Nainen on naiselle sisko

Toimitus

Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää.

Jotta saavuttaisimme sukupuolten välisen tasa-arvon, naistenpäivää pitäisi viettää ihan jokaisena vuoden päivänä. Tällä vauhdilla ennustetaan nimittäin, että tasa-arvo toteutuu noin 200 vuoden kuluttua.

Tasa-arvon toteutumiseen tarvitaan suuria lakimuutoksia, mutta sen lisäksi meistä jokainen voi edistää tasa-arvoa arjessa. Vaikkapa nostamalla esiin naisia ja kyseenalaistamalla naiseuteen liittyviä stereotypioita.

Pieneltä kuulostavilla asioilla voi olla suuri merkitys. Kerron esimerkin. 

Nainen on naiselle susi. Tässä typerä sananlasku, jonka voisi jo haudata ummehtuneiden ajatusten mausoleumiin. Valitettavasti ajatelutapa vaikutti minuun nuorempana. Saatoin kadehtia muiden naisten menestystä ja nähdä heidät kilpailijoinani.

Naistenvälistä kilpailua selitetään usein sillä, että naiset ovat luonnostaan kateellisia. Näinhän ei tietenkään ole. Se on itseään ruokkiva stereotypia.

Kun tajusin olevani kateellinen kanttura, päätin muuttaa ajattelutapaani. En enää antanut itselleni lupaa olla kateellinen.

Nainen on naiselle sisko ja paras kannustaja, on uusi sananlaskuni. Yritän aktiivisesti kehua ja nostaa muita naisia aina, kun saan siihen tilaisuuden.

Nyt minulla on tilaisuus: Haluan kehua Suomen naisten jääkiekkomaajoukkuetta, joka voitti pronssia talviolympialaisissa. Ja kun olen vauhdissa, kehun samalla kaikkia olympialaisiin osallistuneita naisia! Olette rautaisia mimmejä!

Urheilu on ala, jossa tasa-arvo laahaa perässä. Vaikken seuraa jääkiekkoa, monen miespuolisen kiekkoilijan nimi on silti minulle tuttu. En tiennyt entuudesta ainoankaan naisjääkiekkoilijan nimeä. Miesten urheilulle annetaan enemmän näkyvyyttä ja miesurheilijat tienaavat naisiin verrattuna moninkertaisia summia.

Kun kirjoitan tätä tekstiä, huomaan myös, että oikeinkirjoitusohjelmani ei tunnista miesurheilija-sanaa. Se alleviivaa sen punaisella. Naisurheilijan se tunnistaa. Urheilija on oletetusti aina mies.

Pieniä epäkohtia purkamalla pääsee lopulta käsiksi suurempaan epätasa-arvon vyyhtiin.

Hyvää naistenvuotta!

 

Toivoo, Mia / Trendin tuottaja

Kuvitus: Taika Mannila

Lue myös Mian kolumni: Tänä vuonna ei aio muuttua paremmaksi versioksi itsestäni

Tilaatko jo Trendin ja Lilyn uutiskirjettä? Tässä maistiainen viime viikon kirjeestä. Uudistimme uutiskirjettä ja tarjoamme jatkossa tilaajille aina jotain ekstraa: kolumnin, kauneustoimittajan parhaita vinkkejä, muotipoimintoja tai jotain muuta herkkua.

Klikkaa tästä ja varmista, että seuraava inspiraatiokirjeemme kolahtaa myös sinun sähköpostiisi!

 

Kommentoi