Näin teet täydellisen CV:n

Toimitus

CV eli ansioluettelo on pääsylippusi työhaastatteluun. Mutta mitä siinä tulisi olla? Pitääkö listata kaikki työt ja koulutukset mansikanpoimijasta työväenopiston kursseihin vai keskittyä vain viime vuosien työkokemukseen? Me kerromme.1. Kuva

Kuva erottaa sinut työnhakijoiden massasta. 

 

2. Oma tarina

Koosta CV:n alkuun ytimekäs, noin 4–5 virkkeen tarina omasta erityisosaamisestasi ja työkokemuksestasi. Mieti hakemaasi paikkaa ja korosta tarinassasi kyseiseen työtehtävään liittyviä ansioita. 

Olen markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija. Tunnen markkinoinnin strategiset mahdollisuudet ja osaan soveltaa niitä tehokkaasti käytännössä. Olen esimerkiksi urallani tehnyt...

 

3. Ydinosaaminen

Listaa 4–7 työn osa-aluetta, joissa olet vahvoilla, ja lisää joukkoon myös erityisosaamisesi. Muista muokata listaa jokaisen uuden työhakemuksen kohdalla.

Kumppani- ja kanavamarkkinointi, PR ja sosiaalinen media, tapahtumajärjestäminen...

 

4. Työkokemus

Aloita aina tuoreimmasta työkokemuksesta. Avaa myös työtehtäviäsi, sillä pelkkä nimike ei vielä kerro kokemuksestasi. Kun nimeät edeltäviä työpaikkojasi, listaa myös saavutuksiasi kyseisessä toimessa. Kesätyöpaikkoja ja muita lyhytkestoisia töitä voi niputtaa yhteen esimerkiksi asiakaspalvelukokemukseksi.

Markkinointipäällikkö Firma Oy:ssä: Vastuunani oli digitaalisten kanavien hallinnointi, mm. verkkosivujen kehittäminen...

 

5. Koulutus

Mikäli olet vastavalmistunut, eikä sinulla juuri ole työkokemusta hakemaasi tehtävään, voi koulutuksen kirjata cv:hen ennen työkokemusta. Tällöin kannattaa avata koulutuksen sisältöä, kertoa yhteistyöprojekteista ja esimerkiksi lopputyön aiheesta. Listaa aina oppilaitoksen nimi, tutkintonimike, pää- ja sivuaineet sekä opiskeluvuodet.

European Diploma in Marketing, International Institue 20082012...

 

6. Lisätaidot

Kielitaito ja it-osaaminen olisi hyvä löytyä jokaisesta CV:stä. Lisäksi voit listata mahdollisia suorittamiasi kursseja ja vapaaehtoistöitä. Varsinkin jos työkokemusta ei ole vielä paljon tai välissä on ollut pidempiä pausseja, kurssit ja vapaaehtoishommat kertovat aktiivisuudestasi. 

suomi  äidinkieli
englanti 
– erinomainen, työkielenä vuosia
ruotsi 
– erinomainen...

 

7. Suosittelijat

Muista aina kysyä suosittelijoilta lupaa, ennen kuin annat heidän yhteystietonsa työhaussa eteenpäin. CV:n loppuun voi myös kirjoittaa suosittelijoiden kohdalle ”yhteystiedot saatavana pyydettäessä”.

 

+ Muista avata pitempiä aukkoja 

Oletko ollut työttömänä tai vanhempainvapaalla? Kerro se CV:ssä. Rekrytoijaa kiinnostaa, mistä aukot johtuvat. Työttömyyden voi ilmaista esimerkiksi ”aktiivisena työnhakuna”.

 

Teksti: Anne Kantola
Kuva: Riikka Kantinkoski

 

Juttu perustuu Lilyn työelämätapahtumassa pidettyyn Manpowerin puheenvuoroon.Puhujina paikalla olivat Saara Kujansuu ja Virpi Mäentaus.

 

Lisää puhetta työelämästä:
TUNNELMIA TRENDIN TYÖELÄMÄILLASTA ELISAN BLOGISSA 
Haastattelussa työelämäesikuvamme Linda Liukas
Valkoisen talon naisten vinkit työpaikalla jyrätyiksi tulleille

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Tarpeellisia neuvoja! Tosin aina kun etsin apua työnhakuun, törmään siihen että neuvot on joko ensimmäistä kesätyötä etsivälle teinille, tai sitten jostain syystä urassaan jo edenneelle työntekijälle.
Väliin jää kaltaiseni opiskelijat, joilla työkokemusta riittää mutta lähinnä ns. välivuosiduuneista, joten vielä ei voi vakuutella olevansa tuntevansa "markkinoinnin strategiset mahdollisuudet ja osaan soveltaa niitä tehokkaasti käytännössä. Olen esimerkiksi urallani tehnyt...”, kun "urallaan" on lähinnä myynyt kaljaa tai t-paitoja. Kovasti toivoisi kuitenkin ujuttavansa jalkaa oven väliin jo opiskeluaikana, ja rakentavansa työkokemustaan (ja tiliään, huom.) oikeasti itseään koskettavissa duuneissa. Mitä spesifisempää alaa opiskelee, sen kummallisempi tilanne.

Saisko seuraavaksi 7 kohdan neuvot ammattimaiseen hustlaukseen, eli kuinka oikeasti tietää minne ja kelle hakemus kannattaa pistää? :D

Toimitus
Toimitus

Tuttu tilanne myös täällä päässä. Ammattilaisten neuvot opiskelijoille olivat, että jollei työkokemusta vielä tietystä alasta löydy, niin siinä tapauksessa kannattaa korostaa opiskelua ja omaa kiinnostusta juuri nimenomaiseen tehtävään. Ja vaikka työhistoria olisikin kesäduunia raksalla, se kertoo kuitenkin motivaatiosta työntekoa kohtaan :) 

Kiitos ideasta, laitamme korvan taa ;)

Tsemppiä työnhakuun!

Vierailija (Ei varmistettu)

"+ Muista avata pitempiä aukkoja

Oletko ollut työttömänä tai vanhempainvapaalla? Kerro se CV:ssä."

Tämä kohta herättää mielenkiinnon. Kannattaako kertoa ansioluettelossani, että jäin pois työelämästä puoli vuotta ammattiinvalmistumisen jälkeen, koska sairastuin masennukseen. Sairaus piti minua poissa työelämästä pari vuotta, mikä on pitkä aika erityisesti vastavalmistuneelle ja tuollainen selittämätön tyhjä aukko CV:ssä varmasti mietityttää lukijaansa.

Puhun itse asiasta mielelläni avoimesti, mutta silti sen paljastaminen työnhaussa arveluttaa. Ei haluaisi valehdellakkaan.

Toimitus
Toimitus

Hei! Tähän on vaikeaa antaa yksiselitteistä vastausta, asia riippuu paljon siitä, minkätyyppistä työpaikkaa hakee. Joihinkin työnkuviin maininta masennuksesta saattaa "pelästyttää" rekrytoijan, joihinkin ammatteihin taas vakavan sairauden läpikäymisen voisi ajatella olevan jopa vahvuus.  Sitä ei ole missään tapauksessa pakko kirjoittaa CV:hen tai voisi riittää maininta "sairauslomalla".

Juliaihminen
Juliaihminen

Hyviä neuvoja!

Ja ai että, kyllä on hieno käsi kuvassa. Tuon käden omistajan kannattaisi ehkä laittaa omaan CV:hensä omaksi kohdaksi "käsimalli". Koska onhan tuo ihan käsimalliainesta.

Toimitus
Toimitus

Tää kuva on ns. a gift that keeps on giving :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Työnhaku on nykyään vähän teatteria, kun kaikki pitää naamioida haasteiksi ja oppimiseksi. Suomessa on kuitenkin viime vuosina käynyt sellainen mylläys työmarkkinoilla, että luulisi rekryjenkin jo ymmärtävän ilman aukikirjoittamista, että työtön kyllä hakee aktiivisesti töitä eikä työttömyys yleensä johdu siitä, että olisi huono työntekijä.
Onneksi tässä ei sentään kehotettu väittämään, että äitiys/isyys/perhevapaat ovat opettaneet johtajuutta ja organisointikykyä. :) Mitenkään väheksymättä aikaa lasten kanssa niin harvalla ne tuovat osaamista omalle työpaikalle ellei se liity lastenhoitoon.
Minusta ei myöskään ole hyvä juttu, jos omia vaikeita yksityiselämän asioita pitäisi ottaa työnhaussa esille, koska ne ovat ehkä tuoneet henkistä vahvuutta. Toki aukot cv:ssä kannattaa kirjoittaa auki, mutta minusta sairauksia tai muitakaan yksityiselämän vaikeuksia ei kannata mainita vain siksi, että joku rekry voi nähdä sen positiivisessa valossa. Ollaan kuitenkin työnhaussa ja vaikka töitä tehdään tietenkin omalla persoonalla, mutta joku raja tässäkin.

Ruudun takaa (Ei varmistettu)

CV uhkaa kyllä venyä tosi pitkäksi ja sekavaksi, jos siihen lähtee kirjoittamaan esittelytekstiä ja avaamaan jokaista työpaikkaa tai poissaoloa. Itse suosin tiivistä ja selkeää CV:tä, josta löytyy nopealla vilkaisulla työnantajaa kiinnostavat asiat. Pieni panostus CV:n ulkonäköön ja asetteluun tekee siitä mielenkiintoisen. Hakukirjeeseen sitten kirjoittaisin enemmän auki työ- ja elämänkokemusta sekä tietenkin spesofioisin miksi haen juuri sitä tiettyä paikkaa.

Helixx (Ei varmistettu)

Kiitos loistavista neuvoista, tulee tarpeeseen koska työpaikan vaihto edessä. Kymmeneen vuoteen ei ole työpaikkaa tarvinnut hakea, joten vähän hirvittää nyt koska työhakuprosessi tuntuu olevan yhtä suurta draamaa. Haastatteluja, testejä, ryhmätöitä..mitä lie. Huoh. Ennen riitti että tyypit haastateltiin ja valinta tehtiin ja that´s it. Ei silti auta muu kuin rohkeasti eteenpäin :) JOULU ;)

Kommentoi