Mitä suomalainen kaipaa ulkomailla?

header_laura_päällikkö.png

Olen muuttamassa kolmen viikon päästä vuodeksi Kaliforniaan opiskelemaan. Tuntemukset vaihtelevat onhan mun viisumissa varmasti oikea nimi” -paniikeista ja tulen varmasti olemaan vuosikurssini surkein” -painajaisista puhtaaseen riemuun: vuosi ilman sukkia ja vuosi opetellen asioita, jotka saavat minut hihkumaan innosta.

Samalla kun tuntemukseni heittelevät laidasta laitaan, huomaan miettiväni kotoisia asioita, jotka maadoittavat ja joita ajatellessa tulee turvallinen olo. Siksi olen pohtinut muun muassa unileluni pakkaamista mukaan, ja samasta syystä kysyin Facebookissa ulkomailla asuvilta tai asuneilta kavereilta, mitä tuttua he ovat Suomesta kaivanneet – jotain sellaista, jota eivät tajunneet lähtiessään ottaa mukaan (ja joka ei ole ruisleipää, salmiakkia, Fazerin sinistä tai muuta syötävää)? Sain seuraavanlaisen listan:

Tiskiharja
Pussilakana
Villasukat
Ksylitolihammastahna
Yksinkertainen tölkinavaaja (”Ne, joissa on jotain ihme kahvoja, eivät koskaan toimi tai toimiessaan kääntävät tölkin ylösalaisin ja kohta on tomaattipyreet pitkin lattioita.)
Kunnolliset tiskirätit
Juustohöylä

(Syötävistä asioista mainittiin dippikastikejauheet, sitruunapippuri ja kardemumma.)
 

Listaa ja saamiani kommentteja lukiessani tajusin, että ulkomaille muuttajat jakautuvat karkeasti kahteen leiriin. On niitä, joiden mielestä maassa maan tavalla: onko mitään törpömpää kuin oman tölkinavaajan raahaaminen mukaan, kyllähän sen säilykepurkin saa auki kun panee veitsen kannen ja purkin väliin. Heidän mielestään omien paikallisten kamojensa rahtaajat ovat juntteja – vähän niin kuin ne suomalaiset, jotka vievät rantalomalle mukanaan omat Saludot.

Itse olen toisen leirin edustaja. Siinä, että haluaa tehdä jonkin arkisen asian vieraassakin paikassa tavalla, jolla on sen tottunut tekemään, ei ole mitään pahaa. Jos satoja muita uusia asioita ja paikallisia tapoja opetellessa saa lohtua siitä, että täkin petaaminen pussilakanaan sujuu, keneltä se on pois?

kysymys_sininen.png

Mitä tavaroita te olette kaivanneet ulkomailla asuessanne?

 

Lue myös:
Parhaat kesäkirjat (viime kesältä, ja toimivat yhä)
18 asiaa, jotka olemme oppineet aikuisena

 

 

 

Kommentit (28)
  1. Jenkeista ei ole kokemusta, mutta kolmen vuoden jalkeen olen todennut, etta Hollannista saa kaikkea paitsi dippijauhetta ja kunnon tiskiratteja. Niin ja tietenkin Ruispalat Ohut Herkkua. Naita siis aina hamstrataan Suomen reissuilta 🙂

  2. Jos astiakuivauskaapin saisi vietyä mukaansa, niin muuta ei ihminen tarvitse.
    Paitsi tietysti mainitut höylän ja purkinavaajan, ja tietysti Patapataa!! Kämppikset ulkomailla ihmettelivät, kun suomalainen sai vanhat lavuaaritkin hohtamaan. Ja Fiskarsin sakset! 😀

    Villasukat on kyllä oltava mukana, muutti sitten tropiikkiin tai tundralle.

    Pakkaan myös aina ulkomaille muuttaessa mukaan valokuvia ja pari postikorttia, joilla saa uuteen luukkuun tunnelmaa ja tietysti kavereiden ja porukoiden naamat seinälle vahtimaan. Myös esim. lempimuki tuo hieman lohtua ja fiilistä, eikä tartte ensalkuun hörppiä aamukahvejaan jostain hillopurkista.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *