Milloin joulukortit pitää lähettää?

Toimitus

JOULUKALENTERI


Käsi ylös, kuka lähettää joulukortteja?

Ei varmasti ole mikään yllätys, että hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta toivotetaan postikortilla entistä harvemmin. Vuonna 2004 posti kantoi 50 miljoonaa joulukorttia, kun vuonna 2013 määrä oli 37 miljoonaa – noin neljännes vähemmän kuin vuosikymmen aiemmin.

Mitä tuli tilalle? Muistellaanpa.
 

2003–2006: Massatekstiviesti

Aikana ennen älypuhelinta (aeÄ) puhelimemme piippasivat jouluaattona kiivaasti. Kaverit, nuorekkaat enot ja serkut lähettivät silloin joulutervehdyksen tekstiviestillä. Hankalinta hommassa oli keksiä henkilökohtaiselta kuulostava vastaus jokaiseen viestiin ja olla tuntematta huonoa omaatuntoa siitä, että itse ei lähettänyt viestiä yhtään kenellekään – ihan niin kuin joulukorttienkin kanssa.
 

2007–2010: Joulutervehdys sähköpostilla

Tekstiviestitervehdysten jälkeen moni meistä alkoi saada sähköpostiin joulutervehdyksiä. Kunnianhimoisimmat lähettäjät kirjoittivat joulukirjeen, jossa kertasivat kuluneen vuoden tärkeät tapahtumat, mutta enemmistö viesteistä oli yhtä geneerisiä kuin perinteiset joulukortit: ”Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta T. Liisa ja perhe” Liitetiedoston kuvassa perheen 1-vuotias poseerasi punaposkisena tonttuhatussa.

Firmat kertoivat vastaavissa viesteissään lahjoittaneensa joulutervehdyksiin varatut rahat hyväntekeväisyyteen.
 

2011–2014: Facebookin joulustatus

”Nyt menee Facebook kiinni ja virittäydyn joulutunnelmaan rakkaiden kanssa. Hyvää joulua kaikille, älkää syökö liikaa suklaata.”

Viime vuosina hyvät joulut on ollut näppärintä toivottaa kerralla kaikille kavereille. Facebookista poissa pysyminen pyhien aikana tosin tarkoittaa useimmille sitä, että ei postaa itse mitään ennen tapaninpäivää mutta stalkkaa muiden tekemisiä viimeistään jouluaattoiltana.

Instagramia joulurauha ei koske. Ajatelkaa nyt: kuka hullu missaisi tilaisuudet tehdä ulkomailla asuvat seuraajat kateellisiksi kuvilla täydellisestä, lumivalkoisesta joulun ihmemaasta? #thisisfinland #humblebrag

Miten sinä toivotat hyvää joulua?

 

Jos lähetät joulukortteja, toimi tällä viikolla. Tavallista edullisemmalla, 80 sentin postimaksulla lähtevät kortit pitää lähettää viimeistään ensi maanantaina 14.12. Ykkösluokassa lähetettyjen korttien pitäisi ehtiä perille ennen joulua, jos ne postittaa viimeistään 21.12.

 

LUE JOULUKALENTERIN AIEMMAT OSAT:

Miten näyttää töissä freesiltä, vaikka on krapula?
Miten saa Linnan juhlien katsomisesta kaiken ilon irti?
Mitä joululahjaksi kummilapselle?
Testaa, oletko pikkujouluskeptikko vai glitterjuhlahirmu
Kumman sukulaisten luokse jouluksi?
Mitä joulujuomaa tarjota glögin sijaan?
Miten rikkoa jää pikkujouluissa?

 

Kommentit

Oranssinen

Kaikki keinot käytössä :)

Ihan omin kätösin väännettyjä kortteja olen lähettänyt hela mitt liv lähimmille ihmisilleni, vuosittain niitä postin kautta lähtee eteenpäin kolmisenkymmentä. Sinänsä ne kortit voin tehdä vaikka sateisena viikonloppuna keskikesällä, ovatpa siten valmiina kun joulun alla ne postiin lykkään :)

Kaverit ja tutut saavat tekstari- tai FB-toivotukset.

Toimitus
Toimitus

Wau, olet todellinen joulutervehdysten asiantuntija. Kolmisenkymmentä itse tehtyä korttia - kunnioitamme!

Suvi55

Mie olen aikaisempina vuosina lähettänyt itsetehdyt joulukortit, mutta tänä vuonna jää kyllä välistä. En tosin vielä ole keksinyt uutta tapaa korvata oikeaa korttia, kun kaikki muut tavat tuntuvat niin persoonattomilta. Matkaan lähtee vain yksi kortti - kaikkein suurin ja pramein minkä vaan korttihyllystä löytyi, sillä tiedän vastaanottajan arvostavan korttia suuresti - ja pari muuta hassua vien itse kyläilyreissulla perille.

Syynä ei ole nykyajan teknologia vaan ihan vaan se, että on niin helevetin kallista lähettää postin kautta. Kaiholla muistelen kun joulumerkki maksoi vain sen 0,55 euroa. :/

Suvi K.
Sisunainen

Mä oon pari vuotta yhdistänyt noi kaksi viimestä kohtaa: ilmoitan Facebookissa, että olen lahjoittanut joulukortti- ja lahjarahat hyväntekeväisyyteen. :D Toimii ja aion jatkaa perinnettä tänäkin vuonna.

Amma
Why you little!!

Joka joulu matkaan lähtee kolmisenkymmentä korttia. Pääosin vien ne vastaanottajille itse, kauimmat sitten on pakko lähettää. Korttina menee valokuva kolmevuotiaasta, kuten monena vuonna aiemminkin. Joskus askartelin kortit itse, joskus olen lähettänyt valmiita kortteja ja joskus on jäänyt postitus väliinkin. Se on kuitenkin osa joulun odotusta -vaikka rahaa siihen saa uppoamaan ihan kiitettävästi. Ne 10-15 postimerkkiä kun maksavat noin 10 kertaa enemmän entä itse kortit. Reilua.

Kommentoi