Miten syntyy menestyskirja? Kirjailija kertoo

selja_ahava_highres_img_155.jpg

Lilyn Lukupiirin ensimmäisenä kirjana luetaan Selja Ahavan teosta Taivaalta tippuvat asiat. Teos on Ahavan toinen romaani ja sen käännösoikeudet on myyty jo kuuteen maahan. Soitimme Ahavalle kuullaksemme lisää menestyksekkään kirjan synnystä.

Hei Selja, ihanaa että pääsit lukupiirimme haastateltavaksi! Haluaisimme kuulla mistä idea Taivaalta tippuvat asiat –kirjaan lähti?

”Hei! Kirjan takana on monta alkupistettä, joiden kautta aloin kutomaan ideaverkkoa. Tämän teoksen kohdella lähtökohtia olivat satujen väkivalta, pienten lasten isot ajatukset sekä ruumiillisuus. Kirjassa vilisevät sattumat tulivat mukaan kirjoittamisen myötä. Luen itse, ja haluaisin lukea paljon enemmänkin, Etelä-Amerikkalaista kirjallisuutta, jossa on maagisen realismin perinne. Tätä arkisuuden ja kummallisuuden yhdistämistä haluan tuoda myös omaan työhöni. En välitä suuremmin kotimaisen kirjallisuuden vakavamielisyydestä, ja siksi en miellä itseäni suomalaiseksi kirjailijaksi. ”

Pohjaako teos omaan elämääsi?

”Tarina ei ole omakohtainen, mutta olen tosi huono sepittämään asioita! Esimerkiksi kirjassa oleva sahanpurutalo on oma taloni. Vaikka tarina ei ole henkilökohtaisesta elämästäni, on siinä silti elementtejä minua ympäröivästä maailmasta.”

Kirjan yksi kantava teema on sattumat. Miten ne päätyivät tarinaan?

”Olen kerännyt vuosien ajan lehtileikkeitä käsittämättömistä tapahtumista, kuten lentokoneesta tippuvasta jääpalasta, joka tappaa naisen kotipihalleen. Aloitin keräilyn jo paljon ennen tätä kirjaprojektia, ja jossain kohtaa kirjoittamista kaivoin vanhat arkistoni esille, ja niistä rakentuikin osa kirjan tarinaa.”

Miten innostuit keräilemään näitä uutisia ja tarinoita?

”Saan sattumista toivoa. Ne ovat traagisia tapahtumia, jotka osoittavat miten me ihmiset emme voi hallita kaikkea elämässämme. Vaikka ne pitävät sisällään kamalia kohtaloita, ne antavat myös lupauksen siitä, ettei tätä kaikkea edes voi ymmärtää.”

Millainen on kirjoitusprosessisi?

”En koskaan aloita kirjan tekemistä alusta, enkä etene juonen kautta. Kirjoittelen käsikirjoitusta sieltä täältä koko prosessin ajan. Mielikuvanani on kolmiulotteinen installaatio, jota rakennan pikkuhiljaa eri puolilta. Koulutukseni dramaturgina ja käsikirjoittajana tulee esille piirtäessäni teemakarttoja ja luonnoskaavioita. Niiden kautta hahmotan materiaalini. Mielestäni olen ennemmin suppeasanainen kuin rönsyilevä kirjoittaja.”

Ketä ihailet?

”Ensimmäisenä tulee mieleen M.A. Numminen ja lukion äidinkielenopettajani Kirsti Mäkinen. Heitä molempia yhdistää laaja-alainen sivistys, jota olen ihaillut lapsesta saakka. Nuorelle lukiolaiselle opettajani oli hieno esimerkki naisesta, joka on intohimolla kiinni opettamissaan asioissa. Hän sai innostuksen tarttumaan meihin nuoriinkin.”

Numminen on mielettömän sivistynyt mies, joka kieltäytyy raskasmielisyydestä ja vetää sen sijaan jänispuvun päälle. Ihailen hänen asennettaan!”

Mitä sinulla on nyt työn alla?

”Kirjoitan tällä hetkellä kahta tv-käsikirjoitusta ja kolmatta romaaniani. Ensi syksynä julkaistavan teoksen kirjoitustyö on nyt hyvässä vauhdissa. Tämä tuleva romaani poikkeaa aiemmistani, sillä se sijoittuu osittain täysin eri aikakauteen. Kirjassa on kaksi tasoa, joista toinen kertoo Kristoffer Kolumbuksesta, joka luuli löytäneensä Intian. Toinen taso on henkilökohtaisempi, nykyaikaan sijoittuva lähikuva, jossa Kolumbuksen tarina toistuu ihmissuhdetasolla.”

Lily_Lukupiiri.jpg

 PSST! AI MIKÄ LILYN LUKUPIIRI? LUE TÄMÄ JA TÄMÄ NIIN TIEDÄT! 

 

Teksti: Anne Kantola Kuva: Liisa Valonen, Gummerus

RAMtriever?10650|53948|Kirjapiiri&img=1

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *