Miksi sinunkin tulisi kiinnittää nyt vaatteeseesi hakaneula?

hakaneula.jpg

Olet ehkä jo törmännyt somessa kuviin vaatteisiin kiinnitetyistä hakaneuloista. Hakaneuloja on näkynyt taviksilla ja julkkiksilla, esimerkiksi Greyn Anatomiasta tutun T.R. Knightin instagram-kuvassa. Mistä on oikein kyse?

Hakaneula on noussut muutamassa päivässä solidaarisuuden symboliksi. Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain tulevaksi presidentiksi on nostanut USA:ssa esiin uudenlaisen pelon ja epävarmuuden ilmapiirin, joka koskettaa erityisesti etnisiä vähemmistöjä, naisia, muslimeja, turvapaikanhakijoita sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Kiinnittämällä vaatteeseensa hakaneulan ihmiset haluavat osoittaa olevansa vähemmistöjen puolella. Se on osoitus tuesta heitä kohtaan, jotka tuntevat tässä poliittisessa tilanteessa olonsa turvattomaksi.

The New York Timesin haastatteleman Sabrina Krebsin, 22, mukaan kyse ei ole suorasta kritiikistä vaalitulokseen, vaan vihan ja negatiivisuuden vastustamisesta. Hakaneulan käyttäminen on ele, jonka tarkoituksena ei ole jumittua poliittisiin kantoihin, vaan pyrkiä olemaan ihminen ihmiselle. 

Idea hakaneulan käytöstä solidaarisuuden osoituksena ei ole uusi. Hakaneuloja kiinnitettiin vaatteisiin myös viime keväänä, kun Brexitin vastustajat Isossa-Britanniassa käyttivät sitä kampanjassaan. 

Hakaneulan kiinnittäminen esimerkiksi ulkotakkiin on myös täällä Suomessa yksi tapa kertoa, että tiedostat toisten turvattomuuden tunteen. Hakaneulan käyttö voi rohkaista puuttumaan tilanteisiin julkisilla paikoilla ja olla pieni askel siihen suuntaan, ettei silmiä enää suljettaisi jokapäiväiseltä eriarvoiselta kohtelulta. Jos haluat tehdä vielä enemmän, esimerkiksi vapaaehtoistyö on hyvä tapa auttaa.  

Lue myös nämä toimituksen jutut:Räppäri Mercedes Bentso avaa suunsa huumekierteestä ja parisuhdeväkivallastaNäin tehdään loppu lääppimiselle

 

Teksti: Anne Kantola Kuva: Jenni Holma Lähde: The New York Times

Kommentit (1)
  1. En kritisoi solidaarisuuselettä, mutta hakaneulojen pistely paitaan on ehkä slacktivismin riemuvoitto.
    Hakaneula ei tee mitään, ei muuta mitään, ei edistä mitään.
    Suomalainen nyt ei varsinaisesti voi Yhdysvaltojen politiikkaan vaikuttaa, mutta pidetään mielessä että myös meillä on todellakin tarvetta aktivoitua ja mobilisoitua poliittisesti muutenkin kuin vaalien alla. Etenkin, jos kuuluu ryhmiin joita vihapuhe, leikkaukset tai muut eivät aktiivisesti kosketa, voi pitää USA:n vaaleja herätyksenä siihen, että maailmassa tapahtuu asioita jotka eivät ole normaaleja, ja niitä tapahtuu koska niiden annetaan tapahtua.

    Hakaneulat eivät muuta maailmaa, mutta kuten sanoitte, esimerkiksi vapaaehtoistyö on hyvä paikka aloittaa. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *