Näin levität #verkkorauhaa, osa 4: Ilmianna häiriköt

Lily_verkkorauhaa_ohje3_560.jpg

Esittelemme tällä viikolla keinoja edistää #verkkorauhaa ja tänään vuorossa on ilmianto: kerro, miten itse olet ilmiantanut verkkovihaajia ja miten ilmianto on toiminut?

Eri saitit ja sovellukset tarjoavat verkkovihan vastustamiseksi omia konstejaan: esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä voi blokata käyttäjiä ja ilmiantaa loukkaavaa sisältöä. Monilla keskustelufoorumeilla voi tehdä samoin ja myös lähettää viestin suoraan foorumin ylläpitäjälle. Blokkaaminen on tuttua touhua esimerkiksi Naisasioliitto Unionissa, kertoo puheenjohtaja Katju Aru.

Olemme Unionissa ahkerasti blokkailleet häiriköitä sekä Facebookissa että Twitterissä, koska ajatuksena on, että haluamme pitää kanavamme turvallisina ja kivoina paikkoina keskustella. Emme myöskään pidä velvollisuutenamme keskustella pelkkiä rasistisia tai seksistisiä kommentteja laukovien kanssa. Lisäksi olemme katkaisseet tiettyjä ketjuja ilmoittamalla kaikille ketjun lopussa, että keskustelu päättyy, jos emme ehdi tai pysty moderoimaan loputtomiin. Se on harmi niille, jotka haluaisivat käydä aitoa keskustelua aiheesta, mutta olemme tehneet tämän siinä vaiheessa kun kaikki olennainen on sanottu ja jäljellä ovat lähinnä enää häiriköt.

Jos ilmianto ei riitä, yksi keino on ottaa viesteistä ruutukaappaukset ja kertoa tapauksesta nettipoliisilleKun riittävän moni tekee asiasta ilmoituksen, poliisi osaa reagoida tilanteeseen nopeasti. Poliisin tägääminen esimerkiksi Twitter-ketjuun ei välttämättä auta, sillä nettipoliisi ei päivystä verkossa.

Kaikkein vakavimmissa tapauksissa eli vihapuheen tai turvallisuuteen kohdistuvan laittoman uhkauksen osalta kyseeseen tulee rikosilmoituksen tekeminen. Yksi näkyvimmistä rikosilmoituksen tekijöistä oli Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren, joka ilmoitti elokuussa häntä koskevasta uhkausviestistä sosiaalisessa mediassa ja kannusti muita samaan.

Poliisin ja syyttäjien tulisi suhtautua uhkauksiin nykyistä huomattavasti vakavammin. Juttuja ei monesti tutkita, ja näin jätetään hyvin keskeinen ihmisten vuorovaikutusareena täysin villiksi temmellyskentäksi kaiken maailman hörhöille, Elfgren kertoi Helsingin Sanomille.

Elfgrenin esimerkin innoittamana myös Naisasialiitto Unioni teki marraskuussa rikosilmoituksen uhkailusta, kun sen työntekijöille soitettiin useita puheluita, joista kuului aseen tulitusta.

”Poliisista on kerrottu, että asiaa tutkitaan kunnolla, mikä kuulostaa oikein hyvältä, Katju Aro kertoo. 
 

OSALLISTU #VERKKORAUHAA-KAMPANJAAN:

Päivän #verkkorauhaa-tekona postaa Instagram-, Facebook- tai Twitter-tilillesi alla oleva kuva ja kerro, miten itse olet ilmiantanut verkkovihaajia ja miten ilmianto on toiminut. Haasta myös kolme kaveriasi mukaan. Lisää kuvaan hashtag #verkkorauhaa ja tägää mukaan @trendimag.

Lily_verkkorauhaa_ohje3.png

 

 

Kommentit (7)
 1. Kenellä on vastuu, kun häirikkökommentteja/seksiblogia julkaistaan Lilyssä, ja vierellä rullaa mainos, josta Lily (A-lehdet) saa mainostuloja? Mitä vastaa toimitus?

 2. Satunnainen Tarkkailija
  11.12.2015, 22:25

  Voi hyvä luoja, lopettakaa jo ennen kuin viimeisetkin uskottavuutenne rippeet ovat mennyttä!

  Aloititte kampanjanne mm. nostamalla mannekiiniksi uhriutumisen taiteenlajiksi kehittäneen trollin, mm. pilapuheluilla(*) kunnostautuneen Saara Huttusen. Tämä viimeisin linkitys Naisasialiitto Unionin valheita, vihapuhetta, vääristelyä ja mutua pursuava julkaisuun on kuitenkin pohjanoteeraus. Myötähäpeä ei tunne rajoja!

  ”Olemme Unionissa ahkerasti blokkailleet häiriköitä sekä Facebookissa että Twitterissä, koska ajatuksena on, että haluamme pitää kanavamme turvallisina ja kivoina paikkoina keskustella. Emme myöskään pidä velvollisuutenamme keskustella pelkkiä rasistisia tai seksistisiä kommentteja laukovien kanssa.”

  Suomennos tälle vihervasemmistolaisfeministimonikulttuuriuskovaista ylemmyydentunnetta tihkuvalle oksennukselle kuuluu seuraavasti:

  ”Me olemme oikeassa. Aina ja ehdottomasti. Meidän ei tarvitse pitäytyä faktoissa tai perustella mitään, koska olemme moraalisesti ylivertaisia. Emme suvaitse eriäviä mielipiteitä, emmekä alennu keskustelemaan eri mieltä olevien kanssa. Pelkäämme kuollaksemme avointa keskustelua, koska tilastot ja faktat eivät tue meidän määritelmäämme todellisuudesta.”

  Eniten näissä hörhöissä kuitenkin ärsyttää se, että he haaskaavat poliisin vähäisiä resursseja tekemällä ilmiantoja, koska ilkeä Lihaasyövä Heteromies kehtasi olla eri mieltä ja tuli paha mieli. Kiesus sentään, järki käteen jo!

  (*) https://www.youtube.com/watch?v=ZBA2VbXIOlE

  1. Nostamme jatkossakin esille tässä kampanjassa erilaisia esimerkkejä verkkovihasta. Jos myötähäpeä tikahduttaa, jutut voi jättää lukematta.

   1. nyymi nyymeröinen
    14.12.2015, 08:44

    Lainaan tuntematonta nyymiä Ylilaudalta eräästä aihetta käsitelleestä langasta:
    ”Naisviha on sitä kun esittää naiselle eriävän mielipiteen”

    1. No, me toimituksessa emme ajattele, että sopiva tapa ilmaista se eriävä mielipide on soittaa omalle kannalle vastakkaisen ajatuksen esittäneelle puheluita, joissa kuuluu aseen tulitusta, niin kuin Naisasialiitto Unionin tapauksessa kävi.

     1. Satunnainen Tarkkailija
      14.12.2015, 16:31

      Mielenkiintoista, että toimitus nostaa esimerkiksi verkkovihasta juuri häirikköpuhelun. Siis juurikin samaisen teon, jolla kampanjan maskottiuhri Saara Huttunen on kunnostautunut (katso aiempi kommentti).

      Esitän toimitukselle haasteen; osoittakaa hyvää journalistista tapaa ja esitelkää kampanjassanne näkökulmia myös vastakkaista sukupuolta ja ideologiaa edustavilta ihmisiltä. Kysykääpä vaikkapa Jussi Halla-ahon tai Henry Laasasen kokemuksia verkkovihasta. Voin taata, että kumpikin herroista saa viikossa enemmän vihapostia ja tappouhkauksia kuin feministiverkostonne yhteensä vuodessa.

      Vai onko niin, että toimituksen hyväksymässä liturgiassa uhri voi olla vain nainen tai maahanmuuttaja? Jos näin on, suosittelen vaihtamaan kampanjan nimeksi vaikkapa #VerkkorauhaaMulleJaMunAatesiskoille.

   2. Satunnainen Tarkkailija
    14.12.2015, 16:31

    ”Ei tartte lukea” on harvinaisen lapsellinen ja heikko vasta-argumentti sille, että toimitus ei joko laiskuuttaan, epäpätevyyttään tai aatteen paloltaan vaivaudu/halua tehdä hyvään journalismiin kuuluvaa taustatyötä. Ilmeisesti moiset pikkuasiat eivät ole niin tärkeitä, kun ollaan Oikealla Asialla.

    Niinikään hyvää journalismia edustaisi, jos toimitus onnistuisi edes joskus blogeissaan ja vastauksissaan välttämään alkeellisia argumentointivirheitä. Opiskelun voi aloittaa vaikka täältä: http://yourlogicalfallacyis.com/

    Vaikka naisiin kohdistuva verkkoviha kategorisena ilmiönä on olemassa lähinnä muutaman uhriutuvan feministin ja monikulttuurisuusfanaatikon mielikuvituksessa, on ironista ja surullista ettei toimitus ymmärrä kuinka oma yleistävä, ylimielinen ja yksisilmäinen retoriikkanne on osa ongelmaa, eikä ratkaisua.

    Mitäpä jos seuraavaksi kampanjoisitte laadukkaamman bloggaamisen ja journalismin puolesta?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *