Opettele pätemään bisneskielellä

slush.jpg

 

Tänään Helsingissä alkaa hypetetty ja ylistetty yritys- ja sijoittajatapahtuma Slush. Kun tapahtumasta puhuu, saa katu-uskottavuutta, jos päästää suustaan sellaisia sanoja kuin startup, pitchaus ja exit.

Se, mitä sanat oikein tarkoittavat, ovat monelle fiksulle ihmiselle mysteeri. Mikä ero esimerkiksi startupilla on tavalliseen firmaan nähden?

Suomen Yrittäjät on tehnyt nettisivulleen startup-kulttuurin sanakirjan. Poimimme siitä sanat, joita käyttämällä saa bisnesgurun maineen, vaikkei tietäisi asiasta muuten hölkäsen pöläystäkään.

 

Startup

”Usein sanaa käytetään, kun puhutaan innovatiivisesta ja teknologisesti suuntautuneesta yrityksestä, joka tähtää skaalautuvaan kasvuun.”

Eli: Uuden kampaamon perustaminen ei ole startup, mutta vaikkapa kampaamosovelluksen kehitteleminen olisi. Kampaamon palveluita ei voi lisätä loputtomiin ilman, että joutuisi palkkaamaan uusia työntekijöitä, mikä aiheuttaa firmalle lisää kuluja. Sen sijaan puhelinsovellusta voi ladata tuhansia kertoja ilman, että se aiheuttaa lisäkuluja yritykselle.

 

Bisnesenkeli

”Yksityishenkilö, joka sijoittaa yritykseen sen alkuvaiheessa.”

Eli: jos minulla on ylimääräistä rahaa ja haluan tukea uutta firmaa, jonka menestymisestä ei ole takeita mutta joka voi myös tuottaa rahaa huimasti, voin alkaa firman bisnesenkeliksi.

 

Pitchaus

”Yrityksen liikeidean, tiimin ja mahdollisesti ansaintamallin nopea esittely esimerkiksi sijoittajille, asiakkaille tai kumppaneille.”

Eli: Tähän kuuluu yleensä myös ”Slide deck” eli power point -esitys yrityskestä.

 

Founderi

”Yrityksen perustaja”

Eli: hieman kökkö englannin kielestä väännetty sana, vaikka suomen kielessäkin on jo sana sitä varten.

 

Exit

”Yrityksen myyminen. Usein startupissa mukana on perustajien lisäksi sijoittajia, jotka haluavat sijoitukselleen tuoton. Exit tehdään yleensä myymällä yritys tai sen tuote teolliselle ostajalle, toimivalle johdolle tai listataan pörssiin.”

Eli: Johan tätä firmaa on katteltu, antakaa rahaa, aion poistua.

 

Entäs te, käytättekö te tällaista yrittäjäslangia jokapäiväisessä elämässänne?

 

Teksti: Julia, jonka aikoo tänään mennä Slushiin ja pyrkii käyttämään ainakin kahta näistä sanoista. Luultavasti väärin menee kuitenkin: ”Niin siis oliko teillä sitä enkeliä teidän yrityksessä?”

Kuva: Slush.org

Lähde: Yrittäjäsanomat

 

Kommentit (13)
  1. En ole mikään bisnesihminen, mutta meillä käytetään paljon erilaisia slangisanoja. Raportilla ei ole harvinaista kuulla, että ”potilas tuli lanssilla kahden partion saattamana ja meni suoraan leparierkkaan, tänään sitten saatu seulat, siellä piri ja bentsot plussalla” tai jotain.

    Näin ei tietenkään sitten omaisille sanota. Asiakkaille ei ikinä puhuta hoitajaslangia: todellisen ammattilaisen ei tarvitse päteä hienoilla sanoilla, vaan osaa selittää saman ihan suomen kielellä.

  2. Onneksi en joudu käyttämään. Palaisi totaalisesti käämit 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *