Osallistu lehtijutun tekemiseen: Mikä on kaikkien aikojen paras säästövinkkisi?

Toimitus

Lopeta take away -kahvien ostaminen. Tee viikon ruuat sunnuntaina pakastimeen. Vertaile kilohintoja.

Jep jep.

Tiedän kyllä teoriassa, miten säästetään. Käytännössä toteutus valitettavasti ontuu. Nimittäin:

Entä jos akuutti kofeiininpuute iskee juuri sillä sekunnilla, kun VR:n Minibistrokärry kurvaa junan liukuovista sisään ja edessä on pari tuntia Helsinki–Tampere-väliä?

Entä jos sunnuntaina tekee mieli katsoa putkeen kolme jaksoa Masters of Sexiä sen sijaan, että kokkaa pakastimeen kaalilaatikkoa?

Entä jos haluaa ostaa luomumunia tehotuotettujen sijaan?

Lopputuloksen arvaattekin: olen armottoman huono säästäjä. Päätän kerta toisensa jälkeen, että tässä kuussa palkasta riittää jotain asuntosäästötilillekin, ja aivan yhtä usein päädyn ajattelemaan, että "ensi kuussa sitten". Enkä taida olla ainoa.

Siksi olemmekin tekemässä huhtikuun Trendiin lehtijuttua, jossa jaamme ne ihan oikeasti toimivat säästökeinot. Siihen tarvitsemme teidän viisauttanne.

Mitkä säästökeinot te, arvon lilyläiset, olette todenneet toimiviksi?

  1. Mikä säästövinkki toimii ihan oikeasti? Oletko keksinyt keinon, jolla olet onnistunut luopumaan heräteostoksista, pienentämään laskupinoa tai karsimaan ruokakuluja?
  2. Miten motivoit itseäsi säästämään?
  3. Mistä entisestä rahasyöpöstä olet luopunut?
  4. Miten vältät repsahdukset, kun jotain houkuttavaa on tarjouksessa tai kun kaveri houkuttelee sushille?
  5. Entä miten te "käyn vain kerran viikossa kaupassa ja säästän itse tekemällä" -ihmiset sen ihan oikeasti teette?

Käytämme kommentteja lehtijutussa. Jos et ole rekisteröitynyt Lilyn käyttäjäksi, lisää kommentin loppuun myös nimimerkkisi.

Kiitämme jo etukäteen ja nautiskelemme mielikuvasta, jossa uiskentelemme roopeankkoina kaikissa pian säästämissämme euroissa!

Teksti: Heini, joka tunkee ostoskoriin lehtikaalia, luomumanteleita ja chia-siemeniä samalla, kun ihmettelee, minne se raha oikein katoaa.

 

Kommentit

Toimitus
Toimitus

Mahtavaa kuulla, että olet saanut oikeasti kokeiltua tuota neuvoa! Niinhän se taitaa olla, että omaan kulutukseensa ei havahdu ennen kuin ihan oikeasti pakottaa itsensä tarkkailemaan tapojaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ehdottamasti samaa mieltä. Insinöörinä suosittelen kylläkin hienon excelin tekoa menoista ;) Tuloksista saa hienosti piirrettyä sitten erilaisia diagrammeja, ja kyllä se herättää kun mustaa valkoisella näkee, että kolmas osa menee esimerkiksi ulkona syömiseen... Myös autoon kuluu paljon rahaa, pitäisiköhän mennä useimmin julkisilla...
Konkreettisia vinkkejä olikin tullut jo paljon, sanon silti myös vielä yhden. Taksilla ajeluun menee aivan turhaa rahaa, bussit kulkee yllättävän hyvin yöaikaankin, kun vähän selvittää, ei tietenkään niin mukavaa matkan tekoa...
Emma

outie

Tää menojen kirjaaminen on munkin mielestä tosi ratkaiseva tekijä. Etenkin ruokaan käyttämäänsä rahan määrää ei mitenkään olisi osannut hahmottaa realistisesti ilman kirjanpitoa.

Välineellä ei varmaan oo väliä, mutta musta kivointa on käyttää kivaa puhelinsovellusta :) Oon esitellyt sen blogissani:

http://www.lily.fi/blogit/mahdollisesti-tarkeita-ajatuksia/appsi-toshl-finance

paulahelena
ALUAP

Mä en oo ikinä ollut tilanteessa, jossa olisi pitänyt laskea kuun lopussa pennosia ja odottaa seuraavaa palkkaa kieli pitkällä, joten ilmeisesti oon jokseenkin säästeliäs? Vaikka kukaan ei kyllä vedä vertoja mun miehelle, joka pohtii viikkokausia, voiko ostaa jonkun parin euron pelin. Ei mulla silti mitään erityisiä säästövinkkejä oo, mulla vaan jää rahaa yli. MUTTA yks huomaamaton säästökeino mulla sentään on sellasille tyypeille, jotka ei jaksa kaupassa niin sentin päälle syynätä hintoja: Nordean e-possu. Siinä rahaa siirtyy säästötilille aina kun ostaa kortilla, mulla esimerkiks taitaa laskun loppusumma pyöristyä aina lähimpään euroon ja ylijäämät menee säästöön. Vaihtoehtoja on muitakin, esim. euro per ostos tai pyöristys lähimpään 50 senttiin. Summat on pieniä mutta kertyyhän niistäkin pidemmän päälle jotain. Joskus oon myöskin harrastanut sellaista, että nostan kuun alussa käteisellä summan, jonka päätän saavani pakolisten menojen lisäks käyttää, jätän kortin pöytälaatikkoon ja elän sillä käteisellä. Tosin just sillon tulee yleensä aina jotain yllättäviä menoja ja joudun täydentämään budjettiani kesken kuun :D

Toimitus
Toimitus

E-possu, enpä ole moisesta kuullutkaan! Pitääpä selvittää, onko muissakin pankeissa samantapaista palvelua, kuulostaa nerokkaalta.

Eleonoora (Ei varmistettu)

Itselläni ensimmäisenä tulee mieleen omat säästöniksit:
1. Tupakoinnin lopettaminen. Lopetin 17.10.2013 eli ihan vasta ja olen jo nyt huomannut, kuinka reilun 5 € säästö päivässä tai kahdessa vaikuttaa talouteen.
2. Kuntoilu töiden jälkeen. Kun menee useana iltapäivänä suoraan töistä jumpalle tai salille, niin ei enää sen jälkeen jaksa jäädä kauppoihin pyörimään. Suoraan kotiin, suihkuun ja avot.
3. Opiskelu työn ohessa. Töistä tulee mentyä myös usein suoraan kouluun ja rahaa kuluu ainoastaan muutama euro koulun kanttiiniin. Kouluilta päättyy vasta 20.30, joten sen jälkeen suoritetaan samat toimenpiteet kuin jumpankin jälkeen. Uni tulee ja rahaa säästyy.
4. Vaatekaappien siivous. Hyllyjen perukoilta ja varastosta saattaa löytyä aarteita, jotka säästävät rahat shoppausreissulta. Juuri ennen joulua olin tyytyväinen, kun vanha mekkoni ei ollutkaan mennyt kaupaksi kirpparilla. Takas kaappiin siis.

Pari kertaa on ollut hymy herkässä kun on tajunnut, ettei tili ammota tyhjyyttään ennen tilipäivää :)

Mahdoton Nainen

Toi tupakoinnin lopettaminen ja siitä säästyvät rahat on aika hyvä keino. Itselläni on tällä hetkellä nollatulot (eli toimeentulotuella elellään, ja siitä menee jokainen lati elämiseen eikä todellakaan jää säästöön) mutta aina silloin kun olen ollut töissä tai kun tulevaisuudessa saan taas töitä olen laittanut itselleni rajan että vähintään joka palkasta pitää jäädä säästöön sen verran kun aikanaan maksoin kuukaudessa terapian omavastuuosuutta (=240 euroa). Tämä on hyvä muistutus siitä, että jos pystyin opiskelija-aikana raapimaan rahat terapiaan (okei, vanhempani ja sossu auttoivat myös tässä tuolloin, mutta ison osan maksoin itse osa-aikatyöllä), niin palkkaa saadessa vähintään saman verran pitää olla varaa laittaa säästöön.

Vivi
Elämäni palasia

Tuo opiskelu työn ohessa -vinkki on hyvä ja toimii toisinkin päin, eli työ opiskelun ohessa. Kuulostaa ehkä kamalalta, mutta omalla kuukauden joululomallani opinnoista hankin vielä toisen työn ja ahersin niin paljon kuin ehdin. Aikaa tai energiaa ei jäänyt enää alennusmyynneillä kiertelemiseen, joten pääsin aleille vasta tammikuun toisella viikolla, jolloin aleprosentitkin olivat jo suuremmat. Ja sehän on kylmä fakta, että kun töitä tekee enemmän, rahaa myös tulee enemmän, jolloin sitä jää säästöön enemmän.

On myös hyvä muistaa, että sinne jumpalle ja salille pääsee halvemmallakin kuin sillä "normaalilla" 80 euron kuukausimaksulla. Itse olen liittymässä 24sevenille, jossa treenaa ne ihan samat kyykyt neljäsosalla tuosta hinnasta! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla ei ole auttanut muu kuin heti palkkapäivänä tililtä lähtevä suoraveloitus säästötilille, josta ei saa niin vaan nostettua rahoja pois. Aina sitä pärjää sillä, mitä tilillä on – jos eliminoi säästettävän summan käyttövaroista heti, sitä ei tule tuhlattua. Ei niitä take away -kahveja osta, jos tililtä loppuu rahat ennen kofeiininhimoa.

Kaikkea on kokeiltu. Mikään muu ei onnistu. Ei vaan onnistu. Nyt on viis tonnia säästössä.

Toimitus
Toimitus

Olet muuten niin oikeassa siinä, että ihminen pärjää sillä summalla, joka tilillä on.  Olen todennut viime vuosina, että rahaa jää töissä käydessä säästöön ihan saman verran (eli ei jää) kuin opiskelijana, vaikka tulot ovat moninkertaistuneet. Menoilla on jotenkin kummasti taipumus sopeutua tuloihin.

marjum
Minä, Marjukka

Säästän pitkän pennin ostamalla vaatteet, lelut, huonekalut ja muun tarpeellisen kirpputoreilta. Tori.fi on ollut osallisena kymmeniin kauppoihin ja myyn myös omia tavaroitani pois sitä kautta.

Viimeaikoina olen huomannut, että kirpputorilla myytävät vaatteet ovat kokoajan huonokuntoisempia. Liekö syynä huono laatu vai tehokkaat pesukoneet. On siis pakko ostaa vaatteita myös uutena. Kalliimmat tavarat, kuten talvihaalarit hankin käytettynä.

Kodin sisustukseen saisin palamaan tuhansia euroja, mutta saan suurta tyydytystä antamalla kodin käytetyille sisustusesineille. Vanha voikirnu toimii kukkapöytänä, liinavaatekaappi askartelukaappina. Vanhat huonekalut kestävät vuosikymmeniä ja maalamalla voi muuttaa ilmettä helposti.

Mulla on kans käytössä tuo Nordean e-possu. Jokaisesta ostoksesta rapsahtaa 2 euroa tilille, jos ostos on yli 5 euroa. Ei suuri summa sitä ostosta tehdessä, esim kauppareissulla kaksi euroa on mulle ihan sama, mutta kymmenen kertaa korttia vilautettuaan (eli abaut kymmenen päivän päästä), onkin "säästöpossuun" napsahtanut jo 20 e. Olen myös päättänyt, että noita rahoja ei käytetä ennenkuin on ihan vihon viimeinen hätä. Aina kuun lopussa siirrän säästyneet rahat oikealle säästötilille, josta nostaminen maksaa. Lisäksi siirrän usein palkkapäivänä esim. 200 euroa sivuun tilille, jolle ei ole korttia. Näitäkin rahoja saa käyttää vasta äärimmäisessä hädässä. Kun noihin rahoihin ei pääse ilman nettipankkia käsiksi, jää noistakin jäljelle ainakin osa, jos nyt ei koko summaa. Kuun lopussa tuonnekin jääneet hilut siirretään maksulliselle säästötilille. Loppukuusta rahojen yhdistäminen korttitilille onkin jo liian suuri vaiva jonkin heräteostoksen takia. 

Mulla on auttanut tämä rahojen jakelu eri tileille, joista vaan yhdeltä voi maksaa. Koska alan olla latvasta laho, unohdan usein jonkin tilin olemassaolon, ja nuo rahat säästyvät automaattisesti. Luottokorttia ei ole eikä tule. 

anni panni
Elämää Hesassa

Tosin joskus se 50 euron parkakin kestää! Omani maksoi juurikin 49,90 euroa ruotsalaisessa ketjuliikkeessä ja on palvellut jo kolme talvea. Väri on inasen kulahtanut, muttei onneksi haittaa kyseisen värisessä ja tyylisessä takissa.

Kun on ollut opiskelija, oppii tunnistamaan ne laadukkaammat halpisvaatteet ja hyödyntämään esimerkiksi alennusmyynnit. Jos ketjuliikkeistä ostaminen hirvittää, ostaa kirppiksiltä.

Parhaat säästövinkit oppii, kun elelee joskus vähävaraista elämää, siis vaikka työssäkäymättömänä opiskelijana. Pakko on hyvä opettaja! Siihen, miten vinkit muistaisi vielä työelämään siirryttyäänkin, en osaa neuvoa antaa..

anni panni
Elämää Hesassa

"Ruoka ja muut luksusasiat" Word! :D

Asuminen on toinen luksusasia mihin menee ihan hirveä summa rahaa joka kuukausi, halusi tai ei. En harmikseni koskaan keksinyt, miten olisin voinut asua vähän vähemmän! Syömisestä sentään voi vähän tinkiä.

Aino Animal (Ei varmistettu)

Kirpparilta saa vaikka mitä, kun jaksaa etsiä. Varsinkin lapsen kamppeet ovat uutena kalliita, ja niitä löytyy aika hyvin käytettynä. Eipä mulla juuri menekään rahaa, kuin lähinnä ruokaan ja matkalippuihin, jos tiliotteeseen on uskominen. Ai niin, ja kosmetiikka kannattaa tilata netistä, jos tykkää yhtään kalliimmista merkeistä.

Toimitus
Toimitus

Aino, onko sinulla hyviä vinkkejä nettikaupoista, joista kannattaa tilata kosmetiikkaa? Kiinnostavan kuuloinen vinkki.

rednapalm (Ei varmistettu)

Itse olen kuulemma ihan ärsyttävän pihi, mutta opiskelijalla harvoin on varaa heitellä rahaa ympäriinsä. Eli ihan perusjutut kuten sähkö; tarvitsetko kaikkia lamppuja palamaan samaan aikaan, jos pidempi reissu edessä niin laitteet irti seinistä, tuikuilla tunnelmaa!

Ja se ruoka, tee kotona ja säästä. Makaronilaatikkoakin voi tuunata vaikka miten ja yksinään tai jopa kaksinkin sitä tulee syötyä ainakin pari päivää. Hyödynnä mahdollisuus jos mummola tarjoaa perunoita ja sipulia, nekin maksavat. Herkkujen ostamiseen palaa kamalasti rahaa ja ne limut ja karkitkin maistuvat paremmilta jos ostaa vain viikonloppuna.

Lisäksi, ostan kaikki vaatteet alennusmyynneistä. Farkkujakin löytyy neljällä eurolla ja paitoja parilla, en siis osta vaatteita ellen niitä pakottavasti tarvitse ja alennusmyynneistä tulee vain iloiseksi :) Käytä kirjastoja, etsi ilmaistapahtumia ja menoja. Joskus löytyy yllättäviäkin ja edullisia tapahtumia joista riittää iloa!

Mise

Mulla on sääntö: Netistä saa tilata uusia vaatteita, kunhan ensin järjestää oman vaatekaappinsa.Yleensä tilaus jää tekemättä, kun muistan, mitä kaikkea mulla jo olikaan, eikä näihin tiloihin enempää mahdu :)

Olga (Ei varmistettu)

Ruokakuluissa säästän niin, että käyn kävellen kaupassa. Voi kuulostaa liian helpolta, mutta en käykään lähi-Siwassa, vaan useamman kilometrin päässä isossa marketissa. Kun ruokaostokset joutuu kantamaan koko matkan selässä, ei tule ostettua mitään turhaa ja tarpeellisistakin vain ne kaikista tarpeellisimmat. Ja kaiken lisäksi kauppareissun voi ottaa myös lenkin kannalta!

Pur (Ei varmistettu)

Opiskelijana ilmoitan kesätyöpaikkaani aina kaksi tilinumeroa palkanmaksuun. Käyttötilille napsahtaa palkkapäivänä vain opintotuen suuruinen summa, ja loput automaattisesti säästötilille, joten rahankäyttö pysyy kesäkaudellakin kohtuullisena. Kesäreissuja varten suunnittelen erillisen matkabudjetin.

Kun mieleni tekee herkutella, ostan herkut kotiini ja kutsun kaverit mukaan viettämään hauskaa iltaa. Sushi maistuu aivan yhtä hyvältä itse tai yhdessä tehtynä kuin ravintolassakin, kunhan vain panostaa raaka-aineisiin ja hankkii hyvät ohjeet. Rahaa kuluu kuitenkin vain murto-osa!

Itsetehdyt lahjat ovat usein edullisempia kuin ostetut lahjat. Niiden saaminen on myös ihanampaa, kun tietää lahjan antajan uhranneen lahjaan aikaa ja ajatusta.

En hengaile kaupungilla huvikseni, jos minulla ei ole mitään tiettyä hoidettavaa asiaa. Näin välttyy heräteostoksilta. Kavereita tapaan yleensä jonkun kotona. Samalla riittää motivaatiota yrittää pitää kämppä siistinä ;)

Toimitus
Toimitus

Superhyvä idea tuo kahden tilinumeron antaminen! Ei olisi tullut edes mieleen.

Mahdoton Nainen

Kuulostapaa erikoiselta tuo kaksi tilinumeroa, miten ne palkanmaksussa ovat suhtautuneet? Oletko pyytänyt siis että (verojen jälkeen) joku tietty summa tulee käyttötilille ja loput säästötilille?

Palkanlaskijatar (Ei varmistettu)

Kuulostaa tosiaan aika erikoiselta - täytyy olla aika joustava palkanlaskentaohjelmisto, että tuohon taipuu :) Itse olen töissä palkanlaskennassa, eikä käytössä olevassa ohjelmassa (eikä tietämissänikään palkkajärjestelmissä) ole mahdollista jakaa yhtä nettopalkkasummaa useammalle tilille - jos ei sitten palvelussuhteitakin ole samaan aikaan voimassa useampia. En siis välttämättä suosittelisi tätä ihan joka palkansaajalle säästövaihtoehdoksi tällaisenaan, vaan uskoisin, että suurin osa joutuu ohjaamaan varat erillisille tileilleen ihan itse tai sitten pankin toimesta kuukausittain.

Uudenvuodenlupaukseni on avata kaikki laskukirjeet saman tien. Lupaus on tarkoituksella pelkässä laskujen avaamisessa, toki ne myös maksankin saman tien mikäli tilin saldo sen mahdollistaa. Pyrin tällä tavalla eroon typerästä tavasta unohdella laskuja, ja samalla säästän kaikki muistutus- ja pahimmassa tapauksessa perintäkulut. Viime vuonna olisin kaikki laskut heti maksamalla säästänyt varmaan noin 200 euroa! Pienistä viiden euron muistutuksista kasautuu kuitenkin suuri ja erittäin turha summa. 

Tämän lisäksi laitan palkan tullen muutaman kympin säästötilille. Säästösummaa voi sitten hiljalleen suurentaa, mutta tahdoin aloittaa pienestä summasta, jonka häviämistä tililtä tuskin huomaa, mutta josta kuitenkin on apua odottamattomiin rahanmenoihin.

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Parhaiten olen saanut rahaa säästöön niin, että joka palkasta menee automaattisesti x summa rahaa säästötilille, jonka kanssa on tehty periaatepäätös, että siihen kosketaan vaan äärimmäisen tarpeen edessä (esim. viimeksi jouduin verottamaan sieltä yllättävän autorempan vuoksi, johon ei missään nimessä olisi ollut varaa ilman säästöjä). Kuukausittain säästöön menevä summa on vaihdellut opiskeluaikojen (muistaakseni) 30 € tämänhetkiseen 100 €. Joskus saatan myös ennen tilipäivää laittaa säästötilille "ylimääräiset" eli edellisestä tilistä jääneet rahat. Lisäksi säästän itselleni ja myöskin lapselleni kolikoita perinteiseen säästöpossuun, niitä kun kertyy toisinaan paljonkin. Täysi possu tyhjennetään säästötileille (lapsella on omansa). Käteisen olen kokenut myös hyväksi säästökeinoksi; ennen käytin pääosin korttia ja rahaa meni huomaamatta paljon enemmän. Nykyään nostan useammin käteistä, jolloin pysyn paremmin perillä tilini tilanteesta.

Murun kera

Meidän taloudessa toimi muinoin budjetointi. Kuulostaa tylsältä, I know. Mutta silloin jäi enempi rahaa säästöön, vaikka kummatkin opiskeli ja vain toinen meistä oli osa-aikatöissä, kuin nyt, kun toinen on kokopäivätöissä ja toinen osa-aikatöissä.. Rahankäyttö oli myöskin jotenkin rennompaa kun budjetoitiin, koska:

Mulle budjetoitiin erikseen höpsöttelyrahaa, jolla kävin kahvilassa ja ostin pikku turhakkeita (esim. kirpparivaatteita, tai mitä nyt sitä ihminen ostaa semmosta mitä ei oikeasti tarvitse). Tunnen itseni ja tiedän, että tarvitsen kahvilanautiskelua ja shoppailua ja kaikkea turhalta tuntuvaa. Tämän rahan budjetointi auttoi myös pääsemään yli huonosta omastatunnosta, joka usein liittyy kaikkeen turhaan toimintaan liittyvään..

Budjetin käytön aikaan ei tarvinnut tuijotella tilin kokonaissaldoa ja miettiä, että jos nyt ostan tämän capuccinon, niin onko mulla sitten loppukuusta varaa ostaa jogurttia. Merkitsin vain ylös sen, mitä olin kuluttanut höpsöttelybudjetista ja näin kuinka paljon mulla on loppukuulle jäljellä höpsöteltävää. Se auttoi myös tekemään valintoja: jos höpsöttelyrahoista oli mennyt yli puolet, niin siinä kohtaa ei ehkä enää halua kahvin kanssa pullaa vaan rupeaa automaattisesti vähän venyttämään viimeisiä höpsöttelypennosia. Sama toki ruokabudjetin kanssa: kalliimpaa ostaa ehkä alkukuusta ja välttämättömimpiä loppukuusta.

Yhteisten menojen kanssa auttoi tiukimpina kausina ihan yhteinen käyttötili, johon siirrettiin ruokaa varten varatut rahat. Omien isompien menojen suhteen auttoi säästäminen: siirsin joka kuukausi parikymppiä erilliselle tililleni, jotta mulla olisi puolen vuoden välein varaa maksaa pilateskurssi.

Säästäminen onnistui ihan budjettia syynäämällä alkukuusta. Kun budjetti oli realistinen, pystyimme katsomaan suoraan mitä tässä kuussa jää yli ja siirtämään sen säästötilille. Lisäksi budjetoituja rahoja ei aina tullut käytettyä loppuun, joten usein rahaa jäi myös edelliseltä kuulta säästöön. Budjetissa oli toki sekin hyvä puoli, että eri kulukategoriat kompensoivat ja puskuroivat hieman toisiaan: jos ruokabudjetti menee yli, niin ehkä vaateostoksia voi siirtää seuraavaan kuuhun, tai ravintolakäynneistä karsitaan :)

Koko hommaa toki auttoi se, että mies osasi jotenkin Ohjelmoida taulukko-ohjelmaa, ja koko budjetin hoito automatisoitui puhelimen kautta: pystyin suoraan kaupassa käytyäni merkitsemään budjettiin mistä kategoriasta olin kuluttanut rahaa, ja ohjelma vähensi varat automaattisesti budjetin käytettävissä olevista rahoista. Mutta onpa niitä budjettiohjelmia ja -apuvälineitäkin netti kai pullollaan :)

No juu, puhun tosiaan koko ajan menneessä aikamuodossa. Nyt emme ole pitäneet budjettia ehkä viime kevään jälkeen.. Laiskistuimme, etenkin kun työtön osapuoli meistä sai kokoaikatöitä, eikä talous ole samanlaista tasapainottelua kuin ennen. Mutta nyt emme myöskään saa yhtään rahaa säästöön :D Olen monesti pyytänyt, että palaisimme budjetointiin, koska oma elämäni oli paaaljon huolettomampaa budjetoinnin aikaan! Ainut mikä budjetoinnissa oli vaikeaa, oli se että otamme sen puoli tuntia kuun alussa aikaa ja suunnittelemme kuukauden budjetin. Ja se, että kumpikin osapuoli olisi säntillinen merkitessään menojaan, jotta budjetti pysyisi ajan tasalla :D

Suvi K.
Sisunainen

Yksinkertaisin ja toimivin tähän asti keksimäni: Älä osta enempää ruokaa kuin syöt.

Monilla tuntuu olevan tarve hamstrata jääkaappiin vähän sitä ja tätä. Sinkkutaloudessa, tai missä tahansa taloudessa, kannattaisi kuitenkin jo ruokakaupassa miettiä mitä ateriaa ja mitä ruokalajia varten tavara X hankitaan. Viikoksi kaupassa käyminen ei todellakaan toimi, koska silloin tulee hamstrattua kaikenlaista ylimääräistä, jota "saattaa tarvita", ja osa ehtii vanhenemaan. Parempi on ostaa aina kerralla päivän tai kahden ruuat, jolloin tietää mitä tekee mieli ja osaa oikeasti ostaa täsmätarvikkeet tiettyihin ruokalajeihin. Ei enempää eikä vähempää.

Tosin myönnän, että lipsun tästä välillä itsekin. ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla taas sinkkutaloudessa - joskin usein kavereita kestitsevänä - toimii kerran viikossa kaupassa (Lidlissä!) käyminen. Mulla on päässäni lista peruselintarvikkeista, joita kuluu suurin piirtein saman verran joka viikko, esim. kananmunat, paljon kasviksia, pari juustoa, rahkaa, mahdollisesti lihaa tai kalaa, yrttejä, sitä kuiva-ainetta joka sattuu olemaan loppu (esim. pasta, linssit, kaurahiutaleet, hunaja, tomaattimurska, joku mauste). Marjat ostan tai poimin pakastimeen kesällä. Lähikaupasta saatan ostaa jotain yksittäisiä juttuja, jos loppuvat kesken viikon tai jos tekee mieli jotain tiettyä ruokaa. Eivät kasvikset viikossa vanhene :)

anni panni
Elämää Hesassa

Lidlille jättipeukku! Se tekee aika paljon kun ostaa sieltä eikä lähimmästä (ja kenties kalliista) pikkumarketista.

simppa (Ei varmistettu)

Itse ostan nimeomaa isomman satsin ruoka-aineksia, sillä syön 2pv samaa ruokaa ja laitan loput pakkaseen annosrasioissa. Näin ollen vaikka tulisikin yllättäviä menoja, niin ruokaa on aina kaapissa. Lisäksi olen opetellut leipomaan sämpylöitä, jolloin pakastan osan. Toki ostan leipää kaupastakin ja ainakin ruisleivän jättipaketista menee osa pakkaseen kun ne vanhenee nopeesti. Eli mun vinkki on PAKASTAMINEN :D

ellinoorajasmin
Eldorado

Säästän näinkin yksinkertaisesti; mulla on kaks tiliä, toinen säästötili ja toinen käyttötili. Palkan tullessa pamautan kaikki rahat säästötilille ja sieltä kulujen ja laskujen mukaan siirrän käyttötilille joka arjen 'normaaleina' päivinä näyttää nollaa. Jos todella haluan ostaa jotain esim. nettikaupasta tai jotain muuta minun täytyy siirtää se raha ensin käyttötilille. Pelkästään siirtovaiheessa tulee mietittyä onko juttu todella ostamisen arvoinen ;-) Toimii ainakin meikälle ja kyllä munkin ostoskorissa luomumunat- ja pähkinät vilisee! Valinnoista se on kiinni.

Haha, mä taas "valeshoppaan". Hekumoin nettikaupasta ostoskoriin kaiken mikä kuumottaa, mutta ennen kassalle siirtymistä syynään ostokset läpi. Mietin jokasen tuotteen kohdalla tarvitsenko sitä todella, onko se hintansa arvoinen, haluanko mä sen vielä huomenna tai ens vuonna. Yleensä ostoskoriin jää niin vähän tuotteita, että päätän lopulta lykätä ostoksia siihen asti, että niitä kertyy kerralla enemmän.

Harvemmin muuten kertyy.

Sp (Ei varmistettu)

Yks mihin menee suorastaan tolkuttomasti rahaa on baarit. Rahaa menee humps vaan, et jos ei käy bilettämässä niin silloin rahaa säästyy verrattuna siihen et viiskymppiä menee tosta noin vaan.

FFFifi
Fitness Führer

Jos ei mene kauppohin (/nettikauppoihin) ei oikein voi ostaa mitään :) Sen sijaan melkein jokaisella "pyörähdän vaan vähän tuolla katselemassa" -reissulla tarttuu jotain mukaan. Ja jotta ei tule mitään tarpeita, jotka kaupoille ohjaa, on parempi olla lukematta mainoksia (ja mielellään myös blogeja ja naistenlehtiä...).

PIENI KOTI

Minä olen lopettanut kahviloissa käymisen, kaikkein trendikkäimpien eli aikaa kestämättömien vaatteiden ostamisen, trendimeikkien ostamisen ja ryhtynyt kasvissyöjästä vegaaniksi. Säästän näillä sievoisen summan kuukaudessa. Motivoin itseäni ajattelemalla liikaa kuluttamista, joka ei ole hyväksi. Jo vuosia sitten olen luopunut kokonaan pubeissa ja yökerhoissa käymisestä, ne reissut veivät aivan liikaa rahaa taksimatkoineen kaikkineen. Tällä tavalla luopumalla joistakin turhimmista asioista voin käydä joskus ulkona syömässä ja ostaa itselleni jotakin aikaa kestävää mitä ihan oikeasti pidän kauan.

Toimitus
Toimitus

Kiinnostavaa tuo vegaanisäästäminen! Kuulisimme mielellämme vegaaniset säästökeinot. Täälläkin päin suositaan paljon ei-eläinperäisiä tuotteita, mutta siihen tuntuu kyllä menevän enemmän rahaa. Esimerkiksi soijajogurtti on selvästi kalliimpaa kuin tavallinen jogurtti, eivätkä ne pähkinätkään niin halpoja ole. Ja kyllä purkin raejuustoa saa halvemmalla kuin tofupaketin. (Okei pavut ovat halpoja, se tiedetään.) Joten hyvät ideat kiinnostavat!

PIENI KOTI

Heippa, säästän lähinnä siinä, että en osta enää lohta ja monenmoisia erikoisjuustoja, joita aiemmin (lakto-ovona) käytin melkoisen paljon. Samoin käytin todella paljon valmiseineksiä, jotka eivät ole edullisemmasta päästä ruokavalintoja. Itse olen katsonut, että suunnilleen samoissa kilohinnoissa olisi soijajogurtin isommat purkit kuin ennen käyttämäni Luomu Laktoosittomat. Ja kasvimaidot on samoissa hinnoissa (ja LIDLin edullisempaa) kuin Luomu Laktoositon. Eli käytin aiemmin laktoosittomia tuotteita ja maito ynnä muissa tuotteissa aina Luomua kun sitä oli saatavilla. Tulin omalla kohdallani tähän tulokseen kuukausivertailussa, jossa laskin pelkät ruokaostokset yhteen useamman kuukauden ajalta ja lähdin vertaamaan, että kumpi tapa on minulle edullisempi, lakto-ovo vai täysvegaani :). Tulos yllätti, mutta luulen että itse valmistettu ruoka ainakin tässä tapauksessa kevensi lompakkoani :).

 

Suvi K.
Sisunainen

Mulla ainakin ruokakulut oli vegaaniruokavaliolla selvästi pienemmät kuin muuten. Johtunee siitä, että ruuan pääraaka-aineet, kuten pavut ja soijarouheet on huomattavasti halvempia kuin vaikka kala tai kana.

Vauvakuumemittari

Mieti mikä on sulle tärkeää. Baareissa ja yökerhoissa ei kannata ravata vaan kavereiden mieliksi, jos niissä ei itse viihdy. Mee kotiin siinä kohdassa kun muut lähtee sinne yökerhoon. Sama ylipäätään alkoholin kanssa - juo just sen verran kun tykkäät, mut mieti myös jossain vaiheessa että miksi ja miten paljon juot. Tärkeen miettimisessä on mun mielestä oleellista myös se, että jos oikeesti nautit jostain, tee sitä - minä rakastan aikakauslehtiä ja oon siksi antanut itselleni luvan ostaa niitä.

Ennen ostoksia kannattaa miettiä tarviiko asiaa oikeesti. Se että sen voi myöhemmin myydä kirpparilla, ei oo mikään oikeutus ostamiseen. Mä en ole ikinä myynyt mitään kirppiksellä, kun en osta sellaisia asioita joista pitäisi päästä eroon.

Ruoassa toimii aika hyvin sellanen perusterveellinen ruokavalio. Osa-aikaisena myyjänä lihat tulee ostettua viimesenä myyntipäivänä punalappusina (kun henkilökunta saa niistä vielä lisäalet) pakkaseen.

Mutta oon aika pihi tyyppi muutenkin. Käyn välillä leffassa ja välillä syön ulkona, mutta en kovin usein. Mulla on rahat ollu loppukuusta loppu vaan sillon, kun tulojakaan ei oo ollut käytännössä yhtään. Normaalina kuuna menee vuokran ja pakolliset laskut maksetaan opintotuella, muuhun riittää pari sataa euroa. Jos teen töitä enemmän, kaikki muu menee palkkapäivänä säästötilille. (Paitsi jos tietää että johonkin oleelliseen menee enemmän rahaa, esimerkiksi näin tammikuun kunniaks piti maksella taas jotain harrastusmaksuja. Onneks yliopistoliikunta ei oo kovin kallista.)

Säästäminen on mulla jotenkin selkärangassa ja kun näen säästötilin kasvavan saldon, tulee ihan loistava fiilis. Ehkä osittain tähän liittyy se, että tietää tasan tarkkaan mihin säästää. Mulla on yks säästötili mutta varsinaisesti säästän useempaan eri asiaan, pidän vaan kirjaa että paljonko on mihinkin tarkoitukseen. Eli että oon esim. tietyn rahan varannut matkustamiseen ja tietty summa on tarkoitettu uuden koneen ostamiseen kun tämä tästä lähitulevaisuudessa posahtaa... Ja suurin osa siitä säästötilin rahasta on tarkoitettu asuntoon. Katselen netistä niitä sopivia asuntoja ja lasken, minkä verran puuttuu vielä, että saadaan esimerkiksi talteen se 5 % asunnon hinnasta.

En usko että on olemassa mitään aina kaikille toimivia kikkoja. Päästä sen täytyy lähteä, halusta järkeistää rahankäyttönsä.

Säästövinkki numero yksi: Osta asunto. Velan määrän näkeminen ja siitä kauhistuminen lisää säästämishaluja (=ylimääräisiä lyhennyksiä) ainakin minulla. Toinen vinkki: Jos vain suinkin jaksat, pidä edes jonkinlaista kirjaa kuluistasi. Kun huomaa, miten paljon rahaa kaikkeen ns. turhaan menee, rahan käyttö järkevöityy. Kolmas vinkki: Älä kiertele kaupoissa/selaile nettikauppoja huvin vuoksi, vaan mene sinne vain silloin, kun jotain pitää oikeasti hankkia. Aikaa voi kuluttaa muutenkin kuin kaupungilla hengailemalla.  

Suoraveloitus säästötilille, kaikki tilatut lehdet katkolle, työmatkat polkupyörällä. Näin selviää ihan hyvissä varoissa meidän kahden hengen talous omistusasunnossa, mä olen osa-aikainen kaupan alalla ja avokki työkkärin tukemassa koulutuksessa. Eikä oo tarvinnu luopua ees luopua jälkiruuista ;)

My Man Jeeves

Yritän keskittyä säästämisessä siihen ajatukseen, etten juuri nyt tarvitse mitään (uutta). Se ehkä onkin vaikeinta. Minulla ostamisen viehätys liittyy usein uusien asioiden saamisen iloon. Oloa helpottaa, kun siivoaa kotona, silittää & järjestää vaatteet ja lankkaa kengät. 

Uusien kirjojen ja lehtien ostohinku lieventyy kun käy kirjastossa. Koluankin usein bestseller- ja uusien pokkareiden hyllyt läpi + tsekkaan lehtiosaston. Riippuu tietty kirjastosta, löytääkö sieltä mieleisensä lehdet. 

HenriikkaV (Ei varmistettu) http://bitchwholovescake.blogspot.fi/

Ruokakuluja oon onnistunut karsimaan yksinkertaisesti sillä, että syön tavallista kotiruokaa tarpeeksi säännöllisesti (3-4h välein) ja tarpeeksi suurina annoksina. Ennen mulla meni lähisiwaan viikossa varmasti yli 20 euroa erilaisiin välipaloihin/mielitekoihin/herkkuihin, nyt elämäntapamuutoksen myötä ei euroakaan kahteen viikkoon.

Shoppailuun menevää rahamäärää olen onnistunut säännöstelemän, kun otin tämän säännön käyttööni: "Ennenkuin ostat uuden vaatekappaleen, sinun pitää luopua yhdestä entisestä vaatekappaleestasi." Vaatekaappi alkaa olla niin täynnä omia lempiluomuksia, ettei niistä oikein haluaisi luopua yhdestäkään ja näin ollen uusiakaan ei tule ostettua heräteostoksina.

"Miten motivoit itseäsi säästämään?" Olen todennut, että terveellinen ruoka on kallista. Halvemmaksi tulisi ostaa ranuja ja eineslihapullia, kuin tuoreita kasviksia ja hyvälaatuisia proteiininlähteitä. Mua motivoi säästämään tieto siitä, että jos ostan noi satasen ihanat kengät (joita en oikeastaan tarvitse), niin sitten mun ruokavalio on loppukuun makaronia. Vihaan sitä tunnetta, mikä tulee huonosta ruoasta, joten oma hyvinvointi menee materian edelle. Säästötilille rahaa tungen siinä toivossa, että pääsisin syksyllä vihdoinkin käymään Berliinissä!

"Mistä entisestä rahasyöpöstä olet luopunut?" Auto. Vaikka oon tällä hetkellä työttömänä, niin mulla on enemmän rahaa, kuin silloin käydessäni töissä. Auto on ihan hirvittävä rahasyöppö (polttoaineet, vakuutukset, verot...) ja jos et oikeasti tarvitse sitä, niin myy se. Itse pyöräilen tai kävelen joka paikkaan ja kauemmas pääsee julkisilla :)

Puppis (Ei varmistettu) http://vainelamaa-puppis.blogspot.fi/

Mikä säästövinkki toimii ihan oikeasti? - Mieti kaupassa joka ikisen tavaran kohdalla, tarvitsenko tätä ihan oikeasti, käy harvemmin kaupassa.
Oletko keksinyt keinon, jolla olet onnistunut luopumaan heräteostoksista, pienentämään laskupinoa tai karsimaan ruokakuluja? - Mieti mitä tarvitset. Tee kauppalista äläkä osta mitään muuta.
Miten motivoit itseäsi säästämään? - Siten että vähemmälläkin pärjää! :)
Mistä entisestä rahasyöpöstä olet luopunut? - Oikeastaan meillä ei ole ollutkaan mitään rahasyöppöä. Ehkä kalliit harrastukset.
Miten vältät repsahdukset, kun jotain houkuttavaa on tarjouksessa tai kun kaveri houkuttelee sushille? - Kaverien kanssa vietetty aika on laatuaikaa. Silloin ei lasketa kunhan ei överiksi mene. Tarjousten kohdalla mietin ekologisuutta.
Entä miten te "käyn vain kerran viikossa kaupassa ja säästän itse tekemällä" -ihmiset sen ihan oikeasti teette? - En juuri ikinä osta valmisruokaa, teen siis kaiken itse, pääasiassa suomalaisista raaka-aineista. Luen kauppojen ruokatarjoukset tarkkaan ja koska olen itse ruokakaupassa töissä, tiedän mitä haluan ostaa. Käyn kyllä useammin kaupassa kuin kerran viikossa mutta ne on pieniä ostoksia. :)

Tennarityttö (Ei varmistettu)

Suurimman osan heräteostoksista välttää periaatepäätöksellä, että ei mene kauppoihin fyysisesti tai netissä, jos ei ihan oikeasti tarvitse jotain. Ja jos iskee ihan ylitsepääsemätön mieliteko vaikka blogissa bongattuun kynsilakkaan, voi antaa asian hautua pari päivää ja mennä sitten varta vasten ostamaan vain sen, jos se vielä tuntuu tärkeältä. Jos asiaa enää sen parin päivän päästä muistaakaan... Minä ainakin unohdan ne melkein aina. Mielestäni mielitekojen hallinnassa voi oikeasti kehittyä, ja pidättäytymisen palkitsee se kun sitten ostaa jotain harkittua ja todella mieleistä, tulee siitä paljon parempi mieli.

Ruokailusta voi säästää tekemällä eväät töihin - myös välipalan iltapäiväksi, jos on pitkä työmatka tai harrastuksia/hoidettavia asioita työpäivän jälkeen. Nopeasti matkan varrella syöminen syö ainakin minulta yllättävän paljon rahaa jos en huomioi näitä etukäteen.

Näistä tulevat itselläni suurimmat säästöt, lisäksi voisi mainita baareissa juoksemisen vähenemisen, vaikka se ei ole kovin suunnitelmallista ollutkaan. Veikkaisin silti, että kuukaudessa säästyy helposti satanen, kun ei mene (juuri koskaan) rahaa sisäänpääsyihin, juomiin, yöpalaan ja taksiin.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Ensinnäkin mun tililtä menee joka kuukausi rahaa suoraveloituksella hajautetusti erilaisiin rahastoihin. Sen lisäksi, että raha on poissa tililtä ja tuhlattavista, se saattaa hyvässä lykyssä tuottaakin jotain.

Toiseekseen olen periamerikkalaiseen tapaan ryhtynyt keräilemään kuponkeja (joo, oikeesti). Mulla on melkein aina ruokakauppaan mentäessä jotain alennuskuponkeja kukkarossa, olen hankkinut ripsienpidennykset sikahalvalla kuponkialennuksella, pesettänyt matot, puhdistuttanut ilmastointikanavat, virityttänyt pianon, pesettänyt auton, vaihdattanut öljyt, käynyt ulkona syömässä jne. Alennuskupongeilla on aikojen saatossa oikeasti säästynyt pitkä penni :)

Toimitus
Toimitus

Supereita vinkkejä, olette nerokkaita! Lisääkin saa edelleen jaella! Toisten säästövinkkien kuuleminen motivoi tsemppaamaan itsekin: ja kas, vietin sunnuntain sekä katsoen Masters of Sexiä että kokaten kaalilaatikkoa. Tänään pennoset eivät mene lähikauppaan ja kalliisiin heräteruokaostoksiin.

Nata - White Trash Disease

teidän kommenttiboksi on liian pieni, kirjoitin postauksen http://www.lily.fi/blogit/white-trash-disease/rahasta-asiaa

Toimitus
Toimitus

Kiinnostava postaus, Nata! Ihan mahtavaa, että aihe inspiroi!

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Säästän melkein huomaamattani, koska en värjää hiuksiani enkä käy tasoittamassakaan niitä mitenkään älyttömän usein.

Lisäksi koitan ekologisista syistä kierrellä mahdollisimman paljon vintageliikkeissä ja kirppiksillä tavallisten kauppojen sijaan, jotta jos jotain ostaa, niin ostaisi sen mieluummin vanhana. Samalla säästää yleensä rahaakin.

Pages

Kommentoi