Milloin joulukortit pitää lähettää?

8_joulukortit_riflepaper-papershop.jpg

8_luukku.jpg

JOULUKALENTERI

Käsi ylös, kuka lähettää joulukortteja?

Ei varmasti ole mikään yllätys, että hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta toivotetaan postikortilla entistä harvemmin. Vuonna 2004 posti kantoi 50 miljoonaa joulukorttia, kun vuonna 2013 määrä oli 37 miljoonaa – noin neljännes vähemmän kuin vuosikymmen aiemmin.

Mitä tuli tilalle? Muistellaanpa.
 

2003–2006: Massatekstiviesti

Aikana ennen älypuhelinta (aeÄ) puhelimemme piippasivat jouluaattona kiivaasti. Kaverit, nuorekkaat enot ja serkut lähettivät silloin joulutervehdyksen tekstiviestillä. Hankalinta hommassa oli keksiä henkilökohtaiselta kuulostava vastaus jokaiseen viestiin ja olla tuntematta huonoa omaatuntoa siitä, että itse ei lähettänyt viestiä yhtään kenellekään – ihan niin kuin joulukorttienkin kanssa.
 

2007–2010: Joulutervehdys sähköpostilla

Tekstiviestitervehdysten jälkeen moni meistä alkoi saada sähköpostiin joulutervehdyksiä. Kunnianhimoisimmat lähettäjät kirjoittivat joulukirjeen, jossa kertasivat kuluneen vuoden tärkeät tapahtumat, mutta enemmistö viesteistä oli yhtä geneerisiä kuin perinteiset joulukortit: ”Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta T. Liisa ja perhe” Liitetiedoston kuvassa perheen 1-vuotias poseerasi punaposkisena tonttuhatussa.

Firmat kertoivat vastaavissa viesteissään lahjoittaneensa joulutervehdyksiin varatut rahat hyväntekeväisyyteen.
 

2011–2014: Facebookin joulustatus

”Nyt menee Facebook kiinni ja virittäydyn joulutunnelmaan rakkaiden kanssa. Hyvää joulua kaikille, älkää syökö liikaa suklaata.”

Viime vuosina hyvät joulut on ollut näppärintä toivottaa kerralla kaikille kavereille. Facebookista poissa pysyminen pyhien aikana tosin tarkoittaa useimmille sitä, että ei postaa itse mitään ennen tapaninpäivää mutta stalkkaa muiden tekemisiä viimeistään jouluaattoiltana.

Instagramia joulurauha ei koske. Ajatelkaa nyt: kuka hullu missaisi tilaisuudet tehdä ulkomailla asuvat seuraajat kateellisiksi kuvilla täydellisestä, lumivalkoisesta joulun ihmemaasta? #thisisfinland #humblebrag

kysymys_sininen.png

Miten sinä toivotat hyvää joulua?

 

Jos lähetät joulukortteja, toimi tällä viikolla. Tavallista edullisemmalla, 80 sentin postimaksulla lähtevät kortit pitää lähettää viimeistään ensi maanantaina 14.12. Ykkösluokassa lähetettyjen korttien pitäisi ehtiä perille ennen joulua, jos ne postittaa viimeistään 21.12.

 

LUE JOULUKALENTERIN AIEMMAT OSAT:

Miten näyttää töissä freesiltä, vaikka on krapula?
Miten saa Linnan juhlien katsomisesta kaiken ilon irti?
Mitä joululahjaksi kummilapselle?
Testaa, oletko pikkujouluskeptikko vai glitterjuhlahirmu
Kumman sukulaisten luokse jouluksi?
Mitä joulujuomaa tarjota glögin sijaan?
Miten rikkoa jää pikkujouluissa?

 

Kommentit (5)
  1. Joka joulu matkaan lähtee kolmisenkymmentä korttia. Pääosin vien ne vastaanottajille itse, kauimmat sitten on pakko lähettää. Korttina menee valokuva kolmevuotiaasta, kuten monena vuonna aiemminkin. Joskus askartelin kortit itse, joskus olen lähettänyt valmiita kortteja ja joskus on jäänyt postitus väliinkin. Se on kuitenkin osa joulun odotusta -vaikka rahaa siihen saa uppoamaan ihan kiitettävästi. Ne 10-15 postimerkkiä kun maksavat noin 10 kertaa enemmän entä itse kortit. Reilua.

  2. Mä oon pari vuotta yhdistänyt noi kaksi viimestä kohtaa: ilmoitan Facebookissa, että olen lahjoittanut joulukortti- ja lahjarahat hyväntekeväisyyteen. 😀 Toimii ja aion jatkaa perinnettä tänäkin vuonna.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *