Opettele pätemään bisneskielellä

Toimitus

 

Tänään Helsingissä alkaa hypetetty ja ylistetty yritys- ja sijoittajatapahtuma Slush. Kun tapahtumasta puhuu, saa katu-uskottavuutta, jos päästää suustaan sellaisia sanoja kuin startup, pitchaus ja exit.

Se, mitä sanat oikein tarkoittavat, ovat monelle fiksulle ihmiselle mysteeri. Mikä ero esimerkiksi startupilla on tavalliseen firmaan nähden?

Suomen Yrittäjät on tehnyt nettisivulleen startup-kulttuurin sanakirjan. Poimimme siitä sanat, joita käyttämällä saa bisnesgurun maineen, vaikkei tietäisi asiasta muuten hölkäsen pöläystäkään.

 

Startup

”Usein sanaa käytetään, kun puhutaan innovatiivisesta ja teknologisesti suuntautuneesta yrityksestä, joka tähtää skaalautuvaan kasvuun.”

Eli: Uuden kampaamon perustaminen ei ole startup, mutta vaikkapa kampaamosovelluksen kehitteleminen olisi. Kampaamon palveluita ei voi lisätä loputtomiin ilman, että joutuisi palkkaamaan uusia työntekijöitä, mikä aiheuttaa firmalle lisää kuluja. Sen sijaan puhelinsovellusta voi ladata tuhansia kertoja ilman, että se aiheuttaa lisäkuluja yritykselle.

 

Bisnesenkeli

”Yksityishenkilö, joka sijoittaa yritykseen sen alkuvaiheessa.”

Eli: jos minulla on ylimääräistä rahaa ja haluan tukea uutta firmaa, jonka menestymisestä ei ole takeita mutta joka voi myös tuottaa rahaa huimasti, voin alkaa firman bisnesenkeliksi.

 

Pitchaus

”Yrityksen liikeidean, tiimin ja mahdollisesti ansaintamallin nopea esittely esimerkiksi sijoittajille, asiakkaille tai kumppaneille.”

Eli: Tähän kuuluu yleensä myös ”Slide deck” eli power point -esitys yrityskestä.

 

Founderi

”Yrityksen perustaja”

Eli: hieman kökkö englannin kielestä väännetty sana, vaikka suomen kielessäkin on jo sana sitä varten.

 

Exit

”Yrityksen myyminen. Usein startupissa mukana on perustajien lisäksi sijoittajia, jotka haluavat sijoitukselleen tuoton. Exit tehdään yleensä myymällä yritys tai sen tuote teolliselle ostajalle, toimivalle johdolle tai listataan pörssiin.”

Eli: Johan tätä firmaa on katteltu, antakaa rahaa, aion poistua.

 

Entäs te, käytättekö te tällaista yrittäjäslangia jokapäiväisessä elämässänne?

 

Teksti: Julia, jonka aikoo tänään mennä Slushiin ja pyrkii käyttämään ainakin kahta näistä sanoista. Luultavasti väärin menee kuitenkin: ”Niin siis oliko teillä sitä enkeliä teidän yrityksessä?”

Kuva: Slush.org

Lähde: Yrittäjäsanomat

 

Kommentit

Miiza

En onneksi. Mitään muuta en niin inhoakaan, kuin yllä kuvatun kaltaista yrittäjäslangia.

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Voi perse. Nyt se Slush löysi tiensä tännekin.

CougarWoman
CougarWoman

Meillä valitettavasti pitchataan varsin useinkin... Ja tavoitteiden pitää aina olla SMART. (Mulla meni vissiin kolme vuotta, ennen kuin vaivauduin googlettamaan että mikä v*tun smart, enkä muista vieläkään.) Perhanan bisnesjargoni, pää hajoaa...

En edes ala avautumaan kaikista niistä (muista) lyhenteistä, joita heitellään silleen lonkalta päivittäin. Kukaan ei varmaan enää tosin muista niitten merkityksiä, ja joskus tuntuu jopa siltä että jengi keksii niitä ihan kesken lauseen. 

"Juu Teppo tulee vähän myöhässä kokoukseen kun sen bila venähti, pomo oli että keke pitää pitää mahdollisimman pian, kyllä se tulee asap."

ARGH.

Toimitus
Toimitus

Jotenkin ajattelimmekin, että CougarWomanin elämässä saattaisi nämä termit seikkailla. 

...ja että CougarWoman suhtautuisi niihin hienoisella huvittuneisuudella ;)

Kaveri käytti seuraavaa: asia pitää hoitaa per heti. Minen käsitä miksei voi sanoa, että asia pitää hoitaa heti? Johan tuossa säästää melkein sekunnin, kun jättää jonkun perseen-sanan pois. Fyi (eli suomeksi for your information), ettäs tiiätte jargonilaiset.

Ai niin, jostain netin syövereistä löytyy bisnes-bingo. Sitä olisin halunnut pelata palavereissa.

CougarWoman
CougarWoman

Bullshit-bingona myös tunnetaan. (Sitä on pelattukin PALTSUSSA :D) 

Mulle vinkattiin siitä liian myöhään, pahin jargonisti oli jo poistunut rakennuksesta.

empuska

Nyt on pakko nillittää: eikö startupin idea ole enemmän se bisnesmallin kokeilua ja menestymisen mielessä yritystä lyödä se läpi massoille kuin siinä, että pitää olla naimisissa teknologian kanssa? Ne teknopetterit vaan luulee, että teknologia olisi vastaus oikeasti ongelmiin, vaikka teknologia enemmänkin tuppaa vain hiomaan ensimmäisen maailman ärsyyntymisestä terävimmät kulmat sileiksi (tai ainakin mobiilialalla).

Toimitus
Toimitus

Ehkä se teknologia liittyy erityisesti tuohon pienellä hinnalla monistamiseen. Harvassa muussa bisnekessä pystyy siihen niin pienillä kustannuksilla... Mutta on totta, että on niitä muitakin startuppeja kuin vain teknologiaa. Hyvä pointti!

Amma
Why you little!!

Mä vihaan ed.mainittujen lisäksi myös kopin ottamista. ARGH!!

Onneksi en joudu käyttämään. Palaisi totaalisesti käämit :D

Jane C.

En ole mikään bisnesihminen, mutta meillä käytetään paljon erilaisia slangisanoja. Raportilla ei ole harvinaista kuulla, että "potilas tuli lanssilla kahden partion saattamana ja meni suoraan leparierkkaan, tänään sitten saatu seulat, siellä piri ja bentsot plussalla" tai jotain.

Näin ei tietenkään sitten omaisille sanota. Asiakkaille ei ikinä puhuta hoitajaslangia: todellisen ammattilaisen ei tarvitse päteä hienoilla sanoilla, vaan osaa selittää saman ihan suomen kielellä.

Kommentoi