Onko sormuksella väliä?

Toimitus

"Pikakihlojen paikka?"

 

Anna Blue Eyes osti itselleen ihanan sormuksen, jossa on vain yksi ongelma: se mahtuu parhaiten vasempaan nimettömään.

 

Toimituksessa pohditaan: onko vasen nimetön varattu vain kihlasormukselle, vai voiko siihen sujauttaa minkä tahansa sormuksen, joka sattuu sopimaan? Entä voiko rengastettu näyttäytyä ilman sormustaan?

Eräs toimituksen jäsen on joskus jättänyt kihlasormuksensa kotiin - kaikkina päivinä kun sormuksia ei vaan huvita käyttää. Noina päivinä on saanut sitten myös vakuutella, että edelleen ollaan kihloissa.

Toinen muistelee sinkkuystäväänsä, joka toisinaan baariin lähtiessään asusti nimettömänsä sormuksella välttyäkseen iskuyrityksiltä. (Kyseistä sormusta kutsuttiin munankarkottimeksi.)

 

Säästeletkö sinä nimetöntäsi sitä virallista sormusta varten? Voiko sormuksen kanssa tehdä etikettivirheen?

 

Teksti: Anni Kemppainen, kuva: Juha Juntto/A-lehtien kuvatoimitus

Kommentit

Miiza

Itse olen töissä joskus "joutunut" turvautumaan kaupan pilipalisormuksen sujauttamiseen vasempaan nimettömään, jotta olen päässyt eroon ei-tervetulleista ihailijoista. Muutoin säästän vasenta nimetöntä sille aidolle sormukselle :)

Morsio
Mennään vaan!

Minulle tulee nykyään alaston olo ilman vakikoruja, eli helmiä korvissa ja kihlasormusta vasemmassa nimettömässä. Mutta eipä tähänkään tarvitse mielestäni sen suurempia sääntöjä - käyttäköön kukakin miten parhaaksi näkee!:)

Munankarkotin on kyllä huippu nimi!

iidami
Bambino

Minulla on kaksi sormusta, jotka mahtuvat hyvin vain vasempaan nimettömään, mikä harmittaa hiukan sillä tuntuu jotenkin "väärältä" pitää niitä siinä sormessa. 

Töissä olen kyllä joskus pitänyt siinä, juurikin munankarkoittimena.

eppunen

Mun kaveri piti samasta syystä kihlasormustaan kaulaketjussa, eikä kukaan koskaan kysellyt mitään kun näki sormuksen kuitenkin olevan mukana.

No, mulla ei sormukset mahdu vieläkään takaisin ja lapsi on 1,5vuotta, enkä vielä oo menettänyt toivoa siitä, että ne joskus vielä mahtuisi ;) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Sormuksen suurentaminen kultasepällä on kyllä todennäköisesti halvempaa kun uuden ostaminen. Jos nyt ei sitten muusta syystä halua ostaa uutta.

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Mulla unohtuu viikoittain sormukset johonkin :D treeneissä niitä ei voi pitää ja sit ne jää taskun pohjalle. Plus vihkisormus on jäänyt isoksi enkä voi käyttää sitä pian ollenkaan, joten uuden osto on harkinnassa. Mutta tärkeitä ne on enkä mihinkään oikeasti ihmisten ilmoille kyllä osaa lähteä ilman.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kultaseppä saa kyllä sormuksen pienennettyä, ainakin jos se materiaaliltaan on joku "tavallinen". Ei välttämättä ole edes kovin kallista.

TaruA
Vauvakuumeeton

Me ostettiin hopeiset kihlasormukset ja hankittiin vintage-vihkisormukset, jotka eivät sitten enää sopineet kihlasormusten kanssa yhteen, koska ovat kultaa ja niin erityyppiset. Nyt kun käytän pelkkää vihkisormusta, se tuntuu olevan ihmisten mielestä outoa ja saankin vähän väliä selittää, miksen käytä kihlasormusta. Ei se minua haittaa, mutta selvästi nämä perinteet on juurtuneet ihmisten mieliin.

Säästän ehdottomasti sormeani (oikeastaan molempia nimettömiä). Jos se päivä tulee, että pääsen kihloihin (ja naimisiin), niin haluan näyttää kaikille että mulla on sormus Siinä sormessa :) Tämä on varattujen oikeus, toivottavasti perinne jatkuu. 

Teresita (Ei varmistettu)

Munankarkotin :D Ei sekään aina riitä, että on sormus sormessa: Ystäväni on naimisissa ja saa silti useita iskuyrityksiä osakseen joka kerta kun ulos lähdemme. Muutaman kerran on joutunut heiluttelemaan tuplarengastettua nimetöntään iskijän naaman edessä, jolloin komentti liian usein on ollut "entäs sitten, ei se haittaa"…..

Itse kunnioitan häihin liittyviä traditioita sen verran, että en ole pystynyt poistumaan kotoa sormus vasemmassa nimettömässä, koska mielestäni minulla ei ole "oikeutta" (:D) pitää siinä sormusta ennenkuin joku spessu sen siihen laittaa.

Kultainen Keikkaus

Laitan muhkean ja uskottavan sormuksen vasempaan nimettömään, kun haluan parempaa palvelua pankissa ja muissa virastoissa tai esimerkiksi ulkomailla rajatarkastuksissa. Sitten sormus vain kivasti framille, niin palvelu pelaa ihan eri tavalla.

No huh huh (Ei varmistettu)

Ai että vasemman nimettömään sormuskäyttöön ei ole muilla "oikeutta" kuin "varatuilla"?? Anna mun kaikki kestää.

Vauvakuumemittari

Kyllä mun mielestä on vähän outoa jos pitää nimettömässä jotain muuta kuin kihlasormusta (paisti silloin jos haluaa tosiaan eroon noista epätoivotuista iskuyrityksistä yms.). Oma kihlasormus jää kotiin salille ja uimaan mennessä. Myös töihin mennessä, koska otti päähän kun ekaa kertaa siinä kaupan kassalla käytin sormusta ja kalautin heti kauheen jäljen. Mutta muuten olo on alaston ilman sormusta - vaikka sitä on käytetty vain kolme viikkoa...

tiia_

Mä en kyllä koskaan tiiraile muiden vasempia nimettömiä. Käyttäkööt kukin sormuksiaan miten tahtoo, missä sormissa lystää. :)

Mulla on omakohtaista kokemusta muiden mielestä vääränlaisista sormuksista... Mun kihlasormukseksi valikoitui aikoinaan vintagehenkinen ja vähän erikoisempi sormus. Sen kaveriksi ei sopinut mikään erillinen vihkisormus ollenkaan, joten meidän vihkiminenkin suoritettiin ilman sormuksia (shock, horror!). Lopputuloksena mulla on vasemmassa nimettömässä pelkästään epätyypillinen kihlasormus, eikä suomalaisille perinteistä "simppeli kihlasormus + vähän prameampi vihkisormus"-komboa. Saan selitellä asiaa tutuille ja tuntemattomille tasaisin väliajoin. Mun mies taas on ehtinyt hukata jo 3 sormusta, ja siitäkin minua on ohjeistettu pillastumaan. Joidenkin mielestä miehen sormuksen hukkaaminen on maailmanloppu, ja voi sitä kauhistuksen määrää, kun nyt olemme päätyneet siihen tulokseen, ettei miehen tarvitse ostaa neljättä sormusta. Ihan yhtälailla me ollaan naimisissa ilmankin. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen pohtinut juurikin tuota asiaa: miehen kanssa sovimme, ettei hänen tarvitse kosiessaan ostaa erillistä sormusta vaan ostetaan pelkästään kunnon timanttisormus ja se saa toimittaa sekä kihla- että vihkisormuksen virkaa. (Kamalan outoa, ) Mies taas ei puolestaan halua kihlasormusta ollenkaan, vaan vasta häissä vihkisormuksen. (Ihan kamalaa, eivät edes varmaan rakasta toisiaan!)

FFFifi
Fitness Führer

Mulla on pelkkä vihkisormus, eikä siitä ole kukaan ikinä sanonut mitään o_O

Ja liikun usein ilman sitä, eikä siihenkään kommentoida. Eikä ainakaan minulle sitäkään, että puoliso ei käytä sormustaan oikeastaan ikinä.

Amma
Why you little!!

Mä oon kihloissa eikä mulla (saati miehellä) ole sormusta, kun en halunnut kihlasormusta. Lisäksi vihkipäivä on alle kuukauden päästä, eikä sormuskaupoilla ole käytykään. Sormukset vaihdetaan miehen kanssa vasta syyskuun hääjuhlassa, jossa on läheiset paikalla, eikä vain todistajat.

Tosin ihan yhtä sitoutunut olen ollut mieheeni viimeiset vuodet ilman sormusta tai aikomustakaan sormuksesta. Muuten en osaa sormuksia pitää, eli vasen nimetön on pysynyt tyhjänä tähän asti.

Jos pitäisin paljon sormuksia, tyyliin joka sormessa, en varmaankaan ajattelisi vasenta nimetöntä niin erikoisena paikkana jättää tyhjilleen..

Toimitus
Toimitus

Mielenkiintoista keskustelua!

Nāiádes
Naiádes

En ole kyllä ikinä ajatellut, etteikö vasemmassa nimettömässä saisi sormusta pitää... Tuntuisi kovin erikoiselta pohtia omia asuvalintojaan sen perusteella, että jos mä joskus menisin kihloihin.

Nāiádes
Naiádes

En ole kyllä ikinä ajatellut, etteikö vasemmassa nimettömässä saisi sormusta pitää... Tuntuisi kovin erikoiselta pohtia omia asuvalintojaan sen perusteella, että jos mä joskus menisin kihloihin.

annepa (Ei varmistettu)

Jos menisin kihloihin tai naimisiin, en tarvisi sormusta välttämättä ollenkaan. Sormus on ulkoinen merkki lupauksesta, mutta kyllä mulle se lupaus on tärkeämpi.

Ihan uteliaisuudesta: mitä jos onkin ortodoksi ja haluaa pitää kihla- tai vihkisormusta? Eikö tyypit muka silloin tajua, että tässä on nyt tämä juttu, kun vasen nimetön on "käyttämättä"?

pieta
Ruista Ranteessa

En koskaan ole halunnut kihlasormusta, koska en muutenkaan välitä koruista. Kun sitten menimme kihloihin, ostimme vain halvat sormukset rantakojusta. Tarkoituksena oli ostaa Suomeen palattaessa kunnolliset. No eipä koskaan ole tullut ostettua, ihan hyvin on kelvannut tämä halpa perussormus. Ehkä sitten kun mennään naimisiin ostetaan "kunnon" sormukset.

Mielestäni sormusta ei ole pakko pitää, vaikka on varattu. Ei sellaista tarvitse välttämättä edes omistaa. Eikä sormuksettomuutta tarvitse kenellekään selitellä. Kyllä minä ainakin tiedän olevani varattu ilman sormustakin, vaikka tunnen oloni kyllä vähän orvoksi ilman sitä. Jätän omani kotiin treeneihin ja töihin lähtiessä, koska haluan suojella sormustani (lähinnä tunnearvon takia). Pelkään, että se putoaa (varsinkin nyt talvella, koska kylmällä sormet kutistuu) tai hukkaan sen muuten vaan. Töhö mikä töhö.

Ja kyllä vasemmassa nimettömässä saa pitää sormusta, vaikka ei olisikaan kihloissa/naimisissa. Mitä se kenellekään kuuluu?

Anna Blue Eyes

Mielenkiintoisia kommentteja täällä! :) Itsehän olen sitä mieltä, että pitäkööt (tai jättäkööt pitämättä) jokainen sormuksia ihan miten haluaa. Itse en kuitenkaan uskalla riskeerata, että missaisin sen kiinnostavan miehen hänen luultuaan sormuksen takia minun olevan jo kahlittu. Pelaan varman päälle mieluummin.

Anna Blue Eyes

Kihlattu, kahlittu, miten sen nyt ottaa... :D

Hanna W.
Pöytälaatikko

Miten yksi sormi ja sormus voivatkin olla edelleen niin valtavan pyhiä? Minusta tuntuu, että olen aiheuttanut riittävän paljon hämmennystä pelkästään ilmoittamalla, että tahtoisin joskus tulevaisuudessa vasempaan nimettömääni hopeisen sormuksen (kannattaisi kuulemma mieluummin hankkia valkokultainen), joka olisi mahdollisimman simppeli ja toimittaisi samalla sekä kihla- että vihkisormuksen virkaa. (Mistä sitä sitten tietää, että olet naimisissakin, jos sulla on vain yksi sormus? Niin ja kyllä siinä kunnon kivi pitää olla. Ihan oikeastiko muka haaveilet tuollaisesta alle sadan euron korusta?) Siis mitä ihmettä? :)

Amma
Why you little!!

Mä en ees tästä alottanut, nimittäin ihan samoilla liljoilla mennään. Sormus tulee mullakin oleen hopeinen ja simppeli, meillä budjetti molempien sormuksiin on yht 300€.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Mä pidin sormusta vielä muutama vuosi sittten aina, kun en ollut salilla. Nykyään sitten, kun ravaan salilla kahdesti päivässä, se sormus on ikään kuin jäänyt kokonaan käytöstä. Yritän kyllä sujauttaa sen sormeen aina, kun lähden ovesta ulos johonkin muualle kuin treenaamaan, mutta tuppaa jäämään, tuppaa jäämään.

Kun sormukseni oli pari kuukautta "huollossa" Suomessa ja lähdin ystäväni kanssa Vegasiin viikoksi, alkoi ilman sormusta olo ahdistamaan niin paljon, että ostin itselleni väliaikaisen, parin kympin varasormuksen, jossa oli ihan hillittömän kokoinen feikki kivi, jotta se ei jäisi keneltäkään huomaamatta (jollaisia omassa sormuksessani ei siis todellakaan ole...). Joten, kyllä se sormus on mulle sellainen tärkeä juttu joka viestii siitä, että olen muuten naimisissa, älä ees yritä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla on yksi sormus, joka ei sovi kuin vasempaan nimettömään, mutta en halua sitä siinä pitää, koska tiedän miehen aikovan kosia parin viikon sisään. Tuntuu jotenkin väärältä pitää siinä jotain muuta nyt :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Vanhempani eivät käytä omia kihla- ja vihkisormuksiaan, joten minusta sormuksen käyttö (tai käyttämättömyys, oikeastaan) ei kerro sitoutumisen asteesta vielä mitään. Olen kuitenkin ilolla käyttänyt omaa kihlasormustani, vaikka se edullinen hopesormus onkin. Joskus sormus unohtuu aamulla kotiin, enkä pillastu, vaikka puolisollani kävisi samoin. Ei meidän yhdessäolomme ja sitoutumisemme yksistä koruista ole kiinni.

En käyttänyt sormuksia vasemmassa nimettömässä ennen kuin menimme kihloihin. Olen varmaankin hieman vanhanaikainen, mutta minusta olisi ollut outoa käyttää sormusta juuri siinä sormessa ilman kihlausta tai vihkimistä, onhan minulla yhdeksän muutakin.

Toisaalta, jos joku haluaa muita sormuksia vasemmassa nimettömässään, mikä minä olen asiaan mitään sanomaan. Ei muiden ihmisten koruvalinnat minua liikuta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kukin pitäköön tai olkoon pitämättä sormuksia miten haluaa, mutta kyllä mulle henkilökohtaisesti se vasen nimetön on aina ollut vain ja ainoastaan kihla- ja vihkisormuksille "varattu". Kun poikaystäväni vuosikausien seurustelun jälkeen vuosi sitten kosi, oli ihanan spesiaalia laittaa sormus juuri siihen vasempaan nimettömään. Ihanaahan se kihlautuminen olisi ollut vaikka ilman sormustakin, mutta kyllä siinä on oma hohtonsa, että meidän molempien vasemmissa nimettömissä on sormukset merkkinä sitoutumisesta toisiimme.

Minä pidän kihlaani (ja jatkossa vihkisormustakin) lähes koko ajan sormessa. Otan pois sen vain suihkussa/käsiä pestessä/uidessa/muuten vettä reilummin käsitellessäni tai esimerkiksi treenatessa, jos käytän painoja/kahvakuulaa jne. Salillekin otan kuitenkin sormuksen mukaani, jätän sen vain treenin ajaksi pukukaappiin säilöön. Kihlattuni työtehtävät ovat usein sellaisia, ettei hygieniasyistä voi pitää sormuksia, mutta silloinkin sormus kulkee hänenkin matkassaan aina töihin. Meidänkaltaiset huithapelit varmaan hukkaisivat sormukset, jos ne eivät olisi aina jossain lähettyvillä, joten siksikin tämä järjestely on mitä parhain meille :D

honeychile

Jos laittaa sormuksen vasempaan nimettömään, on Suomessa kohtuullisen iso todennäköisyys, että sinua pidetään kihloissa tai naimisissa olevana. Että jotenkin tämä keskustelu kuulostaa siltä, että voiko huntua käyttää ihan tavallisena arkipäivänä, vai onko se varattu morsiamille pelkästään ja jos on niin kuka muka niin sanoo :D 

Kun olin esiteini ja kimpassa yhen pojan kaa, ni sain lahjaksi häneltä sormuksen. Ongelma oli se, että sormus mahtui vaan mun vasempaan nimettömään! Olin niin kauhean nolona! Jos käyttäisin sormusta, niin kaikki kiusaisivat minua (huoh, teinien logiikkaa), mutta toisaalta olisi törkeää olla käyttämättä lahjaksi saatua korua, varsinkin kun antaja oli oma ihastus, ja koru itselle hirmu mieluinen... Päädyin kuitenkin siihen, etten sormusta käyttänyt, ja poikkis ihmetteli kovasti, mut onneksi uskalsin sitten hänelle kertoa tän nolon käänteen, eikä pahempia draamoja tästä lahjasta aiheutunut. Taisin sitten käyttää sitä loppujen lopuksi kaulaketjussa roikkumassa! Mulla on vieläkin tää rihkamakoru tallessa jossain tuolla koruaarteiden joukossa :') 

Kommentoi