Naiset verkkovihaa vastaan
Käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Lena Dunham on kertonut saaneensa verkossa kuulla muun muassa seuraavaa: ”Haluan läskiperse Lena Dunhamin kuolevan.” ”Lena Dunham on lihava ruma sika.”
Pakko lainata Pasila-tv-sarjan Routalempeä. Se on jännä juttu: vaikka yli puolet internetin käyttäjistä on naisia, se ei tarkoita, että naisia kohdeltaisiin verkossa samanarvoisesti kuin miehiä. On häkellyttävää, miten moni joko nimimerkin suojista tai ihan nimellään ja naamallaan kokee oikeudekseen nimittää mielipiteensä ilmaisevia naisia verkossa mitä vastenmielisimmillä sanoilla. Viime päivinä verkon naisviha on taas saanut uusia ulottuvuuksia:
1) Anttila-gate
Lilystäkin tuttu bloggaaja Emmi Nuorgam pöyristyi blogissaan siitä, miten Anttila mainosti nukkejen olevan jokaiselle tytölle sopivia leluja ja autojen käyvän pojille. Emmi sai postaukseensa kommenttivyöryn, jossa häntä nimiteltiin vuoroin huoraksi, feministipelleksi, pedofiiliksi, suvisämmäksi, paskaksi ja saastaiseksi lutkaksi. Kuten Emmikin huomautti, Suomessa somen naisvihasta ovat tänä vuonna saaneet osansa muiden muassa Aarikan Lotta ja Sini Korpinen.
2) Rasistien keppihevoset
Ulkomaalaista miestä syytetään suomalaisen tytön raiskaamisesta Kempeleessä, ja kappas, verkon päivystävät rasistit alkoivat yhdessä kuorossa puolustaa suomalaisnaisten kunniaa. (Asiasta kirjoitti Lilyssä ansiokkaasti Bluestocking-blogin Minja Koskela). Raiskaus on rikos, joka pitää tuomita, mutta ristiriita rasistipuolustajien menneen ja nykyisen suhtautumisen välillä on valtava, kuten Riikka Yrttiaho Facebookissa levinneessä statuksessaan huomautti:
”Ensimmäisen slutwalkin aikana (about 5 v sitten) koko hommalle naureskeltiin, ja uutisten kommenttiosioissa oli todennäköisesti samat pellet naureskelemassa ja syyllistämässä raiskauksen uhreja kun jotka nyt kantaa ah-niin-syvää huolta naisten turvallisuudesta. Unohtamatta sitä, että nämä samat rasistit tai maahanmuuttokriitikot on lukemattomia kertoja toivoneet mulle tai muille puolijulkisesti asiasta keskustelleille naisille esimerkiksi omakohtaista kokemusta joukkoraiskauksesta, jotta me ’tajuttais mitä vapaa maahanmuuttopolitiikka sit tuo tullessaan’.”
3) Tekijöihin kohdistuva viha
Ensi viikolla ilmestyvässä joulukuun Trendissä teknologia-alalla työskentelevät naiset kertovat, miksi maailma olisi parempi paikka, jos yhä useammat naiset suunnittelisivat ja rakentaisivat verkkopalveluita. Verkkovihasta jutussa kirjoitetaan esimerkiksi näin:
”Verkkoympäristö itsessään ei suoranaisesti houkuttele naisia: Naisviha kukoistaa monilla nettisivuilla ja keskustelukanavilla, kuten Redditissä, josta puhutaan ’internetin etusivuna’ ja joka on saanut julkisuutta naisia halventavista käyttäjäkeskusteluista. Viime vuonna pelialaa ravisutteli Gamergate, jossa peliteollisuudessa työskenteleviä naisia häirittiin ja mustamaalattiin järjestelmällisesti. Naiset kokevat verkossa usein vähättelyä, syrjintää ja seksuaalista häirintää.”
Naisiin kohdistuva verkkoviha pistää vihaksi ja saa entistä voimakkaammin puolustamaan sitä ilmapiiriä, joka Lilyssä vallitsee: yhteisö kovaan ääneen tuomitsee ne, jotka yrittävät lietsoa vihaa naisia kohtaan. On nimittäin hyvin eri asia esittää ja perustella tärkeäksi kokemaansa mielipidettä kuin nauttia riidanhaastamisesta ja toisten vähättelystä.
Verkon naisvihan ilmapiirissä mielipiteen esittäminen ja sen puolustaminen on erityisen rohkeaa omalla nimellä ja naamalla, kun vastassa on itselle tuntematon ja usein anonyymi nettimassa. Kritiikin pelosta ei kuitenkaan pidä sulkea suutaan.
Siksi kannustamme entistä voimakkaammin siihen, että kaikelle naisiin kohdistuvalle vihanlietsonnalle verkossa pannaan stoppi. Se on mahdollista, sillä ‒ kuten sanottua ‒ yli puolet verkon käyttäjistä on naisia: paras välineemme on joukkovoima. Tehdään verkkovihasta näkyvää: kerrotaan kokemuksistamme ja puolustetaan niitä, jotka vihaa kohtaavat. Jaettu taakka on kevyempi kantaa.
Tekstin kirjoitti toimituksen puolesta Laura, joka on työuransa aikana saanut palautteenantajilta kuulla olevansa niin kommunisti, äärioikeistolainen kuin RKP:n kätyrikin, palavansa helvetin tulessa ja saanut limaisen kutsun ”henkilökohtaiselle ratsastustunnille”. Ainuttakaan näistä kommenteista ei ole annettu Trendissä tai Lilyssä.
Kuva: A-lehtien kuvatoimitus
Lena Dunham on aika yks kautta viis.
Mitäpä tuohon nyt sanoisi. Kiitos mielipiteestäsi, mutta varmaan aika ilmiselvää, että olemme eri mieltä.