Mitä opimme Lilyssä tällä viikolla?

Toimitus

 

Joko klikkasit itsesi näihin Lilyssä tällä viikolla julkaistuihin huippujuttuihin? Tällä viikolla saimme vastaukset näihinkin polttaviin kysymyksiin:

 

Mitä ensimmäinen vauvavuosi tuo tullessaan?

Rauhaa ja rakkautta -blogin Annanille se toi muiden mullistusten lisäksi mieluisampaan suuntaan muuttuneen peilikuvan. Kyllä, näinkin voi käydä: "Vaa'an lukema ei ala kasilla vaan ensimmäistä kertaa vuosiin vitosella, ennen pissiskireät farkut ovat boyfried-malliset lökäpöksyt, arpia ei jäänyt. Olo on ainakin, hetkinen, 23 kiloa kevyempi", Annan kirjoittaa. Lue koko juttu täällä.

Voiko kerrosvanukas olla terveellistä?

Vastaus on KYLLÄ, ja myytin murtamisesta kuuluu kiitos Iris-blogin Ianille. Kahdeksan viikon sokerittomalle kuurille ryhtynyt Ian kehitteli ihmiskokeensa aikana kasan herkullisia reseptejä, joista aamuinen kuningatarparfait ansaisisi vähintään jonkinlaisen fanfaarin. "Tutun makuparin ja kauniin ulkomuotonsa ohella parfatia voi hyvällä syyllä kutsua aamiaispöydän kuningattareksi, sillä läsnäolollaan se huomioi pöytäseurueen melko tiukatkin ruokavaliovaatimukset. Chia ja kvinnoa ovat luontaisesti gluteenittomia ja ravintotietoisemat ilahtuvat niiden runsaista proteiinimääristä. Puolestaan cashewjogurti ja kookos- tai mantelimaito soveltuvat maitoallergisille", Ian kirjoittaa. Lue koko juttu täällä.

Miten tehdään paperinen pallovarjostin?

Itse tehty lampunvarjostin kuulostaa vaativalta mutta syntyy käden käänteessä, vakuuttaa A&A at HoMe -blogin annaandandyathome. Tarvitset vain nättiä paperinarua sekä vettä ja vehnäjauhoja. Jep, niistä sekoitetaan liisteri. Ja kärsivällisyyttäkin projekti kysyy, sillä lampun kuivuminen kestää pari vuorokautta. Lopputulos näyttää askartelun arvoiselta. Katso koko juttu kuvineen täältä.

Kommentit

Tuokiokuvia

NÄMÄkö asiat todella opimme? Otsikon luettuani toivoin jonkinlaista noteerausta yhteisössä vellovasta yhteiskunnallisesta keskustelusta. Kädet korville ja silmät kiinni vaan, la-la-landiassa on niin paljon mukavampaa kuin oikeassa maailmassa. 

Ymmärrän toki, että naistenlehtimaailma pyörii eskapismilla. Mielestäni olisi kuitenkin tässä vaiheessa syytä ottaa sanakirja käteen ja katsoa, mitä kysynnän ja tarjonnan laki tarkoittaa. Yhteisö on aika selvästi ilmaissut, että sitä kiinnostaa muukin kuin höttö minäkeskeinen näpertely. Kyllä - kyseisiä bloggaajia kritisoimatta - sitä nuo pallovarjostimet, kerrosvanukkaat ja raskaudenjälkeiset laihdutukset ovat. 

Eskapismille on aikansa ja paikkansa, mutta olen äimistynyt fiksuna pitämäni toimituksen "see no evil, hear no evil"-meiningistä. Ajastatteko kaikki Toimituksen blogin postaukset useita viikkoja etukäteen, kun niillä on näin vähän kaikupohjaa siinä tahtotilassa, jota Lily tällä hetkellä yhteisönä ilmaisee?

Anna Blue Eyes

Muistuttaisin, että tätä kuluneella viikolla kirjoitettujen juttujen nostamista on kritisoitu siitä, että nostetaan vain niitä jo valmiiksi luetuimpia. Niitä, jotka pyörivät jo muutenkin etusivulla ja täyttävät viimeisimmät kommentit suurelta osin. Niitä, jotka 'kaikki' ovat jo huomanneet ja todennäköisesti halutessaan lukeneet. Nyt kun nostettiin jotain muita juttuja (ainakaan omiin silmiini esimerkiksi nämä eivät olleet osuneet), niin kuitenkin taas odotettiin eri asioita.

Me käyttäjinä voidaan jelpata tässä. Jos on mielestään bongannut jonkun erityisen hyvän jutun, ja etenkin, jos pelkää muiden lukijoiden missanneen sen, voisi vaikka tämän jutun kommenteissa vinkata linkin kera, että "Hei tsekatkaa myös tämä, oli nimittäin mielestäni hyvää asiaa!" :)

Tuokiokuvia

Totta kai tätäkin saa ja pitää olla, kaikelle on aikansa ja paikkansa. En vaan tiedä, onko näiden nostojen aika juuri nyt. Mielestäni on todella outoa, että Toimituksen blogissa ei noteerata millään tavalla Natan äänestyspostaukseen tai esimesrkiksi Kokon raiskauspostaukseen liittyvää keskustelua. Ovatko ne liian vaikeita aiheita? Vai eikö vaan "kuulu konseptiin"? 

Tuolla pari postausta takaperin olleessa "Kehitetään Lilyä yhdessä - vastaa kyselyyn" tms. -postauksessa moni ilmaisi kaipaavansa hötön rinnalle yhteiskunnallisempaa otetta. Sille on selkeästi huutavaa tilausta, ja siksi minusta on outoa mikäli nämä keskustelut vaietaan toimituksen suunnalta kuoliaaksi.

Annan
Rauhaa ja rakkautta

Hyviä keskustelunavauksia on todellakin nähty tällä viikolla. Mutta ehkä keskustelu näiden aiheiden ympärillä on luontevinta käydä siellä missä se on alkanutkin? Nostetta ja pöhinää on riittänyt.

Itse kukin on varmasti joskus luonut odotuksia tekstille pelkän otsikon perusteella ja saanut luettavakseen jotakin ihan muuta. Mutta en nyt tiedä, onko ihan reilua puhua kuoliaaksi vaikenemisesta, jos toimituksen blogissa nostetaan vaihteeksi muita aiheita. Oma lehmä on tukevasti ojassa, mutta olkoon :)

Anna Blue Eyes

Juu, ymmärsin kyllä pointtisi alkujaankin ja kyllä, myös itse odotin tämän auki klikatessani erilaista sisältöä. Paitsi siksi, että erityisen mielenkiintoisia juttuja on ollut käynnissä, niin myös siksi, että aiemmin nämä viikon koosteet ovat kerranneet lähinnä niitä näkyvimpiä juttuja. Tämän luettuani mieleeni siis vaan tuli tuo toteamani, että ehkä koosteista saatuun palautteeseen reagoitiin nyt näin - mikä ei ihan ymmärrettävästi nyt ollut se paras ja odotettu tapa. Mutta halusin siis vain todeta, että näin jonkun ns. syyn tälle, eikä minun mieleeni tullut, että niitä mielenkiintoisia, tärkeitä ja kantaaottavia tekstejä vaiettaisiin kuoliaaksi, vähäteltäisiin tai vältelläisiin tarkoituksellisesti.

Tärkeintä tietysti on, että näitä vahvoja kehitys- ja muutostarpeita kommunikoidaan eteenpäin! Niihinkin liittyvät muualla kuin Toimituksen blogissa kirjoitetut jutut kannattaa linkkailla tänne :)

Toimitus
Toimitus

Tarkoitus ei ole missään nimessä viitata kintaalla Lilyssä käytyä keskustelua, päinvastoin. Niin kuin Anna Blue Eyes sanoikin, tämän postauksen tarkoitus oli nostaa esiin niitä postauksia, jotka muuten jäisivät ehkä huomaamatta ja jotka eivät luetuimpien ja kommentouduimpien kärjessä pyöri. Sillä samaan aikaan kun keskustelu käy yhtäällä kuumana, Lilyssä tapahtuu toisaalla muutakin.

Se, mitä olemme tällä viikolla käydyistä yhteiskunnallisista keskusteluista oppineet on se, että Lily on täynnä superälykkäitä, rohkeita ja sanavalmiita tyyppejä - ja vaikka toki tiesimme sen entuudestaan, nyt sen näkeminen tässä mittakaavassa lämmittää sydäntä isosti. Kun aloitimme vaalitenttimme ja kehotimme keskusteluun vaaleista, tiesimme, että huudamme joukolle, joka mielellään ottaa huudosta kopin. Siitä kaikille osallistuneille kiitos, jatkakaa samaan malliin.

Kuten kehitysehdotuksia keräävässä kyselyssä ja postauksessa on käynytkin ilmi, pyrimme jatkossa tarjoamaan lukijoille entistä paremmat mahdollisuudet löytää tämän tyyppisten keskustelujen pariin. Kuten svp sanoi, sille on tilausta - ja ai, miten se lämmittääkään toimituksen väen sydäntä. <3

Te teette Lilystä Lilyn. Kiitos. Ja rentouttavaa viikonloppua itse kullekin.

Tuokiokuvia

Kyllä, Lilyssä tapahtuu muutakin, ja se on hyvä juttu. Se mikä tässä postauksessa kinnaa vastakarvaan on otsikon ja ajoituksen yhdistelmä. Minusta tällä viikolla opimme esimerkiksi juuri sen, miten fiksua, humaania ja tiedostavaa jengiä Lilyssä pyörii. Näitä tässä postauksessa mainittuja asioita en puolestani ehkä ihan oppimiskokemuksiksi listaisi - ne ovat pikemminkin kivoja huomioita tai arjen piristäjiä - sinänsä siis kivoja ja tarpeellisia, jos konteksti olisi mikä tahansa toinen kuin tämä vallalla oleva keskukstelu. 

Toimituksen ei tarvitse ottaa kantaa (joskin sitäkin toivoisin), mutta olisi ollut relevanttia ehkä edes huomioida yhden postauksen verran tämä käynnissä oleva keskustelu ennen kevyempiin aiheisiin siirtymistä. Tulee väistämättä sellainen olo, että on helpompi siirtää fokusta kuin pureutua vaikeisiin aiheisiin. Kevyiden juttujen nostaminen tätä taustaa vasten vaikuttaa täysin tietoiselta valinnalta, ja suoraan sanottuna aikamoiselta Lilyläisten aliarvioimiselta.

Olen siis 100% sitä mieltä, että tuntemattomampien kirjoittajien kivojen ja piristävien bloggausten nostaminen voi olla hyväkin juttu - kunhan se kiva ja piristävä eskapismi ei edusta valtaosaa kaikesta Toimituksen nostamasta sisällöstä, niin kuin nyt on asian laita. Kaikelle on aikansa ja paikkansa, ja juuri nyt, juuri näiden keskustelujen jälkeen ei mielestäni olisi ollut tilausta tällaiselle postaukselle. 

Helmi K
sivulauseita

Mä olen tästä aivan täysin samaa mieltä. Sanasta sanaan.

Toimitus
Toimitus

Kiitos kommentista svp. :) Ymmärrän, mitä haet takaa, ja toivon, ettet tämän yhden postauksen vuoksi menetä toivoasi meihin ja pelkää, että olemme nyt siirtyneet pysyvästi kevyempiin aiheisiin - lupaan, että yhteiskunnalliset aiheet näkyvät meillä jatkossakin ja nostamme myös bloggaajia, jotka niistä kirjoittavat. Tässä postauksessa hyödynsimme muotoa, jota olemme käyttäneet vuosien varrella usein: otsikko on samaa muotoa kuin ennenkin (Mitä opimme Lilyssä tällä viikolla?), ja, kuten sanottua, tällä kertaa sisältöön nostettiin kevyempiä aiheita, jotka saattoivat kaiken muun keskustelun lomassa jäädä monilta viikon varrella huomaamatta. Totta on, että tällä viikolla kaavaa olisi voitu miettiä toisin: joko muuttaa tuttua otsikkoa ja nostaa tekstiin tiivis yhteenveto käydystä keskustelusta. Pahoittelen, jos tämä erehdys meidän osalta aiheutti mielipahaa. Mutta nyt kun toive on esitetty, ehkäpä yhteenvedon aika on ensi viikolla, kun palaamme taas koko toimituksen porukka sorvin ääreen. :)

Summa summarum: kuten aiemmassa toimituksen kommentissa lukikin, me ollaan ihan hirveän onnellisia siitä, että tätä keskustelua käydään ja halutaan auttaa sen ylläpitämisessä. Tässä veneessä on hyvä olla, kun seura on mitä mahtavinta. -Laura, toimituspäällikkö

Tuokiokuvia

Kiitos, Laura, että otit aikaa vapaapäivänäsi näin kauniin lauantain keskellä vastata kommenttiini - verkkotoimittajuus on varmasti siitä epäkiitollinen ammatti, että aina joutuu olemaan enemmän tai vähemmän valmiustilassa.

Sen verran vielä haluaisin oikaista, ennen kuin suljen sanaisen arkkuni, että älkää turhaan pahoitelko mielipahan aiheuttamisesta. Se on sanavalintana ehkä himppasen alentuva - ei täällä kukaan ole yöuniaan menettämässä tai itkua tuhertamassa. Kyse on haasteen heittämisestä. Lilyssä on kollektiivisesti ilmaistu nyt aika vahvasti tahtotilaa toimituksen suositteleman sisällön monipuolistamisesta ja tietynlaisesta kantaaottavuudesta. Monia kiinnostaa se, ovatko sisältövalinnat tarkoituksenmukaisia vai tahattomia. Toimituksellinen linja saa olla, kaupallisuuden ehdoilla saa suosia pinnallisempaa sisältöä, you name it - mutta olisi reilua yhteisön kannalta ehkä sanoa se linja ääneen, jos sellainen on. Näihin kysymyksiin ei saa vastausta noista diplomaattisista vastauksistanne :)

Innolla jään seuraamaan, mihin keskustelu kehittyy ja millaisia sisältöjä ensi viikko tuo tullessaan.

Toimitus
Toimitus

Joo, en ajatellutkaan, että kukaan itkua tuhertaa. ;) Mielipaha oli ehkä väärä sana, mutta en keksinyt siihen hätään muutakaan. Mutta siis, haaste otettu vastaan, ja kun kehityskyselyn vastausten perusteellakin asiat tulevaisuudessa muuttuu, toivon mukaan tämä metsä vastaa teidän huutoon. Nyt mä vuorostaan suljen sanallisen arkkuni ja jatkan vapaapäivää. Aurinkoa allihopa! -Laura

Anna Blue Eyes

Tämä kommentti ei nyt liity varsinaisesti juuri tähän aiheeseen, mutta samaan isompaan kokonaisuuteen. Haluan korostaa, että tässä jutussa ymmärrän pointtisi ja oikeasti hyvän kehityspyrkimyksen taustalla. Mutta käytän tätä nyt esimerkkinä siihen, miksi tämä aihe on ajautumassa jopa vähän ns. väärille urille ja joudutaan korostamaan sitä, että kyllä kaikelle erilaiselle blogimateriaalille on aikansa ja paikkansa.

Yllä sanot, että mielipahassa on himpun verran alentuva sävy. Käytän itse nyt yksittäistä esimerkkiä tästä samasta keskusteluketjusta: "höttö minäkeskeinen näpertely". Minun mielestäni taas siinä on himppasen negatiivinen sävy. En siksi ihmettele, että huomio pääpointista, että mitä halutaan lisää ja paremmin näkyville, siirtyy siihen, mitä nyt on esillä ja kuinka "höttö"blogit koetaan myös tärkeiksi.

Tuokiokuvia

No kyllä - myönnän kirjoittaneeni ekan komentin äimistyneen kimpaantuneena ja tarpeellinen filtteröinti taisi tippua matkasta. Reaktioni kohdistui lähinnä toimituksen toimintaan, ei niinkään ko. blogeihin tai niiden sisältöihin sellaisenaan, mutta niin vaan sitä taisi oma kimpaannus valua myös sellaiseen niskaan, minne en sitä tarkoittanut. Ei rakentavin tapa avata keskustelu, kiitos Anna että pointtasit tämän esiin. 

Tosin siinä mielessä seison mielipiteeni takana, että kaikki nuo sanat ovat omalla tavallaan kuvaavia: minäkeskeinenhän on lähes blogi kuin blogi, jossa käsitellään asioita mikrotasolla oman kokemuksen kautta isomman kuvan sijaan; höttö eli hömppä eli kevyt on erisuuri kuin painava tai raskas, siis oiva vastapaino; ja näpertelyä on moni asia, jossa tekemisen nautinto voittaa lopputuloksen tärkeyden.

Mutta mitäpä sitä selittelemään, en valinnut sanoja noiden positiivisten konnotaatioiden ajamana, vaan ne heijastivat negatiivisuudessaan sitä fiilistä, joka toimituksen bloggauksesta syntyi. 

Haluan nyt tässä vielä selvästi sanoa että kyllä, luen "hömppöblogeja" ja nautin niistä harmaan arjen vastapainona, ja huonoista sanavalinnoista huolimatta tarkoitusperäni on ollut ainoastaan peräänkuuluttaa kuvaston laajentamista.

Lupasin jo kerran sulkea sanaisen arkkuni, nyt sen viimein teen.

sanumaria

Hyvä idea!

sanumaria

Siis tuo Annan idea. Se oli hyvä, ja toivoisinkin että kaikki ottavan sen omakseen :)

Jenni_Kuperkeikkaseikka

Täytyy myöntää, että mäkin klikkasin tämän postauksen auki vähän toisenlaista sisältöä odottaen :D

Mia K.
Voi taivas

;) sama täällä..

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Monipuolisuus kunniaan! Ilman muuta! Pinnallista ja syvällistä, jees, ja onhan molempia tällä palstalla.

Mutta. Onhan se nyt outoa, ettei täällä ole sanaakaan siitä, mikä on viime aikoina puhututtanut paljon. Etenkin, kun on linjattu näin:

"Toimitus kertoo, mistä yhteisössä ja muualla maailmassa tänään puhutaan. Seuraa blogia, niin pysyt kärryillä!"

Pelkästään tätä palstaa seuraamalla en tietäisi Lilyn monipuolisuudesta enkä ajankohtaisista ja tärkeistä keskusteluista tuon taivaallista.

Olen hämmentynyt.

Kommentoi