Mitä ilman voisitte elää, Trendin kuvittajat Toni Halonen ja Minni Havas?

Arvoisat Toimituksen blogin lukijat, saanemme esitellä teille kaksi Trendin lempikuvittajaa:kuvittajat2.jpg

Kuka: Hesinkiläinen kuvittaja ja dj.

Miksi kiinnostaa: Tonin värikäs, graafinen ja pelkistetty tyyli tuntuu raikkaalta ja ajankohtaiselta. Halosen leikkisä jälkensä on huomioitu kansaivälisesti, ja Toni on jo ehtinyt kuvittaa esimerkiksi Kenzo-muotitalolle (ja Trendille = #winning). Kuvitusagentuuri Agent Pekka nappasi Halosen siipiensä alle pari päivää sitten. Veikkaamme, että Toni Halonen on nimi, joka kannattaa painaa mieleen.

Haastattelimme herra Halosta hieman:

Mistä olet kotoisin?
Olen syntynyt ja elänyt Helsingissä koko ikäni. Tuntuu että Helsinki kehittyy parempaan suuntaan ja koko ajan syntyy jotain uutta ja mielenkiintoista. Välillä käy mielessä, että millaistakohan olisi asua jossain suurkaupungissa pidempään. Maailma on kuitenkin niin pieni, että mihin tahansa pääsee käymään, jos siltä tuntuu, ja sitten on mukava päästä takaisin tuttuihin kuvioihin.

Mikä oli unelma-ammattisi lapsena?
Isäni kertoo tarinaa, että olin  ilmoittanut lapsena itsevarmasti, etten aio koskaan tehdä muuta työtä kuin sellaista, missä saa piirtää.

Olitko hyvä piirtämään koulussa?
En pidä itseäni teknisesti hyvänä piirtäjänä. Kuvisnumero taisi pyöriä 9:n ja 10:n välillä. Se, että osaa piirtää valokuvamaisen tarkasti, on tylsintä ikinä. Itse pidän kuvituksissa ja taiteessa rosoisesta tyylistä, jossa on persoonallisuutta. Lasten töherrykset ovat kaikessa rehellisyydessään timanttisia. Pitäisi pyrkiä enemmän siihen vapauteen omissa töissäkin.
 

LEMPPARIT_MT.jpg

Miten aloitit kuvittajana?
Yksi asia on johtanut toiseen, ja tässä sitä nyt ollaan. Yhtenä tärkeänä käännekohtana voisi pitää pääsyä tekemään kuvituksia Kenzolle Pariisiin. Nyt alkaa hiljalleen itsestäkin tuntua siltä, että teen kuvituksia työkseni.

Ketä ihailet?
Fiilistelen todella rajusti vanhan polven japanilaisia graafikoita kuten Ikko Tanakaa ja Shigeo Fukudaa. Heidän töissään yhdistyvät ajattomuus ja yksinkertaisuus, ja ne näyttävät freeseiltä vuodesta toiseen. Koitan omissa töissä toimia vähän trendien ulkopuolella ja muutenkin kuluttaa kulttuuria mahdollisimman laaja-alaisesti. Jos jumittuu vaan selaamaan Tumblrista muiden graafikoiden ajankohtaisia töitä, on aika vaikea kekata mitään omaperäistä.

Miten työskentelet?
Pyöritän kuvitushommien ohella myös pientä suunnittelutoimistoa nimeltä Labra yhdessä ystäväni Lauri Puustjärven kanssa. Tämä tarkoittaa, että töitä tehdään aamusta yöhön. Jos kaikki mitä teen tuntuisi työltä, tällaistä elämäntapaa tuskin kestäisi. Kaikki puuhastelu on kuitenkin ollut minulle luonnollista.
Kuvitukset teen pääosin koneella piirtopöytää käyttäen. Valmisteluun ja tekoon menee välillä todella paljon aikaa, vaikka lopputulos saattaa näyttää nopeasti sutaistulta. Mitä yksinkertaisempi kuva, sitä tärkeämpää on, että kaikki elementit on viimeistelty ja sommiteltu hyvin.

Mitä ilman voisit elää?
Pärjäisin hyvin ilman alv-maksuja, karmivia deadlineja ja paarmoja.
 

kaavio_Tm.jpg

 

TRENDI_L.jpg

kuvittajat.jpg

Kuka: Hesinkiläinen kuvittaja ja vaatesuunnittelija.

Miksi kiinnostaa: Minni Havasta voisi jo kutsua Trendin luottokuvittajaksi: hänen kuvituksiaan nähtiin ensimmäistä kertaa lehdessä jo vuonna 2010. Minnin hyvin tunnistettaavaa tyyliä voisi kuvailla sanoilla yksityiskohtainen, realistinen ja herkkä (eli aika lailla vastakohta Toni Halosen tyylille.) Myös Pekka-kuvitusagentuurin edustaman kuvittajan asiakkaisiin lukeutuvat mm. Monki, Citröen ja Karri Koira (uusin levynkansi on Havaksen käsialaa).

Pyysimme myös idoliamme Minniä vastaamaan pariin kysymykseen:

Mistä olet kotoisin?
Lahdesta alun perin, muutin Helsinkiin 10 vuotta sitten.

Mikä oli unelma-ammattisi lapsena?
Kuvanveistäjä.

Olitko hyvä piirtämään koulussa?
Olin joo, sillä klassisella tavalla. Kuvis oli 10. Kaikki osaavat piirtää ja kaikilla on oma tyyli. Itse tykkään enemmänkin siitä, kun rikotaan ”oikein” piirtämistä. Vaikka oma tyylini edustaakin realismia, välillä toivoisin osaavani ihan jotain erilaista.

Lempiaine koulussa?
Kuvis.

LEMPPARIT_Mm.jpg

Miten aloitit kuvittajana?
Aloitin kuvittamisen tavallaan jo teininä, kun tein usean vuoden ajan kuvituksia erään naistenlehden nuorisopalstalle. Oli myös joitain pieniä kirjankuvitusjuttuja, mutta varsinaisesti ammatillisessa mielessä urani alkoi kun liityin Agent Pekan kuvittajajengiin 2008. Siitä lähtien olen aika säännöllisesti tehnyt kuvituksia vaatesuunnittelun ohessa.

Mitä neuvoja antaisit kuvittajanammatista unelmoiville?
Tee omalla tyylillä rohkeasti ja laita parhaat palat nettiin (älä kuitenkaan kaikkea). Älä haudo tekemisiäsi vaan uskalla esitellä duunejasi. Kannattaa myös etsiä agentti.

Millaisia kuvituksia teet mieluiten?
Rakastan edelleen piirtää, mutta teen sitä yhä enemmän itselleni ja taidenäkökumasta. Olen tällä hetkellä kiinnostunut enemmän kuosisuunnittelusta ja printtien tekemisestä. Siten voin yhdistää vaatesuunnittelutaustaani kuvituksien tekemiseen. Kuoseja tehdessä voi yhdistellä eri tekniikoita, ja pidän ajatuksesta,että ne päätyvät mahdollisesti johonkin tuotteeseen.

Ketä ihailet?
Juuri nyt inspiroivat Matissen värinkäyttö ja venäläinen avantgarde.

Miten työskentelet?
Mulla on kotona työpiste, tietokone ja piirustuspöytä. Teen kuvitukset käsin puuväreillä, pääasiassa piirtäen. Sitten skannaan ne koneelle, jolla työstän loppuun. Kuoseja teen myös yhdistelemällä kolmiulotteisia objekteja, piirrosta ja maalausta.

Mitä ilman voisit elää?
Yhtenäinen yöuni (yhä hengissä), kunnon työtuoli ( en tosin suosittele), keittiö (testattu 3 kk).

kaavio_Tm2.jpg

 

TRENDI_L.jpg

Teksti ja kuvat: Taika & Leena, jotka aikovat tilata kotiinsa heti tänään mahdollisimman monta aitoa Halosen ja Havaksen työtä – sillä odottakaas pari vuotta (tai päivää, ken tietää) niin ne ovat varmasti omaisuuden arvoisia. #järkeväsijoitus

Kommentit (1)
  1. tyttö japanista
    28.6.2014, 05:41

    Rrrrrakastan Minniä! Pyysin Suomesta tulijaiseksi kasan lehtiä ja olen teipannut Ihon uusi aika -kuvituksen seinälleni.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *