Milloin jouluperinteistä voi poiketa?

11_omajoulu_ihmeellinenonelämä1.jpg

11_luukku.jpg

JOULUKALENTERI

Jouluun liittyy enemmän perinteitä ja odotuksia kuin mihinkään muuhun juhlaan. Tiedättehän: ”Mutta meillä syödään aina rosollia aattoillallisella!” ”Miksi en saanut lahjaksi Juhlapöydän konvehteja, minähän saan niitä joka vuosi?” ”Mummi kyllä pettyy hirveästi, jos et tulekaan hänen luokseen joulupuurolle.”

Mutta entä jos ei tahdo toimia ikiaikaisten jouluperinteiden välikappaleena vaan haluaa viettää pyhiä omalla tavallaan? Milloin on kypsä kutsumaan vanhemmat omaan kotiin aattoillallisvisiitille, ilmoittautumaan vapaaehtoiseksi joulun työvuoroon, viettämään kaverijoulua ystävän kämpillä, lähtemään yksin ulkomaille tai vaikka katsomaan kumppanin kanssa kahdestaan b-luokan kauhuelokuvia kolme pyhäpäivää putkeen?

Vertaistuen hengessä toivomme kokemuksia jakoon: Miksi ja milloin olette viettäneet omaa joulua vaihtoehtona olleen perinteisen version sijaan? Millaista se oli? Mikä asiassa oli vaikeinta: perheenjäsenen mielen pahoittaminen, ehkäpä, vai se, että joulu ei tuntunut joululta ilman tuttua kaavaa? Entä miten perinnejoulusta voi poiketa mahdollisimman sopuisasti?kysymys_sininen.png

Milloin jouluperinteistä voi poiketa?

 

LUE JOULUKALENTERIN AIEMMAT OSAT:

Viisi takuuvarmaa juhlatarjottavaa yllätysvieraille
Miten selvitä joulukuusta, jos vihaa joulua?
Milloin joulukortit pitää lähettää?
Miten näyttää töissä freesiltä, vaikka on krapula?
Miten saa Linnan juhlien katsomisesta kaiken ilon irti?
Mitä joululahjaksi kummilapselle?
Testaa, oletko pikkujouluskeptikko vai glitterjuhlahirmu
Kumman sukulaisten luokse jouluksi?
Mitä joulujuomaa tarjota glögin sijaan?
Miten rikkoa jää pikkujouluissa?

 

Kommentit (13)
 1. Se on jotenkin kummallista. Se perinne. Kaikkina muina vuoden päivinä se on suhteellisen vapaavalintaista ja yhdentekevää missä oleskelet ja kenen kanssa ja mitä teet,

  mutta JOULUAATTONA KLO 17-22 sijaintisi ja seurasi on äärimmäisen tärkeää valita huolella ja sen tulee heijastella sitä kuinka tärkeitä ja läheisiä seurassasi olevat ihmiset sinulle ovat ja kuinka paljon heitä arvostat!!!!1

  Vakavasti, ymmärrän kyllä hyvin perinteiden merkityksen. Varsinkin lapselle on tärkeää että asiat ovat kuin ennenkin. Itse olen viettänyt 33:sta joulustani 31 samalla tavalla. Aattona aterialle mummon luo, sukulaisten kanssa, ruokaa, joulupukki, paketit, illalla kotiin/äidin luokse, lisää paketteja ja suklaata. Enää ei huvittaisi.

  Pari kertaa olen edellisen poikaystävän kanssa viettänyt joulun toisin, ensimmäisen kerran noin 25-vuotiaana.

  Jo useampana vuonna tämä ”kaikki tehdään aina samalla tavalla” -kaava on alkanut tökkiä, tuntua joltain roolipeliltä. Jotain variaatiota on hieman jo aiempina vuosina keksitty, mutta nyt ajattelin tehdä jotain muuta. Illalla myöhään menen kyllä äidin luokse perinteisesti, mutta aattona päivällä olen yksin ja teen jotain mitä ikinä huvittaakaan. Ehkä nautiskelen juustoja viinin kera, ulkoilen ja tunnelmoin kynttilän valossa. Saa nähdä mitä keksin!

 2. Niinpä niin. Tämän kysymyksen äärellä ollaan painiskeltu jo pari vuotta. Itse haluaisin alkaa muodostaa omia perinteitä, mutta jotenkin se tuntuu olevan sallittua vasta sitten kun on omia lapsia.
  Vanhempani ovat eronneet ja äiti asuu yksin, joten kyllä siitä tulisi todella huono omatunto jättää hänet viettämään yksin joulua. Asumme siis eri paikkakunnilla.
  Voisihan äidin toki pyytää viettämään joulua meille, mutta en tiedä jaksanko kuunnella valitusta siitä, että ei kyllä tunnu yhtään joululta, kun ei ole laatikoita tai sitä hemmetin rosollia. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *