Miksi Lena Dunhamin kroppa on täydellinen

Toimitus

Kun tv-sarja Girls alkoi vuonna 2012, olin 28-vuotias. Sarjan ensimmäistä jaksoa katsoessani näin ensimmäistä kertaa televisiossa itseni kokoisen naisen alasti. Lena Dunhamin kroppa muistuttaa omaani melkein pilkulleen. Ainoat erot ovat, että hän on minua lyhyempi ja hänen rintansa ovat omiani pienemmät.

Siihen saakka olin törmännyt omiin kroppakopioihini vain uimahallissa ja julkisissa saunoissa. Olin nähnyt itselleni tuntemattomia naisia, joiden vatsa laskeutui ja rullautui samalla tavalla kuin omani, kun he istuivat lauteille; naisia, joiden pylly oli pyöreä samalla tavalla kuin omani; naisia, joiden rinnat ja nännipihat olivat omieni kokoiset (sivuhuomiona pakko sanoa: nännipiha, mahtava sana – ilahduttaa ajatus nännistä palatsina, jota ympäröi oma piha).

Ennen Girlsiä en ollut törmännyt kaltaisiini kroppiin televisiossa – tai jos olin, niitä ei koskaan näytetty alasti. Ja voin vannoa, että otantani on laaja, olen nimittäin katsonut elämäni aikana paljon televisiota. Ala-asteen ystäväkirjojen Paras tv-sarja -kohdalle varattu rivimäärä ei koskaan riittänyt listaukselleni. Vaikka seuraamissani sarjoissa sivuhahmona saattoi olla joku kokoiseni, juonenkulussa kohtaukset, joissa oltiin paidatta, oli varattu päähenkilöille eli näyttelijöille, jonka vatsalla rullautui vain iho tai korkeintaan viime aikoina puhuttanut ”napaläski”.

Eli kun näin Lena Dunhamin esittämän Hannahin Girlsissä alasti, jokin sisälläni läikähti. Hannah on paitsi sarjan päähenkilö, myös korostetun usein alasti tai paljastavissa asuissa. Ainakin itse veikkaan syyksi sitä, että käsikirjoittajana ja ohjaajana Dunham haluaa alleviivata, miten harvinaista on, että populaarikulttuurissa nähdään hänen kokoisiaan naisia vähäpukeisina – saati sitten harrastamassa seksiä, mitä Hannah myös tekee ahkerasti.

Dunham on antanut paitsi uskoa siihen, että minua nuorempien naisten ei tarvitse odottaa 28-vuotiaaksi asti nähdäkseen televisiossa itsensä kokoisia päähenkilöitä alasti, myös muuttanut sitä, mitä ajattelen omasta kropastani. Luin joskus jutun, jossa Dunham kertoi silittelevänsä ja taputtelevansa kroppaansa päivän päätteeksi, ikään kuin kiittääkseen sitä lempeästi päivästä. Hänen innoittamanaan aloin tehdä samoin.
 


Lue myös:
 
Näin opit rakastamaan vartaloasi
 
Ennakkokatselussa Girlsin kutoskauden jaksot

 

Kuva: HBO Nordic. Kuva on Girlsin kaikkien aikojen ensimmäisestä jaksosta.

 

Kommentit

Kiti

Toivottavasti mediassa alkaa pikkuhiljaa näkyä kaikenlaisia vartaloita. :) Jotkut väittävät "plus-kokoisten" mallien ja näyttelijöiden levittävän huonojen elämäntapojen ihannointia, ja se on maailman typerin väite! Mutta ehkä kauneuden käsite pikkuhiljaa laajenee.

Kissankieli
Hello Dolly!

Jess! Hyvä kirjoitus! Kuten myös ilahduin Lena Dunhamin esittämästä hahmosta! Tavallisia vartaloita näkee niin kovin vähän missään mediassa. Jos heitä on, heitä ei missään nimessä kuvata "kuumina", vaan enemmänkin vähän naurettavina tai säälittävinä pääsääntöisesti. Kuinka monta Hollywood-leffaa tai edes eurooppalaista taideleffaa on, jossa olisi pääosassa edes normaalivartaloinen nainen? Kaiken huipuksi nämä ns. plus-koon mallit ovat BMI:lta normaalipainoisen rajoissa. Olen raivonnut asiasta täällä otsikolla plus size my ass.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mun mielestä on ihanaa, että Lena Dunham näyttää aina jotenkin älyttömän hyvältä kaikissa asuissa (ja alasti) ja pukeutuu mihin huvittaa, jotenkin riisuu aseista sellaiset SELLULIITTI- ja näpaläskikommentoijat. Tuntuu, että olemme menossa parempaan suuntaan, että voi olla kaunis ja haluttava kaikenmuotoisena.

mies (Ei varmistettu)

Lena Dunham on jopa vastenmielisempi kuin se hevonen Sex and the Citysta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Oli tuokin pakko tulla toteamaan? Ihmettelin ikävuodet 13-25, miten samat miehet, jotka jatkuvasti bodysheimaavat naisia ja löytävät rumaa sanottavaa kenestä tahansa mallista tai näyttelijästä, kuitenkin nähtävästi haluavat ihan tavallisia naisia. Sitten tajusin, ettei ihmisen haluttavuus tai viehättävyys toisen silmissä ole kiinni mistään ulkoisista piirteistä tai ole ennustettavissa kuin joissain aivan häiriintyneissä tapauksissa. En oikeastaan näe mitään syytä koskaan sanoa toisen ulkonäöstä mitään kielteistä (muuta kuin narsistinen vallankäyttö). Kunpa vielä oppisimme sanomaan itsellemme niitä kivoja juttuja. Olen 170-senttinen, 55-kiloinen ja perusurheilullinen, silti vasta Lena Dunham sai minut tajuamaan, että voin käyttää olkavarret paljastavia asuja, jos haluan.

mies (Ei varmistettu)

Oli pakko, rölläys on mukavaa.

Mutta jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin bloggauksen kirjoittaja näyttää kyllä viehättävältä mielestäni, olettaen että hän on myös tuossa sivupalkissa. Girlsin Lenan ja Sex and the City hevosen viehättävyys laskee suuresti myös ulkonäköön liittymättömien seikkojen kautta.

tavallinen minäkin (Ei varmistettu)

En pidä siitä että jatkuvasti hoetaan tavallisista vartaloista ja niillä tarkoitetaan sitten esim. Dunhamin tapaista.
Minullakin on ihan tavallinen vartalo vaikka se on hoikempi ja pidempi!

En siedä sitä että 174 senttinen ja 60 kiloinen ei muka olisi ihan yhtä tavallinen.

Toimitus
Toimitus

Haluaisin korostaa, etten missään kohdin juttua viitannut Dunhamin vartaloon tavallisena vartalona vaan ainoastaan vartalona, joka muistuttaa omaani. Kun nimenomaan meidän kaikkien vartalot on tavallisia. -Laura-

tavallinen minäkin (Ei varmistettu)

Lause "Tavallisia vartaloita näkee niin kovin vähän missään mediassa. " oli tuossa yhdessä kommentissa.

Toimitus
Toimitus

Niinhän se oli, että kommentissa joku oli noin sanonut, mutta haluan painottaa, että se ei ollut itse tekstin pointti. Koska just niin kuin sanoit, sun kroppa on ihan yhtä tavallinen kuin mun ja Dunhamin - ja sille nostan maljan! :) -Laura-

Kissankieli
Hello Dolly!

Tarkoitan tavallisella vartalolla sellaista, joka ei ole kuin suoraan catwalkilta, Hollywood-leffasta tai H&M:n mainoksesta repäisty. Tavallinen on varmasti huono sana tässä yhteydessä. Hain sillä sellaista vartaloa, joka ei ole aivan "täydellinen" (jälleen väärä sana josta joku varmasti vetää herneen nekkuunsa) länsimaisen ihanteen mukaan eli pitkät sääret, pompula peppu, litteä vatsa, painovoimaa uhmaavat terhakat tissit, hartiat "naiselle sopivat", kengänkoko ja kaikki muukin sopusuhtaista, hiukset pitkät ja tuuheat, kasvot "kauniit", "nätit" eivätkä liian persoonalliset, vartalolla ei karvoitusta jne. Nainen on usein myös valkoihoinen ja hänen hampaansa on valkaistu. Tavallinen on kaikki me, jopa se jolla on nämä normit täyttävä upea kroppa. Se suhde millä mediassa näytetään erilaisia naisia on kuitenkin vinoutunut.

Köykkä (Ei varmistettu)

Jos vielä Dunhamin ääriseksistiset mielipiteet saataisiin aisoihin, olisi kyseessä varsinainen Gandhi, Äiti Teresa, Jeesus ja muiden historian hyvisten reinkarnaatio samassa paketissa...

Nimetön (Ei varmistettu)

Useat ihmiset ovat muita kohtaan suvaitsevampia kuin itseään kohtaan. Mielestäni Lena Dunham on tosi symppis, ja on ihanaa että hänen kaltaisiaan hahmoja on tv:ssä ja toivottavasti niistä tulisi lisää. Mutta silti sitä katsoo omaa kroppaansa ihan eri silmin kuin muiden. Pakko myöntää, että itsekin kiinnitin huomiota Lady Gagaan. Ihailevasti tosi, sellaisella ajatuksella, että hei tuokaan ei välitä vaikka vatsanahka menee alaosan päälle. Mutta silti itse en halua istua bikineissä, sillä en halua tuota samaa ilmiötä. Olen oppinut olla välittämättä muista ja muiden mielipiteistä, mutta miten sitä oppisikin olla välittämättä omistaan? :)

Toimitus
Toimitus

Siinäpä se, luultavasti koko elämän mittainen oppimisen paikka. <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Minua kyllästyttää, kun aina vaan puhutaan Hannahin/Lenan vartalosta. :) On tietenkin harvinaista, että jenkkisarjassa ei-stereotyyppinen naisvartalo esitetään alasti ja seksikkäänä ja lisäksi naisen perässä roikkuu komeita miehiä, mutta minua kiinnostaa enemmän sarjan hahmot, jotka ovat enemmän tai vähemmän ärsyttäviä ja käyttäytyvät välillä aivan päättömästi tai äärimmäisen itsekkäästi. :D

Minua myös vähän ihmettyää, ettei "tavallinen nainen" muka voisi ikinä tarkoittaa hoikkaa ja ehkä sporttistakin naista; minä olen mielestäni aivan yhtä tavallinen kuin nainen, joka muistuttaa ulkoisesti Hannahia.

Toimitus
Toimitus

Kuten yllä kirjoitinkin, haluaisin korostaa, etten missään kohdin juttua viitannut Dunhamin vartaloon tavallisena vartalona vaan ainoastaan vartalona, joka muistuttaa omaani. Tarkoitus oli korostaa sitä, että television ”tavallinen” kroppa on pitkään ollut erilainen kuin esim. omani, ja Dunham tätä kaavaa rikkoo. -Laura-

Kissankieli
Hello Dolly!

Juu tosiaan television "tavallinen" on vähän erilainen kuin oikean elämän "tavallinen".

Vierailija (Ei varmistettu)

Musta Girlsissä on kökköä se, että vaikka naiset onkin "tavallisempia" kuin useissa muissa sarjoissa/leffoissa, miehillä näyttäis silti aina olevan sikspäkki ja kaikki (en oo kyllä kaikkia kausia kattonut, ehkä oon missannut jotain?). Tuntuu, että yhtä lailla kuin naiset, niin ei-niin-fitit mieshahmot on esillä tv:ssä ainoastaan niinä koomisina tai luuserielementteinä (jos ollenkaan).

Girls-fani (Ei varmistettu)

Kyllä myös miehet varsinkin aluksi olivat vaikka minkä näköisiä, Adamkin on nyt skrodeutunut todella paljon sarjan alkuun verrattuna varmaan lähinnä muiden rooliensa takia. Ehkä ero perushollywoodiin on siinä, että näyttelijät ovat hahmojensa näköisiä eivätkä paranneltuja versioita. Girlsissähän kaikki ovat enemmän tai vähemmän luusereita ainakin hollywoodmittakaavalla, eli kenelläkään ei ole koko paketti kasassa.

Kommentoi