Miksi ennätysmäärä meistä julistautuu juuri nyt noidiksi?

giphy (3).gif

Noitien näkeminen on juuri nyt helpompaa kuin koskaan. Enkä puhu mistään pääsiäistrulleista.

Modernit noidat liikkuvat internetissä. Instagramista löytyy yli 500 000 kuvaa, jotka on merkitty hashtagilla witchesofinstagram. Kuvissa näkyy nykyaikaisen noidan työkalupakki: kristalleja, tarot-kortteja, salvianippuja ja rohtokasveja. Raaka-aineet ja amuletit ostetaan Etsystä tai muista verkkokaupoista, joissa myydään myös noitien valmistamia taikajuomia ja yrttisekoituksia.
 

giphy (1).gif

Noidiksi julistautuneita julkkiksia ovat muiden muassa räppärit Azealia Banks ja Princess Nokia. Banks suututti viime vuonna eläinoikeusaktivistit julkaisemalla Instagramissa videoita verisestä huoneesta, jossa hän kertoi harjoittaneensa noituuttaan. Videoissa näkyi veren tahriman lattian lisäksi runsaasti höyheniä, mikä vie ajatukset eläinten uhraamiseen. ”Oikeat noidat tekevät oikeita asioita”, sanoi Banks videolla. Princess Nokia on puolestaan kertonut haastatteluissa olevansa noita ja twiitannut myös vanhempiensa olevan noitia.

Laulaja Lana Del Reykin on kiinnostunut noituudesta. Kun Donald Trump nousi Yhdysvaltain presidentiksi, Del Rey kannusti Twitterissä ihmisiä langettamaan kirouksen Trumpin ylle. Hän viittasi twiitissään kansainväliseen noitien väliseen lupaukseen suistaa Trump vallasta kirousten avulla. Kirouksia on langetettu jo 24. helmikuuta, 26. maaliskuuta ja seuraavaksi presidentti kirotaan 24. huhtikuuta ja 23. toukokuuta. Jos kiinnostaa osallistua, tarvitset muun muassa ruman kuvan Trumpista, pienen palan oranssia kynttilää, kulhon vettä, pienen naulan ja tarot-kortin.
 

17e0a244be34a8312ea1fda8fc6f8756.gif

Tärkein kysymys kuitenkin kuuluu: mistä noitatrendi on lähtöisin ja miksi se on voimissaan juuri nyt? Vastaus liittyy Donald Trumpiin ja kaikkeen siihen, mitä hän edustaa.

Mutta aloitetaan ensin vastaamalla kysymykseen siitä, millainen on moderni noita. Tähän ei ole yhtä vastausta, sillä noituutta on monenlaista ja sitä harjoitetaan eri tavoin. Lisäksi pitää painottaa, että kaikki noidat eivät ole naisia. Osa nykynoidista kuuluu Isossa-Britanniassa 1900-luvun alussa syntyneeseen uuspakanalliseen wicca-uskontoon, jonka harjoittajat seuraavat tiettyjä rituaaleja ja oppeja. On arvioitu, että Yhdysvalloissa on noin 200 000 wiccan harjoittajaa, ja että luku on kasvamassa.

Azealia Banksin ja Princess Nokian harjoittama noituus perustuu afroamerikkalaisiin uskontoihin, kuten brujería– ja voodoo-perinteisiin. Molemmissa on esimerkiksi parannettu ihmisiä noituuden avulla. Princess Nokian Brujas-kappaleen upea musiikkivideo oli suora kunnianosoitus räppärin kulttuuriperinnölle. Videota katsoessa tekee myös heti mieli kääntyä noidaksi: Princess Nokia ja hänen noitapossensa ovat yhtä cooleja kuin Noitapiiri -elokuvan badass-teininoidat 90-luvulla. 

Lisäksi ympäri maailmaa on rönsyilevä joukko noitia, jotka harjoittavat noituuttaan itselleen sopivaksi kokemallaan tavalla: lukemalla tarot-kortteja, polttelemalla salvianippuja tai vain viettämällä aikaa metsässä, Äiti Maan helmassa. Kadotetun yhteyden löytäminen luontoon on monille tärkeä osa noituutta.
 

https://youtube.com/watch?v=iUcAPCxrSQs%3Fecver%3D1

Yksi asia yhdistää kuitenkin liki kaikkia noitia, ja se on naisten välinen solidaarisuus.

Noidat tukevat toisiaan ja muodostavat sisarellisia yhteisöjä. Noituudessa on vahvasti feministisiä piirteitä. Ei siis mikään ihme, että ilmiö on nostanut päätään juuri nyt, ja etenkin Trumpin aikakaudella. Monet naiset kokevat, että he ovat Yhdysvaltain poliittisessa ilmastossa yhtä heikossa asemassa kuin vainotut noidat aikanaan.

Etenkin 70-luvulla monet feministiset historiantutkijat tulkitsivat noitavainot tapana eliminoida vahvat, erilaiset ja seksuaalisesti aktiiviset naiset yhteiskunnasta. Vainojen avulla ikään kuin määriteltiin, minkälainen naisen tulee olla. Vääränlainen nainen oli noita, joka passitettiin roviolle. Tämä ajatus on sittemmin kyseenalaistettu: siinä saattaa piillä totuuden jyvänen, mutta kaikki tapaukset eivät seuraa tätä kaavaa. On myös korostettu, että noitavainoissa tapettiin paljon miehiä. Teoria on kuitenkin värittänyt nykyajan ajatuksia noitavainoista ja ollut osallisena siihen, että noidista on nyt tullut feministisiä ikoneja.

Se, että monet naiset kutsuvat nykyään itseään noidiksi, johtuu ehkä vähemmän kiinnostuksesta taikajuomiin ja liittyy pikemminkin juuri noitien traagiseen historiaan ja statukseen feministisinä esikuvina. Kutsumalla itseään noidaksi alleviivaa, ettei hyväksy normeja, jotka yhteiskunta on asettanut naisille. Tämän logiikan mukaan kuka tahansa, joka haluaa huojuttaa näitä normeja, voi olla noita.
 

giphy.gif

Tämän kaiken valossa ei ole ihme, että niin moni kokee vetoa noituuteen. Kun Yhdysvalloissa mellastaa presidentti, joka uhkaa naisten aborttioikeuksia eikä usko ilmastonmuutokseen, on kaikki keinot otettava käyttöön. Vuonna 1941 joukko nuoria yritti noitua Adolf Hitlerin voodoon avulla (tempaus oli puoliksi vitsi), ja Vietnamin sodan aikana 100 000 hippiä kokoontui Pentagonin eteen meditoimaan puhdistaakseen paikan demoneista.

Luulenpa, että minäkin ryhdyn kulttimaineeseen nousseen Sabat Magazine -noitalehden tilaajaksi ja klikkaan netistä kotiin pari kristallia.
 

lily_byline_mia_5.jpg

Lue myös:
Kumman sukulaisten luo Pääsiäisenä?
Vappupyhien brunssit Helsingissä

Kommentit (10)
  1. Tällä uutisella ei ole mitään tekemistä oikean noituuden harjoittamisen kanssa. Suurin osa ainakaan suomalaisista noidista ei harjoita kiroamista tai leikittele eläinten uhraamisella. Pikemminkin he haluavat parantaa ja auttaa ihmisiä ja syventää luontosuhdettaan.

  2. Brujería ei ole afroamerikkalaista kulttuuria, vaan etenkin afrokaribialaista kulttuuria. Esimerkiksi Azealia Banks ei ole afrokaribialainen, joten hänestä ei saa brujaa huolimatta kuinka monta kanaa Azealia yrittää lahdata (ja muutenkin, jos tarkoitus on esittää uusnoituus hyvässä valossa…)

    Uusnoituus on tietty herttainen ilmiö niin kauan kun se ei mene liikaa sinne kristalliparannusosastolle.
    Jos kuitenkin innostuu noitumaan niin kuin kuka tahansa Potterin ja The Craftin kanssa kasvanut itseään kunnioittava kyöpeli, niin onneksi suomalaisesta pakanaperinteestä löytyy tarpeeksi innoitusta, niin ei tartte lähteä muiden kulttuureita sorkkimaan. Ei suututeta esiäitejä. ;D

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *