Näin hoidat vaatteitasi – ja pidennät niiden käyttöikää

takki.jpg

1. Henkarin koolla on väliä

Pieni juttu, suuri merkitys: säilytä erityisesti painavia vaatteita, kuten takkeja, oikeankokoisessa ja -muotoisessa vaateripustimessa. Pyydä vaikka kaupan henkari mukaan, kun olet ostoksilla. Liian suuri henkari saattaa vetää vaatteen vuorin ruttuun, rypistää sen tai murjoa olkalinjan muusiksi.

 

2. Kotiputsaajan työkalupakki

Vaatteet pysyvät sitä paremmassa kunnossa, mitä enemmän kunnioitat niiden materiaaleja.

Eli jos (ja kun) esimerkiksi villakangastakkisi kastuu, painele se kuivaksi ennen kuin ripustustat sen naulakkoon. Käytä froteepyyhettä, joka hoitaa myös kura- ja loskaroiskeet. Tee näin: imeytä kosteus pyyhkeeseen, mutta älä hankaa – tarkoitus on imeä lika ulos eikä hieroa sitä syvemmälle sisään. Anna tahran kuivua kunnolla ja harjaa lika pois vaateharjallaHarjaa takkiasi kuin silittäisit kissaa – aina myötäkarvaan.

Nahkatakki puolestaan kaipaa (oikeankokoisen henkarin lisäksi) kunnossapitoon suojasuihketta. Nahka on kuin iho: siihen tulee ryppyjä ja se venyy ja parkkiintuu. Naarmuille voi antaa paikallista kauneushoitoa mehiläisvahalla, vaikeammissa tahroissa kannattaa luottaa pesulaan. Ajattele näin: nahkasohva kestää käytössä 60–70 vuotta, kun sitä huoltaa hyvin. Sama pätee takkiin.

Myös kevyempien materiaalien osalta huolto on kaiken a ja o. Pese esimerkiksi uikkarit aina nestemäisellä pesuaineella ja jokaisen käytön jälkeen, vaikka olisit vain treenannut rusketustasi. Hiekka, hiki ja aurinkorasva kuluttavat uima-asuissa olevaa elastaania. Rintaliivien pesuun puolestaan riittää useimmiten mieto suihkusaippua. Toimituksen käsinpesusuosikki on Dr. Bronners -luomukosmetiikkamerkin laventelisaippua.

 

3. Pyhitä vaatteen lepopäivä

Myös vaatteet kaipaavat joskus lepopäivää. Jos esimerkiksi villakangastakki on arkisin joka päivä aktiivikäytössä, on hyvä antaa sille ainakin yksi vapaapäivä viikonloppuna. Silloin takki palautuu muotoonsa, ja kangas suoristuu rypyistä.

 

4. Pyydä ammattilaisilta apua

Joidenkin vaatteiden käyttöikää lisää se, että ennen ensimmäistä käyttöä käyttää niitä ammattilaisten hoteissa  niin kuin vaikkapa kenkiä.

Jos kenkien korkolaput ovat muovia, vaihda ne suutarilla kumisiin, niin koroista tulee kestävämmät ja vähemmän liukkaat. Pyydä suutaria myös käsittelemään kenkäsi suojasuihkeella korkolappujen vaihdon yhteydessä.

 

Teksti on koostettu muotituottaja Noora Nuotion vinkeistä, jotka on julkaistu Trendissä vuoden 2016 aikana. Kuva: Jonas Lundqvist.

 

Lue myös: 
 Ammattilaisvinkit alennusmyynteihin eli näin vältät hutiostot

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *