Miksi Jennifer Lawrencen kirjoitus palkkaeroista on niin tärkeä

Toimitus

Jos luet vain yhden kirjoituksen tänään, lue tämä.

Näyttelijä Jennifer Lawrence kirjoitti Lena Dunhamin ja Jenni Konnerin uuteen feministiseen uutiskirjeeseen Lennyyn tekstin näyttelijöiden palkkaepätasa-arvosta Hollywoodissa. Kirjoitukseen innoitti tuotantoyhtiö Sonyn julkisuuteen vuotanut sähköposti, joka paljasti, että Lawrencelle ja hänen kollegalleen Amy Adamsille maksettiin pari vuotta sitten American Hustle -elokuvasta vähemmän kuin elokuvan miestähdille.

Tärkeä asia on saanut tähden sanomana julkisuutta, ja Lawrencen näyttelijäkollegat Bradley CooperGwyneth Paltrow ja Emma Watson ovat tukeneet häntä asiassa.

Miksi tähtinäyttelijän kirjoitus omasta palkastaan on tärkeä? Koska se, mikä koskee Lawrencea ja miljoonapalkkioita Hollywoodissa, koskee pienemmässä mittakaavassa myös meitä.

Naisten ja miesten väliset palkkaerot ovat Suomessa yhä kasvaneet, ja naisen euro on nyt 83 senttiä. Syitä on monia, joista Lawrence nostaa tekstissään esiin yhden: Johtuuko hänen mieskollegoita pienempi palkkionsa siitä, että hän on luonteeltaan ihminen, joka kaihtaa konfliktia, eikä hän siksi ole neuvotellut rahasta tarpeeksi voimallisesti? Ja johtuuko se vuorostaan siitä, että niin naisten oletetaankin käyttäytyvän: mukautuvan kiltisti siihen, mitä annetaan?

Lawrence testasi asiaa muutama viikko sitten. Hän sanoi töissä mielipiteensä miespuoliselle työkaverilleen, suoraan eikä lainkaan aggressiivisesti. Reaktio:

”The man I was working with (actually, he was working for me) said, ’Whoa! We’re all on the same team here!’ As if I was yelling at him. I was so shocked because nothing that I said was personal, offensive, or, to be honest, wrong. All I hear and see all day are men speaking their opinions, and I give mine in the same exact manner, and you would have thought I had said something offensive.”

Trendin ja Lilyn toimitus nostaa maljan puolensa pitämiselle ja mahtavalle Jennifer Lawrencelle.

P.S. Lue myös juttumme otsikolla Näin saat lisää palkkaa.

 


TILAA TÄSTÄ LILYN & TRENDIN UUTISKIRJE, PARHAAT JUTUT SÄHKÖPOSTIISI JOKA TOINEN TORSTAI.

Kuva: All Over Press

 

 

Kommentit

Tepita (Ei varmistettu) http://outlandish-blog.blogspot.fi/

Word!
Ja toi Lenny-uutiskirje, KIITOS, että toitte sen tietoisuuteeni! Täyttä kultaa :)

Toimitus
Toimitus

Eikö ookin? <3

Pax
Liikehdintää

Kaiken muun hyvän lisäksi luulen, että palkkaa ei lähdetä edes neuvottelemaan samoista lähtökohdista, jolloin Lawrencen huoli huonoista neuvottelutaidoista on aivan turhaa.

Toimitus
Toimitus

Niinpä. Ja mitä enemmän tästä puhutaan, sen selvemmin tuo lähtökohtien erilaisuus havaitaan.

Nimimerkki Någon Annan (Ei varmistettu)

Hei! Yritin antaa tämän palautteen palautelomakkeella, mutta syystä tai toisesta se ei onnistunut.

Jostain syystä en pääse kirjautumaan Lilyyn. Ensimmäisen kerran tämä tapahtui muutama päivä sitten, kun yön aikana mut oli kirjattu ulos palvelusta, ehkä huoltokatkon takia (en ollut siis itse kirjautunut ulos). Aamulla yritin kirjautua selaimeni salasana-avainnipun avulla (ei voi siis olla kyse siitä, että muistaisin salasanan väärin), mutta kuulemma käyttäjätunnus tai salasana on tuntematon. Olen nyt kaksi kertaa vaihtanut salasanan, mutta jos kirjaudun ulos palvelusta, se ei enää hyväksykään salasanaani. Missähän lie vika?

Toimitus
Toimitus

Voi miten omituista! Välillä ssyteemissä on väliaikainen virhe. Toivottavasti olet nyt päässyt jo kirjautumaan, mutta jos et laitahan vielä sähköpostia suoraan tuottajallemme Annalle anna.karhunen(at)a-lehdet.fi, niin saamme asian hoidettua mahdollisimman pikaisesti ja saamme viestin välitettyä heti teknisille tyypeille. Laita viestiin tämä sama sepostus, nimimerkkisi ja myös millä selaimella/laitteella olet yrittänyt kirjautua. Pahoittelemme tosi paljon!

mystery
Vision One

Aamen koville mielipiteille ja niiden ääneen sanomiselle. Tuo mua inhottaa eniten että naisen pitäis nöyristellä ja hiljetä.

Toimitus
Toimitus

Nimenomaan!

Kommentoi