Miten kieltäytyä kohteliaasti jouluruoista, joita ei voi syödä?

Toimitus

JOULUKALENTERI

Jouluaattona mummo tuputtaa maksalaatikkoa kasvissyöjälapsenlapselleen ja isä ihmettelee, miksei tytär syö graavilohta, jota yleensä rakastaa. Suomalainen joulupöytä vaatii joskus selittelyjä niiltä, jotka ovat raskaana, mutteivät halua vielä kertoa asiasta, sekä niiltä, jotka välttelevät tiettyjä ruokia muista syistä kuin allergioiden takia.

Lilyn Asikaine-blogin Asikaine sekä valtakunnan vegaani, kirjailija ja suomentaja Antti Nylén antavat vinkkinsä.
 

Jos on raskaana, muttei halua vielä kertoa siitä:
Asikaine: ”Viime jouluna salailimme raskauttani joulupöydissä molempien vanhemmilla. Havaitsin toimivaksi taktiikaksi olla kieltäytymättä mistään ja olla selittelemättä mitään. Kehuin graavikaloja ja mätiä ottamatta niitä lautaselleni ja söin paljon ja santsasin kaikkea sitä, mitä saatoin syödä (tosin ihan vain siksi, että ruoka oli hyvää). Viiniä hörppäsin pienen kulauksen jättäen loput lasiini. Kaikki olivat niin uppoutuneita omiin lautasiinsa, etteivät lopulta huomanneet, mitä muut söivät tai joivat. Selittelyyn ja kieltäytymiseen olisi kiinnitetty enemmän huomiota. (Paitsi kummitätini oli huomannut, etten ottanut kaloja ja arvannut tilanteen, mutta oli kohteliaasti hiljaa kyselemättä.)”
 

Jos ei syö lihaa:
Antti Nylén: ”Tämä on vaikea asia, ja usein juuri sosiaaliset syyt lopulta estävät ihmisiä ryhtymästä kasvissyöjiksi. Itse ruokailutilanteessa ei ole enää paljon tehtävissä. Asia on tehtävä yksiselitteisen selväksi etukäteen. Mutta silloinkin on varottava sitä, että kasvissyönnin syyt tulevat esiin. Kieltäytyminen jostakin, mitä ihmiset yleensä pitävät hyvänä ja hienona ruokana, on jo eleenä liiankin voimakas.

Vinkkiä sosiaalisten kärsimysten välttämiseen on siis vaikea antaa, mutta lohdutuksesi voi todeta, että ajan mittaan asia menee perille. Ehkä enää ensi vuonna kinkkua ei tyrkytetä! Näin maailma muuttuu.”

Miten itse olet kieltäytynyt jouluruoista, joita et voi syödä?

 

LUE JOULUKALENTERIN AIEMMAT OSAT:

Miten nauttia joulusta, jos viettää sen tahtomattaan yksin?
Mitä hankkia lahjaksi coolille kaverille?
Milloin jouluperinteistä voi poiketa?
Viisi takuuvarmaa juhlatarjottavaa yllätysvieraille
Miten selvitä joulukuusta, jos vihaa joulua?
Milloin joulukortit pitää lähettää?
Miten näyttää töissä freesiltä, vaikka on krapula?
Miten saa Linnan juhlien katsomisesta kaiken ilon irti?
Mitä joululahjaksi kummilapselle?
Testaa, oletko pikkujouluskeptikko vai glitterjuhlahirmu
Kumman sukulaisten luokse jouluksi?
Mitä joulujuomaa tarjota glögin sijaan?
Miten rikkoa jää pikkujouluissa?

 

Kommentit

Oranssinen
50 shades of a Lady

Mie olen varmaan niin kamala ihminen, että en ikinä ole kokenut ongelmaksi tilanteita, missä eteeni katetaan ruokaa jota en syö ja joudun asian kertomaan.
Yksinkertaisesti kiitän kauniisti ja syön lautaselta asiat, jotka eivät ongelmaa aiheuta. Mikäli joku kiinnittää asiaan huomioita, kerron ilman sen isompia kiertelyjä, että en pysty XX syömään.
Yleensä tilanne saa aikaan todella mielenkiintoisen ja monimuotoisesti poukkoilevan keskustelun kunkin pöydässäistujan omista rajoitteista eikä suinkaan ikävää ja vaivautunutta nikottelua.

