Olsenin kaksoset suututtivat jälleen eläintensuojelijat: Missä menee sinun rajasi?

Toimitus

"Hei sisko, laitetaanko tänään päälle jotakin mustaa ja pehmeää?"

Mary-Kate ja Ashley Olsen ovat eläinsuojelujärjestö PETA:n suosikkivihollinen numero yksi. Syynä eläinaktivistien kihisevään kiukkuun on kaksostyttöjen juuri julkistetun The Row -vaatemalliston reppu.

Ensi syksyn mallistoon kuuluva pussukka on tehty turkiksesta, joka on leikelty tilkuiksi ja värjätty syksyn trendisävyjä mukaillen. Hintalappu varmistaa, että Rachel Zoenkin suosikkilistalle yltänyttä asustetta ei kanna matkassaan jokainen vastaantulija: turkisreppu maksaa noin 14 000 euroa.

”Trollsen Twins” -nimityksen saaneet tytöt eivät ole kohusta moksiskaan. Vaikka Los Angelesin ilmastossa turkista tuskin lämmittäjäksi tarvitsee, tytöt ovat verhoutuneet pörröisiin takkeihin jo vuosia, ja tuskinpa lopettavat nytkään.

Meillä Suomessa moni, joka ei ikipäivänä ostaisi turkkia uutena, hyväksyy UFF:in rekeiltä löytyneen karvatakin ajatuksella, että vahinko on jo tapahtunut. Toiset käyttävät puhtaalla omallatunnolla tekoturkiksia.

Kolmansien mielestä myös edellä mainitut ovat ehdoton ei, sillä vaikka turkki olisi muovia tai kaivettu mummon vintiltä, sen käyttäminen antaa mielikuvan, että turkis ylipäätään on ihan okei.

Siksi haluamme tietää, sopivasti näin hellekauden kynnyksellä:

Ihastuttaako vai vihastuttaako turkis? Vai kulkeeko sinun rajasi jossain muualla kuin karvoissa: mitä valintoja teet arjessasi eläinten hyvinvoinnin vuoksi?

Psst. Olsenin tytöt ovat viime aikoina kohautelleet myös ihmissuhderintamalla. Mary-Kate ja uusi miesystävä Olivier ”Nicholaksen veli” Sarkozy kävivät päiväkävelyllä Olivierin tyttären kanssa. Pitkänhuiskea Sarkozy + kaksi (kohtalaisen lyhyttä) elämänsä naista = sarja hämmentäviä valokuvia.

Teksti Siina Leppä, joka ala-asteella esitteli turkkiin pukeutuneelle opettajalle "Fur is murder"-pinssiään

Kuvat Splashnews, www.thezoereport.com

Kommentit

Vierailija / Noora (Ei varmistettu)

Vihastuttaa. Hyi yäk miten joku voi olla noin tunteeton eläimiä kohtaan!

Vierailija (Ei varmistettu)

En käytä minkäänlaista turkista enkä syö mitään, millä on ollut kasvot.

Turhat jorinat

En syö lihaa, enkä osta turkiksia. Nahkaakin varsin valikoiden. Viime talvena oli edessä totuuden hetki, kun kirpparilla pönötti 60-luvun lammasturkki -kertakaikkisen kaunis, ajaton, keveä, ihana, lämmin -ja halpa. Sovitin, pähkäilin ja lopulta ostin. 50 vuotta sitten kuolleet lampaat eivät vaikuta turkistarhakettujen oloihin. (En silti voi väittää, etteikö olisi vähän tekopyhä olo. Paukkupakkasilla koin kyllä itseni huikaisevan järkeväksi ja eettiseksi kuluttajaksi.)

Ja tekoturkkeja olen käyttänyt koko ajan -minusta teddykarhun nahkaan pukeutuminen nimenomaan on eettistä. Olen aikuinen, enkä osaa kuvitella poloista Nalle Luppakorvaa häkkiin kitumaan ja järsimään omaa hännäntypykkäänsä ahdistuneena.

phocahispida

En syö lihaa, enkä osta turkiksia, nahkatuotteita ostan käytettynä, sillä ne ovat usein kestävämpiä kuin tekonahka tai muovi ja jatkavat käyttöikäänsä mukanani, kun kannan ne kirpparilta kotiin, jos niille on käyttöä. Tekoturkista saatan käyttää joskus.

Vierailija (Ei varmistettu)

on myös ihmisiä joista turkikset on ok. eikö saa olla sitä mieltä? vapaus valita, eikö totta? tuputtaminen saa yleensä ihmiset vain puolustuskannalle.

Vierailija (Ei varmistettu)

Vapaus valita: En ehdoin tahdoin osta nahkaa tai turkista, mutta olen sitä mieltä, että nämä luonnonmukaiset tuotteet ovat kestävämpiä kuin yksikään henkkamaukka halpisroska sun muu joissa ei eettisesti katseltuna ole säästelty ihmisiä, arvoja, hiilijalanjälkeä ja kaiken hyvän lisäksi eka pesussa menevät vinoon tms. ja ovat käyttökelvottomia.

Terv. samassa nahkahameessa tanssinut yli kymmenen vuotta maailman kolkkia

Edellisen kanssa samaa mieltä. Käytän mieluummin vanhaa mm hyvin paljon äitini vanhoja vaatteita, jotka ovat huomattavasti parempaa materiaalia mitä nykyään saa järkevään hintaan kaupasta. Löytyy kettuhattua, turkkia, nahkahametta, mutta myös paljon puuvillaisia ja pellavaisia.

Mielestäni on tekopyhää nyyhkyttää turkiseläinten kohtelusta samalla, kun ihmisiä nääntyy nälkään ja kärsii pahemmissakin oloissa. En sano ettenkö välittäisi eläimistäkin, mutta olisi järkevämpää auttaa ensin ihmisiä.

Jutun laukku on ihan hieno, mutta melko järjetön. Ja PETAssa ei ole mitään järkeä. Mutta se onkin niiden järjestö joilla on liikaa aikaa ja rahaa. Voisi nekin rahat sijoittaa vaikka köyhissä maissa lasten koulutukseen.

phocahispida

Miten se, että joku  ei käytä turkiksia on köyhien lasten koulutuksesta pois?

Nyt en ihan ymmärrä.

Huom. en puhunut niiden käyttämisestä vaan niistä eläimistä.

Pieni Nutturapää

Minulla ei ole mitään turkiksia vastaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minua on monesti ihmetyttänyt tämä turkisten inhoaminen sellaisilta ihmisiltä jotka ihannoivat/ käyttävät hyvillä mielin nahkaisisia tuotteita. Eläintä sekin on.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ymmärtääkseni nahkatuotteet tulee niiltä lehmiltä ja sioilta, jotka teurastetaan syötäviksi. Eli muuten se nahka sitten heitettäisiin roskikseen.
Plus, että kaikki eivät ole vaan täydellisiä. Joku vegaani saattaa polttaa tupakkaa ja joku turkisten vastustaja käyttää nahkakenkiä.
Turkiksia ei oikeasti tarvita, ne on vain ulkonäön vuoksi ja niiden tuotanto on vaan perseestä. Miksi kiduttaa miljoonia eläimiä vuositolkulla häkeissä, että saadaan kissalle kiva lelu tai avaimenperään tupsu tai hihansuihin kaistaleet?
Suurimmasta osasta turkisten tuotantoa tulee nimenomaan kaikenlaista pientä härpäkettä eikä niitä kokonaisia turkkeja.

Tahdon vielä lisätä, että eläinten kohteluun puuttuminen ei ole pois nälkään nääntyviltä lapsilta tai vanhuksilta vanhainkodeissa yms. Se on vain yksi asia, johon ihmiset haluavat puuttua.
Ja Peta on kyllä saanut aikaan vaikka mitä ameriikoissa, heillä tiedot tuotantotavoista tai eläinten oikeuksista on siellä niin hataralla pohjalla, että tarttee pitää vähän enemmän ääntä kuin Suomessa. Suomessa tiedetään, ettei liha tule kaupasta ja kukko ei muni yms.

AnnaVierailija (Ei varmistettu)

Jokaisella on vapaus valita ja itse valitsisin aidon turkin. Maailmassa on paljon epäkohtia ja tämä yksi asia on saanut ihan poskettomat mittasuhteet. Itse olen huolestuneempi meidän ihmisten henkiinjäämisestä, terveydestä ja ihmisoikeuksista sekä globaaleista (& lokaaleista) ympäristökysymyksistä. On tärkeää elää niin kuin saarnaa, mutta jättää muillekin vapaus käyttää itse omia aivojaan ja valita omien arvojensa mukaisesti.

Siina Leppä

Hienoa, että aihe on kirvoittanut paljon mielipiteitä puolin ja toisin! Kaikilla on valinnanvapaus, kuten moni kommentoija onkin tuonut ilmi.

Olen  samaa mieltä viimeisimmän Vierailijan kanssa, eläinten oikeuksien puolustaminen ei ole pois ihmiselon epäkohtiin puuttumisesta. Lapset, vanhukset ja eläimet eivät pysty/kykene puolustamaan itseään, ja minusta on mahtavaa, että maailmasta löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiita tekemään kaikkensa jonkun edellä mainitun ryhmän puolesta.

nansk

En pidä turkiksista ihan jo siitäkin syystä, että ne ovat mielestäni kammottavan rumia. En ole koskaan nähnyt sellaista karvakolttua jonka haluaisin vetää omaan niskaani. Yök.

Ja kyllä, turkistarhaus on myös aika inhaa (sen vähän verran mitä siitä tiedän), mutta olisin tekopyhä jos syyllistäisin vain turkikset - käytän nahkatakkia ja -laukkuja ja -kenkiä ja syön lihaa, enkä aio mitään näistä vaihtaa pois.

Siiri (Ei varmistettu)

Turkistarhaus on myös ympäristökysymys ja sitä kautta myös terveyskysymys. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja esim. turkistarhaus ja lihan tehotuotanto erittäin negatiivisesti ympäristöön. Ihmisten henkiin jäämisen kannalta ois melko olennaista kunnioittaa luontoa ja säilyttää se elinkelpoisena ja eläimet on muuten iso osa sitä luontoa. Uskomatonta ajattelua, että ihmisen täytyis selviytyä eläinten kustannuksella, tai että eläinten suojelu ois hädänalaisten ihmisten auttamisesta pois.

Vierailija (Ei varmistettu)

Syön lihaa ja käytän nahkatuotteita, mutten ymmärrä kuinka joku voi olla pro-turkistarhaus. Se on niin tyypillistä ihmisluonteelle - oman onnensa ja materiaalisen halunsa vuoksi halutaan kiduttaa ja tappaa eläimiä.

Ja omasta mielestäni turkikset voivat näyttää upeilta, ja olen jo vuosia toivonut voivani ostaa UFFilta tekoturkiksen. Mutta omatunto sanoo vahvan EI:n. Homma kun menee niin, että tekoturkis tai vanha turkis ovat kaikki turkismuodin eteenpäin viejiä, niillä annetaan mielestäni tarhaukselle siunauksensa.

Turhat jorinat

Ne, joita (tuotanto-)eläinten hyvinvointi kiinnostaa, voisivat lukaista ensitöikseen Jonathan Safran Foerin "Eläinten syömisestä". Varsin kattava ja asiallinen teos, mistä saa kyllä pääasiat selville. Sitten voi halutessaan minkki niskassa rouskuttaa possun jalkaa niin että rasva tirskuu, tai miettiä omia valintojaan uusiksi, jos tuntee aihetta olevan.

 

PS. On paskapuhetta, etteikö yksittäisen ihmisen valinnoilla olisi väliä. Politiikkaa pyörittävät minkkimarit ja sikaliisat, eikä niiden intresseissa ole eläinten hyvinvointi, vaan heidän omansa. Nykymaailmassa vain kukkarollaan voi oikeasti äänestää. Kannattamaton toiminta loppuu varmasti, ja jos ostajia ei ole, ei ole turkiksiakaan tarjolla.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.