Mitä on kuukautisfeminismi ja mihin sitä oikein tarvitaan?

Toimitus

Kiinalaisuimari Fu Yuanhui kohahdutti maailmaa kesällä Rion olympialaisten aikaan. Kun Yuanhuita haastateltiin epäonnistuneen uintisuorituksen jälkeen, hän kertoi, että voi huonosti, koska hänen kuukautisensa alkoivat edellisenä päivänä (vaikka lisäsikin, ettei se ole tekosyy huonolle uinnille).

Yuanhui sohaisi huolettomalla vastauksellaan yhtä aikamme suurimmista tabuista. Kuinka moni meistä olisi kehdannut puhua omista kuukautisistaan miljoonayleisölle tv-kameroiden edessä?

”Kuukautisista ei ole edelleenkään sopivaa puhua kaikissa tilanteissa. Varmasti moni tunnistaa hetkiä omasta elämästään, kun on ostamassa terveyssiteitä kaupassa ja sitäkin pitää kainostella”, sanoo feministisen ajatushautomo Hatun johtaja Saara Särmä.

”Kuukautiset ja niihin liitetty epämiellyttävyys ovat länsimaiseen kulttuuriin rakennettu keino hallita naisia”, lisää Elina Tuomi, kuukautisista uran tehnyt kuvittaja, bloggaaja ja opettaja. 


Nyt kuukautisiin liittyvää häpeää on lähdetty toden teolla pyyhkimään pois.

Yksi kuukautiset julkiseen keskusteluun nostaneista on amerikkalainen taiteilija Kiran Gandhi, joka juoksi vuosi sitten kesällä Lontoon maratonin ilman kuukautissuojaa, veren valuessa reisiään pitkin. Hiljattain Twitterissä käytiin keskustelua, jossa käyttäjät kertoivat hirveimmistä kuukautiskokemuksistaan ja lisäsivät twiittinsä hashtagin #kaameimmatmenkat. Keskustelu näytti konkreettisesti, miten monet kärsivät kovistakin kuukautiskivuista, yleensä hiljaa tai työpaikan vessan lattialla. Sairauslomaa ei kehdata pyytää kipujen vuoksi, vaikka työnteko olisikin tuskallista.

Miksi tällaisia näkyviä kannanottoja tarvitaan?

”Koska kuukautisiin liittyvä häpeä koskee edelleen lähes kaikkia, joilla menkat on”, sanoo Tuomi – eli summittaisesti arvioiden liki puolta maailman väestöstä.
 

Elina Tuomi


Häpeän purkamisesta on alettu puhua kuukautisfeminisminä. Yksi ensimmäisiä termin käyttäjiä oli yhdysvaltalainen yrittäjä Miki Agrawal, joka on kehittänyt Thinx-nimiset kuukautisalushousut. Thinxit näyttävät aivan tavallisilta pikkareilta, mutta ovat itse asiassa kuukautissuoja. Agrawal kertoi New York Magazinen haastattelussa, että hän sai idean kuukautisalushousuista jo lapsena, mutta tuotteen luominen vaati pysäyttävän kokemuksen. Vieraillessaan Etelä-Afrikassa Agrawal tapasi nuoren tytön, joka ei voinut olla koulussa kuukautistensa takia. Tilastojen mukaan noin yksi kymmenestä afrikkalaisesta tytöstä on poissa koulusta kuukautistensa ajan.

Myös Elina Tuomi on kuukautisfeministi työnsä puolesta. Hän tekee kuvituksia suomalaiselle kuukuppiyritys Lunettelle.

”Jokainen meistä voi ryhtyä kuukautisaktivistiksi. Se onnistuu yksinkertaisesti puhumalla kuukautisista enemmän”, Tuomi sanoo.

Puhe auttaa erityisesti niitä sukupolvia, joilla kuukautisten alkaminen on vielä edessä. Kuukautiskeskustelussa nimittäin korostuvat erityisesti kuukautisten alkamiseen liittyvät kokemukset, joihin liittyy yhä paljon mystisyyttä.

”Kun omat menkkani alkoivat 11-vuotiaana, olin äärimmäisen hämmentynyt. En muista, että minua olisi millään tavalla prepattu tulevaan. Ensimmäiset äidiltä varastetut siteeni vedin vessanpöntöstä alas, kunnes jäin äidilleni siitä kiinni”, Tuomi kertoo.
 

Saara Särmä


Nyt aika on siis vihdoin kypsä sille, että kuukautisia ympäröivä hämäryys hälvenee. Kuukautisten normalisoitumisella on myös kaupallisia vaikutuksia.

”On ilahduttava nähdä, miten yrityksetkin reagoivat tarpeeseen tuomalla markkinoille yhä ekologisempia ja parempia intiimihygienian tuotteita. Kun asiasta pidetään tarpeeksi paljon ääntä eri alustoilla, se johtaa varmasti tuloksiin”, Saara Särmä sanoo.

Mitä nämä tulokset sitten ovat? No ainakin se, että kuukautisiin suhtauduttaisiin täysin luonnollisena ruumiintoimintona. Tietoa kuukautisista pitää olla saatavilla myös lapsille. Globaalilla mittakaavalla ymmärrys kuukautisista ja tarvittava hygienia luo mahdollisuuden tuhansille tytöille olla koulussa jokaisena päivänä kuukaudesta.

Ja mitä me voimme tehdä? Elina Tuomen vinkkinä:

”Älä vaikene menkoista, älä peittele kuukautissuojiasi ja anna jokaiselle tilaa puhua kuukautisista omalla tavallaan.”

 

Lue myös nämä kuukautisiin liittyvät jutut:
 
Lamauttavatko kuukautiskivut? Ne voivat olla merkki sairaudesta

Koko Hubaran pysäyttävä teksti kuukautisista

Kainalokarvoja, menkkoja ja huonosti käyttäytyviä naisia – muotimerkkien mainoskampanjat ovat tänä syksynä feministisiä

MEnkkaMyyteille kyytiä

 

Teksti: Anne Kantola, jolla on hormoniehkäisyn takia ikävä säännöllisiä kuukautisia
Kuvat: Elina Tuomen kuva hänen omansa, Saara Särmän kuvannut Kirsi Tuura
Kuvitus: Elina Tuomi @cabtuo /Lunette 

 

 

Kommentoi