 

Sunday
We love sundays

Pahin on ehkä se, kun kieltäytyy herkuista kun joku tarjoaa... Joutuu selittelemään miksi ei nyt ota sitä kakkupalaa tai suklaata. Yleensä herkkujen tarjoaja loukkaantuu verisesti tai ainakin kieltäytyjä saa osakseen outoja katseita. Kieltäytymisestä voi tulla jopa huono omatunto. 

Usko Irma-tätiä

Tuputtaminen on järkyttävän huono ja kamala tapa suomalaisessa kulttuurissa. Jos toinen kieltäytyy jostakin ruuasta tai juomasta niin onko siinä aivan pakko ruveta inttämään tai penäämään syytä? Antaisivat vaan olla. Sama juttu jos joku kehtaa kieltäytyä alkoholista; "ota nyt edes yksi" "oletko muka raskaana". Oikeasti hyvätapaiset ja kohteliaat ihmiset nyökkäävät ja hyväksyvät sen, että toisella on oikeus päättää mitä suuhunsa pistää sen tarkoittamatta mitääns sen enempää.

annn (Ei varmistettu)

Kyllä, tuputtaminen on todella kummallista ja epäkohteliasta. Miksi se edes on jollekin niin tärkeää, että mitä muut suuhunsa laittavat? Itse ainakin tarjotessani toisille ruokaa pidän pääasiana sitä että vieraillani on hyvä olla, he nauttivat ja meillä on mukavaa. Tuputtaminen ja syiden tivaaminen tuskin parantaa tunnelmaa kenenkään mielestä.

annn (Ei varmistettu)

Lisäkommenttina tähän, pohdin että tässä tuputtamisessa on varmaan suomalainen kainostelun ja kursailun (typerä) perinne takana. Eli niin kuin usein tapoihin usein kuuluu, kukaan ei kehtaa ottaa ensimmäistä ja viimeistä palaa, leikata kakkua ekana, istua pöytään ekana...jne
Jossain takaraivossamme on rakennettuna käyttäytymismalli, jonka mukaan kohteliaan vieraan pitää kursailla ja kainostella ruoan ääressä, ja vastaavasti ruoan tarjoajan tulee tuputtaa ja maanitella toisia syömään. Että jos vieras heti ensi käskystä ottaisi sen pullan, hän vaikuttaisi ahneelta porsastelijalta.

http://www.feissarimokat.com/2015/12/supisuomalainen-juhlaetiketti/

Toimitus
Toimitus

Niinpä. Mutta kuten Antti Nylen sanoo: "Ehkä enää ensi vuonna kinkkua ei tyrkytetä! Näin maailma muuttuu."

Merili (Ei varmistettu)

Siis miksi pitää tehdä asioista noin vaikeaa? Itse olen sanonut, että "kiitos, mutta taidan jättää nyt väliin", jos tarjotaan jotain mistä en pidä tai en voi syödä Jos tulee lisäkysymyksiä vastaan totuuden mukaisesti, että en pidä ko. raaka-aineesta tai sanon vain että keskityn mielummin niihin mistä pidän eniten. Se on ihan sitten sen toisen ihmisen ongelma, jos haluaa siitä loukkaantua.

Kanelibasilika
Tupa - Keittiö

En ole oikein ikinä ymmärtänyt, miksi olisi epäkohteliasta kieltäytyä esimerkiksi lihasta koska on kasvissyöjä, saati jostain itselle haitallisesta (allergiat, keliakia, tms). Raskautta toki moni haluaa alkuun piilotella ja siinä kikkailu varmasti on avuksi, mutta muuten ehkä koen enemmänkin epäkohteliaaksi lihan tai vaikkapa pullan tyrkyttämisen, kun toisella on pätevä syy se jättää syömättä. Myöskään "kaikkiruokaiset" ihmiset harvemmin syövät/maistavat kaikkea ja usein kuulee ihan aikuistenkin ihmisten suusta jopa ravintolassa "Hyi, mitä tää on?! En tykkää!" - tällaisen enemmänkin koen epäkohteliaana..

VeeeeraK (Ei varmistettu)

Mä en ollenkaan ymmärrä miksi tällaiseen tarvitaan jotain ohjeita. Kai nyt aikuinen ihminen osaa sanoa ihan vaan, että "ei kiitos, minä en syö/en välitä kalaa/lihaa/oliiveja/piparia jne"
Jos asia on tuputtajalle ongelma, niin se on sitten tosiaan hänen ongelma

Kommentoi