Miksi treenin jälkeen panettaa?

puntit.jpg

Kaksi elämänaluetta, joihin liittyy kulttuurissamme eniten tabuja, ovat ehdottomasti seksi ja raha. Siksi nyt on aika murtaa niitä!

Aloitamme Lilyssä toimituksen tontilla uuden juttusarjan, jossa voit kysyä mitä tahansa rahasta tai seksistä: sinä kysyt, me etsimme asiantuntijan ja annamme vastauksen. Kysymykset voit jättää nimettömänä tällä lomakkeella. Ja koska lomake on täysin anonyymi, ei tarvitse kysyä kaverin puolesta tässä vaan”  me emme koskaan saa selville, kuka sieltä huutelee.

Mennään siis asiaan! Ensimmäinen kysymys kuuluu:
 

”Usein kuntosalilta lähtiessäni tunnen oloni erityisen himokkaaksi ja kotimatkalla jokainen vastaantulija näyttää superkuumalta.
Miksi treenin jälkeen panettaa?”

Joukossamme nimittäin vaeltaa ihmisiä, jotka astuvat jumppatunnin jälkeen sisään kotiovesta ja nappaavat ensimmäiseksi joko vibraattorin yöpöydänlaatikosta tai kumppania himokkaasti kaulasta. Miksi näin on?

Kehon rasittaminen sopivassa määrin muun muassa vilkastuttaa verenkiertoa ja panee liikkeelle hormoneja, jotka lisäävät seksuaalista halua. Lisäksi monissa lajeissa aktivoidaan erikseenkin lantionpohjalihaksia, mikä lisää tuntoherkkyyttä”, sanoo seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti Elina Tanskanen.

Tanskanen nostaa seksinnälän yhteydessä esiin myös liikunnan ja stressin suhteen: stressi vähentää monen seksuaalista halua, kun taas liikunta on usein tehokas vastalääke stressille. Eli yksinkertaisimmillaan kaava menee niin, että kun liikkuu, stressaa vähemmän ja siten myös panettaa useammin.

Tanskanen sanoo, että asiaan voi vaikuttaa myös se, kenen kanssa treenaa:

Jos liikuntaa harrastaa yhdessä kumppanin kanssa, yhdessäolo ja mahdollinen pieni kilvoittelu voivat osaltaan lisätä kipinää.

Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula kuitenkin painottaa, että urheilun jälkeinen fiilis on hyvin yksilöllinen.

”On taatusti niitäkin, joita ei paneta tippaakaan”, hän tiivistää.

Seksinnälän lisäksi treenin aiheuttama dopamiinin erittyminen voi johtaa myös aivan toisenlaiseen tapaan reagoida hyvään oloon. Osa meistä esimerkiksi rojahtaa kaikkein mieluiten yksin sohvalle jätskikulhon kanssa.

kysymys_sininen.png

Mitä sinä haluaisit tietää? Kysy mitä tahansa seksistä tai rahasta ja me etsimme vastauksen. Lähetä kysymyksesi tällä nimettömällä lomakkeella tai kirjoita se kommenttikenttään.

Kuva: Toni Härkönen

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *