Näin levität #verkkorauhaa, osa 2: Paina sydäntä tai peukkua

Lily_verkkorauhaa_ohje2.png

 

Joukkovoiman hienous on siinä, että yksittäisistä, pienistä teoista kasvaa yhdessä iso asia. Siksi kannustamme tänään toimimaan verkkorauhan puolesta pienellä positiivisella teolla: tykkäämällä.

Tavoitteena on panna hyvä kiertoon ja tehdä se näkyvämmäksi kuin paha.

Tuntemattomien ihmisten jättämällä positiivisella jäljellä voi olla suuri merkitys. Matkalla perille -blogissa hiljattain julkaistuun raiskauksia käsittelevään tekstiin tuli paljon sydämiä ja kommentteja – sekä kannustavia että hyökkääviä. Blogia pitävä Emma kertoo positiivisten jälkien merkityksestä:

Kun kirjoittaa esimerkiksi sukupuolten välisestä tasa-arvosta, feminismistä ja naisten ja tyttöjen oikeuksista, saa aina lokaa niskaan. Miksi? Siksi, että ilmeisesti joillekin tasa-arvo ja naisten ja tyttöjen kunnioittaminen tasavertaisina ihmisinä on yhä liian radikaali ajatus.
On kuitenkin mahtavaa huomata, että tukevia ja positiivisia ääniä on aina enemmän. Like tai sydän postauksessa tuntuu siltä, että en ole yksin ajatusteni kanssa vaan että muutkin ihmiset ajattelevat, että näillä asioilla ja teemoilla on väliä. Voi tuntua triviaalilta teolta painaa sydäntä tai like-symbolia, mutta se on virtuaalinen versio siitä, että taputtaa rohkaisevasti olalle ja toteaa: ’sanoillasi on väliä – älä lakkaa kirjoittamasta.’ Rasistiset ja uhkailevat kommentit saavat usein huomiota, mutta rohkaisevien, positiivisten ja kannustavien viestien voima on paljon suurempi.

OSALLISTU NÄIN:

 1. Päivän #verkkorauhaa-tekona paina sydäntä tai peukkua sellaisessa postauksessa, josta pidät.
 2. Merkkinä osallistumisesta postaa Instagram-, Facebook- tai Twitter-tilillesi tämän jutun kuva ja kerro muillekin, kenen tekemisiä – tekstiä, kuvaa, videota, mitä tahansa – olet tänään peukuttanut. Lisää kuvaan hashtag #verkkorauhaa ja tägää mukaan @trendimag.

   

Kommentit (3)
 1. Terve Satunnainen Tarkkailija,

  Olen työskennellyt tasa-arvoon liittyvien teemojen parissa useita vuosia, useissa maissa, useilla työnantajilla. Olen puhunut näistä asioista naisten, miesten, tyttöjen ja poikien kanssa – monilla kielillä, monissa kulttuureissa. Olen ollut ahdistelun ja seksuaalisen häirinnän kohteena. Ja tosiasia on tämä:

  Sukupuolten välinen tasa-arvo ei ole toteutunut missään maassa. Kyllä, on maita joissa tilanne on pahempi kuin toisissa. On paikkoja joissa naisia arvostetaan vähemmän kuin vaikka meillä Suomessa. On maita joissa seksuaalisen väkivallan määrä on korkeampi kuin meillä. Mutta se ei tarkoita sitä, että meillä Suomessa kaikki on jees ja ok. Se ei tarkoita sitä, että koska maassa A raiskataan enemmän naisia kuin Suomessa, Suomessa tapahtuviin raiskauksiin ei pidä tarttua. Minua raivostuttaa se, että kun asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä – eli vaikka nostetaan tapetille se, että naisiin kohdistuvan väkivallan määrä Suomessa on järkyttävän korkea, JA että suurimmassa osassa raiskaustapauksista tekijä on uhrin tuttu, JA että Suomessa iso osa väkivallasta liittyy kiinteästi alkoholin liikakäyttöön – se on ”miesten demonisointia”. 

  Ehkä sinä olet yksi niistä hyvistä tyypeistä – niistä, jotka eivät raiskaa, lyö, hakkaa, huorittele, uhkaile tai muuten kohtele naisia kaltoin. Suurin osa miehistä on – Suomessa ja muualla. Mutta tiedätkö mitä? Se ei riitä. Ei riitä, että pidättäydyt naisia halventavasta käytöksestä tai väkivallasta – sinun on myös noustava sitä vastaan kun muut toimivat niin. Sinun on sanottava jotain, kun näet sellaista käytöstä – olipa tekijä ulkomaalainen tai kantasuomalainen. Sinun moraalisen kompassisi on ulotuttava kaikkeen naisiin ja tyttöihin kohdistuvaan väkivaltaan. 

  Tiedätkö millaiset suomen kielellä kirjoitetut tekstit eivät kerää läheskään yhtä paljon negatiivista palautetta? Sellaiset, missä käsittelen muualla tapahtuvaa väkivaltaa – siis Suomen ulkopuolella tapahtuvaa. Sellaisen kritisointi hyväksytään – mutta kun puhutaan siitä, mitä tapahtuu meillä kotina, joka päivä, joka hetki – se on ”vihervasemmistolaista hurskastelua”, ”todellisuudesta vieraantunutta”, ”yleistävää”. 

  Toivon, että kun seuravaan kerran näet jonkun ahdistelevan naista tai tyttöä, tunkevan väkisin seuraan, huorittelevan tai haukkuvan, uhkailevan – astut väliin. Sanot jotain. Olipa tekijä minkä näköinen, maalainen, kielinen ja kulttuuritaustainen tahansa. 

  Kaikkea hyvää sinulle. 

  1. Satunnainen Tarkkailija
   9.12.2015, 13:18

   Tiedätkö mikä minua puolestani raivustuttaa? Se, että kun sinä ja kaltaisesti puhutte epätasa-arvosta, sivuutatte säännönmukaisesti kaikki ne epäkohdat joissa naiset ovat ns. saamapuolella.

   Tilastollisesti miehet ovat uhrina suurimmassa osassa väkivaltarikoksia, valtaisa enemmistö itsemurhan tekijöistä ja syrjäytyneistä on miehiä tai vaikkapa se, että huoltajuus- ja isyyskiistoissa tuomioistuimet ovat oletusarvoisesti naisen puolella.

   Voin melkein kuulla sinun sanovan ”mutta kyllähän minä noistakin asioista välitän”. Tiedätkö mitä? Se ei riitä. Sinun pitää huutaa näistä epäkohdista yhtä kovaa, kuin naisten kokemista epäkohdista. Vai oletko sitä mieltä, että miesten kokema tuska on lähtökohtaisesti merkityksettömämpää, kuin naisten?

   Edellämainittu vaatimus on luonnollisesti aivan absurdi, mutta itsepähän katsoit asiaksesi määritellä millä keinoilla ja intensiteetillä minun pitäisi suhtautua nimenomaan naisten kokemaan väkivaltaan. Ehkä et vaan tihkuessasi moraalista ylemmyyttäsi tullut ajatelleeksi, että ovi käy molempiin suuntiin.

   Kukaan ei ole väittänyt, että Suomessa tapahtuvat raiskaukset ja väkivalta olisivat OK siksi, että muualla ovat asiat pahemmin. Koko lause on lapsellinen olkiukko.

   On myös täysin ymmärrettävää ja luonnollista, että kotimaassa tapahtuva väkivalta herättää enemmän tunteita. Maailmassa riittää niin paljon pahaa, ettei hurskainkaan maailmanparantaja yksikertaisesti jaksa olla tuntemassa maailmantuskaa jokaikisestä epäkohdasta planeetan pinnalla. Jos tämä on mielestäsi jotenkin tekopyhää, suosittelen kasvamaan aikuiseksi.

 2. Satunnainen Tarkkailija
  9.12.2015, 08:20

  ”Kun kirjoittaa esimerkiksi sukupuolten välisestä tasa-arvosta, feminismistä ja naisten ja tyttöjen oikeuksista, saa aina lokaa niskaan. Miksi? Siksi, että ilmeisesti joillekin tasa-arvo ja naisten ja tyttöjen kunnioittaminen tasavertaisina ihmisinä on yhä liian radikaali ajatus.”

  Vai voisiko mitenkään – siis mitenkään – olla mahdollista, että ala-arvoinen palaute olisi edes jossain määrin seurausta ala-arvoisesta kirjoituksesta?

  Voisiko mitenkään olla, että niskaan satava loka ei niinkään ole seurausta kirjoittajan sukupuolesta tai aatteesta, vaan tekopyhästä ja itseriittoisesta vihervasemmistolais-hurskastelusta tai miehiä demonisoivasta ja yleistävästä, täysin todellisuudesta ja logiikasta vieraantuneesta feminismi-aivopieruista?

  Voisiko mitenkään olla, että uhriutuminen ja aatesiskojen väliset circle jerk -kampanjat eivät olisikaan se rakentavin tapa käsitellä negatiivista palautetta, vaan myös peiliin voisi vilkaista?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *