Miksi sinäkin lataat tänään hittisovellus Jodelin?

Toimitus

Varsinkin, jos olet katsonut Skamia, olet kuullut Jodelista. Miten Suomessakin suosiotaan nopeasti kasvattava sovellus toimii ja miksi koukutuimme noin kolmessa minuutissa? 

Mikä Jodel on?
Sovellus lanseerattiin Saksassa vuonna 2014. Jodelin keksijä on vuonna 1990 syntynyt Alessio Avellan Borgmeyer


Ketkä Jodelia käyttävät?
Jodel yleistyi heti lanseerauksen jälkeen erityisesti yliopistopiireissä ja sitä käyttävät eniten nuoret aikuiset. Snapchatin käyttäjiin verrattuna Jodelin käyttäjät ovat keskimäärin hieman vanhempia. Yliopistoon liittyvät aihepiirit pyörivät vahvasti keskustelunavauksissa myös ainakin Helsingissä, missä testasimme Jodelia.


Miten Jodel toimii?
Jodel on kuin yliopiston vessanseinä tai 90-luvulla suosittu KissFM:n chattihuone, johon voi anonyymisti kirjoittaa ihan mitä tahansa. Voit kysyä mitä vain (”Paras nuuska?), jakaa päivän pohdintoja (”Olisipa liukumäki joka paikkaan”) ja suurempiakin suruja (”Sanottiin eilen poikaystävän kanssa ääneen se minkä kumpikin on kai tiennyt jo jonkin aikaa: ei enää rakasteta toisiamme”). Kirjoituksiin voi kommentoida samoin anonyymisti ja niin, että kaikki näkevät vastauksen. Näet itse omalta profiilisivulta kommenttisi ja keskustelunavauksesi ja saat ilmoituksia halutessasi. Sovelluksessa ei siis voi lähettää yksityisviestejä.

Kuten vessanseinien kirjoitukset, Jodelinkin sisältö vaihtelee riippuen siitä, missä sitä käyttää. Sovellus näyttää vain keskustelut, jotka käydään 10 kilometrin säteellä olinpaikastasi. 

Jodelissä raivotaan ja rähistään yllättävän vähän, trolliviestit nimittäin häviävät nopeasti. Jos viisi ihmistä ilmaisee, etteivät he tykkää tietystä viestistä, se häviää näkyvistä. Voit ilmiantaa häiritsevän keskustelunaloituksen, jolloin et itse enää näe sitä. Koita myös itse pitää sisäinen törkyturpasi aisoissa. Jos viestisi ilmiannetaan, sinut saatetaan poistaa Jodelista.


Milloin Jodelia käytetään?
Aina kun on tylsää: odotushuoneissa, joukkoliikenteessä, puuduttavilla luennoilla. Myös silloin, kun mieltäsi vaivaa kiinnostava kysymys, jota et viitsi postata Facebook-seinällesi (”Pepussani kasvaa aikamoinen puska. Välillä pyllyä on siis vaikea saada täysin puhtaaksi. Kannattaako minun koittaa ajella kankkuvälikkö gillettellä vai miten toimin?”). 
 

Tämän takia sinunkin pitäisi ladata Jodel?
Sitten tiedät, mitkä ovat nuorten aikuisten tämän hetken kuumimmat puheenaiheet (”Mistä tilata valtava määrä kortsuja mahd. halvalla?”). Sovelluksessa käydään myös fiksua keskustelua maailman tilasta ja levitetään hyvää mieltä (” Kuulin äsken, kun nuori nainen sanoi puhelimeen "sain sen työpaikan". Onnea sulle <3). Vaikeisiinkin kysymyksiin saa vastauksen: poikaystävänsä haluttomuuden mahdollista syytä miettinyt henkilö sai kolmessa minuutissa 10 kannustavaa ja avuliasta kommenttia.

Jos viihdyit kouluaikoina, tai viihdyt nykyisinkin, vessanpöntöllä käymäläkirjoituksia lueskellen tai kirjoittaen, on Jodel sovellus sinun makuusi. Me olemme koukussa.

Sitaatit on poimittu Jodelista tänään 31.1.17


Teksti: Mia Frilander
 

LUE MYÖS:
Unohda Tinder ja kokeile näitä deittisovelluksia! 
5 syytä, miksi aikuisenkin kannattaa katsoa Skam-teinisarjaa.

Kommentit

Anne Kantola
Sysimetsä

Arvostin erityisesti eilistä vinkkiä laitta voita rinnoilla ja mennä saunomaan, tuloksena kasvaneet rinnat! Toimitus vois mielestäni jatkaa testisarjaansa tän inspiroimana. ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ikivanha läppä, demittäjien jo vuosia viljelemä...

Jdltyty (Ei varmistettu)

Hei, jodelpiirissä on kiusallista huomata, kun sovellus saa tällaista huomiota ja alkuperäinen kohderyhmä kärsii. Sovellus on kuitenkin k18 ja kohdistettu pääasiassa opiskelijoille. :(

Pls (Ei varmistettu)

Hei, Jodel on tosiaan tarkoitettu vain yli 18-vuotiaille korkeakouluopiskelijoille, joten toivoisimme, ettet mainosta sitä kaikille nuorille aikuisille.

jodlaaja (Ei varmistettu)

Latasin sovelluksen, vaikka en olekaan opiskelija. Ahdistaako?

Tuulihattu

Jos Jodel olisi vain korkeakouluopiskelijoille rajattu, se varmasti vaatisi esim. yliopiston sähköpostin toimiakseen tai olisi käytettävissä vain kampusalueiden verkossa. Kyllä sovelluksen kehittäjät on varmasti tarkoituksella sallineet sen käytön kaikille jotka älypuhelinta osaavat käyttää. Jos haluat jutella vain opiskelukavereidesi kanssa, esim. WhatsApp voi auttaa. Ja Jodelissahan on myös erikseen kanavat. 

Oonis (Ei varmistettu)

Mikähän olisi tuo universaali tunnistautumistapa, kun kyseessä on kansainvälinen sovellus? Suomen yliopiston sähköposti ei ihan kelpaa :D

Jodelin kohderyhmän voi tarkistaa sovelluksen kuvauksesta sovelluskaupassa: siellä puhutaan kampuksesta ja opiskelijatovereiden kohtaamisesta. Muut kohderyhmät voivat koodata oman sovelluksensa, mutta tämä on ainutlaatuinen opiskelijoille.

Vierailija (Ei varmistettu)

Niinhän se facebook myös oli alussa, ja asiasta oli sama vääntö, mut kuka sitä enää muistaa?

Tuulihattu

Edelleen, sovelluksen kehittäjiä ei varmaan haittaa että se leviää, kuten ei Mark Zuckerbergiäkään haitannut että Facebook ei pysynytkään vain Harvardin opiskelijoiden ainutlaatuisena palveluna. Jotenkin absurdeja tämäntyyppiset kommentit kun todellisuus sovelluksen kanssa vähän eri. Kyllä te opiskelijat saatte olla ihan vain keskenänne ainejärjestössä, sitseillä, yliopistoliikunnalla, YTHS:llä, approissa, tenteissä jne jne. Tsemppiä! 

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei, paras asia jodelissa on kanavat! Seuraan itse tietysti oman yliopistoni ja tiedekuntani kanavien lisäksi esimerkiksi kanavaa, jossa puhutaan tiedekuntani sisällä olevista ihastuksista! &lt;3 nimiä ei saa mainita, mutta tyyliin "blondi ainejärjestötoimija ja brunetti ensimmäisen vuoden opiskelija??&lt;3" vessanseinäkirjoituksia parhaimmillaan!

Jdl (Ei varmistettu)

"Voitte jutella siellä ainejärjestöissä jne.." Tiedätkö, että on myös meitä opiskelijoita, joille tämä sovellus on ollut ensimmäinen kosketus opiskelijayhteisöön, kun on jäänyt ulkopuoliseksi oman alan opiskelijoiden keskuudessa? Suomen isoimmissa kaupungeissa on sen verran suuret piirit, ettei yliopistolla pistäytymällä pääse tapaamaan kuin murto-osan näistä käyttäjistä, joita on parhaillaan usealla eri kampuksella ja korkeakoululla ympäri kaupunkia. Myöskään whatsappiin en voi tätä nykyisin Jodelissa käymääni keskustelua siirtää, koska minulla ei ole juuri opiskelevia tuttuja eikä täten kenenkään puhelinnumeroja. Kyseessä on kuitenkin tuhansien opiskelijoiden yhteisö, joten en pidä mitään WhatsApp-ryhmää tarkoituksenmukaisena alustana.

Mitä Jodel teille ei-opiskeleville ihmisille tarjoaa, mitä esimerkiksi suomi24, demi, vauva, cosmopolitan ym. yleiset netin anonyymit keskustelupalstat eivät jo tarjoa?

Facebook on tässä asiassa ontuva vertaus, koska Facebookissa voit olla lisäämättä naapurin Penaa ja omaa tätiäsi kavereihisi ja jakaa vain koulukavereiden kesken sellaista sisältöä, jota et haluaisi heidän näkevän. Jodel ei kuitenkaan toimi näin. Käyttäjillä on pääsy kaikkeen sisältöön eikä yliopistopiirien sisältöä voi piilottaa muilta käyttäjiltä.

Tuulihattu

Olen itse siis jo valmistunut yliopistolta mutta käytän Jodelia edelleen. Minun nähdäkseni siellä puhutaan pääasiassa kaikkea muuta kuin opiskelujuttuja, lukuunottamatta muutamaa aktiivisempaa kanavaa. Siellä on myös todella harvoin mitään lankoja esim siitä miten löytää kavereita poikkitieteellisesti. Sen sijaan on tosi kiva saada esim suosituksia ravintoloista, hyvistä keikoista, kysyä mitä vain suosituksia, esim kaupungin parhaista hierojista, kampaajista, tapahtumista jne jne.  Eli sitä se varmaan ei-opiskelijoille tarjoaa, oman asuinpaikan yhteisöllisyyttä.

Monella yliopistolla on myös omia sisäisiä verkkoja ja keskustelupalstoja, mm. Jyväskylässä, Tampereella, Aallolla ainakin Otaniemessä jne. Sielläkin voi ihan anonyymisti etsiä kavereita eikä varmasti ole muita kuin samassa koulussa opiskelevia. Sitä paitsi, minkä ihmeen takia korkeakouluopiskelijoiden pitäisi kaveerata vain omiensa parissa? Mietipä niitä yli 18-vuotiaita, jotka muuttavat kasvukeskuksiin työn perässä tai jäävät opiskelupaikkojen ulkopuolelle? 

Ja edelleen, tämäkin palautteesi kannattaisi varmaan kohdistaa sovelluksen kehittäjille? Hehän ovat mahdollistaneet sen että Jodeliin on pääsy kaikilla. Itse en todellakaan ymmärrä, miksi korkeakouluopiskelijat suhtautuvat jotenkin näin negatiivisesti siihen että voisivat käydä anonyymia keskustelua kaikkien kaupunkinsa ihmisten kanssa.  

Tyhymä (Ei varmistettu)

Auttakaa joku kun en itse ymmärrä. Miten ihmeessä pystyn vaihtamaan kotipaikkaani sovelluksessa? Minut lykätään viereisen kunnan alueelle kun asun juuri tässä rajalla. Löydän kyllä sen kohdan mistä sitä kotipaikkaa voi vaihtaa mutta en vain mitenkään saa sitä vaihtumaan. Pliis jeesikää! Ja miten sieltä pystyy jotain ryhmiä etsiä?

Mimmi S (Ei varmistettu)

Pliis älkää mainostako Jodelia näin. Se on yliopisto-opiskelijoille tarkoitettu. Ei siihen voida käyttää yliopisto-osoitteita tai opiskelijakorttia, koska App:in omistajat eivät saisi lupaa näihin tietoihin yliopistolta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos se ei ole sinulle toiminutkaan opiskelijoiden kohtaamispaikkana niin monille se sitä on. Itse olen sovelluksen kautta tutustunut oikeassa elämässä jo kolmeen korkeakouluopiskelijaan, joita en olisi varmasti muuten sattunut tapaamaan.

