Muututko pinokkioksi? Valkoisten valheiden kertomisessa onkin tiedettyä isompia vaaroja

pinokkionetti.jpg

Unohdin, että olisi pitänyt vastata sähköpostiisi.” Hups, siinä se taas lipsahti, valkoinen valhe, vaikka tarkoituksena oli pysyä totuudessa. No, satunnainen vale sinne tai tänne, onneksi moinen ei ole vakavaa.

Vai pitäisikö huoleen sittenkin olla syytä? Kyllä, ainakin jos tuoretta brittitutkimusta on uskominen. Siinä osallistujille annettiin lasipurkki täynnä kolikoita ja heitä pyydettiin kertomaan toiselle ihmiselle, montako kolikkoa purkissa oli. Lisäksi osallistujille kerrottiin, kuka hyötyisi siitä, jos he valehtelisivat.

Mitä enemmän osallistujat valehtelivat, sitä vähemmän heidän aivonsa reagoivat valheisiin, kertoo tiedelehti Nature Neurosciencessa julkaistu tutkimus.

Tilanne on verrattavissa siihen, että seisot kylmässä uima-altaassa: jonkin ajan kuluttua karaistut etkä enää edes huomaa koleutta. Tai jos käytät tarpeeksi kauan tiettyä hajuvettä, et lopulta havaitse tuoksua itse, vaikka muut kyllä haistavat sen.

Mitä useammin siis laskettelemme luikuria, sen helpommin perättömät väitteet näyttävät tutkijoiden mukaan sujuvan. Valehtelun aiheuttamat negatiivisiin tunteisiin liittyvät vasteet aivoissa heikkenevät vähitellen, vaikka luettelisimme epätotuuksia toisensa jälkeen.

Kuinka tosissaan tällainen tutkimustulos sitten pitäisi ottaa? Eivät kai huolimattomasti kerrotut valkoiset valheet voi niin vaarallisia olla? Ainakin tutkijat varoittavat havaitsemastaan biologisesta mekanismista, oli valehtelun syy mikä hyvänsä. Pienten valheiden lipsauttelu voi nimittäin käynnistää aivoissa lumipalloefektin, joka johtaa aina vain suurempaan epärehellisyyteen. Seuraukset saattavat ulottua jopa muuhun päätöksentekoon, kuten aiempaa holtittomampien riskien ottoon.

Jos siis huomaa lipsauttelevansa, saattaa olla hyvä pysähtyä pohtimaan: kuinka kylmään veteen haluan tottua?

kysymys_sininen.png

Millaisista asioista sinä huomaat valehtelevasi?

Teksti: Kiti Lehtimäki
Kuva: All Over Press

 

 

Kommentit (1)
  1. Mä itseasiassa yritän välttää valehtelemista viimeiseen saakka, mutta sen sijaan jätän kyllä asioita sanomatta tai joko vastaan kiertoilmauksilla tai vaihtamalla puheenaihetta aika usein…onkohan tämä vähän sama? 

     

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *