietoinen siitä, että näiden tilaisuuksien asut antavat pohjan käyttövaatteillekin ja varmasti vaikuttavat myös omaan pukeutumiseeni, mutta en vaan voi ymmärtää, miksei vaatteita voisi esitellä kaiken ikäiset, kokoiset ja muotoiset ihmiset, ja miksi muotiteollisuus ei vieläkään ajattele käytännöllisyyttä, taloudellisuutta tai laatua. Mahtipohtisia puheita kyllä löytyy, mutta hyvin vähän tekoja. En ymmärrä suurten muotitalojen glamouria ja hohtoa, se ei liikuta mua. Siksi tämä Victoria's Secret -vouhotuskaan ei kiinnosta mua. Ostan alusvaatteeni Lidlistä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Puhut hoikista naisista nälkiintyneinä, mutta et ylipainoisista ylensyöneinä? :)

Lukumato

Haluan kiinnittää huomiota faktuaaliseen virheeseen. Kaikki näytöksessä kävelevät mallit eivät suinkaan ole Enkeleitä, vaan heidät valitaan vuosittain. Pitkän linjan enkelit käärivät todella suuria määriä massia, Forbes kertoo: "Victoria’s Secret Angels make up 30% of the highest-paid models list, thanks in part to their lucrative contracts with the lingerie maker" joten mallien itsensä kannalta VS ei ole paskempi diili.

"Siksi, että urheilijan tavoitteet eroavat ratkaisevalla tavalla enkeleiden tavoitteista. Urheilija tähtää ennätyksen rikkomiseen tai voittamiseen, Victoria’s Secret -mallin tavoite on näyttää hyvältä alusvaatteissa. Ja tästä tavoitteesta on naisten voimaannuttaminen kaukana, sillä se, mikä Victoria’s Secretin mielestä näyttää hyvältä, on todella harvan naisen saavutettavissa."

Rinnastus ammattiurheiluun on huono. Kirjoittaja pitää urheilun päämääriä jalompina kuin hyvältä näyttämistä päämääränä. Frilander päivittelee kuinka me kaikki emme voi näyttää hyvältä, mutta emmehän kaikki voi myöskään olla huippu-urheilijoita.

Myöskin on kummallinen olettamus, että muodin tehtävä olisi "voimaannuttaa" naisia. Voimaantukoot naiset mistä haluavat, muodin tarkoitus on tuottaa rahaa. Näin olle VS näytös ei eroa mitenkään muista muotinäytöksistä. Mallit vain saavat enemmän rahaa.

Forbes-artikkelin pääsee lukemaan täältä ja toisen täältä.

 

Aidosti hoikka (Ei varmistettu)

Ihan pakko kommentoida,että en ole kyllä tämän blogikirjoituksen kanssa samaa mieltä lähes missään kohtaa. En sanoisi että näen hyvänä kaiken mitä vs härdelliin kuuluu, mutta kirjoitus tapa toi tunteen,että nyt on vaan kyse suuresta kateudesta ja vihasta täydellisiä naisvartaloita ja heidän ympärille rakennettua showta kohtaan. Omasta mielestäni me naiset niin isot kuin pienetkin ollaan aina upeita ja ihmettelenkin aina siksi miksi niin monella naisella feminismi ja kaikkien naisten tasapuolinen kunnioitus ja arvostus loppuu laihojen ja kauniiden naisten kohdalla?Etenkin ärsytti suunnattomasti tuo kohta "mallit ovat yleensä kertoneet nopeasta aineenvaihdunnastaan ja syövänsä mitä haluavat (mikä ei tietenkään ole totta)", millä ihmeen perusteella aina on oikeutettua haukkua ja olettaa että laiha ihminen valehtelee ja on automaattisesti joku syömishäiriöinen?varmasti muotialalla löytyy niitäkin mutta ei laiha ihminen aina ole anorektikko! olen itse ollut aina todella laiha ja sain koko nuoruuteni kuunnella kauhistelua ja päivittelyä painostani ja ulkonäöstäni ja typeriä kommentteja tyylillä"sinä et varmaan koskaan syö mitään",ja minua kiusattiinkin ja aina jouduin uskottelemaan ihmisille että juu kyllä syön ihan kunnolla ja juu voin syödä tämän ison sokerisen pullan tai mitä vaan herkkuja ja juu en mene tästä nyt sitten oksentamaan, joka johti siihen että sain huonon itsetunnon ja näin itseni vielä aikuisiälläkin rumana ja liian laihana,vaikken sitä edes enään ollut. Edelleenkin näin kolmekymppisenä olen melko hoikka koska se vaan tulee suvun geeneistä. Olen aina syönyt paljon,hyvin ja monipuolisesti ja ihan myös niitä kaikkia herkkuja ja epäterveellistä pikaruokaa jne. ja teininä jopa minua käytettiin varalta tutkimuksissa kun olin niin hoikka vaikka söin kunnolla 5 ateriaa päivässä, kun terveydenhoitaja halusi varmistaa ettei jokin piilevä sairaus kuten kilpirauhanen tms aiheuta hoikkuuttani. Ja pystyin todellakin allekirjoittaa sanonan että voin syödä mitä vaan vielä muutama vuosi sitten,sillä yksikään pulla tai mäkkäri mättö ei painoani muuttanut suuntaan eikä toiseen! Nyt toki järki sanoo,että vaikka käytännössä painooni ei huono ruoka vaikuta,ei terveyden kannalta ole hyvä syödä jokapäivä karkkia tai pullaa. Minua on aina suututtanut tuo ihme käsitys ettei minun laisiani luonnostaan laihoja ihmisiä voisi muka olla, ihan yhtälailla tunnen itse ihmisiä jotka ovat luonnostaan isokokoisia vaikka he kuinka syövät terveellisesti ja liikkuvat paljon. Tietenkin myös isokokoisissassa ihmisissä on niitä joilla paino tulee ihan vaan huonoista elämän tavoista,samoin kuin niissä malleissakin voi olla oikeasti anorekritikkoja. Mutta se yleinen olettamus että laihuus on aina negatiivista ja laihoja ihmisiä on luvallista haukkua epänormaaleiksi, tuntuu olevan niin yleistä ja kummasti se aina tulee juuri niiden ihmisten suusta pahimpana jotka eivät itse ole tyytyväisiä omaan kehoonsa ja ulkonäköönsä. Olen niin lukuisat kerrat todistanut kuinka naiset ensin haukkuvat jotain muotikuvan hoikkaa kaunista mallia(siis vaikka ihan perus hmn rintaliivimainosta,että ei mitään lankaakin laihempaa mallia) ja seuraavassa hetkessä puhuvat miten on nyt ajatellut laihduttaa niin ja niin monta kiloa...ristiriitaista? Jokatapauksessa en minäkään ajattele kun nään lihavan ihmisen että juu tuo käy joka päivä mäkissä ja syö sipsejä iltapalaksi sohvalla, se valehtelee jos sanoo juuri tulleensa zumbasta. Että sinullekkin muistutuksena, että älä koskaan sano jotain ihmistä valehtelijaksi jos et hänen taustaansa oikeasti tiedä! Ja olisihan se hienoa jos vsn lavalle astelisi kaiken kokoisia ja näköisiä naisia, kaikki olisivat varmasti omalla tavallaan upeita,mutta nuo sirot enkelit nyt vaan kuuluvat tuohon brändiin joten kunnioitetaan ja ihastellaan heitä ihan yhtälailla!

Kommentoi