Opi amerikkalaiselta: 5 vinkkiä small talkiin

paula_abdul.jpg

Haloja! Paula Abdul ja poikaystävä John Caprio ovat selkeästi small talk-vinkkien tarpeessa. Puhelimeen löpisemisen sijaan pariskunta voisi keskustella vaikkapa Losin miellyttävästä meri-ilmastosta.

Aina ei jaksa jutella. Suomessa kaupan kassa ja muut bussipysäkillä odottelevat ihmiset yleensä ymmärtävät yskän ja ovat mielellään hiljaa.

Kepeän jutustelun taidot tulevat tarpeeseen, kun matkustetaan ulkomaille, varsinkin Yhdysvaltoihin. Rupattelurutiinista on hyötyä myös kotimaassa. Esimerkiksi uudessa työpaikassa ja juhlissa, jossa on vain vieraita ihmisiä, on hyvä osata small talkin alkeet.

Lilyn toimitus kokosi survival-listan avuksi sekä kesävaihtoon USAan suuntaavalle Thufialle että kaikille lilyläisille, jottei kenenkään enää ikinä tarvitse paniikissa valita itsepalvelukassaa oikean ihmisen sijaan (kuten allekirjoittanut).

1. Opettele ulkoa perusvastaukset

Harjoittele mielessäsi valmiiksi, kuinka vastata ”How are you?”- ja ”How have you been?” -kysymyksiin. Näin vastaus tulee selkäytimestä. Vastaukseksi riittää ”Good/Very well, thank you.” Kuulumiset vaihdetaan likipitäen kaikkien matkan varrelle osuvien ihmisten kanssa – vaatekaupan myyjän, lounaspaikan tarjoilijan ja naapurin mummon. Omien kuulumisten perään on kohteliasta liittää ”How about you?” -jatkokysymys.

2. Muista iloinen ilme

Small talkin vointikyselyjen tarkoituksena ei ole käydä vuodattamaan sydäntään puolitutuille. Vaikka todellisuudessa kaikki ei menisi juuri nyt nappiin, loihdi kasvoille iloinen ilme ja ilmoille lyhyt positiivinen vastaus välttyäksesi aiheuttamasta hämmennystä.

3. Arkiset aiheet = varmat aiheet

Toimivia ja turvallisia jutustelun aiheita ovat arkipäiväiset huomiot siitä, mistä molemmilla on kokemusta. Ruokakaupan käytävällä voit kysyä reseptivinkkejä viereisiä ostoskärryjä työntelevältä ja festareiden vessajonossa kehua päivän bänditarjontaa. Keskustelun ei tarvitse välttämättä johtaa mihinkään, tarkoituksena on vain välttää hiljaisia hetkiä.

4. Älä ota sitä niin vakavasti

Small talk on usein vain small talkia, eivätkä keskustelun aikana heitetyt ajatukset tai ehdotukset välttämättä johda mihinkään konkreettiseen. Jos kadulla tapaamasi hyvänpäivän tuttu sanoo ”We should totally have lunch next week”, älä ainakaan heti raivaa tapaamiselle tilaa kalenteristasi. Jos haluat tapaamisen todella toteutuvan, ryhdy järjestämään asiaa ite.

5. Kiva, kiitos, hyvästi

Keskustelua ei tarvitse jatkaa muutamaa minuuttia pidempään. Lähtiessä on hyvä lopettaa tuokio vielä ”Oli kiva jutella/Kivaa päivänjatkoa”- kohteliaisuuteen. Näin keskustelukumppanillesi jää hyvä mieli ja tunne, että tapaaminen oli sinulle mieluisa.

 Ja eikun suunta kohti uusia sosiaalisia haasteita!

 Teksti Siina Leppä, jolle amerikkalainen aviomies totesi jenkkiystäväporukassa vietetyn illan jälkeen, että ”now I finally understand that you really do not know how to make small talk”
Kuva Splash News
Lähteet: www.wikihow.com, www.dummies.com

Oletko hyvä rupattelija? Kerro omat small talk -vinkkisi.

 

Kommentit (4)
  1. Tulin tänne kertaamaan ohjeet, kun ei se ollutkaan niin yksinkertaista. Tämähän on ihan itsestään selvää, mutta jotenkin samalla NIIIN vaikeaa! Olen poikaystäväni kanssa kesävaihdossa Berkeleyssä ja tänään käppäiltiin ensimmäistä kertaa kaupungilla. Tuntui, että jokaisesta tekemästämme liikkeestä paistoi läpi uskomaton noobeus ja ulkomaalaisuus. Miten huiskata ”Good thank you, how are you”:t kaupan toisella puolella huhuilevalle myyjälle vaikuttamalta idiootilta? Miten sen yhden kaupan myyjä tiesi heti kysyä, mistä olette kotoisin, vaikka ei ehditty sanoa kuin ”Hello”? Miksi kaikki myyjät puhuvat niin hiljaa? Näköjään 12 vuoden englannin opiskelu ja kaikki edelliset ulkomaanreissut eivät riitä tunnistamaan natiivin lausumaa kysymystä ”Would you like a plastic bag?” Takana paljon deer in the headlights-tuijottelua, edessä sitten sitä smoothimpaa small talkkia!

    Repost-kuva blogistani, koska olo on nyt todella potato:

    how-i-speak-english-in-my-head.jpg

     

  2. Kiitos lisävinkeistä somewhere ja Vierailija! Kehuminen on kiva tapa, jota voisi harjoittaa enemmän kotonakin. Usein jää ihailemaan kauniita kenkiä tai mekkoa, ja sanomalla ajatuksen ääneen saa varmasti hyvän mielen toiselle loppupäiväksi 🙂

    Ja kuten molemmat totesitte, harjoitus tekee mestarin, joten eikun treenaamaan!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *