Mitä sinulle kohdistettu internetmainonta kertoo sinusta?

Toimitus

"Facebook-aloitussivuni sivupalkissa on aina alkoholimainoksia!" sanoo yksi.

"Sipsejä. Mistä se tietää, että haluan niitä?" kysyy toinen.

"Minun Facebookini ehdottaa minulle Eliittikumppania."

Pupulandia-blogin Jennille mainostettiin Facebookissa viime viikolla mintunvihreää glitteroitua hirvenpäätä. Mainos meni, hassua kyllä, oikeaan osoitteeseen: Jenni myöntää ilolla syttyvänsä mintunvihreästä ja glitteristä. Mitä Facebookisi sinulle kohdistama mainonta kertoo sinusta (tai googlaamistasi asioista)?

Itse olen mainoksien perusteella pullea painonpudottaja ("haluatko laihtua heti?" no öö, valitettavasti ei kovin kaukana totuudesta), joka kuitenkin rakastaa sipsejä (hömmm, totta tuokin), pukeutuu kimaltaviin bilemekkoihin (no en, sitten vuoden 2002). Jostain kummasta internet myös tietää, että minulla on silmälasit, sillä se ehdottelee minulle jatkuvasti laserleikkausta.

Kerro meille,

mitä kohdistettu mainonta sinulle tarjoaa (ja mitä se kertoo sinusta)?

Teksti: Tiia, joka ei halua kertoa, mitä internet mainosti ahkeran Thaimaan-googlettelun jälkeen

Kuvat: A-lehtien kuva-arkisto

 

Kommentit

Nykyään facebook taitaa tietää, että tykkään joogasta, mindfullnesista ja liikunnasta.

Pitkään mun etusivulle kuitenkin tuli vilkkuvilla kirjaimilla testi: FIND A RUSSIAN BRIDE :D

Kertokaapa te, mitä se kertoo minusta? Repeilin kyllä itse ihan täysin... jossain vaiheessa mietittiin puolisonkin kanssa, että pitäiskö pistää tilaukseen jos se vaikka osaisi siivota.

FFFifi
Fitness Führer

XD Mä haluan löytää russian briden, miksi eivät mulle mainosta?

FFFifi
Fitness Führer

Mulle tulee jatkuvasti näitä laihdutusmainoksia mitä tiitillekin http://www.lily.fi/blogit/ite-puin/vanha-vitsi-parempi-kuin-pussillinen-uusia, tosin sillä erolla, että rasvaa polttavan ihmehedelmän salat tai mullistavan vinkin paljastaa "paikallinen äiti". Välillä paikallinen äiti on myös raivostuttanut lääkärit näyttämällä 15 vuotta nuoremmalta 5 minuutissa. En kyllä tiedä mistä tarkalleen ottaen ne lääkärit ovat suuttuneet...?

Näissä ottaa eniten päähän se, että tarjoavat vinkkejä joilla päästä eroon vatsarasvasta. Ei mulla ole vatsassa rasvaa, haluan sellaisen ihmehedelmän joka polttaa ihan muualta, että kohdentakaa nyt vähän paremmin! Ei luulisi olevan iso vaiva käydä esim. mun kuvat läpi :O

Lisäksi mua kehoitetaan jatkuvasti: Majoita luonasi juoksija. Ööö...? Tarjolla on myös sisätossuja päiväkotiin, kotipihan uima-altaita, kenkiä ja mekkoja sekä Tallinnan & Ruotsin matkoja. Jos jonkinnäköisiä some-koulutuksia ja "laita verkkosivusi tuottamaan"-kursseja pyörii sivupalkissa koko ajan. Mutta nämä nyt on ihan loogisia.

FFFifi
Fitness Führer

Miten saatoin unohtaa: saan myös lentoyhtiöiden lentoemo-rekrytointimainoksia! Unohdin myös analysoida nuo aiemmat, joten vastaan, että tämä kertoo minun olevan kielitaitoinen, kosmopoliitti, simpsakka ja pystyvän toimimaan rauhallisesti yllättävissä tilanteissa, kaikki totta! Tai sitten niiden algoritmissä on joku virhe.

marietta

Mullekin on tullut noita lentoemomainoksia! Minäkin olen tuollainen kosmonautti. Niin, ja eri ammattikorkeakoulujen hakumainoksia, vaikka olen jo toisella opiskelukierroksella. Tämä riittää, kiitos.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Kertoopi näemmä, että tarviin ajoneuvovakuutuksen... öhöm.

Kanelibasilika

Ilmeisesti Facebook osaa yhdistää myös kavereiden googlailut (ynnä muut) toiseen profiiliin ja on myös kovin vanhanaikainen siinä, että kyllähän pian 31-vuotiaan pitäisi jo alkaa lisääntymään ja kummahan se on jos ei! Sivupalkissani siis mainostetaan lähinnä lapsettomuushoitoja (ei, en ole sellaisia googlannut enkä ole sellaisiin hakeutumassa, kun en lastakaan ole harkitsemassa..). En keksi mitään muuta selitystä tälle, kuin sen että "kaikilla" kavereillani on lapsia ja heidän keskusteluissaan lapset näkyvät paljon, ja ikäni (rasittavaa muka kohdistettua mainontaa!). Myös meikkejä ja vaatteita mainostetaan usein vaikken googlaile kumpiakaan.

Anna Blue Eyes

"Vuosi meni, eikä vauvaa?" Hedelmöityshoitoja mainostavat (ei kiitos, jatketaan tätä onnistuneesti vauvatonta linjaa), mutta kaveripiirin lapset tai ikä ei oikein täällä käy selityksestä.

Ja tuo jo mainittu Eliittikumppani niissä pyörii kanssa aina, ilmeisesti tarvin (eliitti)miehen ja vauvan. 

tints

Hedelmöityshoitoja mullekin kaupitellaan, vaikka kaksi tuossa jo jaloissa pyöriikin. Moni kaveri on tosin lisääntynyt tässä viime aikoina, liekö siellä syy. Eliittikumppanin ja muidenkin deittisivustojen mainoksia on tuossa sivupalkissa käynyt pyörähtämässä - eivät ole näemmä ihan tarkkaan mun profiilia tsekkailleet..

Kanelibasilika

Onpa kumma, että tommosia ihan ilman perusteita mainostetaan! ..eliittikumppania ei ole kyllä näkynyt fb:ssa (todellisessa elämässä ihan taviskumppani kyllä ;)

Maya

Sportamore-urheiluverkkokaupassa ei voi klikkailla mitään tuotteita ilman, että se ilmestyisi heti Facebookin mainokseen minua kiusaamaan.

nansk

Ei yhtään mitään, koska mulla on koneessa adblock! Hähää. En näe mainoksia facebookissa, en täällä, enkä muuallakaan. Saa kyllä nähdä muuttuuko tämä, jos se facebookin uusi mainosjuttu toteutuu...

Tämä kertoo varmaan musta sen, että olen mainoksille altis eikä mulla ole itsehillintää! Heh.

Varattu nimimerkki (Ei varmistettu)

Adblock käytössä täälläkin, suosittelen! Tosin olisi kyllä hauska tietää, mitä mainoksia minulle selailujeni perusteella näytettäisiin. Toinen äärimmäisen suositelta ohjelma on nimeltään Ghostery, estää tämänkin sivuston facebook-liitännäiset yms. seurantavälineet. Mitä tämä kertoo minusta, olen foliohattunörtti. :)

No Eliittikumppania mainostaa, eli olen selvästi laatunainen, mutta se taisi kuitenkin mennä ohi, että olen jo varattu.

Sitten olisko se Felicitas-klinikka vai mikä mainostaa, että lahjoita munasolu. No, todistettavasti mulla on kelpo munasolut, tai ainakin oli yksi, kun tuollainen laatuvauvakin siitä syntyi :)

Marsublog

1. Höylää. Pitäis sheivata.

2. Singlar på Facebook

3. Indiedejting

 

(Mulla ei ole parisuhdestatusta.)

Mulle tulee jatkuvasti jotain vaippa/lastenvaate/jokumuuvauvajuttu -mainoksia, vaikkei asia ole itselleni lainkaan kiinnostava tai ajankohtainen... Veikkaan, että tämäntyyppisissä mainoksissa mainostajat eivät välttämättä aina edes vaivaudu kohdentamaan mainoksiansa, koska kyllähän nyt ilmeisesti  kolmenkympin kieppeillä iältään pyörivä naisihminen nyt vauvoista herranjestas on kiinnostunut! :D 

Olen siis itsekin käyttänyt Facebook-mainontaa, joten tiedän miten tuo systeemi toimii, ja tosiaan siellä voi käyttää pelkkää ikää ja sukupuoltakin mainonnan kohdentamisessa. Eipä siinä, kaipa se tosiaan suurimmalle osalle ikäluokkani naisista tuo lapsiin liittyvä mainonta osuu ja uppoaa, mutta voisi ne mainostajat siltikin nähdä sen, kuitenkin aika pienen vaivan, että kohdentaisivat mainoksiaan hieman tarkemmin. Ei tarttisi sitten turhaan ärsyttää niitä, joita mainoksen sisältö ei lainkaan kiinnosta.

Kadonneet Tytöt

Kaksi Flow- festivaalia koskevaa mainosta, sekä yläkulmassa kengät, jotka olen jo ostanut! (Niin ja Flow -liputkin on jo) Joten aika hukkaan menee mainonta tällä kertaa! 

Vierailija (Ei varmistettu)

Jostain syystä minulle mainostetaan aina autoja. Muuten ihan kiva, mutta olen yksityisautoilua vastustava cityhippi ja muutenkin maailman surkein kuski, jota kukaan läheisistäni ei päästäisi autonrattiin.

PSK
Insert Cool Phrase

Jaahans, se olisi sitten leggareita, kesämekkoja, lapsettomuusklinikkaa, kenkäalea, valuuttakauppaa ja sähkötupakkaa tyrkyllä. Mitäs tästä opimme? Olen siis kesämekkoihin ja leggareihin pukeutuva alesta kenkänsä ostava valuuttakauppaa käyvä maho, jonka tulisi aloittaa sähkötupakan poltto? Vai? :D

tints

Mulle mainostetaan syyslomamatkaa, silmäleikkausta sekä "1 hullu laihdutuskonsti". Kerrankin kohdillaan: lomareissu ois kiva, silmätkin voisin operoida ja hah, hoitojen kerryttämät 10 kiloa voisin kyllä tiputtaa (joskaan en ehkä sorru hulluihin laihdutuskonsteihin).

 

SARI H.
KOLIBRI

Minulle mainostetaan lehtiä ja vaatteita, sekä VR-junalippuja.

Joskus roskapostissa on outoja englanninkielisiä "mainoksia".

empuska

Onko minä ainoa, jota vituttaa syvästi tää mukulamainonta? Jopa Väestöliitto on mainostanut, että kun lisääntyminen on niin kivaa, puhumattakaan muut tahot, jotka joko haluavat minun lisääntyvän tai sitten viedä tuhkatkin pesästä. Vaihdoin jopa sukupuoleni mieheksi ja valehtelin seurustelevani, mutta silti tätä tuubaa saa vieläkin nähdä. Juu, lapsettomuushan on aina viallisuus, ei missään tapauksessa valittua...!

On muutenkin hyvin seksististä tuo mainonta Naamakirjan puolella; heti kun vaihdoin sukupuoleni toiseksi, sen sijaan, että mainostaisi rätei, lumpui ja hiuspidennyksiä (koska minähän olen nainen, minähän pidän vain räteistä, lummuista ja hiuspiennyksistä), tuppasi tulemaan enemmän mainoksia, jotka olivat näemmä kohdennettu sen mukaan, mitä omat kiinnostukseni olivat (teknologia, tietotekniikka ja pelit). On jotenkin kumma, miten teknologiafirmat kärvistelevät, kun naisille on niin vaikea myydä. Totta helvetissä on vaikea myydä, kun kohdennatte tuollaisetkin mainokset miehille vain!

Kommentoi