Oscar de la Renta, hampurilaissolvaus ja avoin kirje – eli lumipalloefekti muotimaailmassa

kirjeita.jpg

Haluatteko kuulla, miten syntyy muotimaailman juorulumivyöry? Tästä se alkaa:

1. Roisi pikaruoka-aiheinen muotikritiikki

New York Timesin muotikriitikko Cathy Horyn kritisoi taannoin muotisuunnittelija Oscar De La Rentaa kutsumalla tätä hot dogiksi. Lausahdus sai aikaan lumipalloefektin, ja sitä puidaan vielä kauan muotiviikkosesongin päätyttyäkin.

Horyn vertasi näytösarviossaan suunnittelijaveteraania Narciso Rodriquesiin, joka hänen mielestään on De La Rentaa taitavampi suunnittelija. Kriitikon mukaan vitsiksi tarkoitetut sanat eivät  jääneet Oscar De La Rentalta huomaamatta.

2.  Herne nenään ja koko sivun vastasolvaus

Suunnittelija meni ja osti suutuksissaan sivullisen mainostilaa muotimaailman arvostetuimmasta julkaisusta Women’s Wear Dailysta ja julkaisi siinä avoimen kirjeen Horynille. Kirjeessä Oscar De La Renta kutsui Horynia vastavuoroisesti hampurilaiseksi.

3. 30 miljoonaa Twitter-seuraajaa kuulee ”totuuden”

Seuraavaksi lusikkansa soppaan laittoi Lady Gaga, joka puolusti De La Rentaa omalla Twitter-tilillään. Lady Gagan solvauksia kuultiin myös Muglerin muotinäytöksessä, jossa Gaga räppäsi mielipiteitään Horynista ja tämän poikaystävästä.

Lady Gagan ja Horynin nokkapokka juontaa menneisyyteen. Horyn avasi aikanaan sanaisen arkkunsa laulajattaren asuvalinnoista Edge of Glory -musiikkivideolla ja kehotti muotitalo Versacea valitsemaan asiakkaansa paremmin.

4. Suunnittelija numero 2 puuttuu peliin

Eikä tässä vielä kaikki. Horynin kimppuun hyökkäsi myös tuore Yves Saint Laurent -suunnittelija Hedi Slimane.

Slimane eväsi Horynilta viime viikolla pääsyn muotitalon näytökseen, koska koki kriitikon syrjineen häntä vuonna 2004 kirjoittamassaan arvioissa, jossa Horyn vihjasi suunnittelijan matkineen Dior Hommella esittelemänsä siluetit Raf Simonsilta.  Suivaantunut Horyn kritisoi Slimanen tuoreinta kokoelmaa sanoja säästelemättä.

Vastauksena kritiikkiin myös Hedi Slimane kirjoitti Horynille avoimen kirjeen, jonka hän julkaisi Twitter-tilillään viime viikon tiistaina. Kirjeessään Slimane kutsuu Horynia koulukiusaajaksi. Tällä viikolla viestit katosivat suunnittelijan tililtä.

Mitä opimme tästä?

Cathy Horyn nostaa arvioissaan usein itsensä muotimaailman yläpuolelle kritisoimalla siihen liittyviä oheisilmiöitä. Elitistisiä ja vanhanaikaisiakin arvoja edustavan kriitikko on arvostellut myös katumuotikuvausta sekä muotinäytösten eturivipolitiikkaa.

Vastaparinaan Horynilla on kaksi muotisuunnittelijapersoonaa, joilla on tarve kontrolloida mediaa ja yleisöä, ja supertähti, jolla on suora yhteys 30 miljoonaan seuraajaan Twitterissä.

Avoimet kirjeet ja pikaruokaan viittaavat herjat tarjoavat roisia viihdettä ja tilaisuuden silmien pyörittelyyn, mutta antavat kiistakumppaneista hiukan, ööö, yläkoululaisen kuvan.

Meillä onkin radikaali ehdotus: Vaikka sosiaalisen median aikakaudella saattaa tuntua kutkuttavalta käydä kaikenlaiset keskustelut julkisesti, mitä jos jokainen keskittyisi avoimien kirjeiden sijaan esimerkiksi työntekoon?

 

Teksti: Laura Paananen, joka ei nyt yhtään jaksa ymmärtää miksi hukata energiaa turhaan sättimiseen, eihän tässä nyt niin vakavasta asiasta kuitenkaan kyse ole
Kuvat: Fashionista, Grazia ja Hedi Slimane/Twitter
Lähteet: WWD, New York Times, Vogue UK ja Hedi Slimane/Twitter

Kommentit (2)
  1. Niinpä! Hampaaton muotikritiikki ei ole kritiikkiä, vaan uutisointia tai jonkinlaista esittelyä. Tässä tapauksessa tuntuu, että herne käväisi syvällä nenässä kaikilla osapuolilla.

  2. Aikamoinen soppa! 😀 Horynista olen sitä mieltä, että hän sentään yrittää kirjoittaa muodista kriittisesti toisin kuin monet kollegansa. (Horynin ohella ainoa kriitikko, jonka mielipiteestä olen kiinnostunut, on Lisa Armstrong.) Tottahan se on, että De La Renta on väsähtänyt, kuten myös Horynin aiemmin kritisoima Armani, jonka näytöksiin Horynilla oli myös porttikielto ainakin jossain vaiheessa. Vaikka Horynin arvio Slimanen Saint Laurentista olikin kipakka ja aika avoimesti puolueellinen, olihan se mallistokin oikeasti ihan kamala. 🙂 Tuntuu välillä siltä, että muotikritiikki on aivan yhtä tyhjän kanssa, kun kukaan ei uskalla mitään sanoa, juuri sen uhalla, että jää seuraavana kautena ilman kutsuja muotinäytöksiin. Onhan se nyt aika naurettavaa, että suunnittelijat pillastuvat kriitikkojen arvioista ja kantavat kaunaa vuosikausia. Suunnittelisivat parempia vaatteita, hitto vie! 🙂  

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *