Niina Lahtinen: ”Valitse lajisi hyvä mieli eikä kalorinkulutus edellä”

niinalahtinen_web1rjattu.jpg

Niina Lahtinen tietää nyt, että painoahdistus ei ratkea laihduttamalla vaan asennemuutoksella.

Muut juovat drinkkejä pikkumustissaan. Näyttelijä-käsikirjoittaja Niina Lahtinen, 36, havahtuu siihen, että on tullut trendikkään ravintolan avajaisiin toppahousut jalassa.

Näin käy, kun deadlinet pukkaavat päälle. Lahtinen viettää päivänsä istuen lysyssä tietokoneen ääressä, elää myslipatukoilla ja lähtee ulos peiliin katsomatta.

Sitten on se toinen, kurinalainen Niina Lahtinen, joka juoksee kahden tunnin lenkkejä, nostaa rautaa ja kieltäytyy leivästä.

Tältä väliltä Lahtinen on etsinyt tasapainoa nuoresta saakka. Hän haluaisi osata unohtaa ulkonäköpaineet ja nautiskella. Toisaalta hän haluaa pitää painon kurissa.

Ristiriita on sama kuin isolla osalla suomalaisnaisista. Tuoreen tutkimuksen mukaan suurin osa pari-kolmekymppisistä haluaisi painaa vähemmän. Lahtinenkin toivoo usein olevansa pari kiloa laihempi – riippumatta siitä, mikä hänen painonsa sattuu olemaan. Jo se todistaa, että vika ei ole kropassa vaan korvien välissä. Siksi Lahtinen yrittää nykyään kamppailla ulkonäköahdistusta eikä kiloja vastaan. Näillä keinoilla hän sen tekee.
 

1. Ole itsesi paras ystävä

”Olisi helvetin hyvä, jos itseensä pystyisi suhtautumaan niin kuin ystäviinsä. Minulle on ihan sama, minkä näköisiä tai -kokoisia ystäväni ovat, kunhan he ovat hauskoja ja heillä on hyvä sydän”, Lahtinen sanoo.

Mutta itselleen hän on ankarampi.

”En tiedä tarkalleen, mistä omaan kroppaan kohdistuva painoahdistus kumpuaa. Ehkä osasyy on, että elämme niin visuaalisessa maailmassa. Meillä on myös aikaa tarkkailla ja vertailla itseämme muihin. Ulkonäöllä saa huomiota, ja se on arvo.”

Tällä hyvinvointibuumin aikakaudella monella vaarana on se, että puhutaan hyvästä olosta, mutta oikeasti kilvoitellaan täydellistä kroppaa. Lahtinen itse haluaa voida hyvin. Kun hän on syönyt paljon sokeria ja istunut monta päivää, hän kaipaa liikuntaa ja terveellistä ruokaa.

”On kauheaa nähdä tiukkoja fitnessmimmejä, jotka löytävät itsestään vain parannettavaa. Toisaalta olen seurannut tuotantoyhtiömme harjoittelijan painonpudotusprojektia. Hän hehkuu innosta, ja minusta se on hyvä juttu.”

Kahdelle tyttärelleen Lahtinen opettaa pellossa elämisen ja itsestä huolehtimisen tasapainoa. On hyvä syödä terveellisesti ja liikkua, mutta se ei saa olla tärkeintä.

”Mitä tärkeämpänä ulkonäköä pitää, sitä vaikeampaa esimerkiksi vanheneminen on. Kaikki me kuitenkin rapistumme.”
 

niinalahtinen_web2.jpg

2. Valitse lajisi oikein

Lahtinen alkoi aikoinaan käydä salilla laihtuakseen. Hän painelee sinne edelleen silloin tällöin, kirjoitustyöläisen hartiat kun kaipaavat ylätaljaa. Nykyisin Lahtinen on kuitenkin sitä mieltä, että laji kannattaa valita hyvä mieli eikä kalorinkulutus edellä. Niihin kuviteltuihin ylimääräisiin kiloihin ei takerru, kun tuntee olonsa energiseksi ja vahvaksi.

Lahtinen pelaa sählyä, juoksee ja tanssii kotona lastensa kanssa. Hän haaveilee myös ottavansa koiran, jonka kanssa voisi harrastaa agilitya.

”Sählyä pelatessa puolitoista tuntia kuluu huomaamatta, ja lasten kanssa peilin edessä tanssiessa on hauskaa. Silloin omasta kropasta tulee hyvä olo. Minun ehdotukseni hampaat irvessä urheileville on, että kannattaisiko valita vähemmän paska laji.”
 

3. Riko normeja

Lahtinen kirjoittaa Siskonpeti-sketsisarjaa, jossa naiset saavat olla rumia, kauniita, räävittömiä, viattomia, ihania ja kamalia. Siis sellaisia kuin ihmiset ovat.

”Meitä on kehuttu siitä, että sarjassa naiset saavat tehdä mitä vain”, Lahtinen sanoo.

Kaikki eivät voi taistella normeja vastaan kirjoittamalla rajojarikkovia sketsihahmoja, mutta jokainen voi vaikuttaa siihen, millaisia arvoja levittää eteenpäin. Lahtista esimerkiksi ärsyttää se, että ihmisiä ylistetään laihtumisesta.

”Siitä tulee fiilis, että toisessa on ennen laihtumista ollut jotain vikaa”, hän puuskahtaa.

Sen sijaan toisia kannattaisi muistaa kehua teoista ja luonteenpiirteistä.

”Äitinä yritän noudattaa Jenni Pääskysaarelta oppimaani periaatetta: on tärkeää, että tyttöjä kehutaan myös taidoista eikä vain siitä, kuinka nättejä he ovat.”

Teksti: Heini Maksimainen
Kuvat: Kaisu Jouppi

 

Kiinnostaako, miten kiireinen Baba Lybeck löysi aikaa liikunnalle?

 

 

Kommentit (1)
  1. Oli taas huhtikuun numeron lemppariartikkeleita! <3 Viisas nainen. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *