Miksi finnienpuristeluvideoista tuli ilmiö?

poks.jpg

 

Ihotautilääkäri Sandra Leellä on sivubisnes. Hän on tienannut miljoonia Dr. Pimple Popper -videoilla, joilla puristelee asiakkaidensa finnejä. Häh, mikä niissä koukuttaa?

Kun ihotautilääkäri Sandra Lee latasi vuonna 2014 ensimmäisen puristeluvideonsa YouTubeen, hän tuskin arvasi, mihin se johtaisi. Pätkässä kuvataan iäkkään miehen nenää, jolle Lee painaa komedoraudan kerta toisensa jälkeen. Ihon alta pullahtaa kellertäviä, pitkiä matoja.

”Tein sen huvikseni. Halusin monipuolistaa somessa jakamaani sisältöä”, Lee on kertonut.

Leen aiemmin julkaisemat videot olivat lähinnä pätkiä hänen televisioesiintymisistään, ja niitä ei katsonut juuri kukaan. Mutta kun mustapäävideo ilmestyi verkkoon, sensaatio oli valmis. Katsojamäärät nousivat pilviin parissa päivässä, ja kommenttiboksi tulvi yhtä lailla ihastuneita ja ällöttyneitä viestejä. Lee tajusi, että yleisö oli jo olemassa, ja hän pystyi tarjoamaan sille, mitä se halusi.

Vajaa kaksi vuotta myöhemmin Lee on tehnyt satoja videoita ja uusia ilmestyy joka viikko. Niillä Lee, 46, puhkoo asiakkaidensa finnejä, poistaa mustapäitä ja rasvakertymiä sekä viiltää auki paiseita ja puristelee niitä kuin kypsiä tomaatteja kuorestaan vastaanotollaan Kaliforniassa.

Ja ihmiset ympäri maailmaa katsovat. Leen Dr. Pimple Popper -nimisellä YouTube-tilillä on yli puolitoista miljoonaa seuraajaa, ja videoita on katsottu lähes 700 miljoonaa kertaa. Siis videoita finneistä. Anteeksi vaan, mutta mitä hittoa?

”Olen niitä tyyppejä, jotka katsovat videoitasi joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Videoilla ja niiden äänillä on rentouttava vaikutus ja nukahdan helposti”, kertoo eräs kommentoija YouTubessa.

Tieteellinen tulkintamme on, että finnivideoiden rauhoittava voima on sukua ASMR-ilmiölle: videoille, joissa rauhoittavat äänet saavat joissakin ihmisissä aikaan nautintoa. Sama porukka, joka viehättyy ASMR-videoiden äänimaailmasta, rentoutuu Leen kumihanskojen napsunnasta ja hänen rauhallisesta puheäänestään.

Toisia finnienpuristeluvideot viehättävät samasta syystä kuin jännittävät elokuvat: jotakin kamalaa tapahtuu, mutta siihen ei tarvitse olla itse osallisena.

Suurin osa katselijoista saa videoista tyydytystä. Netti on pullollaan irvokkaita, kotikutoisia finnivideoita, joilla ihmiset rutistelevat tulehtuneita finnejään kiroillen ja kiljahdellen kotikylppäreiden pimeydessä. Sandra Leen pätkissä inha tehtävä hoidetaan steriilisti ja hyvässä valossa ja kuvataan kameralla, joka ei tärise. Pakkomielteiset puristelijat saattavat jopa saada videoista apua.

”Videoiden katselu voi estää ihmisiä nyppimästä ja arpeuttamasta omaa ihoaan”, Lee on todennut.

Nykyään ihmiset pyrkivät Leen vastaanotolle joka puolelta maailmaa, ja hänet tunnistetaan kadulla ja ruokakaupassa. Vaikka Lee tienaa YouTube-tilillään, finnipotilaista hän ei tuohta kääri. Ihotautilääkärit Yhdysvalloissa eivät tavallisesti poista mustapäitä, sillä vakuutus ei korvaa toimenpidettä. Lee siis hoitaa finnipotilaitaan ilmaiseksi kuvauslupaa vastaan, ja kaikki voittavat. Valtaosan ajasta Lee tekee rasvaimuja tai ihokirurgiaa esimerkiksi ihosyöpäpotilaille.

Parhaimmillaan finnivideot ovat muistutus inhimillisyydestä: näppylöitä ja rasvakertymiä on meillä kaikilla, eikä katselija ole kiusallisen mieltymyksensä kanssa yksin.

Ja myönnettävähän se on: nälkä kasvaa syödessä. Videot, jotka olivat ensin liian ällöttäviä katsottaviksi kokonaan, ovat pian peruskauraa. Ja kun yksi on katsottu, on vaikea olla ahmimatta seuraavaa.

Aloittelijalle: Soft-core henkisiä pieniä mustapäitä, monta kerralla.

https://www.youtube.com/embed/4daKOqHkDbU” width=”560″>

Koukkuun joutuneille: Tässä siirrytään selän puolelle, ei piikkikammoisille. 

Varoitimme: Seuraavassa selkäkystien tyhjentämistä. Älä syö ennen katselua. 

Ja kun videot eivät enää riitä: Nyt Dr. Pimple Popperilla on saatavilla oma kosmetiikkasarjaTai mitä jos pukeutuisit finnitohtoriksi Halloween-naamiaisiin? 

Teksti: Tiia Rantanen Kuva: Sonya Mantere Juttu on julkaistu Trendi-lehdessä.

 

RAMtriever?10651|53948|Finnit&img=1

Kommentit (5)
  1. Mä en kyllä pysty millään ymmärtämään, kuinka jotkut voi oikeasti nauttia näiden katselusta 😀 mua tää vaan kuvottaa aivan älyttömästi, vaikka ihan normaali asia onkin kyseessä.

  2. Hyi helkkari, tää menee kyllä yli mun ymmärryksen kovaa ja korkealta 😀 Luen Daily Mailia päivittäin (guilty pleasure), ja siellä näkyy vähän väliä näitä karseita videoita autoplaylla heti etusivulla. Ku vot ta vaa, hyi hitto! Ei pysty käsittämään. Mulla iskee vaan pahoinvointi!

    1. Pakko myöntää, että tämän jutun julkaisemiseen tarvittiin useampi tyyppi, Anna ei pysty katsomaan noista finnivideoista edes noita stillikuvia! Tulee paha olo pelkästä ajatuksesta…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *