Olen fani mutta en katso uutta ”Harry Potter” -elokuvaa

Toimitus

Olen suuri Harry Potter -fani. Muistan yhä elävästi, kun istuin ruuhka-aikaan metrossa lukemassa sitä Harry Potter ja puoliverinen prinssi -kirjan lukua, jossa professori Dumbledore kuolee. Itkin hysteerisesti, enkä hävennyt kyyneleitäni lainkaan – en, vaikka muut metrossa istujat minua pällistelivätkin.

Siksi voisi olettaa, että tänään 23.11. ensi-iltaan tuleva Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuva saisi minut hihkumaan innosta. Leffa sijoittuu Potter-kirjailija J. K. Rowlingin luomaan velhomaailmaan ja vuoteen 1926, eli aikaan ennen Harry Potteria. Rakastamani Eddie Redmayne (kuvassa) esittää velhomaailmassa toimivaa taikazoologi Lisko Scamanderia, joka on palaamassa kotiin tutkimusmatkalta, jonka tarkoitus on ollut löytää ja dokumentoida erilasia taikaolentoja. Matka mutkistuu, kun olennot pääsevät pakoon, ja sekä velho- että jästimaailma menevät sekaisin.

Minua ei kiinnosta. Sen sijaan olen hyvin vastahakoinen (enkä vain siksi, että maistan sekä uutuusleffassa että Potter-maailmasta tehdyssä näytelmässä ja kirjassa rahastuksen makua).

Potter on kuin moni muukin hyvä, jostain alkanut ja ennen kaikkea johonkin päättynyt elämänvaihe: haluan vaalia siitä kertyneitä hyviä muistoja, enkä ottaa riskiä, että ne tahriintuvat. Suhtaudun Potter-maailmaan samalla tavalla kuin kaverini, joka oli nuorena hillitön CMX-fani: hän ei ole vuosikausiin kuunnellut bändin levyjä ollenkaan, sillä hän haluaa pitää kirkkaana mielessä, miltä niiden kuunteleminen kuumimman fanituksen aikaan tuntui.

Mieltäni ei muuta edes kollega, joka kertoo odottavansa Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuvaa siksi, että se vie hänet entistä syvemmälle Harry Potter -saagan alkuosan tunnelmiin. Eli siihen iloiseen ja jännittävään velhomaailmaan, jossa nuoret velhot seikkailivat Tylyahon kaduilla ja ostivat hassunkurisia makeisia Hunajaherttuan kellarista. Maailmaan, jolle on kirjoissa hyvin vähän tilaa enää siinä vaiheessa, kun tarina synkistyy Voldemort-jahdiksi. Ymmärrän, mitä kollegani ajaa takaa, mutta minua se ei kiinnosta.

Jotkut asiat pitää osata kuopata ja antaa niiden olla. Siksi toivon, että J.K. Rowling löytäisi uutta tekemistä.

 

Potter-fanit, mitä mieltä olette? Kiinnostaako uutuusleffa?Kuva: Courtesy of Warner Bros. Pictures. © 2016 Warner Bros Entertainment Inc. 

 

Lue myös nämä:
 
Nämä vanhat tv-suosikit kaipaisivat uusintakierroksella tuuletusta
Miksi finnienpuristeluvideoista tuli ilmiö?

 

 

Kommentit

Tiia Rantanen

Pääsin katsomaan tuon ennakkoenskarissa - ja tykkäsin siitä! Mutta se johtuu varmaan siitä että en ole Harry Potter -fani. :)

Toimitus
Toimitus

Jep, uskoisinkin, että se on paras kokemus just niille, joilla on vähemmän intohimoinen suhde koko Potter-maailmaan. Mutta toisaalta, kyllä mä sun makuusi luotan niin paljon, että jos leffa joskus vuosien päästä tulee vaikka telkkarista, voin antaa sille mahdollisuuden. Ehkä. :) -Laura-

Suttastiina

Eddie Redmayne <3

Kovana Potter-fanina aioin kyllä leffan katsoa, mutta ajattelin (yrittää) eriyttää sen "oikeasta" saagasta ja katsoa ihan omana juttunaan.

 

epäankeuttaja (Ei varmistettu)

olipas ankeuttajamainen kommentti. minä viihdyin elokuvan parissa ja sarjan seuraavat osat tulevat kietoutumaan niin kiehtovalla tavalla HP-kirjojen maailmaan, että maltan tuskin odottaa! ja oli ihana katsoa elokuvaa, jonka maailmaa rakastaa, mutta jolla on mahdollisuus yllättää, koska tarina on aivan uusi eikä vielä kirjoista tuttu.

Toimitus
Toimitus

Kiitos kommentistasi! :) Ehkä munkin pitää yrittää ottaa tähän tuo asenne. Jotenkin olen vaan niin nostalginen luonteeltani, että pelkään sen vanhan ja ihanan puolesta. -Laura-

Lukumato

Ai rahastuksen makua? Mielenkiintoinen artikkeli 22 miljardin dollarin HP-bizneksestä.

 

nansk

Kävin katsomassa viime viikolla (enskari täällä viikko aiemmin) ja tykkäsin kuin hullu puurosta. Voin todellakin suositella kaikille. Ja meikä on ihan pesunkestävä superfani deathly hallows -korviksineen ja kaikkineen.

The magic is back.

Toimitus
Toimitus

Deathly hallows -korvikset! <3 <3 Vaadin kuvan! -Laura-

nansk

Tsekkaa emp.fi ja Potter-osasto, sieltä löytyy!

Toimitus
Toimitus

Uijuijui! Merry Christmas to me! <3

tinndy

Potter-leffat on yksi harvoista poikkeuksista siihen sääntöön, että kirjat ovat aina parempia kuin leffat. Ajattelin käydä tämän uuden rainan katsomassa, vaikka rahastusmeininki ärsyttää minuakin. Etenkin kun uusia elokuvia on tulossa viisi...

Toimistosta (Ei varmistettu)

No se on sun mielipitees. Itse olen taas sitä mieltä, leffat on kyllä hyviä, mutta kirjat edelleen parempia.

Gingin (Ei varmistettu)

Siis whaaat? Mun mielestä 1 ja 2 leffat on ihan ookoosti kirjan tunnelmissa ja 4 ja 5 on siedettäviä, 7 sietämätön. Kirjoistakin tykkään kyllä eniten niistä ekoista. Tää näytti trailerin perusteella IHANALTA, Pottereissa parasta on aina ollut se maailma.

tinndy

Tiedän, että tää on tosi unpopular opinion, mutta mun mielestä ne kirjat on huonoja. Älkää suuttuko. :D Tarkoitan, että nimenomaan kirjallisuutena Potterit on varsin keskinkertaista ja tasapaksua, ei erityisen rikkaasti muotoiltua mutta ihan ookoo viihdettä. Juoni ja idea on hyvä, kirjallinen toteutus ontuu. Elokuvissa taas on sopivasti mystinen ja mukaansatempaava tunnelma ja hyvät näyttelijät. Olen kyllä sun kans samaa mieltä siitä, että loppua kohden ne huononee.

GinGin (Ei varmistettu)

No joo. Itsekin fanitan lähinnä toteuksesta huolimatta, eli parhaimmillaan se maailma on omassa mielikuvituksessa. Tosiaan ekat leffat istui tähän hyvin, loput ei niinkään. Ja jos voisin pyyhkiä mielestäni ikuisiksi ajoiksi seiskan hopeavioletin telttakohtauksen, tekisin niin. Voldemortia, Snapea ja Dumbledorea kyllä rakastan leffoissa(kin). Mutta Eddie Redmayne ja 20-luvun New York? Taivas!

Urbaani intiaani

Ooh! Ton syötävän ihanan  Eddie Redmaynen takia vois kyllä mennä katsomaan... Mää en tajua, miten joku näyttelijä voi olla noin kiehtova... :D   

Toimitus
Toimitus

Sama! Noin taitavia tyyppejä tulee harvoin vastaan - esim. Tanskalaisessa tytössä olin ihan lumoutunut! <3 -Laura-

Usko Irma-tätiä

Ei ei jaksa kiinnosta yhtään. Joo aikaisemmat Potter-leffat oli ihan jees mutta ei nekään jaksanut oikein innostaa vaikka kirjojen fani olenkin.

Elinaelise
Ja kello tulee kolme

Mä fanitin Pottereita pienenä aivan hulluna ja fanitan edelleen. Kyseisistä kirjoista tehdyt leffat ovat taas mielestäni aina olleet todella surkeita sekä elokuvina että varsinkin adaptaatioina - vaikka taso vaihteleekin ihan ookoosta (kutonen) sysipaskaan (vitonen, joka on oikeastaan kaksituntinen traileri). Niissä jos jossakin on hutaisten ja laiskasti tehdyn rahastuksen haju, otetaan varmuudella myyvä tarina eikä edes adaptoida sitä kunnolla.

Ehkä sikäli vähän yllättäen tämä uusi leffa kiinnostaa ihan älyttömästi ja aion todellakin mennä katsomaan! Se, että tällä kertaa kyseessä ei ole adaptaatio valmiista tarinasta, antaa toivoa, että kässäriä olisi tällä kertaa laadittu enemmän ajatuksella ja vähemmän, no, saksilla. Maailman laajentaminen uuteen suuntaan ja aikakauteen vähentää riskiä, että elokuva murskaisi omia mielikuviani Potter-maailmasta. Ja traileri ainakin on upea.

Nostalgiapointin ymmärrän kyllä. En itsekään juuri kuuntele CMX:ää enää, pitkälti samoista syistä kuin kaverisi.

Juls and Rags

Samaa mieltä. Kirjoja fanitin ja fanitan edelleen, mutta en pitänyt leffoista, koska ne oli niin saksittuja. Ihanaa päästä taas sukeltamaan taikamaailmaan!

Saanah (Ei varmistettu) http://interiorartisan.tumblr.com

Ymmärrän hyvin perustelusi. Itsekin maistan vahvan rahastuksen maun. Näytelmäkäsikirjoitus oli mielestäni hirveä. Huomasi ettei Rowling ole sitä kirjoittanut. Elokuvan kävin katsomassa ennakkoon ja oli aivan ihanaa päästä siihen fanitusmoodiin kun ihmiset ovat innoissaan ja pukeutuneet asianmukaisesti vähintäänkin fanipaitoihin. Itse elokuvaa en kuitenkaan arvostele osana HP-saagaa. Ihan hauska se oli. Avopuolisoni sanoi sen olleen parempi kuin yksikään aito HP-elokuva. Hän siis ei ole fani ja ehkä kommentoi puolueettomammin kuin minä.

Helluu1 (Ei varmistettu)

Itse olin samoissa fiiliksissä Cursed Child -näytelmästä, mutta lopulta kuitenkin luin sen (epäilykseni osuivat oikeaan, en yhtään tykännyt). Pelkäsin, että sen luettuani mielikuvani Pottereista ja niiden lopusta menisivät aivan uusiksi. Eikä siinä onneksi niin käynyt, oli niin kaukana Rowlingin kirjoittamista Pottereista. Mutta tämä leffa taas oli eri maata: tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen Harry Potterin tapahtumia, joten se ei "pilannut" mitään, täydensi vaan hyvin tarinaa! Leffa oli myös täynnä samanlaista maagisuutta ja tunnelmaa kuin aiemmat leffat. Odotan innolla jatko-osia! :)

Flore

Leffasta en tiedä, mutta Rowlinghan on keksinyt myös uutta tekemistä. Cormoran Strike -romaanit ovat vallan mainioita dekkareita, suosittelen!

Toimitus
Toimitus

Ahaa, pitääpä ottaa tarkasteluun! Kiitos vinkistä! :)

Aura
Hyvä yritys

Minusta taas on ihanaa että Rowling jaksaa vielä puuhata tutussa fiktiivisessä maailmassa muiden projektien lisäksi! Olen ollut ehkä sellainen keskivertointohimoinen fani, Pottereiden nippelifaktat on ollut hyvin hallussa mutta en kuitenkaan osaa pelätä, että uusien projektien tekeminen tutusta maailmasta jotenkin pilaisi ne vanhat kokemukset. Jotenkin tuntuu myös siltä että niiden vanhojen mahtavien kokemusten ja tärkeiden juttujen varjeleminen uusilta tuulilta vähän niin kuin saattaa estää mahdollisuuden nauttimasta uusista jutuista :) Mutta toisaalta jos ei kiinnosta niin sitten ei kiinnosta!

Minulle Taru Sormusten Herrasta taisi enemmänkin olla sellainen intohimoinen fanituksen kohde... mutta siinäkin suhtaudun Hobitti-leffoihin sillä tavalla, että eihän ne nyt ihan samalta tunnu eikä ole yhtä hyviä mutta pisteet yrityksestä eikä ne myöskään vähennä vanhojen lempielokuvieni hohtoa lainkaan :)

Toimitus
Toimitus

”Vanhojen tärkeiden juttujen varjeleminen uusilta tuulilta saattaa estää nauttimasta uusista jutuista” – tosi hyvin sanottu. Ehkä mun pitää miettiä tämä asia vielä uusiksi. <3 -Laura-

Vierailija (Ei varmistettu)

Mäkin fanitan koko Keskimaata ja kirjana Hobitti on nimenomaan ollut se läheisin, mutta vihaan Hobitti-leffoja. Ei ole vaikuttanut muuhun fanitukseen. Star Wars prequelsien kanssa sama juttu. Toisaalta, kun ne ei tunnu osalta sitä maailmaa, niin on helpohkoa vain tavallaan tiputtaa ne siitä ikiomasta kaanonista.

Kommentoi