Millainen oli ensimmäinen nettikokemuksesi?

shutterstock_9024511_preview.jpg

Muistatko ensimmäiset kerrat, kun kävit internetissä?

Kun nettiyhteys soitettiin puhelimen kautta ja aina, kun joku nosti (lanka)puhelimen, yhteys meni poikki? Kun hakukoneita oli vain yksi (Altavista)? Tai kun nettiosoite ei toiminut, jollei sen eteen kirjoittanut http://? Kun ei oikein tiennyt, mitä internetissä kuuluu tehdä?

Intouduimme tällä viikolla toimituksen lounaspöydässä muistelemaan ihka ensimmäisiä nettikokemuksiamme.

Kauneustuottajamme Anni muistaa kutsuneensa aluksi sähköpostiosoitettaan kotisivukseen.  
”Olin tehnyt netissä jo vaikka mitä – käynyt bändien kotisivuilla ja chattaillyt Kiss FM:n chatissa. En kuitenkaan osannut ilman kaveria mennä edes hakukoneen sivuille, joten kun menin itsenäisesti nettiin, ensimmäiset kerrat kirjoittelin osoitekenttään summamutikassa sanoja, kuten ”back street boys” pääsemättä minnekään. Olin silti ihan fiiliksissä. Oli sellainen olo, kuin olisi Disneylandissa ilman ranneketta: täällä on jotain suurta ja mahtavaa, joka mullistaa kaiken, mutta en nyt vaan pääse siihen käsiksi.”

Kiss FM:n chatissa kävi myös kesätoimittajamme Emmi.
”Yläasteella varasin aina nettiaikoja kirjastosta, koska kotinetti raksutti älyttömän hitaasti ja oli niin kallis, että siellä sai olla vain puoli tuntia kerrallaan. Kirjastossa notkuttiin Kiss FM:n chatissa valehenkilöllisyyksillä (eli lähinnä esitettiin kaikkia kuumia poikabändien jäseniä, hyvin harvoin meni läpi).”

Graafikkomme Taika muistaa ala-asteella väärinkäyttäneensä chat-portaaleja ystäviensä kanssa.
”Kirjoittelimme täysin sopimattomia ja älyvapaita juttuja sivuille anonyymisti. Oli todella hauskaa. Yksi ehdoton suosikkisaitti oli puhuva pää -sivusto, johon tutustuimme ala-asteen atk-tunneilla. Siltä sai kysyä erilaisia kysymyksiä ja se vastasi psykologin tavoin. Sivustolla oli tyyliin kolme vastausta: ”Nyt puhumme sinusta, emme minusta.” ja ”Voisitko kertoa lisää?” ja ”En aivan ymmärrä”.”

Kesäharjoittelijamme Tiia koukuttui nettiin jo ensimetreillä ja irkkasi suomiräppikanavilla yöt läpeensä.
”Ennen irciä oli pakollinen Kiss FM:n chat -tutustumisjakso. Siellä opettelin nettikäyttäytymistä kantapään kautta. Irciin tutustuin jonkun chattitutun avulla. Siellä juteltiin, jaettiin jotain winamp-musatiedostoja ja jauhettiin turhuuksia yötä myöten. Ihastuinkin siellä, monta kertaa, ja tapasin niitä tyyppejä räppikeikoilla ympäri Suomea ja jopa ulkomailla. Se oli oikeasti aika siistiä, koska monet niistä tyypeistä heiluvat nyt tuolla kesäfestarien lavoilla. Minusta ei tullut räppäriä. Onneksi.”

Olihan se netissä pyöriminen aluksi ihan sairaan tylsää, kun ei ollut minkäänlaista yhteisöä eikä oikein mitään tekemistä. Onneksi meillä on nyt Lily.

Tuntuu omituiselta, että ensimmäisistä internetkokemuksistamme on vain hetki, emmekä nyt tiedä, mitä tekisimme ilman nettiä (esimerkiksi työksemme).

Kerro meille tämän postauksen kommenttiosiossa,

millainen oli sinun ensimmäinen nettikokemuksesi?

Kuva: A-lehtien kuva-arkisto

 

Kommentit (15)
  1. Hotmail -tilin luominen joskus vuoden ´99 lopulla – veljen appiukon avustuksella (jos osoitteeseen laittoi alaviivan, ei tule roskapostia tiesi hän kertoa..). Sähköpostista alkoikin olemaan hirmuisesti hyötyä, kun 2000 alkupuolella tapasin nykyisen mieheni ja siitä se netin käyttäminen (hillittömän vastustuksen jälkeen) alkoi 😉 

  2. Ensimmäiset internet-muistoni liittyvät juuri tuohon hankalaan, kalliiseen ja ultravarjeltuun modeemiin ja tietokoneeseen, joka oli isäni silmäterä. Onneksi hän kuitenkin päästi minut selailemaan virtuaali-Tylypahkoja, sillä olin vannoutunut Harry Potter -fani ja oli niiiiiiin siistiä, kun pystyi ”liittymään” Tylypahkaan ja ”opiskelemaan” siellä. Tupani oli muistaakseni Korpinkynsi. Opinnot Tylypahkassa tosin keskeytyivät, koska en pystynyt käymään chateissa tapahtuvilla loitsutunneilla tarpeeksi usein, se netti kun oli tosiaan superkallista ja hidasta. Siitä se alamäki sitten alkoi, noitakoulu jäi kesken ja en osaa taikoa vielä tänäkään päivänä. Kiitti iskä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *