Miten feministinä suhtautua Bond-elokuviin?

B24_05872_JO_r_rgb.jpg

Uusin James Bond -elokuva Spectre tuli ensi-iltaan tänään ja ensimmäisten arvioiden perusteella luvassa on taattua Daniel Craig -aikaista Bondia: syvempää, traagisempaa ja ei ihan niin seksististä kuin 60- ja 70-luvuilla.

Jos kuitenkin yhä jatkuva aikuisten naisten Bond-tytöttely ja aseiden kanssa pullistelevat miehet huikan häiritsevät, miten viihdyttäviin kassamagneetteihin pitäisi suhtautua? Varsinkin kun Daniel Craig on itsekin kutsunut hahmoaan misogyyniseksi ja kuitannut kysymyksen Bondin viime vuosien lisääntyneestä ritarillisuudesta sanomalla:

Se johtuu siitä, että olemme ympäröineet hänet erittäin voimakkailla naisilla, joilla ei ole mitään ongelmia osoittaa Bondille hänen paikkansa.” Yksi näistä naisista on uuden elokuvan Madeleine Swann, jota näyttelevä Lea Seydoux on nimittänyt hahmoaan ensimmäiseksi feministiseksi Bond-tytöksi.

SPECTRE_Vlog_5_Holding_Shot.jpg

Katsoi uutta Bondia tai ei, ehkä voi olla onnellinen siitä, että niin kauan kuin stereotyyppisiä nais- ja miesrooleja valkokankaalla miljoonayleisöille toistetaan, on parempi, että sen tekevät Craigin ja Seydouxn kaltaiset ajattelevat ihmiset, jotka myös pääsevät ajatuksensa julkisesti sanomaan. Sillä niin kuin on tapana sanoa, vallankumous tehdään puku päällä.

 

Kuvat: Francois Duhamel © 2015 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc., Danjaq, LLC and Columbia Pictures Industries, Inc. All rights reserved.

 

Kommentit (4)
 1. No niinpä. Kenties vielä joskus ”Bond-kundi”?

 2. Viihdetuotteiden kuluttamisessa on hyvä tunnistaa niiden tuottamat ja uusintamat mahdolliset syrjivät rakenteet, mutta ei se mun mielestä estä feministiä nauttimasta niistä. Toki niiden ongelmallisten tuotteiden rinnalle pitäisi saada paljon lisää sellaisia viihdetuotteita, jotka kyseenalaistavat nykyiset rakenteet.

  1. Jakokolmeen!
   2.11.2015, 09:36

   ”Toki niiden ongelmallisten tuotteiden rinnalle pitäisi saada paljon lisää sellaisia viihdetuotteita, jotka kyseenalaistavat nykyiset rakenteet.”

   Onhan sitä yritetty, mutta ostajia ei ole.

   Esimerkiksi romanttiset elokuvat ja kirjat vaativat tietynlaisen kaaren. Jos sitä ei ole, naiset eivät tuotteita osta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *