Miksi sinäkin lataat tänään hittisovellus Jodelin?

IMG_1513.jpg

Varsinkin, jos olet katsonut Skamia, olet kuullut Jodelista. Miten Suomessakin suosiotaan nopeasti kasvattava sovellus toimii ja miksi koukutuimme noin kolmessa minuutissa? 

Mikä Jodel on?
Sovellus lanseerattiin Saksassa vuonna 2014. Jodelin keksijä on vuonna 1990 syntynyt Alessio Avellan Borgmeyer

Ketkä Jodelia käyttävät?
Jodel yleistyi heti lanseerauksen jälkeen erityisesti yliopistopiireissä ja sitä käyttävät eniten nuoret aikuiset. Snapchatin käyttäjiin verrattuna Jodelin käyttäjät ovat keskimäärin hieman vanhempia. Yliopistoon liittyvät aihepiirit pyörivät vahvasti keskustelunavauksissa myös ainakin Helsingissä, missä testasimme Jodelia.

Miten Jodel toimii?
Jodel on kuin yliopiston vessanseinä tai 90-luvulla suosittu KissFM:n chattihuone, johon voi anonyymisti kirjoittaa ihan mitä tahansa. Voit kysyä mitä vain (”Paras nuuska?), jakaa päivän pohdintoja (”Olisipa liukumäki joka paikkaan”) ja suurempiakin suruja (Sanottiin eilen poikaystävän kanssa ääneen se minkä kumpikin on kai tiennyt jo jonkin aikaa: ei enää rakasteta toisiamme). Kirjoituksiin voi kommentoida samoin anonyymisti ja niin, että kaikki näkevät vastauksen. Näet itse omalta profiilisivulta kommenttisi ja keskustelunavauksesi ja saat ilmoituksia halutessasi. Sovelluksessa ei siis voi lähettää yksityisviestejä.

Kuten vessanseinien kirjoitukset, Jodelinkin sisältö vaihtelee riippuen siitä, missä sitä käyttää. Sovellus näyttää vain keskustelut, jotka käydään 10 kilometrin säteellä olinpaikastasi. 

Jodelissä raivotaan ja rähistään yllättävän vähän, trolliviestit nimittäin häviävät nopeasti. Jos viisi ihmistä ilmaisee, etteivät he tykkää tietystä viestistä, se häviää näkyvistä. Voit ilmiantaa häiritsevän keskustelunaloituksen, jolloin et itse enää näe sitä. Koita myös itse pitää sisäinen törkyturpasi aisoissa. Jos viestisi ilmiannetaan, sinut saatetaan poistaa Jodelista.

Milloin Jodelia käytetään?
Aina kun on tylsää: odotushuoneissa, joukkoliikenteessä, puuduttavilla luennoilla. Myös silloin, kun mieltäsi vaivaa kiinnostava kysymys, jota et viitsi postata Facebook-seinällesi (”Pepussani kasvaa aikamoinen puska. Välillä pyllyä on siis vaikea saada täysin puhtaaksi. Kannattaako minun koittaa ajella kankkuvälikkö gillettellä vai miten toimin?”). 
 

Tämän takia sinunkin pitäisi ladata Jodel?
Sitten tiedät, mitkä ovat nuorten aikuisten tämän hetken kuumimmat puheenaiheet (”Mistä tilata valtava määrä kortsuja mahd. halvalla?”). Sovelluksessa käydään myös fiksua keskustelua maailman tilasta ja levitetään hyvää mieltä (” Kuulin äsken, kun nuori nainen sanoi puhelimeen ”sain sen työpaikan”. Onnea sulle <3). Vaikeisiinkin kysymyksiin saa vastauksen: poikaystävänsä haluttomuuden mahdollista syytä miettinyt henkilö sai kolmessa minuutissa 10 kannustavaa ja avuliasta kommenttia.

Jos viihdyit kouluaikoina, tai viihdyt nykyisinkin, vessanpöntöllä käymäläkirjoituksia lueskellen tai kirjoittaen, on Jodel sovellus sinun makuusi. Me olemme koukussa.

Sitaatit on poimittu Jodelista tänään 31.1.17

Teksti: Mia Frilander
 

LUE MYÖS: Unohda Tinder ja kokeile näitä deittisovelluksia! 5 syytä, miksi aikuisenkin kannattaa katsoa Skam-teinisarjaa.

Kommentit (16)
  1. Nimeni on LISA ja olen USA: sta, haluan käyttää tätä tilaisuutta kiittää suurta Agadagaa, joka todella teki elämäni miellyttävän tänään. Tämä loistava mies, tohtori Agadaga toi ihana mieheni takaisin minulle, minulla oli kaksi kaunista lasta minun aviomies, noin neljä vuotta sitten, minä ja mieheni ovat olleet yksi riita tai toinen, kunnes hän lopulta jätti minut yhdelle nuorelle naiselle. Tunsin, että elämäni on ohi ja lapset luulivat, etteivät he enää näe isäänsä. vahva vain lapsille, mutta en voinut hallita tuskaa, joka pahoinpitelee sydämeni, sydämeni oli täynnä surua ja tuskaa, koska olin todella rakastunut mieheni kanssa. Joka päivä ja yö ajattelen häntä ja toivovat aina, että hän tulee takaisin minulle, kunnes jonain päivänä tapasin hyvän ystävänni, joka oli myös sellaisessa tilanteessa kuin minä, mutta hänen ongelmansa oli hänen entinen poikaystävä, jolla hänellä oli ei-toivottu raskaus ja hän kieltäytyi ottamasta vastuuta ja hylkäsi hänet. Hän kertoi minulle, että minulla oli pieni tapaus ja että en olisi syytä huoleen siitä ollenkaan, joten kysyin, mikä oli ratkaisu ongelmalleni ja hän antoi minulle tämän suuren miehen. sähköpostiosoite.Olen epäilevä, jos tämä mies oli ratkaisu, otin yhteyttä tähän suuriin ihmiseen ja hän kertoi minulle, mitä tehdä ja minä teen heidät kaikki, hän sanoi minua odottamaan vain 72 tuntia ja että mieheni tulee ryömimään hänen polvilleen vain anteeksiantoa varten, joten minä uskollisesti tehin mitä tämä suuri mies pyysi minulta ja varmasti 72 tunnin kuluttua hän oli takaisin minulle jälleen yhteyttä Agadaga apuun tänään agadagaspiritualhome@gmail.com

  2. Jos se ei ole sinulle toiminutkaan opiskelijoiden kohtaamispaikkana niin monille se sitä on. Itse olen sovelluksen kautta tutustunut oikeassa elämässä jo kolmeen korkeakouluopiskelijaan, joita en olisi varmasti muuten sattunut tapaamaan.

    Omaan silmääni ns. etusivullakin suuri osa jutuista liittyy edelleen opiskelijaelämään: ”Milloin kesäkursseille voi ilmottautua”, ”Kuka nauraa lukusalissa?”, ”Montako opintopistettä sait syksyltä?” jne. Onhan tuolla myös ruokapaikoista keskustelulle oma kanavansa, mutta en näe, että se on syy, jonka takia Jodel kannattaisi ladata. Kommentteja noihin juttuihin tipahtelee noin kerta/viikko. Suositussivustoja ja -sovelluksia on jo erikseen olemassa eikä Jodel ole sellainen, vaikka se myös välillä sitä käyttötarkoitusta palvelee.

    Mielestäni ongelma ei ole yksittäiset korkeakouluun hakevat nuoret, vaan se, että sovellusta mainostetaan täysin muunlaiselle käyttäjäkunnalle. Toki nämä nuoret voivat yhtä hyvin liittyä Facebookin moniin ryhmiin, joissa etsitään kavereita lähialueelta jne. Miksi olisi jodlaajien vastuu huolehtia heidän pärjäämisestään uudella paikkakunnalla?

    Jutussa mainittiin sovelluksen olevan opiskelijoiden käytössä, mutta osuvasti lainauksiin ei mahtunut yhtään opiskeluaiheista jodlausta, joita on paljon. Jutussa ei myöskään mainittu mitenkään sovelluksen kuvausta sovelluskaupassa, jossa sen kerrotaan olevan viestintäväline korkeakoulukampuksille.

    Yliopistotunnuksilla tunnistautuminen ulkopuolisten tahojen palveluihin ei ole valitettavasti ihan yksinkertaista. Näiden tietojen jakaminen satunnaiselle sovelluskehittäjälle olisi melko riskialtista ja myös käytännössä teknisesti hankalaa, koska joka kaupungissa ja maassa on erilainen palvelu ja tunnistautuminen korkeakouluopiskelijaksi. Uskon silti palvelun olevan opiskelijoille tarkoitettu, jos sovelluskehittäjä on siitä niin kirjoittanut.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *