Miten kieltäytyä kohteliaasti jouluruoista, joita ei voi syödä?

14_luukku_ruokarajoite.jpg

14_luukku.jpg

JOULUKALENTERI

Jouluaattona mummo tuputtaa maksalaatikkoa kasvissyöjälapsenlapselleen ja isä ihmettelee, miksei tytär syö graavilohta, jota yleensä rakastaa. Suomalainen joulupöytä vaatii joskus selittelyjä niiltä, jotka ovat raskaana, mutteivät halua vielä kertoa asiasta, sekä niiltä, jotka välttelevät tiettyjä ruokia muista syistä kuin allergioiden takia.

Lilyn Asikaine-blogin Asikaine sekä valtakunnan vegaani, kirjailija ja suomentaja Antti Nylén antavat vinkkinsä.
 

Jos on raskaana, muttei halua vielä kertoa siitä:
Asikaine: Viime jouluna salailimme raskauttani joulupöydissä molempien vanhemmilla. Havaitsin toimivaksi taktiikaksi olla kieltäytymättä mistään ja olla selittelemättä mitään. Kehuin graavikaloja ja mätiä ottamatta niitä lautaselleni ja söin paljon ja santsasin kaikkea sitä, mitä saatoin syödä (tosin ihan vain siksi, että ruoka oli hyvää). Viiniä hörppäsin pienen kulauksen jättäen loput lasiini. Kaikki olivat niin uppoutuneita omiin lautasiinsa, etteivät lopulta huomanneet, mitä muut söivät tai joivat. Selittelyyn ja kieltäytymiseen olisi kiinnitetty enemmän huomiota. (Paitsi kummitätini oli huomannut, etten ottanut kaloja ja arvannut tilanteen, mutta oli kohteliaasti hiljaa kyselemättä.)
 

Jos ei syö lihaa:
Antti Nylén:Tämä on vaikea asia, ja usein juuri sosiaaliset syyt lopulta estävät ihmisiä ryhtymästä kasvissyöjiksi. Itse ruokailutilanteessa ei ole enää paljon tehtävissä. Asia on tehtävä yksiselitteisen selväksi etukäteen. Mutta silloinkin on varottava sitä, että kasvissyönnin syyt tulevat esiin. Kieltäytyminen jostakin, mitä ihmiset yleensä pitävät hyvänä ja hienona ruokana, on jo eleenä liiankin voimakas.

Vinkkiä sosiaalisten kärsimysten välttämiseen on siis vaikea antaa, mutta lohdutuksesi voi todeta, että ajan mittaan asia menee perille. Ehkä enää ensi vuonna kinkkua ei tyrkytetä! Näin maailma muuttuu.

kysymys_sininen.png

Miten itse olet kieltäytynyt jouluruoista, joita et voi syödä?

 

LUE JOULUKALENTERIN AIEMMAT OSAT:

Miten nauttia joulusta, jos viettää sen tahtomattaan yksin?
Mitä hankkia lahjaksi coolille kaverille?
Milloin jouluperinteistä voi poiketa?
Viisi takuuvarmaa juhlatarjottavaa yllätysvieraille
Miten selvitä joulukuusta, jos vihaa joulua?
Milloin joulukortit pitää lähettää?
Miten näyttää töissä freesiltä, vaikka on krapula?
Miten saa Linnan juhlien katsomisesta kaiken ilon irti?
Mitä joululahjaksi kummilapselle?
Testaa, oletko pikkujouluskeptikko vai glitterjuhlahirmu
Kumman sukulaisten luokse jouluksi?
Mitä joulujuomaa tarjota glögin sijaan?
Miten rikkoa jää pikkujouluissa?

 

Kommentit (9)
  1. Mä en ollenkaan ymmärrä miksi tällaiseen tarvitaan jotain ohjeita. Kai nyt aikuinen ihminen osaa sanoa ihan vaan, että ”ei kiitos, minä en syö/en välitä kalaa/lihaa/oliiveja/piparia jne”
    Jos asia on tuputtajalle ongelma, niin se on sitten tosiaan hänen ongelma

  2. En ole oikein ikinä ymmärtänyt, miksi olisi epäkohteliasta kieltäytyä esimerkiksi lihasta koska on kasvissyöjä, saati jostain itselle haitallisesta (allergiat, keliakia, tms). Raskautta toki moni haluaa alkuun piilotella ja siinä kikkailu varmasti on avuksi, mutta muuten ehkä koen enemmänkin epäkohteliaaksi lihan tai vaikkapa pullan tyrkyttämisen, kun toisella on pätevä syy se jättää syömättä. Myöskään ”kaikkiruokaiset” ihmiset harvemmin syövät/maistavat kaikkea ja usein kuulee ihan aikuistenkin ihmisten suusta jopa ravintolassa ”Hyi, mitä tää on?! En tykkää!” – tällaisen enemmänkin koen epäkohteliaana..

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *