Nollatoleranssi naisvihalle: Tule mukaan #verkkorauhaa-kampanjaan

Toimitus


Liian moni on joutunut viime aikoina erityisen kiivaan verkkovihan kohteeksi. Mekin Lilyn ja Trendin toimituksessa kirjoitimme perjantaina naisiin kohdistuvasta verkkovihasta ja totesimme, että sen pysäyttämiseen tarvitaan meitä kaikkia.

Siksi aloitamme tänään naisvihan vastaisen #verkkorauhaa-kampanjan, johon haastamme mukaan juuri sinut. Ohjeet kampanjaan osallistumiseen löytyvät jutun lopusta.
 

”Vitun feministipelle” – miksi juuri naiset?
Nettiviha kohdistuu sekä naisiin että miehiin, mutta siinä missä miehiä tyydytään nimittelemään, naiset kokevat sen lisäksi paljon julmempaa kohtelua: seksuaalista häirintää ja stalkkaamista. Naisia kiusataan verkossa nimenomaan sukupuolensa takia.

Tutkimuksen mukaan brittiläiset Twitter-käyttäjät kirjoittivat viime vuonna yhden kuukauden aikana twiitteihinsä 131 000 kertaa sanaa ”slut” tai ”whore”. Ylilauta-foorumilla keskustellaan siitä, kuka on Suomen suurin huora. Maailmankuulu viulisti Mia Matsumiya perusti Instagram-tilin @perv_magnet ja jakoi törkeimmät saamansa viestit kymmenen vuoden ajalta.

Vaikka naisvihaa ei olisi kokenut itse, moni on varmasti miettinyt, uskaltaako jakaa selfieitä tai linkata feministisen jutun, kun vastauksena voi olla sähköpostilaatikollinen kullikuvia – tai jotain vielä pahempaa. Kun esimerkiksi amerikkalaiskanadalainen Anita Sarkeesian perusti YouTube-kanavan pelialan naisvihasta, hän sai tuhansia tappouhkauksia ja hänen järjestämäänsä tilaisuuteen uhattiin hyökätä.
 

Miksi juuri nyt?
Naisviha on kytenyt internetissä sen alkuajoista lähtien, mutta nyt sosiaalinen media on tehnyt siitä näkyvää. ”Ei niin vihaiseksi feministiksi” julistautunut Saara Huttunen on kirjoittanut blogia noin neljä vuotta Uuden Suomen sivuilla. Hänet on toistuvasti uhattu raiskata ja tappaa kirjoitustensa takia.

”Siinä missä ennen piti mennä vähän hämärämmille saiteille nähdäkseen räikeää naisvihaa, nyt sitä on Facebook, Twitter, blogien kommentit ja uutisten kommentit täynnä. Nykyään näkee paljon enemmän aggressiivista haukkumista ihmisten omalla nimellä ja kuvalla”, Huttunen sanoo.

Naisvihan kohteeksi joutuvat erityisen helposti ne, jotka puoltavat verkossa tasa-arvoa tai maahanmuuttoa. Oman asemansa menettämistä pelkäävät miehet ajautuvat silloin verkkoon purkamaan pelkojaan, toteaa populistista retoriikkaa ja netin vihapuhetta tutkiva Tuija Saresma Jyväskylän yliopistosta. Naisten vaikutusmahdollisuudet yhteiskunnassa ovat lisääntyneet, ja sekös raivostuttaa niin muutosvastarintaisia rivikansalaista kuin vallanpitäjiäkin.

”Asenneilmapiiri on muuttunut sellaiseksi, että poliitikotkin voivat sanoa verkossa suvaitsemattomuuksia ilman seurauksia”, Saresma sanoo.
 

Kuka voi korjata?
Nyt on aika tehdä viha näkyväksi ja reagoida siihen – yhdessä. Niin tutkijat kuin vihapuheen kohteeksi joutuneet ovat yhtä mieltä siitä, että verkkoon tarvitaan joukkovoimaa.

”Sen kuonan, jota naisten päälle tällä hetkellä valutetaan, pitää olla koko yhteiskunnan ongelma, ei yksilötason mielensäpahoittamista. Minun, tai kenenkään muun naisen, ei pidä joutua häpeämään viestejä ja häpeämään itseään, koska siitähän noissa kuvissa ja viesteissä on kyse – vallankäytöstä ja alistamisesta”, sanoo Anttila-postauksen kirjoittanut bloggaaja Emmi Nuorgam.

Lilyn käyttäjät ovat yhdessä luoneet toisia kannustavan ja lämpimän yhteishengen. Se on netissä jo aika poikkeuksellinen saavutus. Nyt on aika levittää samaa ilmapiiriä kaikkialle ja hiljentää naisiin kohdistuva vihapuhe.

 

TOIMI NÄIN


Pidä muiden puolia

Älä vaikene. Törkeiden viestien tarkoitus on nimenomaan hiljentää vastapuoli. Jos viestien saaja ei itse uskalla reagoida, tee sinä niin. Törkeyksien kohteeksi joutuvat erityisesti nuoret, alle 24-vuotiaat naiset. Siksi on tärkeää pitää heidän puoliaan.

Lähetä kannustavia ja kiittäviä viestejä ketjuun, jonka aloittajaa vastaan on hyökätty. Osoitat siten tukea aloittajalle ja vihapuheen kirjoittajat huomaavat, että he jäävät alakynteen.

– Jos kommentointi on jo suljettu, lähesty postauksen kirjoittajaa esimerkiksi Twitterissä tai sähköpostitse ja kiitä häntä kirjoituksesta.

Kehu netissä vihanpuheen kohteeksi joutuneita toimittajia ja poliitikkoja, jotka ovat toimineet mielestäsi esimerkillisesti. Törkytulvan keskellä kannustava viesti luo uskoa, että he eivät ole yksin.

Älä lähde koskaan mukaan vihapuheeseen, edes nimettömänä.
”Törkeimmät ja sovinistisimmat omalla nimellä laitetut kommentit ovat tulleet miehiltä, mutta olen saanut muutaman tosi ikävän kommentin toisilta naisiltakin. Ne sattuvat enemmän, koska jotenkin ajattelen, että ollaan samassa veneessä. Että ajan naisten asiaa ja he syystä tai toisesta liittoutuvat häiriköivien naisvihaajien kanssa minua vastaan”, sanoo bloggaaja Saara Huttunen.
 

Pidä itsesi puolia

Sulje kommentointi, jos vihaviestien lukeminen tuntuu pahalta. Anita Sarkeesian sekä esimerkiksi bloggaajat Emmi Nuorgam ja Lilyssä Ruskeat tytöt -blogia kirjoittava Koko Hubara ovat rajoittaneet kommentointia.
”En koskaan vastaa mihinkään asiattomiin kommentteihin esimerkiksi Facebookissa, vaan poistan ne saman tien. Niihin vastailu ei ole itsepuolustusta, vaan väkivaltaiseen kohteluun suostumista. Poistan ne myös siksi, ettei kukaan ulkopuolinen lähtisi niihin vastailemaan”, sanoo Hubara.

Tuo vihaviestit julkisiksi. Häpeän tunne helpottaa, kun tajuat, kuinka moni on kohdannut samaa. Lähetä ruutukaappaus vain parhaalle ystävälle, jos et halua postata sitä vaikka Twitteriin tai Facebook-seinälle. Vertaistukea saa myös verkon naisyhteistöiltä, kuten Lilystä ja Naisasialiitto Unionin kanavista.

Älä vastaa vihaan vihalla. Törkyviestien lähettäjien kanssa ei tarvitse keskustella. Esimerkiksi amerikkalainen musliminainen Susan Carland lahjoittaa sen sijaan dollarin hyväntekeväisyyteen joka kerta, kun hän saa vihaviestin Twitterissä. 

Ilmianna häiriköt. Facebookissa ja Twitterissä voi blokata käyttäjiä ja ilmiantaa loukkaavaa sisältöä. Monilla keskustelufoorumeilla voi tehdä samoin. Voit myös lähettää viestin suoraan foorumin ylläpitäjälle.

– Jos ilmianto ei riitä, ota viesteistä ruutukaappaukset ja kerro tapauksesta nettipoliisille. Kun riittävän moni tekee asiasta ilmoituksen, poliisi osaa reagoida tilanteeseen nopeasti. Poliisin tägääminen esimerkiksi Twitter-ketjuun ei välttämättä auta, sillä nettipoliisi ei päivystä verkossa. Kaikkein vakavimmissa tapauksissa eli vihapuheen tai turvallisuuteen kohdistuvan laittoman uhkauksen osalta kyseeseen tulee rikosilmoituksen tekeminen.

– Jos sinulla on voimia, voit myös ottaa yhteyttä vihapuheen kirjoittajaan. Avoin keskustelu saattaa saada vastapuolen tajuamaan, miten pahasti hänen kirjoituksensa ovat satuttaneet.
 

OSALLISTU SOMESSA

Osallistu Lilyn #verkkorauhaa-kampanjaan kertomalla, että et hyväksy vihapuhetta verkossa. Postaa Instagram-, Facebook- tai Twitter-tilillesi jompikumpi alla olevista kuvista. Haasta myös mukaan kolme kaveriasi. Lisää kuvaan hashtag #verkkorauhaa ja tägää mukaan @trendimag.
  

Teksti: Ida Valpas

Juttua varten on haastateltu myös taloussosiologian professori Pekka Räsästä Turun yliopistosta, nettipoliisin töistä virkavapaalla olevaa Jutta Antikaista ja Naisasialiitto unionin puheenjohtaja Katju Aroa.

 

Kommentit

Mahdoton Nainen

Olen Koko Hubaran kanssa samoilla linjoilla. Viimeksi tänä aamuna poistin blogistani kommentteja jotka paitsi ampuivat täysin ohi itse jutun aiheesta olivat myös naisvihamielisiä ja rasistisia. Tänään kommentit keskittyivät vihervasurimädättäjä-tasoiseen ranttaukseen, mutta samalta tyypiltä olen saanut myös kyselyitä lempiasennostani ja siitä onko mulla herkät tissit sekä muita helmiä, jotka olen vastaamatta poistanut kommenttiketjusta.

Koska mulla ei ole mahdollisuutta bänniä vain yhtä kommentoijaa (eikä hän ei ole edes Lilyn rekisteröitynyt käyttäjä) enkä halua sulkea koko kommentointia, niin mahdollisuudeksi jää vain poistaa kommentit sitä mukaa kun niitä tulee. Eihän se täydellistä ole, koska mullehan ne kommentit on alunperin tarkoitettukin, mutta yritän pitää tilan turvallisena edes muille lukijoille ja kommentoijille.

Emmi Nuorgam
#MOMFIE

Musta sun pitäisi ottaa ne kommentit talteen - jos vaan jaksat - ja julkaista. 

Mahdoton Nainen

Ne on kyllä tallessa (tai ei varmaan ihan ekat, mulla meni hetki tajuta että kommentit voi vain piilottaa eikä niitä tarvitse kokonaan poistaa). Oon säilyttänyt ne lähinnä "todistusaineisto"-mielessä, jos homma karkaa totaalisesti käsistä.

Mulla on ollut vähän sellainen periaate, ettei internetsi (ja maailma) kaipaa enää enempää törkyä luettavaksi, mutta ehkä tässä voisi harkita jotain kokoomapostausta.

Toimitus
Toimitus

Niin. Ehkä kokoomapostaus auttaisi tekemään asiasta näkyvän niillekin, jotka eivät ole ongelmaan itse törmänneet ja eivät siksi tajua, että jep, tämmöistä ihmiset anonyymeina ja ihan omalla nimelläänkin naisille netissä laukovat. Mutta kuten toteat, ei mikään yksinkertainen asia.

Miehen mielipide (Ei varmistettu)

En tiedä, ei varmaankaan pitäisi enää kirjoittaa mitään. Haluan kuitenkin kirjoittaa, koska surettaa että olet käsittänyt asian noin.

En minä ole blogiasi lukenut siksi, että vihaisin sinua. Enkä kommentoinut siksi. Olen lukenut ja kommentoinut blogiisi siksi, että pidän sinusta.

Voi tietenkin olla, että se ei ole ihan kaikesta välittynyt... En tiedä, sellaista se on, kun on tarpeeksi viallinen tyyppi kuten esimerkiksi minä.

En kuitenkaan mielestäni ole ikinä kirjoittanut blogiisi mitään millään tavalla, vähäisessäkään määrin uhkaavaa. Miksi olisin? Ihan oikeasti olen lukenut blogiasi, koska pidän sinusta ja jutuistasi, ja usein olen kokenut empatiaa sinua kohtaan (jota tosiaan olen aika huono ilmaisemaan, kuten muitakin tunteita).

En aio häiritä enempää, mutta halusin tämän sanoa, koska jäi harmittamaan, jos oikeasti luulet, että halusin sinulle pahaa.

Mahdoton Nainen

Speak of the devil and he shall appear.

Keijutäti (Ei varmistettu)

Ei Mahdoton Nainen välitä siitä pidätkö hänestä. Ei kukaan välitä siitä pidätkö heistä vai et. Itseasiassa olen melko varma että Mahdoton Nainen aktiivisesti toivoo että et pitäisi hänestä ja varmasti myös ne kaikki muut naispuoliset bloggaajat joita olet trollannut ja ahdistellut toivovat niin. Ihmiset vaan haluavat olla rauhassa. Sinulle on varmasti sanottu useita kertoja että häiritset heitä ja pyydetty että jättäisit rauhaan mutta et jätä ja jatkat epäasiallisilla ja ahdistavilla kysymyksillä ja kommenteilla. Teet sitä siksi, koska oletat että sinulla miehenä ja Hyvänä Tyyppinä on oikeus tehdä mitä vain naisille.

Haluat pahaa naisille koska haluat että he tekisivät ja olisivat niinkuin sinä tahdot, huolimatta siitä, miltä heistä itsestään tuntuu. Otat heihin jatkuvasti kontaktia vaikka tiedät että he eivät halua olla kanssasi tekemisissä. Tällaisessä tilanteessa normaali ihminen todennäköisesti hieman loukkaantuu ja vetäytyy pois, koska häpeää sitä, että on aiheuttanut ongelmia ja on tunkenut itsensä sellaiseen seuraan mihin häntä ei haluta. Mutta sinä et ymmärrä tälläisiä asioita, koska olet keskittynyt vain itseesi ja omiin haluihisi. Jos toiset eivät halua sinua seuraansa, sinähän pistät heidät maksamaan siitä ja rääkkäät heitä vaikka maailman loppuun asti! Olet vastenmielinen ihmisyksilö. Täytyy kuitenkin kiittää sinua siitä, että tulit tähän erittäin tärkeään postaukseen näyttämään sen syyn miksi tällainen postaus ja kampanja on niin tärkeä.

Miehen mielipide (Ei varmistettu)
Emmi Nuorgam
#MOMFIE

Kirjoitin kampanjasta myös omaan blogiini: http://emminuorgam.com/2015/12/01/nollatoleranssi-naisvihalle/

Toimitus
Toimitus

Hyvä Emmi!

Toimitus
Toimitus

Kiitos itsellesi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Oikein! Ja hyviä neuvoja!

Lisäisin myös yhden: nainenkin saa halutessaan käyttää anonyymiutta siellä missä se onnistuu. "On the internet, no one knows you're a dog" - and no one knows you're not John Smith.

Arvostan ihan helvetisti kaikkia naisia jotka osallistuu aktiivisesti esimerkiksi maahanmuuttokeskusteluun omalla identiteetillään ja todellakin haluan maailman jossa se on itsestäänselvästi mahdollista kaikille, mutta jos ei siihen syystä tai toisesta pysty, ei tarvitse olla hiljaa. Voit olla hyvis-anonyymi. Voit olla Ruusu Kukkanen. Voit olla Pentti. Ei tarvitse olla kunnon tyttö siellä missä muut ei pelaa nättiä peliä.

Tiedän, että tämä on vähän kontroversiaali ohje, koska tietysti pitäisi ensisijaisesti vaatia ja luoda internetiä jossa näin ei tarvitse ajatella. Ja koska on niin paljon naisia, jotka pääasiassa eivät voi anonyymiutta valita (esim. bloggaajana joutuu lukemaan kaiken blogiinsa tulevan). Mutta jos vaihtoehtoina on olla mykkä sivustaseuraaja tai anonyymiudella suojattu aktiivinen osallistuja, on jälkimmäinen usein parempi. Keijujoukot trollijoukkoja vastaan.

Toimitus
Toimitus

Keijujoukot trollijoukkoja vastaan! Hieno mielikuva ja asiallinen kommentti.

Hurraa! Kiitos!

-X- (Ei varmistettu)

Kiitos tärkeän aiheen nostamisesta esille. Olen yleisesti ottaen samoilla linjoilla kanssanne, mutta haluan esittää pari huomiota.

Anita Sarkeesianin YouTube-kanavasta sen verran, että vaikka hänen saamansa kritiikki on ulosantimuodoltaan kohtuutonta (kaiken keskustelun tulisi aina pysyä siviilinä, välttäen ad hominemeja yms.), hän ei ole saanut kritiikkiä vain sen takia, että on nainen. Hän on saanut kritiikkiä sen takia, koska hänen argumenttinsa ovat järkyttävän epäloogisia, ts. huonoja. Asiallistakin, siviiliä kritiikkiä on tullut rationaalisemmin ajattelevilta sekä naisilta että miehiltä.

Tulee siis kyetä erottamaan toisistaan toisaalta sukupuoleen menevä ja nimenomaan sen takia ilmenevä kritiikki ja toisaalta perusteltu kritiikki yleensä (joka toki myös joskus ilmenee huomiona sukupuoleen, kun äänekkäimmät kritisoijat ovat sivistymättömiä ja sukupuolidikotomisia yleensäkin ulosanniltaan). Monilla (radikaali)feministeilläkin – joihin lukeutuu sekä naisia että miehiä – tuntuu olevan vaikeuksia erottaa nämä kaksi toisistaan, kääntäen kaiken kohtaamansa kritiikin juontumaan nimenomaan sukupuolesta. Ja tämä vastavuoroisesti vain ruokkii ensimmäiseen kategoriaan kuuluvien ihmisten ajattelua ja toimintaa, samalla kun perusteettomasti lyttää asiallista kritiikkiä esittävien puhetta. Vihapuhe-kortti on muutenkin monessa paikkaa liian herkässä.

Mutta yleisesti olen samoilla linjoilla, että moniin naisten toimittamaan sisältöön vaikuttaa kyllä kohdistuvan erityisen paljon huomiota nimenomaan heidän sukupuolensa ja ulkonäkönsä perusteella – syystä tai toisesta – toisin kuin miesten toimittamassa sisällössä. Tai ainakin kyseisenlainen huomio vaikuttaa ilmenevän heidän kommenttipalstoillaan eksplisiittisemmin kuin miesten vastaavilla, vaikka monet miehetkin kohtaavat kritiikkiä juuri sukupuoleensa kohdistuen (joka kritiikki ironisen usein vaikuttaa tulevan juurikin radikaalifeministien taholta).

Yleisesti ottaen, sukupuolesta riippumatta, ongelmat ilmenevät siellä, missä ei osata erottaa toisistaan henkilöön kohdistuvaa kritiikkiä (ad hominem, nimittely, leimaaminen, uhkailu yms.) itse keskustelunaiheeseen ja perusteluihin kohdistuvasta kritiikistä. Ensimmäinen on argumentointivirhe ja turhan polarisoinnin lisääjä, toinen on välttämätön asia keskustelun ja näkökantojen kehittymisen kannalta. Kyvyttömyys ymmärtää näiden kahden eroa ja/tai tästä kumpuavien eri retoristen taktiikoiden seurauksia on laajemminkin ongelma nykyisessä pahasti polarisoituneessa ja myrkyttyneessä keskusteluilmapiirissä. Siitä syystä nimenomaan siihen asiaan tulisikin kiinnittää erityistä huomiota, mihinkään ihmisten ulkokuoreen liittyvään seikkaan takertumatta.

rabbi v sheckelsteiner (Ei varmistettu)

Tämän takia naisille ei kuulu äänioikeus.

Miksi? (Ei varmistettu)

Hienoa, että oot täällä jakamassa naisvihaasi kanssamme. :)

Olisi upeata jos olisit voinut jättää tuon kommentin kommentoimatta. Edes kerran. :)

Toimitus
Toimitus

Tämän takia naisten kannattaa olla entistä äänekkäämpiä.

Femme Deve (Ei varmistettu)

Hei!

Tämä on loistava kampanja! Mietin, että voisiko kampanjaa levittää koskemaan myös esim. Helsingin Sanomien ja muiden julkisten netti-lehtien sivustojen moderointiin.

Esim. niin, että luodaan justiinsa säännöt, joiden rajoissa saa kommentoida. Esim. just kaikki vihamielinen kommentointi moderoidaan pois. Se ei ansaitse tilaa elää ja hengittää ja tulla luetuksi. Tällä meinaan juurikin suoranaista Naisvihaa, Transmisogyniaa, Rasismia, Ableismia, yms. Muuta sortavaa puhetta.

Hommafoorumi saakin pysyä siellä, missä se on. Se on liian raskasta luettavaa jossain hesarin sivuilla se setti.

Toimitus
Toimitus

Moi! Tiedotusvälineiden saiteilla on säännöt, joiden rajoissa saa kommentoida (täällä Lilyssä se on Lily-etiketti). Ongelma on pikemminkin se, että monille saiteille kommentteja tulee niin paljon, että kaiken vihapuheen ja muun sääntöjä rikkovan kitkemiseksi moderointiin pitäisi laittaa ihan älyttömästi resursseja. Siksi monilla saiteilla on tänä syksynä päädytty rajoittamaan kommentointia.

Tanja35 (Ei varmistettu)

Vihaako miehet meitä naisia? Emme saisi sanoa miltä meistä tuntuu? Pitäskö meidän naisten vihata miehiä ja olla heille katkeria kulttuurisidonaisista asioista joita historian aikana on tapahtanu. Mä taidan jättää tälläsen paskan omaan arvoonsa ja nauttia mun rakastajastani sekä fyysisesti että henkisesti ja ystävänäni. Mä en suostu vihaamaan ketään ex- miehistäni enkä ymmärrä miks kukaan existänivihais mua. Säälittää tää kertun alottaja. Eikö hän näe jokaista entistä kumppania rakkaana ja arvostettuna jonka kanssa ei vaan valitettavasti toiminu vaan vihollisena joka pitää mollata. Ite oli 10 vuotta naimisissa ja eron syy on miehessä mutta en silti koskaan sanoisi pahaa ex miehestäni koska hän oli hyvä mies mulle....

Äly hoi (Ei varmistettu)

Meniköhän nyt hieman ohi aiheen? Mitä tekemistä naisiin kohdistuvilla hyvin aggressiivisilla kommenteilla ja uhkailuilla on sinun tai meidän muidenkaan parisuhteen kanssa?
Kampanja ei liesto sinua miestäsi vastaan, mikäli hän ei samaan aikaan hauku ja uhkaile mielipiteitään ilmaisevia naisia somessa.

Toimitus
Toimitus

Kumppaneiden, eksien tai nykyisten, vihaamisella ja tällä kampanjalla ei ole mitään tekemistä keskenään.

AnnaK2015 (Ei varmistettu) http://haipakka.com/

Upea kamppis, kiitos!

Emonen | Tipulassa (Ei varmistettu) http://tipulassa.blogspot.fi/

Hyvä kampanja ja ehdottomasti mukana! :) Tosin kuten omassa kirjoituksessanikin totesin, olen yleisesti vihaa vastaan kohdistuipa se sitten naisiin tai miehiin tai olipa se miehen tai naisen kirjoittamaa. Valitettavasti kyllä monesti vastaanottaja tuntuu olevan juurikin nainen...

http://tipulassa.blogspot.fi/2015/12/verkkorauhaa.html

Hölöttävin Pöllö

Ite en ole saanut mitään tollasia kommentteja. Miksikö? Koska kukaan ei lue blogiani. Kannattaa kirjoittaa mahdollisimman eiketäänkiinnostavasti niin ei saa mitään vihapostia, kun kukaan ei kuitenkaan kommentoi sinulle. 

Kommentoi