Omaan silmääni ns. etusivullakin suuri osa jutuista liittyy edelleen opiskelijaelämään: "Milloin kesäkursseille voi ilmottautua", "Kuka nauraa lukusalissa?", "Montako opintopistettä sait syksyltä?" jne. Onhan tuolla myös ruokapaikoista keskustelulle oma kanavansa, mutta en näe, että se on syy, jonka takia Jodel kannattaisi ladata. Kommentteja noihin juttuihin tipahtelee noin kerta/viikko. Suositussivustoja ja -sovelluksia on jo erikseen olemassa eikä Jodel ole sellainen, vaikka se myös välillä sitä käyttötarkoitusta palvelee.

Mielestäni ongelma ei ole yksittäiset korkeakouluun hakevat nuoret, vaan se, että sovellusta mainostetaan täysin muunlaiselle käyttäjäkunnalle. Toki nämä nuoret voivat yhtä hyvin liittyä Facebookin moniin ryhmiin, joissa etsitään kavereita lähialueelta jne. Miksi olisi jodlaajien vastuu huolehtia heidän pärjäämisestään uudella paikkakunnalla?

Jutussa mainittiin sovelluksen olevan opiskelijoiden käytössä, mutta osuvasti lainauksiin ei mahtunut yhtään opiskeluaiheista jodlausta, joita on paljon. Jutussa ei myöskään mainittu mitenkään sovelluksen kuvausta sovelluskaupassa, jossa sen kerrotaan olevan viestintäväline korkeakoulukampuksille.

Yliopistotunnuksilla tunnistautuminen ulkopuolisten tahojen palveluihin ei ole valitettavasti ihan yksinkertaista. Näiden tietojen jakaminen satunnaiselle sovelluskehittäjälle olisi melko riskialtista ja myös käytännössä teknisesti hankalaa, koska joka kaupungissa ja maassa on erilainen palvelu ja tunnistautuminen korkeakouluopiskelijaksi. Uskon silti palvelun olevan opiskelijoille tarkoitettu, jos sovelluskehittäjä on siitä niin kirjoittanut.

lisaowen (Ei varmistettu)

Nimeni on LISA ja olen USA: sta, haluan käyttää tätä tilaisuutta kiittää suurta Agadagaa, joka todella teki elämäni miellyttävän tänään. Tämä loistava mies, tohtori Agadaga toi ihana mieheni takaisin minulle, minulla oli kaksi kaunista lasta minun aviomies, noin neljä vuotta sitten, minä ja mieheni ovat olleet yksi riita tai toinen, kunnes hän lopulta jätti minut yhdelle nuorelle naiselle. Tunsin, että elämäni on ohi ja lapset luulivat, etteivät he enää näe isäänsä. vahva vain lapsille, mutta en voinut hallita tuskaa, joka pahoinpitelee sydämeni, sydämeni oli täynnä surua ja tuskaa, koska olin todella rakastunut mieheni kanssa. Joka päivä ja yö ajattelen häntä ja toivovat aina, että hän tulee takaisin minulle, kunnes jonain päivänä tapasin hyvän ystävänni, joka oli myös sellaisessa tilanteessa kuin minä, mutta hänen ongelmansa oli hänen entinen poikaystävä, jolla hänellä oli ei-toivottu raskaus ja hän kieltäytyi ottamasta vastuuta ja hylkäsi hänet. Hän kertoi minulle, että minulla oli pieni tapaus ja että en olisi syytä huoleen siitä ollenkaan, joten kysyin, mikä oli ratkaisu ongelmalleni ja hän antoi minulle tämän suuren miehen. sähköpostiosoite.Olen epäilevä, jos tämä mies oli ratkaisu, otin yhteyttä tähän suuriin ihmiseen ja hän kertoi minulle, mitä tehdä ja minä teen heidät kaikki, hän sanoi minua odottamaan vain 72 tuntia ja että mieheni tulee ryömimään hänen polvilleen vain anteeksiantoa varten, joten minä uskollisesti tehin mitä tämä suuri mies pyysi minulta ja varmasti 72 tunnin kuluttua hän oli takaisin minulle jälleen yhteyttä Agadaga apuun tänään agadagaspiritualhome@gmail.com

Kommentoi