Näin annat tilaa inspiraatiolle – Anu Pentik kertoo, miten pääset yli huonoista päivistä

9.ANU PENTIK_POSIO_EEVALEHTI8_preview.jpg

Kun keramiikkataiteilija Anu Pentik, 74, innostuu luovasta työstä, hän sulkee jopa perhe-elämän pois. Onneksi aviomies Topi ymmärtää.

Aluksi minua pelotti. Olisiko minusta oikeasti tähän, luomaan näin isoa taidenäyttelyä? Sitten suoristin ryhtini ja hengitin keuhkoni täyteen ilmaa: totta kai pystyisin. Taisin vain haluta taas onnistua ja olla pikkuisen parempi kuin muut.

Työstin parhaillaan Helsingin Taidehallissa esillä olevaa keramiikkanäyttelyäni kaksi vuotta. Koska aika ei riitä kaikkeen, valitsen aina tarkkaan, mihin energiani käytän. Mutta kun päätän tehdä jotakin, teen sitä usein aamuviidestä iltaan asti.

Kiva, kun näyttely on valmis. Palaat takaisin perheeseen, sanoi mieheni Topi.
 

Topi on oikeassa. Luovuus vaatii tilaa eikä saavu, jos sitä yrittää puristaa pakolla. Olen ollut niin keskittynyt keramiikkataiteeseen, että olen sulkenut perhe-elämän pois.

Yksi ammatillisen menestykseni salaisuus on, että olen osannut rakastua oikeaan ihmiseen. Avioliitossa tärkeintä on pystyä antamaan toiselle vapaus ja kehittymään yhdessä. Meille on käynyt niin.

Luovia asioita ei voi lähteä tekemään silloin, kun itselläni on huono päivä. Ne tunnistan nykyään siitä, että alan epäillä itseäni. Että äh, tämä punaisen sävy ei ole hyvä – eli minä en ole hyvä. Sellaisina hetkinä pitää vain tehdä jotakin täysin muuta, kuten mennä kyykkimään puoleksi tunniksi kotimme vieressä olemaan sienimetsään.

Esimerkiksi nyt olen yrittänyt tehdä jo kuukauden tilauslautasta suurelle yritykselle, mutta en ole saanut vielä edes aloitettua. Idea puuttuu. Silti en ole osannut olla huolissani: tiedän, että kyllä se inspiraatio sieltä vielä tulee.
 

Luottamus luomisvoimaan on tullut pikkuhiljaa, kokemuksen myötä.

Viimein uskallan tuoda itseni esiin – sietää sitä, jos joku taidekriitikko kirjoittaa pilven alla penkillä istuvasta poikapatsaastani, että tämähän on hölynpölyä.

Ehkä olen menestynyt työssäni, koska en ole juossut koskaan samojen asioiden perässä kuin muut. Kun olin vieraana Arto Nybergin tv-ohjelmassa, kirjoitin ylpeänä ruudussa näkyvään faktalaatikkoon koulutukseni kohdalle: itseoppinut.

Oikeastaan jo yksi ohjenuora on osoittautunut riittäväksi. Jos itse pidän jostakin, yleensä muutkin pitävät.
 

Anu Pentikin keramiikkanäyttely Kolme tilaa Helsingin Taidehallissa 14.5. asti. Lue lisää luovien naisten ajatuksia seuraavasta Trendistä, jonka teemana on inspiraatio. Myynnissä 10.5. alkaen.
 

Teksti: Kiti Lehtimäki
Kuva: A-lehtien kuva-arkisto / Riikka Kantinkoski

 

Lue myös nämä:
 Haluatko olla itsevarma vaikeissa paikoissa? Anne Kukkohovilla on toimiva vinkki
12 kirjaa, jotka jokaisen tulisi lukea 

 

 

Kommentit (1)
  1. Tää on niin totta! Ideat ja inspiraatio ei koskaan tule pakottamalla. Ja taas sitten kun se tulee, on ihana maalata tai piirtää, taittaa tai tehdä vaikka jotain DIY-projektia kun on sellainen tunne että tästä tulee kova.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *