Miksi kolmekymppisenkin pitää katsoa Sekasin-sarja?

 

sekasin_kuva.jpg

 

Kevään kiinnostavin nuorten draamasarja koukuttaa myös aikuiset – ja herättää somessa tärkeää keskustelua.

Olet ehkä jo törmännyt sosiaalisessa mediassa Sekasin247-kampanjaan, joka purkaa mielenterveysongelmiin liittyviä tabuja, kannustaa hakemaan niihin apua ja tarjoaa vertaistukea.

Lilyssä kampanjaan liittyen ovat kirjoittaneet ainakin Tickle Your Fancyn Sara, Ei beigeä -Tanja, Sivulauseita-Helmi ja MILF Journal -blogin Aditu.

Yksi osa kampanjaa on nuorisolle suunnattu kotimainen draamasarja Sekasin, jota voi katsoa YLE Areenassa täällä. Sarjan keskiössä on neljä nuorta, jotka joutuvat suljetulle osastolle erilaisista mielenterveydellisistä syistä. Sekasin on kevään paras kotimainen draamasarja – myös meille joiden ikä alkaa kolmosella. Tässä siihen muutama syy:

1) Todentuntuinen käsikirjoitus

Sarjan alkuperäisidea syntyi Ylellä. Yle Lasten ja nuorten tuottaja Riikka Takilalla ja ohjaaja Tommi Hakolla oli ajatus fiktiosarjasta, joka perustuisi mielenterveyskuntoutujien tarinoihin. Sarjan käsikirjoittivat Teemu Nikki ja Jani Pöso, ja käsikirjoitusprosessissa oli mukana myös mielenterveyskuntoutujia. Heidän ansiostaan kerronta on rehellistä ja erittäin todentuntuista.

2) Juuri sopiva mitta

Kolmekymppiselle katsojalle Sekasin-sarjan 5–15 minuutin mittaiset jaksot aiheuttivat alkuun pientä hämmennystä. Sitä on niin tottunut ajatukseen, että syvällisiin aiheisiin tarvitaan perinteinen, tunnin jaksoissa kulkeva draamasarja. Mutta pituus on aiheeseen juuri sopiva: jokaisessa jaksossa on selkeä pääpointti, mustaa huumoria ja hyvä draaman kaari. Sarja toimii maratonina, muutaman jakson välipaloina tai yksittäisinä videoina.

3) Mahtava nostalgiatrippi

Näyttelijävalinnat ovat osuneet nappiin. Niin Antti Reini kuin nuoret lupaukset, kuten Elias Westerberg ja Eve Hotti, ovat rooleissaan loistavia. Heidän taidokkuutensa ansiosta aikuinen katsoja kokee nostalgiaryöpyn: juuri tuollaista oli nuoruus. Harva meistä tietenkään on viettänyt sen suljetulla osastolla, mutta ei sarjan henkilöidenkään elämä ole pelkkää sairaalassa oloa. Se on myös ihmissuhteita, vanhemmista irtautumista ja hyvää musaa. (Sekasin-sarja sai muuten nimensä ja tunnarin Ruger Haurin kappaleesta – ja yksi bändin jäsenistä eli Paperi T esiintyy eräässä jaksossa.)

4) Heijastuspintaa kaikenikäisille

Mielen järkkyminen ei ole ikään sidottua, joten myös aikuinen katsoja löytää sarjan koskettavista kohtauksista ja mustasta huumorista heijastuspintaa. Harva meistä tietää, millaista suljetulla osastolla on (sarja on kuvattu Kellokoskella, aidoissa puitteissa), on perillä mielenterveyslääkkeiden sivuvaikutuksista tai on nähnyt, millaista on saada sähkösokkihoitoa. Parhaimmillaan Sekasin herättää kohtaamaan omia tai lähipiirin mielenterveysongelmia ja hakemaan niihin apua.

Yle avasi yhdessä Suomen Mielenterveysseuran, Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Mielenterveyden keskusliiton kanssa Sekasin247-palvelun, jossa voi keskustella mielenterveyden ammattilaisten ja koulutettujen vapaaehtoisten kanssa. Sekasin247 on suunnattu nuorille, mutta kukaan ei kiellä myös vanhempia chattaamasta. Sivuston chat on auki 23.–29.5. Sen jälkeen http://sekasin247.fi/ toimii sivustona, josta löytyy tietoa mielenterveyden ongelmista ja erilaisista palvelumuodoista ja itsehoito-ohjeita.

Jatketaan keskustelua aiheesta myös Lilyssä. Kiitos kaikille jo rohkeasti avautuneille! Lisää kommentteihin linkki omaan blogiisi, jos kirjoitat aiheesta!

Teksti: Anna Karhunen, joka ahmi Sekasin-sarjan yhdeltä istumalta – ja suosittelee myös samoja aihepiirejä käsittelevää My Mad Fat Diary-brittisarjaa.

Kuva: YLE

 

Kommentit (5)
 1. Suomen vastine My mad fat diarylle.

  1. Kyllä, vähintään yhtä tärkeä!

  2. Paitsi että My Mad Fat Diary on miljoona kertaa monipuolisempi ja kiinnostavampi. Toi sarja on lähinnä pastissi siitä ja jostain Yksi lensi yli käenpesästä. Klisettä kliseen perään.

   Hyvä aihe toki.

 2. En ole vielä ehtinyt katsoa sarjaa, mutta vaikuttaa miekenkiintoiselta.

  Tärkeä kampanja. Kirjoitin aiheesta täällä.

  1. Kiitos että kirjoitit! Todella pysäyttävä postaus sinullakin <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *